Διατροφή
Λιποαναρόφηση: Αλήθειες και Μύθοι

ΑΛΗΘΕΙΕΣ
- Η λιποαναρρόφηση γίνεται παντού όπου υπάρχει λίπος.
Η λιποαναρρόφηση μπορεί να γίνει όπου υπάρχει λίπος(εντοπισμένη λιποδυστροφία). Στις γυναίκες η λιποδυστροφία εντοπίζεται κυρίως στην κοιλιά και στους μηρούς-γλουτούς(σώμα-“αχλάδι”), ενώ στους άνδρες στο στήθος και την κοιλιά(σώμα-“μήλο”).
Με την λιποαναρρόφηση αφαιρούμε λίπος το οποίο είναι ανθεκτικό στην δίαιτα και την άσκηση. Η αφαίρεση αυτή γίνεται μέσω μικρών τομών στο δέρμα μήκους μικρότερου του 1 εκατοστού και αφού εισχωρήσουμε κάνουλες οι οποίες είναι συνδεδεμένες με συσκευή αρνητικής πίεσης.
Μπορεί να γίνει επίσης στην περιοχή του λαιμού(προγούλι), στα μπράτσα, στα πλαινά της πλάτης, στους προσαγωγούς , στα γόνατα, στους μηρούς, στην περιοχή κάτω από τους γλουτούς(banana roll).
- Η λιποαναρρόφηση είναι μόνιμη
Ναι , είναι μόνιμη διότι ο αριθμός των λιποκυττάρων μας παραμένει σταθερός μετά την ενηλικίωσή μας. Τα λιποκύτταρα είναι ουσιαστικά αποθήκες ενέργειας, έτσι ώστε όταν το θερμιδικό μας ισοζύγιο είναι θετικό, οι θερμίδες αυτές αποθηκεύονται στα λιποκύτταρα και αυτά αυξάνουν τον όγκο τους, όχι όμως τον αριθμό τους. Έτσι επειδή τα λιποκύτταρα δεν ΄΄ξαναγεννιούνται΄΄ δεν συσσωρεύεται λίπος εκεί όπου έχει γίνει λιποαναρρόφηση.
- Υπάρχουν πολλές τεχνικές λιποαναρρόφησης
Ναι. Υπάρχουν πολλές τεχνικές λιποαναρρόφησης πέρα από την κλασσική μέθοδο. Οι τεχνικές αυτές έχουν ως σκοπό την καλύτερη αποθεραπεία, την σμίλευση της περιοχής, λιγότερα οιδήματα και εκχυμώσεις και καλύτερη απομάκρυνση του λίπους.
Η Power Assisted Lipoplasty(PAL) χρησιμοποιεί κάνουλες οι οποίες δονούνται πάνω από 4000 φορές το λεπτό και έτσι διασπούν ευκολότερα το λίπος.
Η λιποαναρρόφηση με Laser η οποία λιώνει το λίπος και μετά το αναρροφά.
Η λιποαναρρόφηση με Υπερήχους όπου τα υψηλής συχνότητας κύματα υπερήχων καταστρέφουν την μεμβράνη του λιποκυττάρου και υγροποιούν το λίπος.
Η λιποαναρρόφηση με παλμικό jet νερού κάνει διάσπαση λιποκυττάρων με λιγότερο τραυματικό τρόπο.
Όλες οι τεχνικές έχουν και πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα.
- Το λίπος ανακυκλώνεται
Η λιποανακύκλωση πλέον γίνεται όλο και περισσότερο.
Η αφαίρεση του λίπους, η επεξεργασία του και η επανατοποθέτησή του όπου χρειάζεται, είναι πλέον μια συνηθισμένη διαδικασία. Το λίπος ιδιαίτερα εκείνο της κοιλιάς είναι πλούσιο σε βλαστοκύτταρα. Έτσι το εγχύουμε μέσω κάνουλας είτε για να γεμίσουμε ελλείματα, είτε για να σμιλέψουμε περιοχές όπως γλουτούς, μαστός, γάμπες, ζυγωματικά, χείλη, ραχιαία επιφάνεια των χεριών, η περιοχή αναγεννάται κυριολεκτικά χάρη στα βλαστοκύτταρα με μόνιμα αποτελέσματα. Το λίπος στη νέα περιοχή του συμπεριφέρεται όπως και στην παλιά αποτελεί και είναι αποθήκη ενέργειας.
ΜΥΘΟΙ
- Η λιποαναρρόφηση είναι μέθοδος αδυνατίσματος.
Η λιποαναρρόφηση δεν είναι μέθοδος αδυνατίσματος, παρότι αφαιρείται λίπος, είναι μέθοδος βελτίωσης του περιγράμματος του σώματος και διορθώνει την εντοπισμένη λιποδυστροφία. Δεν χάνουμε κιλά με την λιποαναρρόφηση, παρόλα αυτά σε ορισμένες περιπτώσεις βοηθάει ή αποτελεί κίνητρο για απώλεια βάρους.
