Connect with us

Εναλλακτικός τουρισμός

Η ηγεσία ανέβηκε στον Όλυμπο

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρωτοποριακό πρόγραμμα ανάπτυξης ηγεσίας  Olympus  Leadership Challenge στον Όλυμπο στις 19-22 Σεπτεμβρίου.

Το πρόγραμμα είναι μια πρωτοβουλία της Κατερίνας Κανελίδου (από τη Six Steps Ahead), leadership coach και διεθνής ομιλήτρια σε θέματα ηγεσίας και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την αναγνωρισμένη leadership coach Leda Turai (από την L-CON Global) και guest coach τον Wassili Zafiris από το Άμστερνταμ.

Συμμετείχαν ηγετικά στελέχη από πέντε ευρωπαϊκές χώρες σε έναν απαιτητικό συνδυασμό coaching και ανάβασης στο πλέον εμβληματικό βουνό τον Όλυμπο.

Η εμπειρία τους αυτό το τετραήμερο ήταν μοναδική και οδήγησε σε αλλαγές στον τρόπο σκέψης, ανθεκτικότητας, έμπνευσης  και εξέλιξη που οδηγεί σε νέα ηγετικά πρότυπα. 

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία μέσα από βιωματικές ασκήσεις coaching να αναγνωρίσουν τα κοινά στοιχεία πρόκλησης στην κορυφή, αυξημένη αυτογνωσία, διαφορετική οπτική στα γεγονότα και επανεξέταση των απαιτήσεων στην  ηγεσία .

Οι υποστηρικτές  του προγράμματος ήταν  το  Robolo Boutique Hotel με την άψογη διαμονή και φιλοξενία, το Κτήμα Semeli  με  εξαιρετικές γεύσεις ευφορίας και απόλαυσης και τα Mod’s Hair πάντα αρωγοί πρωτοπόρων πρωτοβουλιών.

Το Olympus Leadership Challenge θα γίνει ετήσιος θεσμός ανάπτυξης της ηγεσίας σε ένα περιβάλλον που ενέπνευσε Θεούς και Ανθρώπους και ήδη έχουν ξεκινήσει οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος για την επόμενη διοργάνωση.

Εναλλακτικός τουρισμός

Σέιχ Σου & Δάσος Χορτιάτη: Το Πράσινο Δαχτυλίδι της Θεσσαλονίκης!

Αναδεικνύεται η περιβαλλοντική αξία της Θεσσαλονίκης και το «Σέιχ Σου» ξαναγίνεται τόπος αναψυχής των κατοίκων της, με την Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας

Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επεγράφη μνημόνιο συνεργασίας για την ανάδειξη και αξιοποίηση του Περιαστικού Δάσους της Θεσσαλονίκης (Σέιχ Σου) και του Δάσους Χορτιάτη, παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμοδίου για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και του Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος.

Σκοποθεσία του Μνημονίου Συνεργασίας

 Είναι η λειτουργική διασύνδεση του Περιαστικού Δάσους της Θεσσαλονίκης (Σέιχ Σου) και του Δάσους Χορτιάτη με τις αστικές περιοχές, λαμβάνοντας υπόψιν ότι και οι δυο αυτές δασικές εκτάσεις, αποτελούν φυσικά οικοσυστήματα εξαιρετικής οικολογικής σημασίας.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας δεσμεύει στους συμμετέχοντες:

