Ομορφιά
Βιολογική vs Ψυχολογική Πείνα
Πως αλλάξαν οι διατροφικές μας συνήθειες στην καραντίνα. Πως θα περάσουμε σε μια νέα πραγματικότητα; Τι να προσέξουμε ; Τι να αποφύγουμε; Πως να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να επανέλθει!
Κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού στο σπίτι περάσαμε έντονες στιγμές με το να σκεφτόμαστε την σοκολάτα που είχαμε στο ντουλάπι μας ή τα πατατάκια που αποθηκεύσαμε. Άλλες φορές αφιερώσαμε τον άπλετο χρόνο στο να φτιάξουμε τα φαγητά, τα γλυκά που δεν είχαμε πριν το χρόνο να το κάνουμε και φυσικά ενδώσαμε στους γευστικούς πειρασμούς.
Και σαν συνέπεια από όλη αυτή την περίοδο που κλειστήκαμε στα σπίτια μας, είδαμε κάποιοι τον εαυτό μας με παραπάνω κιλά και ένα σωρό ενοχές που συνοδεύουν αυτή τη συμπεριφορά μας.
Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν θέματα με τη διατροφή γενικά, συνήθως έχουν κι άλλα θέματα. Θα μπορούσαμε να φανταστούμε το θέμα της διατροφής ως την κορυφή από ένα παγόβουνο όπου το πάνω μέρος που είναι και ευδιάκριτο είναι τα κιλά μας, το αποτέλεσμα μιας συμπεριφοράς μας. Και το κάτω μέρος του παγόβουνου είναι εκείνο που δε βλέπουμε και δεν κατανοούμε και αφορά τις ασυνείδητες συμπεριφορές μας.
Να προσθέσουμε πως το θέμα των διατροφικών διαταραχών είτε πρόκειται για την βουλιμία είτε πρόκειται για την ανορεξία είναι πολυπαραγοντικό και χρειάζεται μια συνολική αντιμετώπιση. Κάτι τέτοιο γίνεται άλλωστε και στο ιατρείο παχυσαρκίας στην Α’ ΠΡΠ της Ιατρικής Σχολής στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ όπου συντονίζουμε ομάδες μαζί με τον ψυχίατρο Γιώργο Νικολάου. Υπεύθυνος του ιατρείου είναι ο καθηγητής παθολογίας κ. Απόστολος Χατζητόλιος και ο αναπληρωτής καθηγητής παθολογίας Χρήστος Σαββόπουλος. Βέβαια η λειτουργία του ιατρείου έχει ανασταλεί από το Μάρτιο και περιμένουμε νεότερα για το πως θα συνεχιστεί η λειτουργία του.
Εκείνο που πυροδοτήθηκε κατά τη διάρκεια της καραντίνας σε πολλούς από μας είναι ένα διαρκές τσιμπολόγημα.
Γιατί μπορεί να συνέβη κάτι τέτοιο;
Καταρχήν βρεθήκαμε εκτεθειμένοι σε άφθονη τροφή που υπήρχε στα ντουλάπια μας, εκτεθειμένοι στις εικόνες συνανθρώπων μας στα social media, να μαγειρεύουν και να εξασκούν τις ζαχαροπλαστικές τους δεξιότητες.
Από τη μια υπήρχε η τάση του να μαγειρεύουμε παραπάνω από την άλλη όλες οι προτροπές από γυμναστές και διατροφολόγους να προσέχουμε τη διατροφή μας, να αθλούμαστε και όλα αυτά μας μπέρδεψαν ακόμη περισσότερο.
Γιατί όμως τσιμπολογάμε;
Μέσα στο διάστημα που μείναμε κλεισμένοι στο σπίτι, με την απειλή ενός αόρατου ιού που έχει απλωθεί σε όλο τον πλανήτη, ήταν φυσικό να νιώθουμε ένα έντονο στρες. Όταν όμως νιώθουμε στρες, αυξάνεται η έκκριση κορτιζόλης στο αίμα, η σεροτονίνη η οποία συνδέεται με την αίσθηση της ηρεμίας πέφτει, και μειώνεται και η ντοπαμίνη η οποία είναι η ορμόνη της επιβράβευσης καθώς δεν έχουμε πια τη δυνατότητα να κάνουμε πράγματα που μας έδιναν ευχαρίστηση, και ικανοποίηση, όπως μια βόλτα έξω με τους φίλους μας, ένα γεύμα σε ένα εστιατόριο, μια παράσταση σε ένα θέατρο, μια μουσική συναυλία, μια βόλτα στη θάλασσα.