- Η λιποαναρρόφηση είναι για όλους.
Όχι δεν είναι για όλους.
Οι ιδανικοί υποψήφιοι είναι άτομα με κανονικό και σταθερό βάρος ή υπέρβαροι με καλή ελαστικότητα του δέρματος και εντοπισμένη περίσσεια λίπους.
Είναι απαραίτητο να έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες, να είναι υγιείς και ψυχολογικά σταθεροί.
- Το δέρμα κρεμάει μετά από λοποαναρρόφηση.
Όχι όταν γίνεται σε άτομα νέα, χωρίς μεγάλες απώλειες βάρους και με καλή ελαστικότητα δέρματος, το δέρμα δεν κρεμάει. Άλλωστε οι παραπάνω προϋποθέσεις είναι και εκείνες που καθορίζουν τον ιδανικό υποψήφιο.
- Μπορώ να κάνω όσες φορές θέλω.
Συνήθως στην πρώτη λιποαναρρόφηση αφαιρείται ένα 60-70% λιποκυττάρων της περιοχής. Εάν χρειάζεται και δεύτερη φορά αυτό σημαίνει ότι το άτομο έχει πάρει υπερβολικά βάρος και πλέον το πιο πιθανό είναι να μην αποτελεί τον κατάλληλο υποψήφιο.
- Η λιποαναρρόφηση είναι επικίνδυνη και πονάει.
Όχι δεν είναι επικίνδυνη όταν γίνεται σε συνθήκες χειρουργείου κλινικής από ειδικό πλαστικό χειρουργό και τηρούνται όλες οι προεγχειρητικές και μετεγχειρητικές οδηγίες και προφυλάξεις. Δεν πονάει ούτε κατά την διάρκεια γιατί γίνεται με τοπική αναισθησία και νευροληπτοαναλγησία (μέθη), ούτε μετά γιατί οι σύγχρονες πλέον τεχνικές είναι σχεδόν ατραυματικές.

Νικόλαος Μπέσκος
Πλαστικός Χειρουργός
Διατροφή
Τα μαλλιά μας, ο καθρέφτης της υγείας μας

Η υγεία των μαλλιών εξασφαλίζεται με ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο πλούσιο σε φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέας. Υπάρχουν, βέβαια, κάποια συγκεκριμένα μακροθρεπτικά συστατικά, μέταλλα και βιταμίνες που κατέχουν σημαντικό ρόλο στην υγεία των μαλλιών.
Συχνά τα λεπτά και αδύναμα μαλλιά αποτελούν ένδειξη έλλειψης σιδήρου, η οποία μπορεί να οφείλεται είτε σε ένα εξαντλητικό πρόγραμμα απώλειας βάρους και στην έμμηνο ρύση. Το 72% των γυναικών με πρόβλημα τριχόπτωσης παρατηρήθηκε ότι έχουν έλλειψη σιδήρου. Οι τροφές που αποτελούν πλούσιες πηγές σιδήρου είναι το συκώτι, το κόκκινο κρέας, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και οι φακές. Ωστόσο, ο σίδηρος που βρίσκεται στις ζωικές τροφές απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό, ενώ η βιταμίνη C που βρίσκεται στα φρούτα και τα λαχανικά βοηθά στην απορρόφησή του. Επιπλέον, ο καφές και το τσάι δεν πρέπει να καταναλώνονται μαζί ή αμέσως μετά το φαγητό, γιατί εμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου.
Δεδομένου ότι οι τρίχες των μαλλιών περιέχουν 25% νερό, για να διατηρούνται και τα μαλλιά ενυδατωμένα χρειάζεται η συνεχής ενυδάτωση του οργανισμού.
Το κόκκινο κρέας, το ψάρι, τα πουλερικά, τα θαλασσινά και τα μανιτάρια είναι τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο, ο οποίος είναι απαραίτητος για την υγεία των μαλλιών, καθώς συμβάλλει στη σύνθεση των πρωτεϊνών που σχηματίζουν την υγιή τρίχα. Σημαντικό ρόλο στην υγεία των μαλλιών παίζουν επίσης το παντοθενικό οξύ (βιτ. Β5), η πυριδοξίνη (βιτ. Β6) και η βιοτίνη (βιτ. Β8), που συμμετέχουν στη σύνθεση των αμινοξέων από τα οποία αποτελούνται το στέλεχος και ο θύλακας της τρίχας. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος βιταμινών Β είναι το γιαούρτι, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το κόκκινο κρέας, οι ξηροί καρποί και τα αβγά.
Βέβαια, όταν η τριχόπτωση οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες, ορμονολογικούς ή στη λήψη κάποιων φαρμάκων, τότε ακόμα και μια ισορροπημένη διατροφή δεν μπορεί να αναστείλει το φαινόμενο.
