Connect with us

Lifestyle

Κουνιστές Ουρές «Μια εθελοντική σελίδα για τους τετράποδους φίλους μας»

Μέρα με την μέρα περισσότερα ζώα καταλήγουν στους δρόμους. Μερικά από αυτά καταφέρνουν να επιβιώσουν άλλα όμως δεν είναι το ίδιο τυχερά. Πολλά ζωάκια βρίσκονται σε καταφύγια και περιμένουν κάποιον να βρεθεί και να τους δώσει την αγάπη που αξίζουν. Η υιοθεσία ενός ζώου κάνει διπλό καλό. Σου δίνει την δυνατότητα να δώσεις σπίτι σε μια αθώα ψυχή και ταυτόχρονα μια θέση στο καταφύγιο για ένα άλλο εγκαταλελειμμένο ζωο.  H Αγνή είναι φοιτήτρια στην Θεσσαλονίκη. Είναι Εθελόντρια στο καταφύγιο «Η ΑΓΑΠΗ» και έχει δημιουργήσει την σελίδα «ΚΟΥΝΙΣΤΕΣ ΟΥΡΕΣ» σε Facebook και Instagram  με σκοπό να προωθήσει με τον δικό της τρόπο να υιοθετήσουν ζωάκια από το καταφύγιο.

-Από πότε ξεκινήσατε τη δράση σας στον εθελοντισμό;

-Ασχολούμαι με τον εθελοντισμό από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Από μικρή βοηθούσα αδέσποτα ζωάκια, τα έπαιρνα σπίτι μου και τους παρείχα όλα τα απαραίτητα, μέχρι να τους βρω το κατάλληλο σπίτι.

-Πως πήρατε την απόφαση να δημιουργήσετε τη σελίδα «Κουνιστές Ουρές» ;

– Η σελίδα «Κουνιστές Ουρές» δημιουργήθηκε μετά από πολλή σκέψη. Η αλήθεια είναι πως πάντα υπήρχε στο πίσω μέρος του μυαλού μου το να δημιουργήσω κάτι δικό μου και να βοηθήσω με το δικό μου τρόπο.  Για την ακρίβεια, η ιδέα αυτή μου ήρθε βλέποντας τις υπόλοιπες φιλοζωικές σελίδες. Οι υπόλοιπες σελίδες συχνά χρησιμοποιούν την επίκληση στο συναίσθημα, κοινοποιώντας φωτογραφίες από ζωάκια παρατημένα στους δρόμους, σε άθλιες συνθήκες, τρομαγμένα και φοβισμένα.

Έτσι πήρα την απόφαση να κάνω τη δίκη μου σελίδα, όπου η κάθε φωτογραφία η οποία κοινοποιείται, αντιπροσωπεύει τις στιγμές που θα χαρίσει το ζωάκι στη μελλοντική του οικογένεια. Με την βοήθεια λοιπόν φωτογράφων, επαγγελματιών και μη, φωτογραφίζουμε τα ζωάκια και προσπαθούμε να επιλέξουμε τις φωτογραφίες στις οποίες δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό.

-Πιστεύετε πως ο κόσμος είναι πλέον ευαισθητοποιημένος με τα ζώα ή όχι;

 

-Θεωρώ πως από τα παλαιότερα χρόνια μέχρι τώρα, έχει

υπάρξει μια πρόοδος, κυρίως στο εξωτερικό, σχετικά με την ευαισθητοποίηση του κόσμου, καθώς τα ζώα είναι μέρος της καθημερινότητας πολλών ανθρώπων και όλων των ηλικιών, αλλά δυστυχώς όχι σε κάποιο αξιοπρεπές επίπεδο. Η Ελλάδα συγκεκριμένα, είναι ανάμεσα στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά κακοποίησης ζώων. Το πρώτο εξάμηνο του 2019 έγιναν 1799 καταγγελίες για κακοποίηση ζώου, εκ των οποίων μόλις 117 άτομα συνελήφθησαν, ενώ πάρα πολλές ήταν οι περιπτώσεις εγκατάλειψης τους στο δρόμο ή δεμένα εξώ από μαγαζιά.