  • Να εφαρμοστούν πρακτικές προστασίας και διαχείρισης των φυσικών πόρων με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
  • Να αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων με γνώμονα την αυστηρή προστασία του περιβάλλοντος, μέσα από τη βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας, τη μείωση του θορύβου, την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας.
  • Να προωθηθούν ειδικά προγράμματα δασικού αθλητισμού, δασικής αναψυχής και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
  • Να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο διαχείρισης των δασών με πλήρη χαρτογράφηση και δημιουργία συστημάτων παρακολούθησης της βιοποικιλότητας.
  • Να εφαρμοσθούν δράσεις που θα μετριάσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα δασικά οικοσυστήματα και θα τα βοηθήσουν στην απαραίτητη προσαρμογή.
  • Να ενισχυθούν τα δασικά οικοσυστήματα απέναντι στα έντονα φυσικά φαινόμενα και τις καταστροφές.
  • Να εφαρμοσθεί ένα ειδικό σχέδιο δράσεων για την ενίσχυση της τοπικής βιοποικιλότητας.
  • Να συντηρηθούν, να αποκατασταθούν και να βελτιωθούν οι παρεχόμενες πράσινες υπηρεσίες και υποδομές των περιαστικών δασών και των πράσινων διαδρόμων του πολεοδομικού συγκροτήματος.
  • Να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη δημιουργία, την Εθνική Πιστοποίηση και τη συντήρηση του δικτύου πεζοπορικών και ποδηλατικών μονοπατιών.
  • Να προχωρήσουν στις δράσεις αυτές που θα προβάλουν το Δίκτυο Μονοπατιών και την ανάδειξή του ως πόλο έλξης του Περιαστικού Δάσους Θεσσαλονίκης.
  • Να γίνουν όλες οι απαραίτητων ενέργειες (μελέτες, επεμβάσεις κ.α.) για τη δημιουργία πράσινων διαδρομών διασύνδεσης των περιαστικών δασών της Θεσσαλονίκης (Περιαστικό Δάσος Θεσσαλονίκης / Σέιχ Σου – Ορεινός όγκος Χορτιάτη)  με την πόλη και το παραλιακό της μέτωπο.

Στο Μνημόνιο Συνεργασίας εκτός των προαναφερθέντων,  συμμετέχουν επίσης: η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), η Αναπτυξιακή ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε. – Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Αρωγής.

Το όραμα: Να αλλάξει η ζωή της συμπρωτεύουσας με το «πράσινο δαχτυλίδι» που θα δημιουργηθεί γύρω της…

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την «Η υπογραφή του μνημονίου για το Σέιχ Σου, δείχνει καθαρά τον τρόπο με τον οποίο γίνεται αντιληπτή η προστασία του Περιβάλλοντος σε ένα τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους: θωράκιση του δασικού οικοσυστήματος απέναντι στα έντονα φυσικά φαινόμενα με ταυτόχρονη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, υποστήριξη της φυσιογνωμίας της περιοχής, ενίσχυση της τοπικής βιοποικιλότητας.

Αυτό το σύνθετο πλέγμα δράσεων κι επιδιώξεων εξυπηρετεί τη συνεργασία των φορέων που υπέγραψαν το μνημόνιο, ώστε να δοθεί στη Θεσσαλονίκη η μεγαλύτερη δυνατή προστιθέμενη αξία με την ανάδειξη του περιαστικού της άλσους και του Δάσους Χορτιάτη σε ελκυστικούς προορισμούς για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του». Ταυτόχρονα τονίζεται ότι με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας, γίνεται  ένα ακόμη μεγάλο βήμα για να υλοποιήσουμε ένα φιλόδοξο έργο:

Της λειτουργικής διασύνδεσης του Περιαστικού Δάσους του Σέιχ Σου με την πόλη της Θεσσαλονίκης με το moto: Να κοιτάμε, πλέον και από τη θάλασσα προς το βουνό.

 Και άλλες παρεμβάσεις

Ταυτόχρονα με τον Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη, υλοποιείται το πιλοτικό έργο της διαμόρφωσης του Μονοπατιού των Παγοποιών, στο Χορτιάτη. Με τη διαμόρφωση της Ανατολικής Τάφρου, της οποίας έχει ήδη αρχίσει ο σχεδιασμός υλοποίησης και τη δημιουργία περιαστικού δάσους στο Δήμο Παύλου Μελά, συνεχίζεται η δημιουργία μιας πράσινης ζώνης, ένα πράσινο δαχτυλίδι, που θα περικλείει τη Θεσσαλονίκη, αλλά και τη διάνοιξη διόδων προς το δάσος.

Ένα επιπλέον προνόμιο των κατοίκων του πολεοδομικού συγκροτήματος, αλλά και των επισκεπτών, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να έχουν όλοι μια ακόμα διέξοδο αναψυχής, άθλησης και ευζωίας.

**Το «Βusiness
Woman» στο πλαίσιο εκτίμησης της περιβαλλοντικής ευαισθησίας και προστασίας του περιβάλλοντος, αναδεικνύει τη λειτουργική διασύνδεση του Περιαστικού Δάσους της Θεσσαλονίκης (Σέιχ Σου) και του Δάσους Χορτιάτη, παρουσιάζοντας τα φυσικά οικοσυστήματα που είναι εξαιρετικής οικολογικής σημασίας, και που δεν αρκεί μόνον να τα αναδεικνύουμε αλλά και να προστατεύουμε!!