Από την άλλη, δεν μπορούσαμε και ακόμη δεν μπορούμε να αγκαλιάσουμε τους αγαπημένους μας ανθρώπους, γονείς, φίλους, παιδιά, εγγόνια και έτσι αυτό που μας δίνει νόημα ως είδος για να ζήσουμε, αυτή την περίοδο είναι επικίνδυνο για την υγεία μας.
Με το άγγιγμα και την αγκαλιά ο εγκέφαλός μας εκρίει την ορμόνη της ωκυτοκίνης κάτι που δεν μπορεί να συμβεί αυτό το διάστημα με αποτέλεσμα όλος ο οργανισμός να μπαίνει σε “λειτουργία επιβίωσης”. Δεν παίρνω χαρά, δεν παίρνω ικανοποίηση, δε νιώθω ασφάλεια, και τότε στρέφομαι στην τροφή.
Υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα στη βιολογική πείνα και στην ψυχολογική πείνα. Η βιολογική πείνα έχει να κάνει με το πραγματικό αίσθημα της πείνας, όταν νιώθω το στομάχι μου να γουργουρίζει και θέλω να φάω.
Η ψυχολογική πείνα είναι κάτι διαφορετικό και μπορώ να την ξεχωρίσω από την βιολογική, καθώς τη στιγμή που θέλω να φάω κάτι, δεν είναι γιατί πεινάω. Κάτι άλλο νιώθω μέσα μου που προφανώς εκείνη τη στιγμή προσπαθώ να ικανοποιήσω ή να καλύψω με το φαγητό. Η τροφή αποτελεί το σύμπτωμα και οι αιτίες είναι βαθύτερες.
Βέβαια καθώς οι εποχές που διανύουμε είναι πρωτόγνωρες, δεν είναι καλό να κατηγορούμε τον εαυτό μας επειδή φάγαμε λιγάκι παραπάνω. Είναι σημαντικό να είμαστε πιο επιεικής με τον εαυτό μας και να το δείχνουμε μεγαλύτερη κατανόηση και αποδοχή καθώς το σημαντικό αυτή την στιγμή δεν είναι το πως φαίνεται το σώμα μας, αλλά το πως θα διαχειριστούμε αυτή την αλλαγή που συμβαίνει σε όλο τον πλανήτη και την μετάβαση σε νέες συνθήκες σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας.
Πιο ευάλωτες ομάδες είναι εκείνες των ανθρώπων που είναι επιρρεπείς σε δυσλειτουργικά μοτίβα όσον αφορά το θέμα του φαγητού, του βάρους, και της εικόνας του σώματος. Είναι πιθανόν λοιπόν και μετά το τέλος της καραντίνας να υπάρχει μια έξαρση στις διατροφικές διαταραχές ιδιαίτερα της βουλιμίας ως συνέπεια όλων των παραγόντων που αναφέραμε προηγουμένως .
Ας δώσουμε λοιπόν το χρόνο να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες και να αρχίσουμε να φροντίζουμε ξανά τον εαυτό μας, με πιο ισορροπημένη διατροφή, άσκηση, αγάπη και αποδοχή του εαυτού μας γι’ αυτό που είναι.
Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε και να αντιμετωπίσουμε κάποιες συμπεριφορές που γίνονται αφορμή για φαγητό ανάμεσα στα γεύματα. Συνήθως η αφορμή για να φάει κανείς κάτι επιπλέον ανάμεσα στα γεύματα είναι αρνητικά συναισθήματα όπως η ανία, το άγχος, η κατάθλιψη και ο θυμός. Δεν είναι τυχαίες και οι εκφράσεις που χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να εκφράσουμε κάτι που δεν έχει ειπωθεί :
Το κατάπια κι αυτο
Μπούκωσα οταν ….