 

-Δίνετε εύκολα κάποιο από τα ζώα σας προς υιοθεσία σε κάποιον ή πρέπει να υπάρχουν απαραίτητες προϋποθέσεις;

 

-Οι υιοθεσίες είναι από τα πιο ευχάριστα γεγονότα στην ζωή ενός εθελοντή. Παρόλα αυτά, είναι μία διαδικασία δύσκολη και πολλές φορές χρονοβόρα, και αυτό ισχύει καθώς, παρότι θέλουμε να υιοθετηθούν όλα τα ζωάκια, ελέγχουμε εξονυχιστικά τους υποψήφιους ιδιοκτήτες.

Για να υιοθετηθεί ένα ζωάκι, πρέπει αρχικά η υπεύθυνη του καταφυγίου να κρίνει αν ο μελλοντικός του κηδεμόνας είναι υπεύθυνος και κατάλληλος για τις ανάγκες του συγκεκριμένου ζώου. Επιπλέον, πολλές φορές γίνεται έλεγχος του χώρου όπου θα μένει το ζώο, με σκοπό να διαπιστωθεί ότι είναι ασφαλής.

Τέλος, αν αποφασίσει το σωματείο να πραγματοποιηθεί η υιοθεσία, υπογράφεται συμβόλαιο υιοθεσίας από τον πλέον ιδιοκτήτη του ζώου.

 

Βοηθάει ο κόσμος την οργάνωση σας;

 

-Υπάρχει απήχηση αλλά δυστυχώς όχι όση χρειαζόμαστε. Η συντήρηση ενός καταφύγιου ζώων είναι δύσκολη σωματικά, ψυχικά αλλά κυρίως οικονομικά. Χρειαζόμαστε άτομα να ενισχύσουν και τους 3 αυτούς τομείς. Πολλοί δείχνουν ενδιαφέρον αλλά καταλήγουν να τα λυπούνται με σχόλια στο Facebook και όχι με πράξεις. Για τον λόγο αυτό, προσπαθώ να ενημερώνω συχνά την σελίδα με φωτογραφίες και video με σκοπό την ευαισθητοποίηση, αλλά και να παρακινώ τον κόσμο που πραγματικά ενδιαφέρετε να γίνει μέρος αυτού του έργου.

Τι θα συμβουλεύατε σε έναν άνθρωπο που θέλει να υιοθετήσει κάποιο ζώο;

 

-Να το σκεφτεί καλά!‘Όπως είπα και προηγουμένως η υιοθεσία ενός ζώου είναι ένα υπέροχο γεγονός, αλλά μόνο όταν ο ιδιοκτήτης του ζώου είναι συνειδητοποιημένος. Επειδή λοιπόν αυτός ο παράγοντας είναι προσωπικός είναι σημαντικό να τηρηθεί μια διαδικασία. Αρχικά πρέπει να ενημερωθεί ο ιδιοκτήτης για τις ανάγκες που έχει ένα ζώο και να κρίνει αν μπορεί να τις καλύψει. Συνδυαστικά με την ενημέρωση, είναι αναγκαία η έρευνα με σκοπό την επιλογή του κατάλληλου ζώου (ηλικιωμένο, νεαρό, μικρό, μεγάλο). Το πρόγραμμα του ιδιοκτήτη πρέπει να του επιτρέπει την κάλυψη των αναγκών του. Για παράδειγμα, ένας άνθρωπος ο οποίος δουλεύει πολλές ώρες καθημερινά και δεν έχει σπίτι με αυλή, εάν υιοθετήσει έναν νεαρό σε ηλικία και μεγαλόσωμο σκύλο, θα δυσκολευτεί και ο ίδιος και ο σκύλος. Τέλος, επιτακτική ανάγκη αποτελεί η συνειδητοποίηση της ευθύνης που αποτελεί ένα ζώο. Κάτι το οποίο πολλοί δεν αντιλαμβάνονται, είναι ότι για παράδειγμα ο μέσος σκύλος ζει περίπου 12 χρόνια, που σημαίνει πως για 12 χρόνια θα πρέπει να φροντίζεις ένα ζώο το οποίο ποτέ δε θα μπορέσει να σηκωθεί και να βάλει μόνο του το ίδιο το φαγητό του για να φάει.

