Lifestyle
Η εποχή του γερανιού έφτασε! Βασικές συμβουλές φύτευσης και φροντίδας
Με τα πολύχρωμα, διαφορετικά άνθη τους, τα γεράνια αποτελούν μια οπτική πανδαισία. Μπορείτε να τα δείτε φυτεμένα σε ζαρντινιέρες και παρτέρια, ή ακόμα και σε βάζα με νερό, ενώ δεν απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα και δημιουργούν καλοκαιρινή διάθεση και χαρούμενη ατμόσφαιρα. Αν ακολουθήσετε ορισμένες βασικές συμβουλές φύτευσης και φροντίδας, τα γεράνια θα ανταποδώσουν την περιποίηση που τους προσφέρετε με τα πιο όμορφα άνθη τους από την άνοιξη μέχρι και το φθινόπωρο. Οι ειδικοί του Pelargonium for Europe (PfE) εξηγούν πως μπορείτε να επιτύχετε ένα εγγυημένα θαυμάσιο αποτέλεσμα για τον κήπο σας.
Η ιδανική εποχή
Οι ειδικοί συνιστούν να φυτεύετε γεράνια σε εξωτερικούς χώρους γύρω στα μέσα Μαΐου, ώστε η θερμοκρασία να μην πέφτει πολύ χαμηλά κατά τη διάρκεια της νύχτας, κάτι που μπορεί να αποβεί καταστροφικό για τα γεράνια, που αγαπούν τις υψηλές θερμοκρασίες. Σε περίπτωση που κάνει κρύο αφότου φυτέψετε τα γεράνια σας, υπάρχουν τρόποι να τα προστατέψετε και μέσα. Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στο blog για τα γεράνια στη διεύθυνση https://pelargonium-for-europe.com/el/.
Το ιδανικό έδαφος
Το φρέσκο λίπασμα είναι σημαντικό για την σωστή ανάπτυξη των γερανιών. Πάντα να αναζητάτε την καλύτερη ποιότητα λιπάσματος, ιδανικά ένα ειδικά για τα γεράνια ή για φυτά μπαλκονιού, ώστε που να προσαρμόζεται άριστα στις ανάγκες των φυτών. Ένα καλό λίπασμα έχει υψηλή αποτελεσματικότητα αποστράγγισης και συγκράτησης νερού, παρέχει στήριξη στα φυτά, ενώ παράλληλα επιτρέπει την πρόσβαση αρκετού αέρα στις ρίζες. Μπορείτε να καταλάβετε εάν το λίπασμα είναι καλό από την ευχάριστη οσμή του, τη μαλακή του σύσταση και από το αν περιέχει πρόσθετα, όπως ο άργιλος και ο περλίτης.
Η ιδανική αποστράγγιση
Στα γεράνια δεν αρέσει η υγρασία και γι’ αυτό το πλεονάζον νερό θα πρέπει να αποστραγγίζεται. Οπότε μαζί με το υψηλής ποιότητας λίπασμα, θα πρέπει να τοποθετήσετε στον πάτο της γλάστρας ένα στρώμα είτε από θραύσματα αργίλου, ή κόκκων διογκωμένου αργίλου ή και άλλου παρόμοιου υλικού, που εξασφαλίζει την αποστράγγιση και εμποδίζει το λίπασμα να φράξει τις οπές αποστράγγισης της γλάστρας. Συμβουλή: Αν χρησιμοποιείτε γλάστρες με ενσωματωμένο σύστημα αποστράγγισης, δεν είναι απαραίτητη αυτή η διαδικασία.
Η ιδανική απόσταση μεταξύ των φυτών
Εκτός από την κατάλληλη γλάστρα και το υψηλής ποιότητας καλλιεργητικό υλικό, η σωστή απόσταση από τα υπόλοιπα φυτά είναι εξίσου σημαντική για την ανάπτυξη των γερανιών. Έτσι, τα φυτά θα πρέπει να απέχουν μεταξύ τους τουλάχιστον 20 εκατοστά, το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι μια ζαρντινιέρα διαστάσεων 60 εκ. μήκος επί 20 εκ. πλάτος μπορεί να φιλοξενήσει το πολύ τρία γεράνια. Αντίστοιχα μια ζαρντινιέρα διαστάσεων 100 εκ. μπορεί να χωρέσει τέσσερα με πέντε, ενώ για ένα μόνο γεράνι η γλάστρα πρέπει να έχει ελάχιστη διάμετρο 20 εκατοστών. Και μια συμβουλή: Η εναλλαγή γερανιών με οριζόντια και κάθετη ανάπτυξη στις ζαρντινιέρες του μπαλκονιού σας επιτρέπει στα φυτά να μεγαλώνουν σωστά.