Αφορμή μπορεί να αποτελούν διάφορες καταστάσεις, παραδείγματος χάριν να μην έχω τίποτα να κάνω, να πιέζομαι πολύ στη δουλειά μου, να έχω τσακωθεί με έναν φίλο μου ή φίλη τον /την σύντροφο μου κ.λ.π. Συνήθως τότε καταφεύγουμε κάποιοι από εμάς στο φαγητό ενώ θα πρέπει να βρούμε τρόπους να αντιμετωπίσουμε και να διαχειριστούμε την αρνητική μας διάθεση χωρίς να καταφύγουμε στο φαγητό.
Για να το κάνω αυτό είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσω την αυτοπαρατήρηση.
Και στη συνέχεια καλό θα ήταν να δεχτώ και να αντέξω αυτή την αρνητική διάθεση ιδίως αν αυτή δεν μπορεί να μετριαστεί άμεσα. Μπορούμε να θυμώνουμε καμιά φορά, καθώς ο θυμός είναι μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας και είναι σωστό να μπορούμε να τον εκφράζουμε σε ορισμένες καταστάσεις.
Αν αντέξουμε τα αρνητικά μας συναισθήματα, αυτά έχουν την τάση σιγά-σιγά να φθίνουν. Μπορούμε δηλαδή κατά κάποιο τρόπο να “επιπλέουμε” στην αρνητική διάθεση καθυστερώντας λίγο να δώσουμε μια απάντηση σε αυτήν.
Πως αντιμετωπίζουμε όμως την αρνητική διάθεση;
Μια καλή τεχνική, είναι αυτή της απόσπασης της προσοχής, π.χ Ένας περίπατος, ένα ντους, ένα τηλεφώνημα με μια φίλη…
Μια άλλη τεχνική είναι να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε την διάθεσή μας, να κάνουμε δηλαδή κάποιες δραστηριότητες που ρυθμίζουν τη διάθεσή μας, να ακούσουμε μουσική, να διαβάσουμε ένα βιβλίο που μας αρέσει,, να κάνουμε ένα ζεστό μπάνιο, να ασχοληθούμε με την κηπουρική, και άλλα.
Συχνά μπορεί κάποιος να παρουσιάζει βουλιμικά επεισόδια είτε για την νιώθει ανία, άγχος κατάθλιψη, θυμό.
Είτε γιατί μπορεί κάποιες μέρες να τρώει ελάχιστα ή καθόλου με αποτέλεσμα να νιώθει σωματική ή ψυχολογική στέρηση η οποία με τη σειρά της ενισχύει το υπερβολικό φαγητό.
Άλλοι πάλι προσπαθούν να συμμορφωθούν σε ακραίους διαιτητικούς κανόνες και τηρούν μια στάση απόλυτη βλέποντας τα όλα άσπρα μαύρα, με αποτέλεσμα να εγκαταλείπουν την προσπάθεια μόλις παραβιάσουν κάποιον κανόνα.
Εκείνο που παρατηρούμε στους ανθρώπους που κάνουν βουλιμικά επεισόδια, ή αλλιώς υπερφαγικα επεισόδια, είναι πως καταναλώνουν μέσα σε ένα δίωρο μια ποσότητα θερμίδων που κυμαίνεται από 1000 μέχρι 2000 έως και 8000 θερμίδες. Όταν συμβαίνει αυτό, από τις ενοχές που νιώθουν προσπαθούν την επόμενη μέρα να μη φάνε καθόλου, προσπαθώντας να εξισορροπήσουν την “κακή συμπεριφορά” με αποτέλεσμα λόγω των υπογλυκαιμικών επεισοδίων, το υπερφαγικό επεισόδιο να επαναληφθεί, ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες και να παγιώνεται έτσι ένας φαύλος κύκλος συμπεριφοράς.
Ακόμη λοιπόν κι αν έχουμε κάνει ένα υπερφαγικό επεισόδιο την επόμενη μέρα φροντίζουμε να κάνουμε πέντε γεύματα την ημέρα, ισορροπημένα, για να ρυθμίσουμε έτσι το βιολογικό κομμάτι της πείνας. Και μετά να δούμε τι είναι αυτό που νιώθουμε μέσα μας, και μας ωθεί στο να θέλουμε να φάμε.