Προσωπικά, θέλω να προσθέσω πως είναι μία υπέροχη ευθύνη και μια σχέση η οποία σου προσφέρει ιδιαίτερα, και πολλές φορές πρωτόγνωρα συναισθήματα, αλλά δεν είναι για όλους. Δεν έχουν όλοι την δυνατότητα, για προσωπικούς ή κοινωνικούς λόγους, να αφοσιωθούν σε ένα ζώο, το οποίο θα αποτελέσει προτεραιότητα για αυτούς.

Η συμβουλή μου λοιπόν, είναι να υιοθετεί ο κόσμος συνειδητοποιημένα!

 

-Ωθείτε ανθρώπους στο να υιοθετούν ζωάκια μεγαλύτερης ηλικίας;

-Η υιοθεσία των ηλικιωμένων ζώων, αν και σπανίζει, προσφέρει χαρούμενα συναισθήματα σε όλους. Τα ζώα αυτά τις περισσότερες φορές είναι ταλαιπωρημένα και κουβαλάνε όλες τις  ατυχίες που τους έχουν συμβεί στο παρελθόν. Προσπαθούμε λοιπόν να τα προωθούμε και να τους βρίσκουμε σπίτια, όπου θα τους δοθεί η ευκαιρία να ξεκουραστούν και να περάσουν τα τελευταία του χρόνια σε μια ζεστή και ασφαλή γωνιά.

-Μπορούν να ενταχθούν νέα άτομα στην ομάδα σας;

 

Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι να βοηθήσουν, προσφέροντας ό,τι και όσο μπορεί ο καθένας. Ο εθελοντισμός είναι μια ανοικτή πόρτα, η οποία οδηγεί σε ένα δωμάτιο, γεμάτο μέχρι το ταβάνι με αγάπη και ανιδιοτέλεια.

Παρακάτω μπορείτε δείτε τα social media από τις  «Κουνιστές Ουρές» και το «Φιλοζωικό σωματείο «Η ΑΓΑΠΗ».

Κουνιστές Ουρές                                                          Φιλοζωικό σωματείο «Η ΑΓΑΠΗ»

Instagram: @kounistes.oures.thess                         Instagram: @filozoiki_h_agaph

Facebook: Κουνιστές Ουρές Θεσσαλονίκης            Facebook: Η ΑΓΑΠΗ (φιλοζωικό σωματείο)

www.love4pets.gr

Επιμέλεια Άρθρου : Σοφία Μελεκίδου(@fiaraf)
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εκδηλώσεις

Ημερίδα με τίτλο: « Τεχνητή Νοημοσύνη και Εκπαίδευση -Επαναπροσδιορίζοντας την διδασκαλία και την μάθηση.»

Τα Αρσάκεια Σχολεία Θεσσαλονίκης διοργανώνουν ημερίδα με τίτλο: «Τεχνητή
Νοημοσύνη και Εκπαίδευση – Επαναπροσδιορίζοντας την διδασκαλία και την μάθηση.», η
οποία θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Αρσάκειου Δημοτικού Θεσσαλονίκης.

Η ημερίδα εστιάζει στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης ως εκπαιδευτικό εργαλείο που
σκοπό έχει να επαναπροσδιορίσει τις παραδοσιακές μεθόδους διδασκαλίας, ενισχύοντας
την ατομική συμμετοχή και εμπλοκή των μαθητών μέσω έρευνας και καταρρίπτοντας τη
κλασική προσέγγιση «λύσε», «απάντησε», «βρες», «υπολόγισε» κ.ά..

Η ημερίδα θα περιλαμβάνει 4 ενότητες τις οποίες θα παρουσιάσουν και θα αναλύσουν
εγκεκριμένοι ομιλητές του εκπαιδευτικού και τεχνολογικού χώρου. Πρόκειται για την
κυρία Ζωή Γαβριηλίδου, καθηγήτρια Θεωρητικής Γλωσσολογίας τού Τμήματος
Φιλολογίας τού Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, τον δρ Άρη Μαυρομμάτη,
μαθηματικός‒θεωρητικός Τέχνης, Ανάπτυξης Υπερμέσων του Κέντρου Διά Βίου
Μάθησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, τον κύριο Γιάννη Αναστασόπουλο,
διευθυντής Microsoft στον τομέα τής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα και
την κυρία Έλενα Ζαγλαρίδου, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την
Microsoft στην Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα και Αδριατική.

Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους ομιλητές, να θέσουν
τα ερωτήματα τους και να δουν στην πράξη όλα όσα περιλαμβάνουν οι ομιλίες καθώς θα
πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις με μικροδιδασκαλίες με τη χρήση Τεχνητής
Νοημοσύνης, από εκπαιδευτικούς του Αρσακείου Δημοτικού Θεσσαλονίκης.Κατά τη λήξη
της ημερίδας, όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης.

Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή εδώ:
 https://forms.office.com/e/E7m1ZqLsdZ

Continue Reading

Γαστρονομία

Masterclass: Οι θησαυροί της αγοράς Μοδιάνο: Ταξίδι στις γεύσεις της Ελλάδας

Κατά τη διάρκεια της γιορτινής περιόδου, η εμβληματική Αγορά Μοδιάνο, φιλοξένησε μία ακόμη ξεχωριστή περιήγηση γαστρονομίας με επίκεντρο τις αυθεντικές ελληνικές γεύσεις και τα τοπικά προϊόντα που μπορεί να βρει ο επισκέπτης στα καταστήματά της. Η δραστηριότητα, σχεδιασμένη αποκλειστικά για τον Σύνδεσμο Ξεναγών Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος, στόχευσε στο να αναδείξει την Αγορά ως έναν ξεχωριστό τουριστικό προορισμό, που αποτελεί πυλώνα της τοπικής γαστρονομικής παράδοσης, μέσα από μια περιήγηση στα αυθεντικά προϊόντα και τους ανθρώπους που τα δημιουργούν.

Η εκδήλωση ξεκίνησε στον εξώστη της Αγοράς, όπου όλοι οι συμμετέχοντες συγκεντρώθηκαν για μια πρώτη γνωριμία. Εκεί, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα ζεστό ρόφημα δίκταμου από το κατάστημα «Modiano’s Bahar», ενώ η ομάδα των Chef Stories ξεκίνησε παράλληλα την εισήγηση της, με σκοπό την ενημέρωση για την γενική φιλοσοφίας της Αγοράς και την σημασία της ανάδειξης τοπικών προϊόντων.

 Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και ξεκίνησαν την περιήγησή τους στα καταστήματα της Αγοράς, με κάθε στάση να αποτελεί έναν μικρό σταθμό γευστικής ανακάλυψης. 

Τα καταστήματα που επισκεφθήκαμε μας πρόσφεραν ξεχωριστές μπουκιές από όλη την Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα μοιράστηκαν μαζί μας πληροφορίες σχετικά με την επαγγελματική τους διαδρομή  και τον τρόπο παραγωγής και διάθεσης των αγαθών τους.  

Τα βήματα μας, καθοδήγησαν η Νανά Ζυγούρα, σύμβουλος επιχειρηματικής ανάπτυξης, εκπαιδεύτρια και συνεργάτιδα της εταιρίας Chef Stories και η Σύλβια Κουμεντάκη Director / Gastronomy Events’ Specialist & Consultant της εταιρίας Chef Stories.

Ξεκινώντας από το κατάστημα «Το Πιροσκί», δοκιμάσαμε τα βραβευμένα πιροσκί με γέμιση μπουγιουρντί, ανακαλύπτοντας την πλούσια παράδοση της Ποντιακής κουζίνας. Στον «Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεσοτόπου Λέσβου» γνωρίσαμε το αυθεντικό λαδοτύρι ΠΟΠ Μυτιλήνης, μαθαίνοντας για τη διαδικασία παραγωγής του. Στο «Τυροκομείο Αρβανίτη», γευτήκαμε μια ποικιλία τυριών, όπως φέτα ΠΟΠ, μανούρι ΠΟΠ, κυανό μπλε τυρί και γραβιέρα, συνοδευόμενα από χρήσιμες πληροφορίες για την παραγωγή τους. Με σκοπό το ταίριασμα με τα τυροκομικά, ακολούθησε το μέλι, με γευσιγνωσία τεσσάρων διαφορετικών μελιών που εμπορεύεται η εταιρία “Wise Greece”, όπου ακούσαμε προσεκτικά τη διαδικασία μελισσοκομίας αλλά και τα χαρακτηριστικά της κάθε ποικιλίας. Σειρά είχε το κατάστημα «Chrisopigi Deli» με γευσιγνωσία ελαιόλαδου και σημαντικές πληροφορίες για τα Κρητικά προϊόντα. Μία μοναδική γευσιγνωσία ελαιόλαδου, αλλά και ελιάς, είχαμε την ευκαιρία να μας παρουσιάσει το κατάστημα «Olicatessen» ολοκληρώνοντας τις γνώσεις μας για τις ξεχωριστές ποικιλίες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.