Η ιδανική τοποθεσία
Τα γεράνια αγαπούν τον ήλιο και όσο περισσότερο φως παίρνουν, τόσο πιο πλούσια θα είναι τα άνθη τους, αν και μπορούν να αναπτυχθούν επίσης και σε ένα ημισκιερό μέρος. Οι ποικιλίες με μεγάλα ή διπλά άνθη είναι προτιμότερο να προστατεύονται από ισχυρούς ανέμους και βροχή, για παράδειγμα στον τοίχο ενός σπιτιού ή κάτω από μια στέγη.
Πότισμα γερανιών
Τα γεράνια χρειάζονται άφθονο νερό για να συνεχίσουν να βγάζουν νέα άνθη. Τις ζεστές, ηλιόλουστες ημέρες, μπορεί να χρειαστεί να τα ποτίζετε πρωί και βράδυ. Το νερό πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ζεστό και να ποτίζετε απευθείας το χώμα και όχι το ίδιο το φυτό. Οι ζαρντινιέρες μπαλκονιού με δεξαμενές νερού ή το δικό σας αυτοσχέδιο σύστημα αυτόματου ποτίσματος μειώνουν σημαντικά τον χρόνο ποτίσματος. Συμβουλή: Ακόμη και τις βροχερές ημέρες μπορεί να χρειαστεί να ποτίσετε, καθώς στα θαμνώδη φυτά όπως είναι τα γεράνια, οι σταγόνες της βροχής συχνά δεν φτάνουν καν στο έδαφος.
Λίπανση γερανιών
Τα γεράνια είναι φυτά που χρειάζονται πολλά θρεπτικά συστατικά. Εάν χρησιμοποιείτε προλιπασμένο χώμα, θα πρέπει να το εμπλουτίσετε μετά από τέσσερις έως έξι εβδομάδες, καθώς μέχρι τότε η ποσότητα λιπάσματος θα έχει εξαντληθεί. Για να εξασφαλίσετε ότι το γεράνι σας θα λάβει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, μπορείτε να ρίξετε στο νερό ένα υγρό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά που θα βρείτε στο εμπόριο μία φορά την εβδομάδα. Εναλλακτικά, τα λιπάσματα σε ράβδους μπορούν να θρέψουν τα φυτά για δύο έως τρεις μήνες. Ένα λίπασμα βραδείας αποδέσμευσης μπορεί να προσφέρει αρκετά θρεπτικά στοιχεία ακόμη και εννέα μήνες μετά την αρχική του χρήση, ενώ μπορείτε να το προσθέσετε στο χώμα ακόμα και μετά το φύτεμα.
Καθάρισμα των μαραμένων λουλουδιών
Για να επιτύχετε πιο όμορφα, περισσότερο ανθοφόρα και πιο υγιή γεράνια προτείνεται η τακτική αφαίρεση των μαραμένων λουλουδιών και των ξεραμένων φύλλων. Αν θέλετε να αποφύγετε αυτή τη διαδικασία, υπάρχουν διαθέσιμες ποικιλίες γερανιού που αποβάλλουν μόνες τους τα ξεραμένα άνθη, ώστε να αφήνουν χώρο για νέα. Ωστόσο, θα πρέπει και πάλι να αφαιρείτε τα μαραμένα φύλλα με το χέρι.