Μια καλή τεχνική είναι να αναβάλουμε στην αρχή για ένα τέταρτο να φάμε αυτό που μας έχει μπει στο μυαλό. Με αυτό τον τρόπο δίνουμε το περιθώριο στον εαυτό μας ίσως να ξεχαστεί με κάτι που θα καταπιαστεί εκείνη τη στιγμή, είτε γιατί μπορεί να μας πάρει τηλέφωνο κάποιος φίλος μας και να μιλήσουμε και να περάσει η στιγμή που είχαμε αυτή την ακατάπαυστη επιθυμία να φάμε κάτι, είτε με το να ξεχαστούμε κάνοντας κάτι άλλο.
Αν παρόλα αυτά δε μας περάσει αυτή η έντονη επιθυμία που έχουμε για να καταναλώσουμε τροφή δεν πειράζει τελικά να φάμε αυτό που επιθυμούμε, αρκεί να προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε τι συμβαίνει μέσα μας εκείνη τη στιγμή και παρόλο που δεν πεινούσαμε θέλαμε επειγόντως να φάμε κάτι. Πως νιώθαμε; τι ανάγκες είχαμε; και την κάναμε για αυτές;
Τώρα που έχουμε τη δυνατότητα να βγαίνουμε έξω από το σπίτι μας, μιας και ήρθε και το καλοκαιράκι και οι συνθήκες ευνοούν περισσότερο, και μπορούμε να περπατήσουμε, να αθληθούμε, να πάμε στη θάλασσα και να δώσουμε στον εαυτό μας μικρές χαρές που είχαμε στερηθεί τόσο έντονα, είναι καλό να δώσουμε χρόνο στον εαυτό μας να προσαρμοστούμε στην νέα πραγματικότητα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, να αποδεχτούμε πως το τσιμπολόγημα και το παραπάνω φαγητό, ήταν για πολλούς από εμάς ένας τρόπος να αντιμετωπίσουμε τις ιδιαίτερα στρεσογόνες συνθήκες της καραντίνας και της απειλής τις ίδιες μας της ζωής καθώς επίσης και της καθημερινότητάς μας όπως την ξέραμε μέχρι σήμερα.
Κι αν νιώθουμε πως δυσκολευόμαστε μπορούμε να ζητήσουμε τη βοήθεια των ειδικών που είναι εκεί και μπορούν να μας προσφέρουν τις γνώσεις τους και την στήριξή τους. Ας είμαστε καλοί με τον εαυτό μας και στου μιλάμε με αγάπη και αποδοχή γιατί είναι η “βροχούλα που κάνει τα λουλούδια να μεγαλώσουν, όχι η καταιγίδα.”
Αιμιλία Αξιωτίδου, Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια, Ψυχοπαιδαγωγός, Επιστημονικός Συνεργάτης ΑΠΘ, Ιατρική Σχολή, ΑΧΕΠΑ , Ιατρείο Παχυσαρκίας, Διακοπής Καπνίσματος, Μεταβολικού και Αγγειακού κινδύνου.
Ομορφιά
Πως να περιποιηθούμε το δέρμα μας μετά το καλοκαίρι; Δώστε στο δέρμα σας την υγρασία που του έχει λείψει για να το δείτε και πάλι ελαστικό και ζωντανό!
Το καλοκαίρι πέρασε και κρατάμε τις όμορφες αναμνήσεις των διακοπών. Ήρθε όμως η ώρα να διώξουμε τα σημάδια που άφησαν στο πρόσωπο μας η εκτεταμένη έκθεση στον ήλιο, στις υψηλές θερινές θερμοκρασίες και το θαλασσινό νερό. Ενδεικτικά το δέρμα μας μπορεί να εμφανίσει σημάδια αφυδάτωσης, θαμπάδες , πανάδες ακόμα και ακμή σε ορισμένες περιπτώσεις.
Στην ξενοιασιά του καλοκαιριού συνηθίζουμε να παραλείπουμε την ρουτίνα περιποίησης μας και να μην δίνουμε την δέουσα προσοχή στο δέρμα μας. Έτσι με την επιστροφή θα πρέπει πρώτα να κάνουμε κάποια επιπρόσθετα στάδια περιποίησης , να επαναφέρουμε την επιδερμίδα μας και μετά να συνεχίσουμε με την ρουτίνα μας.
Θα πρέπει να δεχθούμε κάποιες θεραπείες περιποίησης σε ένα κέντρο αισθητικής, αλλά ταυτόχρονα να κάνουμε και σωστή χρήση καλλυντικών στο σπίτι, πάντα συνδυαστικά.
