Connect with us

Lifestyle

Καλοκαιρινές διακοσμητικές ιδέες και συνθέσεις με ανθισμένα και κομμένα γεράνια

Με τα διαφορετικά άνθη τους, τα γεράνια όχι μόνο δείχνουν υπέροχα σε γλάστρες, κουτιά, βάζα ή παρτέρια, αλλά είναι επίσης ιδανικά για μοναδικές συνθέσεις. Μιας και είναι φυτά που ανθίζουν συνεχώς από την άνοιξη έως το φθινόπωρο, δεν πειράζει να κόψετε κάποια λουλούδια για τις διακοσμήσεις σας, αντίθετα αυτό ενισχύει ακόμη περισσότερο την ανθοφορία. Μάλιστα, τα γεράνια είναι ευέλικτα και απαιτούν ελάχιστη φροντίδα και περιποίηση και έχουν μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και μεγεθών.

Παρακάτω, οι ειδικοί του Pelargonium for Europe (PfE) προτείνουν απλές και εύκολες διακοσμητικές ιδέες με άνθη γερανιού, σε συνδυασμούς που αναδεικνύουν ιδανικά την χρωματική ποικιλομορφία και τα διαφορετικά σχήματα αυτού του καλοκαιρινού λουλουδιού.

Upcycling ιδέα: Μοντέρνα ανακυκλωμένα βάζα με γεράνια

Εάν θέλετε να αξιοποιήσετε τις πλαστικές συσκευασίες (απορρυπαντικού, σαπουνιού, γάλακτος) που έχουν αδειάσει και να μην τις πετάξετε, μπορείτε εύκολα και γρήγορα να τις μετατρέψετε σε μοντέρνα, ανακυκλωμένα βάζα που μέσα θα τοποθετήσετε τα γεράνια μαζί με άλλα καλοκαιρινά λουλούδια και φύλλα. 

Γι’ αυτή την όμορφη καλοκαιρινή ιδέα, το μόνο που χρειάζεστε είναι άδεια πλαστικά μπουκάλια, γυαλόχαρτο, χρώμα σε σπρέι, γεράνια και άλλα λουλούδια της αρεσκείας σας.

Πώς θα το κάνετε:

Πλύνετε καλά τα μπουκάλια και αφαιρέστε τις ετικέτες. Καθαρίστε ελαφρά την πλαστική επιφάνεια με γυαλόχαρτο για να εφαρμόσει καλύτερα το χρώμα και ψεκάστε τα μπουκάλια με τα χρώματα της αρεσκείας σας. Μόλις στεγνώσει η μπογιά, γεμίστε τα ανακυκλωμένα βάζα με νερό και προσθέσετε τα γεράνια και τα υπόλοιπα λουλούδια. Συμβουλή: Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ακόμη καλύτερο αν συνδυάσετε μπουκάλια διαφορετικών μεγεθών, σχημάτων και χρωμάτων.

Καλοκαιρινά στεφάνια και μπάλες από γεράνι

Η ευρεία γκάμα χρωμάτων και σχημάτων των λουλουδιών καθιστά τα γεράνια την ιδανική επιλογή για συνθέσεις με σφουγγάρι ανθοδετικής. Αυτό το πλούσιο στεφάνι αποτελεί μια όμορφη πινελιά σε φράχτες, τοίχους και πόρτες, ενώ αυτές οι πολύχρωμες μπάλες λουλουδιών είναι ιδανικές για το στόλισμα διακοσμητικών δίσκων. Συμβουλή: Τοποθετήστε τα σφουγγάρια μέσα σε έναν κουβά με νερό και αφήστε τα για ένα έως δύο λεπτά να απορροφήσουν όσο νερό χρειάζονται. Στη συνέχεια, καρφώστε τα κοτσάνια λουλουδιών στο σφουγγάρι κοντά το ένα στο άλλο, με τα άνθη να εφάπτονται αποφεύγοντας τα κενά.

Ιδέες εσωτερικής διακόσμησης με γεράνια

Δεν είναι όλοι αρκετά τυχεροί ώστε να έχουν έναν ηλιόλουστο εξωτερικό χώρο, οπότε είναι καλό να γνωρίζετε ότι τα γεράνια μπορούν επίσης να αναπτυχθούν και σε εσωτερικούς χώρους, εφόσον βέβαια αυτοί διαθέτουν αρκετό φως, παρόλο που οι συνθέσεις με φρεσκοκομμένα γεράνια δεν χρειάζονται απαραίτητα φυσικό φως.

