Connect with us

Γαστρονομία

Γαστρονομία: Ο Πολιτισμός της Γεύσης Branding Προορισμού

Σύνδεση της Γεύσης με τον Τόπο.

Η γαστρονομική κληρονομία  ενός Προορισμού δημιουργεί γευστικές εμπειρίες ιδιαίτερης σημασίας για την αίσθηση της ποιότητας που αποκομίζουν οι επισκέπτες κατά την διάρκεια των διακοπών τους αλλά   και  την ποιότητα της ανάμνησης που θα πάρουν μαζί τους και που στη συνέχεια θα επικοινωνήσουν σε φίλους και γνωστούς.

Η γαστρονομία σαν  στοιχείο αναγνωρισιμότητας και διαφοροποίησης ενός Τόπου αποτελεί παγκόσμια τάση στο Τουριστικό γίγνεσθαι  και συχνά βασικό κριτήριο επιλογής του προορισμού διακοπών.  Και όχι τυχαία.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού περίπου το 50% των τουριστών επιλέγει έναν Τουριστικό προορισμό έχοντας σαν πρωταρχικό κριτήριο την γαστρονομική ταυτότητα του, ενισχύοντας ένα δυναμικά αναπτυσσόμενο είδος τουρισμού, τον γαστρονομικό τουρισμό.

Θα μπορούσαμε να περιγράψουμε τον  γαστρονομικό τουρισμό  σαν ένα βιωματικό ταξίδι σύνδεσης της γεύσης με τον Τόπο και τους ανθρώπους του.

Η εμπειρία της γεύσης και της  ανάμνησης της και η σύνδεση της με τους ανθρώπους  και τον Τόπο προσδίδει αυθεντική ξεχωριστή ταυτότητα στον προορισμό. Δημιουργεί ισχυρούς δεσμούς και διατηρεί ανεξίτηλες γευστικές αναμνήσεις.

Γαστρονομική Τοπική Ταυτότητα

Η ενσωμάτωση της τοπικής γαστρονομικής κληρονομίας  και των πολιτιστικών στοιχείων της  στο τουριστικό προϊόν συμβάλει στην δημιουργία μοναδικής ταυτότητας. Αποτελεί σημείο αναφοράς για ένα νέου τύπου βιωματικό ταξίδι στις γεύσεις και τις μακραίωνες συνήθειες διατροφής των ανθρώπων.

Ένα ταξίδι στον χρόνο  άμεσα συνυφασμένο με την ανάγκη της διατροφής αλλά και την μαγεία των γεύσεων μέσα από μία μοναδική  διατροφική  παρακαταθήκη συχνά άρρηκτα συνδεδεμένο με την υγεία και την ευζωία των ανθρώπων.

Τρόποι   του να γίνει κανείς κοινωνός του μαγικού  κόσμου της γαστρονομίας μπορεί να είναι από την γευσιγνωσία και την μύηση σε αρχέγονες διαδικασίες προετοιμασίας του φαγητού έως την επίσκεψη στον τόπο παραγωγής των πρώτων υλών και την συμμετοχή στην συγκομιδή προϊόντων.

Με άλλα λόγια, η γαστρονομία αποτελεί την σύνδεση  του σήμερα με τις διατροφικές συνήθειες ζωής  αιώνων.

Άλλωστε στην Μεσόγειο και ιδιαίτερα στην Ελλάδα το φαγητό και ο τρόπος προετοιμασίας του αποτελούσε και αποτελεί τον πυρήνα της καθημερινής ζωής και της διασκέδασης των ανθρώπων της.

Στον τόπο μας, όπου και εάν αυτός βρίσκεται μέσα στον Ελλαδικό χώρο, δεν νοείται εορτή ή καλωσόρισμα επισκεπτών χωρίς  κέρασμα και προσφορά ποτού και φαγητού.

Η ίδια η έννοια της φιλοξενίας είναι ταυτόσημη με την παροχή στέγης και εκλεκτής τροφής.  Η γαστρονομία λειτουργεί σαν  έναν θαυμάσιο πρεσβευτή της.

 

 Από:Ευάγγελο Σωφρονά

Founder

Innfaith Hospitality Management

 

 

 

 

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Lifestyle

Journal Αφθονίας… Απόκτησε mindset εκατομμυριούχου!

Είναι η Αφθονία κάτι ακατόρθωτο ή µήπως τελικά ο τρόπος σκέψης µας επηρεάζει
δραστικά τον τρόπο που αντιµετωπίζουµε το χρήµα, την ευτυχία και τα όνειρά µας;
Έχεις αναρωτηθεί γιατί κάποιοι άνθρωποι ζουν µε Αφθονία ενώ κάποιοι άλλοι δεν την
συναντούν ποτέ; Αλήθεια πόσα πράγµατα δεν καταφέρνεις να κάνεις τελικά εξαιτίας της
οικονοµικής σου κατάστασης;

Βιώνεις δυσάρεστα συναισθήµατα κάθε φορά που συζητάς για τα οικονοµικά σου,
αγχώνεσαι και δεν τολµάς να µπεις στους τραπεζικούς σου λογαριασµούς;
Το Journal Αφθονία έρχεται για να σε εκπαιδεύσει και να αποκτήσεις το Mindset
Εκατοµµυριούχου, απελευθερώνοντας οτιδήποτε δεν χρειάζεσαι πια, κατανοώντας την
παρούσα κατάστασή σου και τολµώντας να ονειρευτείς το µέλλον σου.