Γεράνια που αντέχουν τον χειμώνα
Για να επιβιώσουν τα γεράνια και τον χειμώνα, κόψτε τα σε ύψος περίπου 15 εκατοστών πριν από τα πρώτα κρύα και μετακινήστε τα σε ένα φωτεινό, δροσερό μέρος. Αυτό μπορεί να είναι σε ένα γκαράζ που δε θα έχει κρύο ή σε ένα δροσερό μέρος εσωτερικού χώρου. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα χρειάζονται πολύ λίγο νερό. Την άνοιξη, κόψτε τα ξανά, μεταφυτεύστε τα σε φρέσκο λίπασμα και τοποθετήστε τα σε ένα ζεστό μέρος.
ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΕ ΥΨΗΛΗ ΑΝΑΛΥΣΗ:
Για να βρείτε πολλές, διαφορετικές διακοσμητικές ιδέες, αλλά και πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό για το γεράνι σε υψηλή ανάλυση παρακαλώ επισκεφτείτε το https://pelargonium-for-europe.com/el/ και το https://pelargonium-poinsettia.canto.global/v/pfe/landing?viewIndex=2/.
Εκδηλώσεις
Ημερίδα με τίτλο: « Τεχνητή Νοημοσύνη και Εκπαίδευση -Επαναπροσδιορίζοντας την διδασκαλία και την μάθηση.»
Τα Αρσάκεια Σχολεία Θεσσαλονίκης διοργανώνουν ημερίδα με τίτλο: «Τεχνητή
Νοημοσύνη και Εκπαίδευση – Επαναπροσδιορίζοντας την διδασκαλία και την μάθηση.», η
οποία θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Αρσάκειου Δημοτικού Θεσσαλονίκης.
Η ημερίδα εστιάζει στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης ως εκπαιδευτικό εργαλείο που
σκοπό έχει να επαναπροσδιορίσει τις παραδοσιακές μεθόδους διδασκαλίας, ενισχύοντας
την ατομική συμμετοχή και εμπλοκή των μαθητών μέσω έρευνας και καταρρίπτοντας τη
κλασική προσέγγιση «λύσε», «απάντησε», «βρες», «υπολόγισε» κ.ά..
Η ημερίδα θα περιλαμβάνει 4 ενότητες τις οποίες θα παρουσιάσουν και θα αναλύσουν
εγκεκριμένοι ομιλητές του εκπαιδευτικού και τεχνολογικού χώρου. Πρόκειται για την
κυρία Ζωή Γαβριηλίδου, καθηγήτρια Θεωρητικής Γλωσσολογίας τού Τμήματος
Φιλολογίας τού Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, τον δρ Άρη Μαυρομμάτη,
μαθηματικός‒θεωρητικός Τέχνης, Ανάπτυξης Υπερμέσων του Κέντρου Διά Βίου
Μάθησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, τον κύριο Γιάννη Αναστασόπουλο,
διευθυντής Microsoft στον τομέα τής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα και
την κυρία Έλενα Ζαγλαρίδου, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την
Microsoft στην Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα και Αδριατική.
Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους ομιλητές, να θέσουν
τα ερωτήματα τους και να δουν στην πράξη όλα όσα περιλαμβάνουν οι ομιλίες καθώς θα
πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις με μικροδιδασκαλίες με τη χρήση Τεχνητής
Νοημοσύνης, από εκπαιδευτικούς του Αρσακείου Δημοτικού Θεσσαλονίκης.Κατά τη λήξη
της ημερίδας, όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης.
Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή εδώ:
https://forms.office.com/e/E7m1ZqLsdZ
Γαστρονομία
Masterclass: Οι θησαυροί της αγοράς Μοδιάνο: Ταξίδι στις γεύσεις της Ελλάδας
Κατά τη διάρκεια της γιορτινής περιόδου, η εμβληματική Αγορά Μοδιάνο, φιλοξένησε μία ακόμη ξεχωριστή περιήγηση γαστρονομίας με επίκεντρο τις αυθεντικές ελληνικές γεύσεις και τα τοπικά προϊόντα που μπορεί να βρει ο επισκέπτης στα καταστήματά της. Η δραστηριότητα, σχεδιασμένη αποκλειστικά για τον Σύνδεσμο Ξεναγών Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος, στόχευσε στο να αναδείξει την Αγορά ως έναν ξεχωριστό τουριστικό προορισμό, που αποτελεί πυλώνα της τοπικής γαστρονομικής παράδοσης, μέσα από μια περιήγηση στα αυθεντικά προϊόντα και τους ανθρώπους που τα δημιουργούν.