Το πιο σύνηθες είναι να χρειαστούμε ενυδάτωση. Η παρατεταμένη έκθεσή μας σε υψηλές θερμοκρασίες, στον ήλιο αλλά και στα μελτέμια του Αυγούστου, προκαλεί αφυδάτωση και θαμπάδες. Υπάρχει ένα μεγάλο εύρος θεραπειών που ενυδατώνουν βαθιά το δέρμα. Η μεσοθεραπεία και οι υπέρηχοι είναι οι πιο διαδεδομένες και πιο δραστικές.
Για πιο καλό αποτέλεσμα μια θεραπεία ενυδάτωσης θα μπορούσε να συνδυαστεί με βαθύ καθαρισμό ή με υδροδερμοαπόξεση, δερμοαπόξεση με διαμάντι κ.α. Η απολέπιση θα βοηθήσει να απομακρυνθούν οι ρύποι και τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας. Το δέρμα μας πρέπει να παραμένει πάντα καθαρό , να μπορεί να αναπνέει και να δεχθεί και πιο εύκολα τα συστατικά από όποια καλλυντικά προϊόντα κι αν εφαρμόσουμε.
Για τις πανάδες υπάρχουν πιο δραστικές θεραπείες όπως το φυτικό και τα peelings ΑΗΑs , ΒΗΑs. Η πιο βαθιά απολέπιση καταπολέμα τις λεπτές γραμμές και ρυτίδες, βοηθά και στην απομάκρυνση των πανάδων και δυσχρωμιών που αφήνει πίσω της η μελανίνη που παράγεται κατά την έκθεσή μας στην ηλιακή ακτινοβολία.
Για την φροντίδα στο σπίτι θα πρέπει να επιλέξουμε μια δυνατή ενυδατική κρέμα ή ορό με υψηλή συγκέντρωση σε ενυδατικούς παράγοντες όπως το υαλουρονικό. Δώστε στο δέρμα σας την υγρασία που του έχει λείψει για να το δείτε και πάλι ελαστικό και ζωντανό.
Η γνωστή σε όλους μας για την αντιοξειδωτική της δράση βιταμίνη C είναι must για το φθινόπωρο, αφού θα βοηθήσει να διώξουμε τις πανάδες και την θαμπάδα από το πρόσωπο μας.
Τέλος η ρετινόλη, που συνήθως την διακόπτουμε τους καλοκαιρινούς μήνες, θα πρέπει να επιστρέψει στην βραδινή μας ρουτίνα. Θα βοηθήσει στην αναγέννηση των κυττάρων και την παραγωγή κολλαγόνου.
Παναγιώτα Μαθιουδάκη, Αισθητικός – Κοσμητολόγος
και Μαρία Νίκου , Αισθητικός – Κοσμητολόγος
Laserskin Solutions (Αθήνα, Τρίκαλα)
Ομορφιά
Η θερμοκρασία ανεβαίνει, καιρός να ανανεώσεις την ρουτίνα περιποίησης του προσώπου σου.
Με το καλοκαίρι προ των πυλών έχει έρθει η ώρα να αλλάξεις τις συνήθειες σου. Το δέρμα σου καλείται να αντιμετωπίσει νέες περιβαλλοντικές συνθήκες και ο ρόλος σου είναι να το προστατέψεις.
Οι υψηλές θερμοκρασίες που μας αφυδατώνουν, η υγρασία και η έκθεση στην επιβλαβή ακτινοβολία UV είναι οι βασικοί παράγοντες για τους οποίους καλούμαστε να προσαρμόσουμε την ρουτίνα περιποίηση μας, προκειμένου να διατηρήσουμε ένα υγιές και λαμπερό δέρμα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Η κατάλληλη ενυδατική κρέμα πλούσια σε υαλουρονικό οξύ είναι το κλειδί για τη διατήρηση της ενυδάτωσης του δέρματος. Τις πρωινές ώρες επίλεξε μια ελαφριά, μη λιπαρή ενυδατική κρέμα που θα απορροφάται γρήγορα από το δέρμα σου. Το υαλουρονικό οξύ έχει την ικανότητα να συγκρατεί περίπου 1.000 φορές το βάρος του σε νερό, το γεγονός αυτό το καθιστά τον κύριο ενυδατικό παράγοντα της επιδερμίδας μας. Σε κάθε περίπτωση μην ξεχνάς τη σημασία της ενυδάτωσης από μέσα προς έξω. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες θα πρέπει να πίνεις 2 με 2,5 lt νερού στη διάρκεια της ημέρας .