Η πολύχρωμη επιτραπέζια σύνθεση στα δεξιά είναι φρέσκια και μοντέρνα, με πέντε διαφορετικά βάζα σε καλοκαιρινές παστέλ αποχρώσεις και φωτεινό πορτοκαλί. Είναι γεμάτα με γεράνια και κλαδιά μπαμπού που συμπληρώνουν άψογα χρωματικά το ένα το άλλο.  

Από την άλλη, αυτή η όμορφη τραπεζαρία στα αριστερά είναι διακοσμημένη με λουλούδια από δύο διαφορετικά χρωματιστά γεράνια. Οι λωρίδες από σχοινί σιζάλ και ο μπλε σπάγκος δίνουν στα βάζα μια έξτρα φινέτσα.

Πώς να χρησιμοποιήσετε σωστά τα φρεσκοκομμένα γεράνια

Τα γεράνια είναι φτιαγμένα για να ανθίζουν. Με τη σωστή φροντίδα και χάρη στις ήπιες θερμοκρασίες, θα ανθίζουν συνεχώς από την άνοιξη μέχρι και το φθινόπωρο. Όταν λοιπόν κόβουμε μερικούς βλαστούς, το φυτό δεν επηρεάζεται, αντίθετα αν τα άνθη κοπούν σωστά είναι σαν να το κλαδεύουμε, με αποτέλεσμα να ενισχύεται η ανθοφορία και πολύ σύντομα το φυτό θα ανθίσει ακόμη περισσότερο από ό,τι πριν.

Πώς να διατηρήσετε τα γεράνια σε βάζο πιο φρέσκα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα

Για να αντέξουν τα γεράνια σε βάζο, πρέπει να αλλάζετε τακτικά το νερό τους, καθώς το βρώμικο νερό επιταχύνει τη φθορά των βλαστών. Από την άλλη, η προσθήκη λιπάσματος παρατείνει επίσης τη διάρκεια ζωής των γερανιών σε βάζο, ενώ  είναι σημαντικό να μην έρχονται τα φύλλα σε επαφή με το νερό. Τέλος, να θυμάστε να αφαιρέσετε όλα τα φύλλα που βρίσκονται στο νερό πριν τοποθετήσετε τα κλαδιά σε βάζο.

Εκδηλώσεις

Ημερίδα με τίτλο: « Τεχνητή Νοημοσύνη και Εκπαίδευση -Επαναπροσδιορίζοντας την διδασκαλία και την μάθηση.»

Τα Αρσάκεια Σχολεία Θεσσαλονίκης διοργανώνουν ημερίδα με τίτλο: «Τεχνητή
Νοημοσύνη και Εκπαίδευση – Επαναπροσδιορίζοντας την διδασκαλία και την μάθηση.», η
οποία θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Αρσάκειου Δημοτικού Θεσσαλονίκης.

Η ημερίδα εστιάζει στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης ως εκπαιδευτικό εργαλείο που
σκοπό έχει να επαναπροσδιορίσει τις παραδοσιακές μεθόδους διδασκαλίας, ενισχύοντας
την ατομική συμμετοχή και εμπλοκή των μαθητών μέσω έρευνας και καταρρίπτοντας τη
κλασική προσέγγιση «λύσε», «απάντησε», «βρες», «υπολόγισε» κ.ά..

Η ημερίδα θα περιλαμβάνει 4 ενότητες τις οποίες θα παρουσιάσουν και θα αναλύσουν
εγκεκριμένοι ομιλητές του εκπαιδευτικού και τεχνολογικού χώρου. Πρόκειται για την
κυρία Ζωή Γαβριηλίδου, καθηγήτρια Θεωρητικής Γλωσσολογίας τού Τμήματος
Φιλολογίας τού Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, τον δρ Άρη Μαυρομμάτη,
μαθηματικός‒θεωρητικός Τέχνης, Ανάπτυξης Υπερμέσων του Κέντρου Διά Βίου
Μάθησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, τον κύριο Γιάννη Αναστασόπουλο,
διευθυντής Microsoft στον τομέα τής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα και
την κυρία Έλενα Ζαγλαρίδου, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την
Microsoft στην Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα και Αδριατική.

Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους ομιλητές, να θέσουν
τα ερωτήματα τους και να δουν στην πράξη όλα όσα περιλαμβάνουν οι ομιλίες καθώς θα
πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις με μικροδιδασκαλίες με τη χρήση Τεχνητής
Νοημοσύνης, από εκπαιδευτικούς του Αρσακείου Δημοτικού Θεσσαλονίκης.Κατά τη λήξη
της ημερίδας, όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης.

Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή εδώ:
 https://forms.office.com/e/E7m1ZqLsdZ

Continue Reading

Γαστρονομία

Masterclass: Οι θησαυροί της αγοράς Μοδιάνο: Ταξίδι στις γεύσεις της Ελλάδας

Κατά τη διάρκεια της γιορτινής περιόδου, η εμβληματική Αγορά Μοδιάνο, φιλοξένησε μία ακόμη ξεχωριστή περιήγηση γαστρονομίας με επίκεντρο τις αυθεντικές ελληνικές γεύσεις και τα τοπικά προϊόντα που μπορεί να βρει ο επισκέπτης στα καταστήματά της. Η δραστηριότητα, σχεδιασμένη αποκλειστικά για τον Σύνδεσμο Ξεναγών Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος, στόχευσε στο να αναδείξει την Αγορά ως έναν ξεχωριστό τουριστικό προορισμό, που αποτελεί πυλώνα της τοπικής γαστρονομικής παράδοσης, μέσα από μια περιήγηση στα αυθεντικά προϊόντα και τους ανθρώπους που τα δημιουργούν.

Η εκδήλωση ξεκίνησε στον εξώστη της Αγοράς, όπου όλοι οι συμμετέχοντες συγκεντρώθηκαν για μια πρώτη γνωριμία. Εκεί, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα ζεστό ρόφημα δίκταμου από το κατάστημα «Modiano’s Bahar», ενώ η ομάδα των Chef Stories ξεκίνησε παράλληλα την εισήγηση της, με σκοπό την ενημέρωση για την γενική φιλοσοφίας της Αγοράς και την σημασία της ανάδειξης τοπικών προϊόντων.

 Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και ξεκίνησαν την περιήγησή τους στα καταστήματα της Αγοράς, με κάθε στάση να αποτελεί έναν μικρό σταθμό γευστικής ανακάλυψης. 

Τα καταστήματα που επισκεφθήκαμε μας πρόσφεραν ξεχωριστές μπουκιές από όλη την Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα μοιράστηκαν μαζί μας πληροφορίες σχετικά με την επαγγελματική τους διαδρομή  και τον τρόπο παραγωγής και διάθεσης των αγαθών τους.  

Τα βήματα μας, καθοδήγησαν η Νανά Ζυγούρα, σύμβουλος επιχειρηματικής ανάπτυξης, εκπαιδεύτρια και συνεργάτιδα της εταιρίας Chef Stories και η Σύλβια Κουμεντάκη Director / Gastronomy Events’ Specialist & Consultant της εταιρίας Chef Stories.

Ξεκινώντας από το κατάστημα «Το Πιροσκί», δοκιμάσαμε τα βραβευμένα πιροσκί με γέμιση μπουγιουρντί, ανακαλύπτοντας την πλούσια παράδοση της Ποντιακής κουζίνας. Στον «Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεσοτόπου Λέσβου» γνωρίσαμε το αυθεντικό λαδοτύρι ΠΟΠ Μυτιλήνης, μαθαίνοντας για τη διαδικασία παραγωγής του. Στο «Τυροκομείο Αρβανίτη», γευτήκαμε μια ποικιλία τυριών, όπως φέτα ΠΟΠ, μανούρι ΠΟΠ, κυανό μπλε τυρί και γραβιέρα, συνοδευόμενα από χρήσιμες πληροφορίες για την παραγωγή τους. Με σκοπό το ταίριασμα με τα τυροκομικά, ακολούθησε το μέλι, με γευσιγνωσία τεσσάρων διαφορετικών μελιών που εμπορεύεται η εταιρία “Wise Greece”, όπου ακούσαμε προσεκτικά τη διαδικασία μελισσοκομίας αλλά και τα χαρακτηριστικά της κάθε ποικιλίας. Σειρά είχε το κατάστημα «Chrisopigi Deli» με γευσιγνωσία ελαιόλαδου και σημαντικές πληροφορίες για τα Κρητικά προϊόντα. Μία μοναδική γευσιγνωσία ελαιόλαδου, αλλά και ελιάς, είχαμε την ευκαιρία να μας παρουσιάσει το κατάστημα «Olicatessen» ολοκληρώνοντας τις γνώσεις μας για τις ξεχωριστές ποικιλίες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.