Η εκδήλωση ξεκίνησε στον εξώστη της Αγοράς, όπου όλοι οι συμμετέχοντες συγκεντρώθηκαν για μια πρώτη γνωριμία. Εκεί, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα ζεστό ρόφημα δίκταμου από το κατάστημα «Modiano’s Bahar», ενώ η ομάδα των Chef Stories ξεκίνησε παράλληλα την εισήγηση της, με σκοπό την ενημέρωση για την γενική φιλοσοφίας της Αγοράς και την σημασία της ανάδειξης τοπικών προϊόντων.
Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και ξεκίνησαν την περιήγησή τους στα καταστήματα της Αγοράς, με κάθε στάση να αποτελεί έναν μικρό σταθμό γευστικής ανακάλυψης.
Τα καταστήματα που επισκεφθήκαμε μας πρόσφεραν ξεχωριστές μπουκιές από όλη την Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα μοιράστηκαν μαζί μας πληροφορίες σχετικά με την επαγγελματική τους διαδρομή και τον τρόπο παραγωγής και διάθεσης των αγαθών τους.
Τα βήματα μας, καθοδήγησαν η Νανά Ζυγούρα, σύμβουλος επιχειρηματικής ανάπτυξης, εκπαιδεύτρια και συνεργάτιδα της εταιρίας Chef Stories και η Σύλβια Κουμεντάκη Director / Gastronomy Events’ Specialist & Consultant της εταιρίας Chef Stories.
Ξεκινώντας από το κατάστημα «Το Πιροσκί», δοκιμάσαμε τα βραβευμένα πιροσκί με γέμιση μπουγιουρντί, ανακαλύπτοντας την πλούσια παράδοση της Ποντιακής κουζίνας. Στον «Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεσοτόπου Λέσβου» γνωρίσαμε το αυθεντικό λαδοτύρι ΠΟΠ Μυτιλήνης, μαθαίνοντας για τη διαδικασία παραγωγής του. Στο «Τυροκομείο Αρβανίτη», γευτήκαμε μια ποικιλία τυριών, όπως φέτα ΠΟΠ, μανούρι ΠΟΠ, κυανό μπλε τυρί και γραβιέρα, συνοδευόμενα από χρήσιμες πληροφορίες για την παραγωγή τους. Με σκοπό το ταίριασμα με τα τυροκομικά, ακολούθησε το μέλι, με γευσιγνωσία τεσσάρων διαφορετικών μελιών που εμπορεύεται η εταιρία “Wise Greece”, όπου ακούσαμε προσεκτικά τη διαδικασία μελισσοκομίας αλλά και τα χαρακτηριστικά της κάθε ποικιλίας. Σειρά είχε το κατάστημα «Chrisopigi Deli» με γευσιγνωσία ελαιόλαδου και σημαντικές πληροφορίες για τα Κρητικά προϊόντα. Μία μοναδική γευσιγνωσία ελαιόλαδου, αλλά και ελιάς, είχαμε την ευκαιρία να μας παρουσιάσει το κατάστημα «Olicatessen» ολοκληρώνοντας τις γνώσεις μας για τις ξεχωριστές ποικιλίες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.
Η περιήγηση συνεχίστηκε στο «Modiano’s Bahar”, όπου οι συμμετέχοντες έπαιξαν ένα διαδραστικό παιχνίδι όσφρησης, με μπαχαρικά ξυπνώντας τις αισθήσεις και τη φαντασία τους. Το Masterclass συνεχίστηκε στο νέο κατάστημα, την “Ψαραγορά Μοδιάνο”, όπου δοκιμάσαμε τηγανισμένο γαύρο, μια αυθεντική θαλασσινή λιχουδιά της ελληνικής κουζίνας.