Προστατέψου από την ακτινοβολία UV που προκαλεί την φωτογήρανση. Επιτακτική ανάγκη είναι η χρήση ενός ποιοτικού αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας. Φόρα το αντηλιακό σου πριν βγεις από το σπίτι, πριν πας στην εργασία σου, ακόμη κι αν βγεις για λίγη ώρα για μία βόλτα ή τα καθημερινά ψώνια. Ο ήλιος στην χώρα μας είναι επιθετικός τους καλοκαιρινούς μήνες και το αντηλιακό μας είναι η ασπίδα προστασία μας απέναντι στις ακτίνες UV. Επίλεξε το αντηλιακό που σου ταιριάζει σε υφές και αρώματα, προτίμησε όμως κάποιο από αυτά που περιέχουν ενυδατικούς παράγοντες και μην ξεχνάς να το ανανεώνεις κατά την διάρκεια της μέρας.
Το βράδυ πρέπει να αφιερώσεις λίγο χρόνο για την καθαριότητα του προσώπου σου. Η αφαίρεση του μακιγιάζ και η απομάκρυνση των ρύπων, επιτρέπει στο δέρμα σου να “αναπνέει”, να παραμένει υγιές και ζωντανό. Στη συνέχεια εφάρμοσε μία κρέμα με αντιοξειδωτικούς παράγοντες , όπως η νιασιναμίδη. Η νιασιναμίδη κερδίζει έδαφος τους καλοκαιρινού μήνες, έναντι άλλων δραστικών συστατικών με αντιοξειδωτική δράση, επειδή δεν προκαλεί φωτοευαισθησία. Είναι συμβατή με όλους τους τύπους δέρματος, δρα ενάντια στις ελεύθερες ρίζες και έχει αντιφλεγμονώδη δράση.
Με λίγη προσοχή και τα κατάλληλα κοσμητικά προϊόντα, μπορείς να απολαύσεις ένα υγιές και λαμπερό δέρμα καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Αρθρογράφοι :
Παναγιώτα Μαθιουδάκη, Αισθητικός – Κοσμητολόγος
Μαρία Νίκου , Αισθητικός – Κοσμητολόγος
Laserskin Solutions (Αθήνα, Τρίκαλα)
Ομορφιά
Βλέμμα που μαγνητίζει
Η αξιοποίηση του χαρακτηριστικού στοιχείου της μεσαίας ζώνης του προσώπου μας μπορεί να μας χαρίσει πιο έντονη έκφραση. Ιδανικό θεωρείται όταν η απόσταση μεταξύ των δύο ματιών είναι ίση με ένα μάτι, οι γωνίες του έσω και έξω ματιού βρίσκονται στην ίδια νοητή ευθεία και το μέγεθός τους είναι ανάλογο με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά.
Το ολοκληρωμένο μακιγιάζ τους περιλαμβάνει:
- χρήση κρέμας
- τοποθέτηση καλυπτικού με χρώμα για τους μαύρους κύκλους και τις τυχόν δυσχρωμίες του προσώπου
- make up και πούδρα
- βάση σκιάς στο πάνω βλέφαρο, αν πρόκειται να τοποθετηθούν σκιές
- χρήση σκιών στο πάνω και κάτω βλέφαρο
- υπογράμμιση με μολύβι ή eyeliner
- τονισμός των βλεφαρίδων με μάσκαρα ή και τοποθέτηση ψεύτικων βλεφαρίδων,
- συσχέτιση – διόρθωση των φρυδιών
Για την τοποθέτηση των σκιών στα μάτια προτείνονται δύο τρόποι χρήσης των χρωμάτων:
Ο πρώτος μιλάει για οριζόντιο μακιγιάζ ματιών, όπου η τοποθέτηση των χρωμάτων είναι σχεδόν παράλληλη. Το πιο ανοιχτό χρώμα μπαίνει κάτω από το τόξο του φρυδιού καθ’ όλο το μήκος του, το μεσαίο χρώμα στο κινητό βλέφαρο, σε ύψος που συναντά το ανοικτό χρώμα και το σκουρότερο στην εξωτερική γωνία του ματιού, περισσότερο ή λιγότερο προς την εσωτερική γωνία του, ανάλογα με το σχήμα ματιών του εκάστοτε ατόμου.