Η περιήγηση συνεχίστηκε στο «Modiano’s Bahar”, όπου οι συμμετέχοντες έπαιξαν ένα διαδραστικό παιχνίδι όσφρησης, με μπαχαρικά ξυπνώντας τις αισθήσεις και τη φαντασία τους. Το Masterclass συνεχίστηκε στο  νέο κατάστημα, την “Ψαραγορά Μοδιάνο”, όπου δοκιμάσαμε τηγανισμένο γαύρο, μια αυθεντική θαλασσινή λιχουδιά της ελληνικής κουζίνας.

Στη συνέχεια, απολαύσαμε ιταλικές γεύσεις στο επίσης νέο κατάστημα, «Panini Artistici», με αφράτη φοκάτσια και πανίνι με porchetta, provola, μοσχαρίσια κεφτεδάκια με σάλτσα san marzano. Ολοκληρώσαμε τις αλμυρές γεύσεις με το εμβληματικό «Μπιφτέκι του κυρ Γιώργου» με την χειροποίητη sauce από πιπεριά φλωρίνης, από το κατάστημα «Meating Place Διδασκάλου». 

Το γλυκό φινάλε της ημέρας περιλάμβανε χαλβά σε μοναδικούς συνδυασμούς από το «Wild Souls», γλυκά πουράκια με βούτυρο αμυγδάλου, ταχίνι και καταΐφι από το «Ηλιοτρόπιο» και φυσικά παραδοσιακές καριόκες Ξάνθης από το κατάστημα «Θωμάς Καριόκα».

Την επιμέλεια της εκδήλωσης είχε η εταιρία Chef Stories E.E.  Συμβουλευτικές Υπηρεσίες – Διοργάνωση Εκδηλώσεων.

Continue Reading

Lifestyle

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΛΟΤΥΧΙΑΣ 2025

Ένα μήνυμα για σένα…
Το φως της ελπίδας για µια καλύτερη ζωή λάµπει πάντα πιο δυνατά τις πρώτες µέρες κάθε
Νέας Χρονιάς. Ένας καινούργιος χρόνος ήρθε και είναι έτοιµος να µας υποσχεθεί τα πάντα.
Κάντε τον απολογισµό σας για τη χρονιά που πέρασε και ξεκινήστε µε νέα όνειρα,
καινούργια σχέδια και στόχους για µια καλύτερη αρχή!
Καλωσορίσατε στο µαγικό ταξίδι της Νέας Χρονιάς.
Το Ηµερολόγιο Καλοτυχίας 2025 υπόσχεται να είναι σύντροφος, σύµβουλος και οδηγός σας
σ’ αυτό το υπέροχο, καλότυχο και µαγευτικό ταξίδι.
Κρατήστε το στα χέρια σας, ξεφυλλίστε τις σελίδες του και αφεθείτε…
Θα είναι κοντά σας για να σας υπενθυµίζει κάθε µέρα, κάθε εβδοµάδα, κάθε µήνα της
καινούργιας χρονιάς, µερικές απλές αλήθειες, µικρά µυστικά και µηνύµατα που θα
ανοίξουν ένα “παράθυρο” απ’ όπου θα µπορείτε να δείτε τον εαυτό σας µε “άλλα µάτια”,
να ανακαλύψετε τις απεριόριστες δυνατότητες που διαθέτετε και να τις εκµεταλλευτείτε
για να ζήσετε µια ζωή γεµάτη Καλοτυχία.
Ναι, σας αξίζει!!!
Γεµίστε τις σελίδες του µε τις δικές σας χαρές, τις µικρές και µεγάλες επιθυµίες και απλώς
ευχηθείτε να γίνουν πραγµατικότητα.
Καλή και ευλογηµένη χρονιά µε όλα τα αγαθά του Θεού στην αγκαλιά σας!
Ευτυχισµένος ο καινούργιος χρόνος, είναι δικός σας, είναι δικός µας, όλων µας…
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Μύρτος» σε όλα τα βιβλιοπωλεία.
Πληροφορίες στο τηλ. 210-8028828, [email protected],

Continue Reading

Trending