Continue Reading

Εναλλακτικός τουρισμός

Νέο Δυναμικό Έργο της ΠΚΜ

Παρουσίαση του Έργου της ΠΚΜ “Περιφερειακός Μηχανισμός Διάγνωσης Αναγκών της Αγοράς Εργασίας” στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής

Ένα δυναμικό εργαλείο που πρόσφατα δημιούργησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τίτλο “Περιφερειακός Μηχανισμός Διάγνωσης Αναγκών της Αγοράς Εργασίας”, παρουσιάστηκε σε συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 24 Ιουνίου στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής στον Πολύγυρο.

Πρόκειται για ένα μηχανισμό που παρέχει αξιόπιστα στοιχεία σε πραγματικό χρόνο, για τον τρόπο που εξελίσσεται και μεταβάλετε η οικονομική δραστηριότητα σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα αλλά και στο σύνολο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η παρουσίαση του αρχικού σταδίου λειτουργίας του Μ.Δ.Α.Α.Ε. και του τρόπου λειτουργίας του έγινε από τον Επιστημονικό Συνεργάτη της ΠΚΜ κ. Πόδα.

“Μέσω του αυτού του μηχανισμού θα έχουμε πληροφορίες για τον τρόπο που μεταβάλλονται οι ανάγκες στην αγορά εργασίας ανά πάσα στιγμή, για τον ρυθμό που κινούνται οι παραγωγικοί κλάδοι, για τις ανάγκες του πληθυσμού για εργασία αλλά και τις ανάγκες των επιχειρήσεων σε εργατικό δυναμικό. Επίσης πετυχαίνουμε να έχουμε πραγματικά στοιχεία για την ανεργία, για τις δυνατότητες επανένταξης στην αγορά εργασίας αλλά και να επαναπροσανατολίζουμε άνεργους συμπολίτες μας με ειδικά προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης. Για να γίνουν πράξη όλα αυτά χρειάζεται η συνεργασία όλων μας” τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος της Π.Κ.Μ. κ. |Κωνσταντίνος Γιουτίκας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής κ. Ιωάννης Γιώργος, αφού ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες για την ανταπόκρισή τους, επεσήμανε μεταξύ άλλων: “Η παρουσία εκπροσώπων των φορέων της Χαλκιδικής που συμμετείχαν στην πρώτη παρουσίαση και το ενδιαφέρον τους για αυτό το νέο εργαλείο της ΠΚΜ, είναι ένα θετικό σημάδι για την συνεργασία που θα ακολουθήσει, προκειμένου να αποκομίσουμε τα οφέλη του έργου που σήμερα παρουσιάστηκε στη Χαλκιδική. Μαζί θα κάνουμε ακόμη ένα βήμα μπροστά για τη Χαλκιδική. Ευχαριστώ θερμά τον Αντιπεριφερειαρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Π.Κ.Μ. κ. Κωνσταντίνο Γιουτίκα και τους συνεργάτες του για την προσπάθεια που κάνουν προς όφελος των συμπολιτών μας”.

Στην παρουσίαση συμμετείχαν: η Περιφερειακή Σύμβουλος κα. Κατερίνα Ζωγράφου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής κ. Ιωάννης Κουφίδης, ο Αντιδήμαρχος Πολυγύρου κ. Χρήστος Βορδός, η Αντιδήμαρχος Σιθωνίας κα. Μαρία Λαθούρη – Πάργα, ο Γ.Γ. του Δ. Νέας Προποντίδας κ. Αστέριος Ταμπούρλος, η Διευθύντρια της ΑΝ.ΕΤ.ΧΑ κα. Όλγα Σαββίδου, ο Γ. Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Χαλκιδικής κ. Χρήστος Ζαφειρούδας ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Χαλκιδικής κ. Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Camping και Ένωσης Camping Χαλκιδικής κ. Αντώνης Δεληδημητρίου και υπηρεσιακοί παράγοντες.

 

Continue Reading

Εναλλακτικός τουρισμός

3o Destination Update Webinar

Ο συνεδριακός τουρισμός σε πρώτη προτεραιότητα 

για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: 

3o Destination Update Webinar από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 

Την προτεραιότητα του συνεδριακού τουρισμού σε ένα μεικτό πλάνο σχεδιασμού και υλοποίησης των συνεδρίων, event αλλά και εκθέσεων με τη χρήση της τεχνολογίας αλλά και των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας έθεσαν οι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς του τουρισμού, που συμμετείχαν στο τρίτο Destination Update Webinar που συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο Εθνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ), σε συνεργασία με το Thessaloniki Convention Bureau και τους Οργανισμούς Τουρισμού Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής.