Πώς µπορεί να βελτιωθεί η οικονοµική σου κατάσταση; Ξεκινώντας σήµερα να
αναγνωρίζεις που βρίσκεσαι αλλά και που θέλεις να πας.
Η Χριστίνα Πίκουλα, αφουγκραζόµενη τις ανάγκες των ανθρώπων γύρω της οι οποίοι ζουν
µε πολλές ελλείψεις, δεν τολµούν να εκπληρώσουν τα όνειρά τους & µένουν ανίσχυροι &
στάσιµοι, δηµιούργησε το Journal Αφθονία σε συνεργασία µε τις εκδόσεις ΜΥΡΤΟΣ για να
ενισχύσουν τον άνθρωπο της διπλανής πόρτας.
ΦΕΡΕ ΤΗΝ ΑΦΘΟΝΙΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ ΜΕΣΑ ΣΕ 90 ΗΜΕΡΕΣ & ∆ΟΚΙΜΑΣΕ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΟΥ
∆ΟΚΙΜΑΖΟΥΝ ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μύρτος» σε όλα τα βιβλιοπωλεία.
Πληροφορίες στο τηλ. 210-8028828, [email protected], www.myrtosbooks.gr

Continue Reading

Γαστρονομία

Το μέλλον του fine dining: Τα trends & οι εμπειρίες που αξίζει να δοκιμάσεις

Πάλαι ποτέ προπύργιο της παράδοσης, το φαγητό σήμερα είναι κάτι πολύ περισσότερο από τροφή. Η γαστρονομία αποτελεί έναν ζωντανό καμβά που πειραματίζεται και μεταμορφώνεται, που μαγεύει, που παντρεύει τη μαγειρική τέχνη με τις καινοτόμες τεχνικές και μας δίνει ένα αποτέλεσμα μοναδικό. Το fine dining, το αποτέλεσμα αυτής της ένωσης, κάθε άλλο παρά στάσιμο μένει. Το αριστούργημα αυτό θέλει να εξελίσσεται συνεχώς, από τον λεπτεπίλεπτο χορό ενός τέλεια ισορροπημένου amuse-bouche μέχρι το grand finale ενός επιδορπίου.

Ποιο είναι, λοιπόν, το μέλλον του fine dining; Ας δούμε όλα όσα μας περιμένουν στη γαστρονομική σκηνή της χώρας τους επόμενους μήνες.

  1. Εξαιρετικά τοπική και εποχιακή κουζίνα

Η υψηλή γαστρονομία αγκαλιάζει όλο και περισσότερο την ντόπια πρώτη ύλη, γιορτάζοντας την αφθονία των τοπικών συστατικών σε hyper-local επίπεδο: δεν αρκεί να είναι ελληνικό, χρειάζεται να είναι από το ίδιο νησί, από το ίδιο χωριό, από τον ντόπιο αγρότη και παραγωγό με τον οποίο οι σεφ μπορούν να έχουν και απευθείας επικοινωνία.

Από αυτή την επικοινωνία, φυσικά, γεννιούνται μενού που όχι μόνο αλλάζουν ανάλογα με τις εποχές, αλλά και ανάλογα με τη μέρα – χαρακτηριστικό ακόμα πιο έντονο στα εστιατόρια θαλασσινών όπου η ψαριά της κάθε μέρας μπορεί να ορίσει το τι θα σερβιριστεί. Αυτό όχι μόνο εξασφαλίζει τις πιο φρέσκες γεύσεις, αλλά υποστηρίζει και βιώσιμες πρακτικές, με μεγάλα εστιατόρια με αστέρια μισελέν στην Αθήνα και αλλού να την υιοθετούν ήδη ως πρακτική.

  1. Μαγειρικές συνεργασίες

Μπορεί ένα “στριτφουντάδικο” να είναι high end; Μα, φυσικά! Τα όρια μεταξύ των διαφορετικών γαστρονομικών παραδόσεων είναι ασαφή, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συναρπαστικές συνεργασίες μεταξύ μαγείρων από διαφορετικά υπόβαθρα που εκ πρώτης όψεως μοιάζουν παράταιρα, όμως μια δοκιμή αρκεί για να μας πείσει για το αντίθετο.

Αυτές οι συνεργασίες καταλήγουν σε καινοτόμα πιάτα που ξεπερνούν τα όρια της γεύσης και της παρουσίασης. Περιμένετε να γευτείτε, λοιπόν, απροσδόκητες “συγχωνεύσεις”, όπως fine dining και street food σε ένα πιάτο, που θα πυροδοτήσουν τους γευστικούς σας κάλυκες και θα διευρύνουν τους γαστρονομικούς σας ορίζοντες.