Ο δεύτερος τρόπος αφορά κάθετο μακιγιάζ, όπου η τοποθέτηση των χρωμάτων είναι πλαγιοκάθετη. Σύμφωνα με αυτόν τον τρόπο, το μάτι χωρίζεται σε τρία ίσα νοητά μέρη. Στο πρώτο 1/3 του, που ξεκινάει από την εσωτερική επιφάνεια του ματιού μπαίνει το ανοικτότερο χρώμα. Στο 2/3 μπαίνει το μεσαίο χρώμα, στο σημείο του βλεφάρου ακριβώς πάνω από την ίριδα. Το σκουρότερο θα φαίνεται στο τρίτο τμήμα του από το τελείωμα της ίριδας προς το τελείωμα του ματιού. Τα μεσαία και σκούρα χρώματα μπορούν να φτάνουν ως το φρύδι ή να σταματούν λίγο χαμηλότερα. Μακιγιάρουμε με σκιά μέρος ή και όλο το κάτω βλέφαρο κοντά στη γραμμή των βλεφαρίδων.
Το περίγραμμα των ματιών γίνεται με μολύβι ή eye1iner. Στα φυσιολογικά μάτια η γραμμή ξεκινά λεπτή απ’ την εσωτερική γωνία του, φαρδαίνει λίγο πάνω απ’ την ίριδα και καταλήγει λεπτότερη στην εξωτερική γωνία του ματιού. Η γραμμή τοποθετείται κοντά στη ρίζα των βλεφαρίδων, περισσότερο ή λιγότερο παχιά ανάλογα με το ύψος του κινητού βλεφάρου, το χρώμα που επιλέγουμε και την απόδοση που επιθυμούμε. Μπορεί να υπογραμμιστεί όλο το κάτω βλέφαρο ή τμήμα του.
Το χρώμα του προϊόντος που χρησιμοποιούμε για το περίγραμμα είναι αυτό που θα καθορίσει την προβολή ή την υποβάθμιση τμήματος του ματιού. Λαμπερό και ανοικτό για παράδειγμα χρώμα, το προβάλει. Σκούρο, σε μεγάλη έκταση βαραίνει το βλέμμα και δίνει την εντύπωση μεγάλου βάθους.
Μεγάλη σημασία έχουν και οι βλεφαρίδες, το μακιγιάζ των οποίων γίνεται με χρήση μάσκαρας πρώτα στο πάνω βλέφαρο από τη ρίζα προς το ελεύθερο άκρο τους και μετά ανοδικά προς τα έξω και πάνω. Τοποθετούμε μάσκαρα και στο κάτω βλέφαρο. Χτενίζουμε τις βλεφαρίδες με το ειδικό χτενάκι για την αποφυγή συγκέντρωσης υλικού.
Η γνώση της τοποθέτησης των έγχρωμων καλλυντικών ματιών με την κατάλληλη επιλογή χρωματικών τόνων εναρμονισμένων με το χρώμα της ίριδας συνθέτει την αρμονία για ένα ιδανικό βλέμμα που δεν περνά απαρατήρητο. Μαγνητίζει…
Άρθρο αρχείου
Μεγακλή Θεογνωσία
-
Videos
Πέγκυ Μουζάκη | 3 Βήματα που μπορείς να κάνεις όταν νιώθεις οτι είσαι έτοιμη/ος να “εκραγείς”!
-
Videos
Η ιστορία του BusinessWoman
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Οι startup που “μαγνητίζουν” | Στεφανία Φράρου
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Παναγιώτα Μαθιουδάκη | Ανακαλύπτοντας την ομορφιά…
-
Videos
Πέγκυ Μουζάκη | Επικοινωνία και Συγκρούσεις με Αποδοχή, Κατανόηση και Σεβασμό
-
Τουρισμός
Το Μέλλον του Τουρισμού
-
Videos
Πέγκυ Μουζάκη | 5 Αλήθειες για να επικοινωνήσουμε με κάποιον άνθρωπο
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Οι startup που “μαγνητίζουν” | Μαριλένα Πατέρα