Στην τοποθέτηση του ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Γιάννης Φραγκάκης εξήρε τη συνεργασία του με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα, που «έφερε κάτι καινούριο στο διάλογο που αναπτύχθηκε τους τελευταίους μήνες. Είναι πολύ σημαντικό μία Περιφέρεια να αναλαμβάνει τέτοιες πρωτοβουλίες» είπε ο κ. Φραγκάκης, ανακοινώνοντας παράλληλα δύο τουριστικές καμπάνιες που θα ξεκινήσουν στους επόμενους δύο μήνες. Αναφερόμενος στα συνέδρια και τις εκθέσεις, ο κ. Φραγκάκης τόνισε ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΔΥ ο ΕΟΤ θα ανακοινώσει άμεσα τους νέους καινοτόμους τρόπους διεξαγωγής τους.

Στα οφέλη του συνεδριακού τουρισμού για την οικονομία της πόλης αναφέρθηκε η εντεταλμένη σύμβουλος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων Δήμου Θεσσαλονίκης Μαρία Καραγιάννη, η οποία τόνισε ότι “οι σύνεδροι είναι εκείνοι που ξοδεύουν περισσότερο από το μέσο τουρίστα και συνδυάζουν το συνέδριο με τις διακοπές τους, δίνοντας παράλληλα ζωή στην πόλη σε εποχές μη τουριστικές”

Τη δική του θέση σχετικά με τις προκλήσεις του συνεδριακού τουρισμού στη Θεσσαλονίκη διατύπωσε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Thessaloniki Convention Bureau Γιάννης Ασλάνης, επισημαίνοντας ότι «η Θεσσαλονίκη το 2019 βρέθηκε στη 39η θέση στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τους συνεδριακούς προορισμούς, ενώ το 2020 θα είναι μια χρoνιά κατά την οποία θα γίνει προσπάθεια ελαχιστοποίησης των ζημιών».

«Τα μηνύματα που κρατούμε είναι η συνέπεια, η ευελιξία, οι συνέργειες και η προσαρμοστικότητα» τόνισε η γενική διευθύντρια του Thessaloniki Convention Bureau Ελένη Σωτηρίου, συμπληρώνοντας ότι «η προβολή και η προώθηση πρέπει να βρουν καινούρια έκφραση με νέα μέσα και τρόπους γιατί ο ανταγωνισμός θα είναι μεγάλος». 

Το μήνυμα ότι η 85η ΔΕΘ θα πραγματοποιηθεί με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, δίνοντας παράλληλα το «πράσινο φως» και για την τουριστική έκθεση Philoxenia, απέστειλε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΘ- Helexpo Κυριάκος Ποζρικίδης. Ο κ. Ποζρικίδης τόνισε ότι “ακολουθώντας τα πρωτόκολλα, η Θεσσαλονίκη θα γίνει η πρώτη πόλη πανευρωπαϊκά που θα κάνει την αρχή στη διοργάνωση συνεδρίων και εκθέσεων”.

Την εκτίμηση ότι το 2022 θα υπάρξει ανάκαμψη και ευελιξία στο συνεδριακό τουρισμό με τη χρήση της τεχνολογίας έκαναν ως εκπρόσωποι της αγοράς του συνεδριακού τουρισμού η Βίκη Παπαδημητρίου και ο Δημήτρης Παλιούρας, επισημαίνοντας ότι “όσο κάποια πράγματα θα μεταφέρονται online τόσο θα χρειάζεται και η δια ζώσης επικοινωνία των σύνεδρων”.

Με αφορμή την ολοκλήρωση του κύκλου των διαδικτυακών σεμιναρίων Destination Update Webinars για την επόμενη μέρα του τουρισμού, ο συντονιστής των διαδικτυακών σεμιναρίων, Τομεάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Θάνος υπογράμμισε ότι «ο συνεδριακός τουρισμός βρίσκεται σε προτεραιότητα για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς δημιουργεί υπεραξία στην περιοχή. Είμαστε σε διαρκή συνεργασία με τους φορείς του τουρισμού, προκειμένου να υλοποιήσουμε ένα τριετές πλάνο ώστε να βρεθούμε σε υψηλότερη θέση από αυτή που είχαμε πριν την υγειονομική κρίση».

Continue Reading

Trending