  1. Η τεχνολογία στην υπηρεσία της γεύσης

Η τεχνολογία φέρνει επανάσταση όχι μόνο στον τρόπο και τον χρόνο του μαγειρέματος, αλλά και στη συνολική εμπειρία φαγητού, δίνοντάς μας από διαδραστικά μενού και augmented reality έως εξατομικευμένες προτάσεις ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.

Αυτές οι τεχνολογικές εξελίξεις ενισχύουν τη συνολική γευστική εμπειρία, καθιστώντας την πιο ελκυστική και, χωρίς αμφιβολία, αξέχαστη. Ωστόσο, είναι σημαντικό να επιτευχθεί μια ισορροπία μεταξύ της τεχνολογίας και της ανθρώπινης επαφής, διασφαλίζοντας ότι ο κλάδος της εστίασης και της φιλοξενίας συνεχίζει να έχει ως στόχο του την κοινωνική πτυχή του φαγητού.

  1. Η βιωσιμότητα στο προσκήνιο

Η βιωσιμότητα δεν είναι πλέον απλώς ένα τσιτάτο, μια λέξη που λέμε γιατί είναι στη μόδα τελευταία, είτε στον γαστρονομικό κόσμο είτε και σε άλλες πτυχές της ζωής μας – είναι μια βασική αξία που οδηγεί το μέλλον μας και το μέλλον του fine dining επίσης.

Όλο και περισσότεροι σεφ σε όλο τον κόσμο δεσμεύονται να μειώσουν τη σπατάλη τροφίμων, να προμηθεύονται βιολογικά συστατικά και να ελαχιστοποιούν τις περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις της κουζίνας τους. Αυτή η δέσμευση δεν ωφελεί μόνο τον πλανήτη, αλλά απογειώνει και τη γευστική εμπειρία, προσφέροντας στους επισκέπτες ενός εστιατορίου μοναδικές γεύσεις αλλά και μια αίσθηση σκοπού και ικανοποίησης.

  1. Καθολικές εμπειρίες

Εδώ και χρόνια το fine dining έχει σταματήσει να αφορά μόνο το φαγητό που υπάρχει στο πιάτο μας. Τα εστιατόρια σκοπό έχουν πλέον να δημιουργήσουν μια εν γένει καθηλωτική εμπειρία που συνδυάζει γεύσεις σε ποτά και φαγητά, ήχους και μουσική, εξυπηρέτηση, περιβάλλον, άνεση και δεκάδες άλλα χαρακτηριστικά που ενδεχομένως επηρεάζουν τη συνολική εμπειρία.

Το fine dining σήμερα ξυπνά όλες τις αισθήσεις και η τάση αυτή φαίνεται πως είναι εδώ για να μείνει, μεταφέροντάς μας σε έναν άλλο κόσμο και κάνοντας το γεύμα μας ένα πραγματικά αξέχαστο ταξίδι από την αρχή ως το τέλος.

Οι τάσεις αυτές δεν είναι κάτι νέο, σίγουρα όμως κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος, που σημαίνει ότι θα τις συναντήσουμε στις γευστικές μας περιπλανήσεις τους επόμενους μήνες. Το fine dining σήμερα αγκαλιάζει την καινοτομία, τη βιωσιμότητα και τα τοπικά προϊόντα κάθε περιοχής και είμαστε εδώ για να γευτούμε τα όσα έρχονται.

Continue Reading

Συνταγές

Μαροκινό κέικ με ινδοκάρυδο

Ένα κέικ απίθανο, νόστιμο όσο δεν φαντάζεστε και δυναμωτικό για τον οργανισμό μας!

Χρόνος παρασκευής 1 ώρα και 5 λεπτά / Εύκολο

Μαροκινό κέικ με ινδοκάρυδο

Υλικά για 1 ταψί στρογγυλό

4 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1 κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης, σε σκόνη

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

1 κ.σ. σόδα

1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική ή καφετιά

Μισό φλιτζάνι τσαγιού νερό

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

¾  φλιτζάνι τσαγιού πορτοκαλάδα

1 ½ φλιτζάνι ινδοκάρυδο τριμμένο

1 φλιτζάνι τσαγιού αμύγδαλα, χοντροκομμένα

1 φλιτζάνι τσαγιού αποξηραμένα βερίκοκα ή χουρμάδες ψιλοκομμένους

Τρόπος παρασκευής

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά εκτός από το ινδοκάρυδο, τα αμύγδαλα, τους χουρμάδες και τα βερίκοκα.

Τα χτυπάμε με το σύρμα και ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Ρίχνουμε 2-3 κουταλιές από το ινδοκάρυδο, τα αμύγδαλα, τα αποξηραμένα φρούτα και τα χτυπάμε και πάλι.

Βάζουμε το μείγμα σε ταψί, που έχουμε περάσει με ελάχιστο ελαιόλαδο. Με την μαρίζ στρώνουμε την επιφάνεια.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 45 λεπτά.

Δοκιμάζουμε αν έχει γίνει βυθίζοντας το μαχαίρι στη μέση του ταψιού. Αν δεν βγει καθαρό ψήνουμε λίγο ακόμα.

Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει .

Πασπαλίζουμε με ινδοκάρυδο και κόβουμε σε κομμάτια.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Trending