Η περιήγηση συνεχίστηκε στο «Modiano’s Bahar”, όπου οι συμμετέχοντες έπαιξαν ένα διαδραστικό παιχνίδι όσφρησης, με μπαχαρικά ξυπνώντας τις αισθήσεις και τη φαντασία τους. Το Masterclass συνεχίστηκε στο  νέο κατάστημα, την “Ψαραγορά Μοδιάνο”, όπου δοκιμάσαμε τηγανισμένο γαύρο, μια αυθεντική θαλασσινή λιχουδιά της ελληνικής κουζίνας.

Στη συνέχεια, απολαύσαμε ιταλικές γεύσεις στο επίσης νέο κατάστημα, «Panini Artistici», με αφράτη φοκάτσια και πανίνι με porchetta, provola, μοσχαρίσια κεφτεδάκια με σάλτσα san marzano. Ολοκληρώσαμε τις αλμυρές γεύσεις με το εμβληματικό «Μπιφτέκι του κυρ Γιώργου» με την χειροποίητη sauce από πιπεριά φλωρίνης, από το κατάστημα «Meating Place Διδασκάλου». 

Το γλυκό φινάλε της ημέρας περιλάμβανε χαλβά σε μοναδικούς συνδυασμούς από το «Wild Souls», γλυκά πουράκια με βούτυρο αμυγδάλου, ταχίνι και καταΐφι από το «Ηλιοτρόπιο» και φυσικά παραδοσιακές καριόκες Ξάνθης από το κατάστημα «Θωμάς Καριόκα».

Την επιμέλεια της εκδήλωσης είχε η εταιρία Chef Stories E.E.  Συμβουλευτικές Υπηρεσίες – Διοργάνωση Εκδηλώσεων.

Continue Reading

Lifestyle

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΛΟΤΥΧΙΑΣ 2025

Ένα μήνυμα για σένα…
Το φως της ελπίδας για µια καλύτερη ζωή λάµπει πάντα πιο δυνατά τις πρώτες µέρες κάθε
Νέας Χρονιάς. Ένας καινούργιος χρόνος ήρθε και είναι έτοιµος να µας υποσχεθεί τα πάντα.
Κάντε τον απολογισµό σας για τη χρονιά που πέρασε και ξεκινήστε µε νέα όνειρα,
καινούργια σχέδια και στόχους για µια καλύτερη αρχή!
Καλωσορίσατε στο µαγικό ταξίδι της Νέας Χρονιάς.
Το Ηµερολόγιο Καλοτυχίας 2025 υπόσχεται να είναι σύντροφος, σύµβουλος και οδηγός σας
σ’ αυτό το υπέροχο, καλότυχο και µαγευτικό ταξίδι.
Κρατήστε το στα χέρια σας, ξεφυλλίστε τις σελίδες του και αφεθείτε…
Θα είναι κοντά σας για να σας υπενθυµίζει κάθε µέρα, κάθε εβδοµάδα, κάθε µήνα της
καινούργιας χρονιάς, µερικές απλές αλήθειες, µικρά µυστικά και µηνύµατα που θα
ανοίξουν ένα “παράθυρο” απ’ όπου θα µπορείτε να δείτε τον εαυτό σας µε “άλλα µάτια”,
να ανακαλύψετε τις απεριόριστες δυνατότητες που διαθέτετε και να τις εκµεταλλευτείτε
για να ζήσετε µια ζωή γεµάτη Καλοτυχία.
Ναι, σας αξίζει!!!
Γεµίστε τις σελίδες του µε τις δικές σας χαρές, τις µικρές και µεγάλες επιθυµίες και απλώς
ευχηθείτε να γίνουν πραγµατικότητα.
Καλή και ευλογηµένη χρονιά µε όλα τα αγαθά του Θεού στην αγκαλιά σας!
Ευτυχισµένος ο καινούργιος χρόνος, είναι δικός σας, είναι δικός µας, όλων µας…
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Μύρτος» σε όλα τα βιβλιοπωλεία.
Πληροφορίες στο τηλ. 210-8028828, [email protected],

Continue Reading

Trending