Στη συνέχεια, απολαύσαμε ιταλικές γεύσεις στο επίσης νέο κατάστημα, «Panini Artistici», με αφράτη φοκάτσια και πανίνι με porchetta, provola, μοσχαρίσια κεφτεδάκια με σάλτσα san marzano. Ολοκληρώσαμε τις αλμυρές γεύσεις με το εμβληματικό «Μπιφτέκι του κυρ Γιώργου» με την χειροποίητη sauce από πιπεριά φλωρίνης, από το κατάστημα «Meating Place Διδασκάλου».
Το γλυκό φινάλε της ημέρας περιλάμβανε χαλβά σε μοναδικούς συνδυασμούς από το «Wild Souls», γλυκά πουράκια με βούτυρο αμυγδάλου, ταχίνι και καταΐφι από το «Ηλιοτρόπιο» και φυσικά παραδοσιακές καριόκες Ξάνθης από το κατάστημα «Θωμάς Καριόκα».
Την επιμέλεια της εκδήλωσης είχε η εταιρία Chef Stories E.E. Συμβουλευτικές Υπηρεσίες – Διοργάνωση Εκδηλώσεων.
Lifestyle
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΛΟΤΥΧΙΑΣ 2025
Ένα μήνυμα για σένα…
Το φως της ελπίδας για µια καλύτερη ζωή λάµπει πάντα πιο δυνατά τις πρώτες µέρες κάθε
Νέας Χρονιάς. Ένας καινούργιος χρόνος ήρθε και είναι έτοιµος να µας υποσχεθεί τα πάντα.
Κάντε τον απολογισµό σας για τη χρονιά που πέρασε και ξεκινήστε µε νέα όνειρα,
καινούργια σχέδια και στόχους για µια καλύτερη αρχή!
Καλωσορίσατε στο µαγικό ταξίδι της Νέας Χρονιάς.
Το Ηµερολόγιο Καλοτυχίας 2025 υπόσχεται να είναι σύντροφος, σύµβουλος και οδηγός σας
σ’ αυτό το υπέροχο, καλότυχο και µαγευτικό ταξίδι.
Κρατήστε το στα χέρια σας, ξεφυλλίστε τις σελίδες του και αφεθείτε…
Θα είναι κοντά σας για να σας υπενθυµίζει κάθε µέρα, κάθε εβδοµάδα, κάθε µήνα της
καινούργιας χρονιάς, µερικές απλές αλήθειες, µικρά µυστικά και µηνύµατα που θα
ανοίξουν ένα “παράθυρο” απ’ όπου θα µπορείτε να δείτε τον εαυτό σας µε “άλλα µάτια”,
να ανακαλύψετε τις απεριόριστες δυνατότητες που διαθέτετε και να τις εκµεταλλευτείτε
για να ζήσετε µια ζωή γεµάτη Καλοτυχία.
Ναι, σας αξίζει!!!
Γεµίστε τις σελίδες του µε τις δικές σας χαρές, τις µικρές και µεγάλες επιθυµίες και απλώς
ευχηθείτε να γίνουν πραγµατικότητα.
Καλή και ευλογηµένη χρονιά µε όλα τα αγαθά του Θεού στην αγκαλιά σας!
Ευτυχισµένος ο καινούργιος χρόνος, είναι δικός σας, είναι δικός µας, όλων µας…
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Μύρτος» σε όλα τα βιβλιοπωλεία.
Πληροφορίες στο τηλ. 210-8028828, [email protected],
-
Videos
Πέγκυ Μουζάκη | 3 Βήματα που μπορείς να κάνεις όταν νιώθεις οτι είσαι έτοιμη/ος να “εκραγείς”!
-
Videos
Η ιστορία του BusinessWoman
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Οι startup που “μαγνητίζουν” | Στεφανία Φράρου
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Παναγιώτα Μαθιουδάκη | Ανακαλύπτοντας την ομορφιά…
-
Videos
Πέγκυ Μουζάκη | Επικοινωνία και Συγκρούσεις με Αποδοχή, Κατανόηση και Σεβασμό
-
Videos
Πέγκυ Μουζάκη | 5 Αλήθειες για να επικοινωνήσουμε με κάποιον άνθρωπο
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Οι startup που “μαγνητίζουν” | Μαριλένα Πατέρα
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Οι startup που “μαγνητίζουν” | Μαρίνα Προκοϊωσήφη