Σύμφωνα με τους ειδικούς της Ελληνικής Δερματολογικής Εταιρείας, όλοι χάνουμε 50-100 τρίχες καθημερινά. Αυτός ο αριθμός όμως είναι απόλυτα φυσιολογικός και δεν δημιουργεί πρόβλημα τριχόπτωσης. Τα πράγματα γίνονται ανησυχητικά όταν μετά το λούσιμο πέφτουν ολόκληρες τούφες μαλλιών ή όταν πλέον η αραίωση των μαλλιών είναι εμφανής. Σε αυτή την περίπτωση απευθυνθείτε αρχικά σε ενδοκρινολόγο, ο οποίος θα σας καθοδηγήσει για τις απαραίτητες ορμονικές και άλλες αιματολογικές εξετάσεις, και στη συνέχεια, εφόσον χρειαστεί, σε δερματολόγο.
Αναστασία Δουλγέρη | Κλινική Διαιτολόγος
Msc Διατροφής Αθλητών
Διατροφή
Τα Αντιοξειδωτικά | Ισορροπημένη Διατροφή

Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που αναστέλλουν, αντιστέκονται και προφυλάσσουν το κύτταρο από οξειδώσεις.
Για να γίνει πιο εύκολα αντιληπτή η έννοια της κυτταρικής οξείδωσης, ας υποθέσουμε ότι αφήνουμε ένα κομμάτι σίδερο εκτεθειμένο στα καιρικά φαινόμενα. Το σίδερο ύστερα από κάποιο διάστημα θα σκουριάσει, δηλαδή θα οξειδωθεί. Το ίδιο συμβαίνει με τα κύτταρα. Κύριος υπεύθυνος και στις δύο περιπτώσεις είναι το χημικό στοιχείο οξυγόνο.
Δυστυχώς, ως αποτέλεσμα φυσιολογικής λειτουργίας του κυτταρικού μεταβολισμού, το οξυγόνο αποσταθεροποιείται, δηλαδή χάνει ηλεκτρόνιο και συμπεριφέρεται σαν ελεύθερη ρίζα. Δηλαδή επιτίθεται σε βιομόρια του κυττάρου, λιπίδια και πρωτεΐνες, με σκοπό να «κλέψει» το ηλεκτρόνιο για να επανέρθει στη φυσιολογική του κατάσταση, μετατρέποντας λιπίδια και πρωτεΐνες σε ελεύθερες ρίζες. Έτσι όμως δημιουργούνται νέες και δραστικότερες μορφές ελευθέρων ριζών, οι οποίες τελικό αποδέκτη έχουν το πυρήνα του κυττάρου και το γενετικό του υλικό.
Νευροεκφυλιστικά νοσήματα, αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκινογένεση είναι από τις κυριότερες ασθένειες για τις οποίες αποδίδεται σημαντική ευθύνη στις ελεύθερες ρίζες.
Η λειτουργία των αντιοξειδωτικών ουσιών είναι να εμποδίζουν την δημιουργία ελευθέρων ριζών και να αναστέλλουν την καταστροφική για το κύτταρο δράση τους, δωρίζοντας πολύ εύκολα ηλεκτρόνια, σταθερο- ποιώντας έτσι και πάλι τις οξειδωμένες μορφές που δημιουργήθηκαν.
ΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
Η βιταμίνη C
Η βιταμίνη E
Το λιπικό οξύ (Ala )
Η Ν-Ακετυλοκυστείνη (Nac )
Το συνένζυμο Q10
Το ιχνοστοιχείο σελήνιο ( Se )
Η βιταμινη Α και καροτενοίδη
Οι φαινολικές ομάδες
Το λυκοπένιο
ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ
Τσάι πράσινο
Τσουκνίδα
Ταραξάκο
Ισωπός
ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΤΙΚΑ ΤΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Βερβενα
Σκουτελαρια
Αγρια Βρωμη
Τζινσενγκ
ΝΕΥΡΟ- ΧΑΛΑΡΩΤΙΚΑ
Βαλεριάνα
Βιβούρνο
Χιονανθές
Λυκίσκος
Χαμομήλι
ΔΙΕΓΕΡΤΙΚΑ ΤΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Ο καφές, το τσάι τα αναψυκτικά τύπου κόλα περιέχουν καφείνη η οποία είναι διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος
+ Τα δύο τελευταία δρουν τοπικά για την ανακούφιση του υπερσυσταλμένου πεπτικού συστήματος. Βότανα που περιέχουν πτητικά έλαια μπορούν να επηρεάσουν άμεσα το λεμφικό σύστημα του εγκεφάλου μέσω του οσφρητικού πλέγματος , πράγμα που εξηγεί την αποτελεσματικότητα της αρωματοθεραπείας
+ Είναι χρήσιμα όταν το νευρικό μας σύστημα είναι εξασθενημένο για παράδειγμα μετά από μια μακρά ασθένεια.
+ Η νταμιάνα επίσης έχει την τάση να διεγείρει το νευρικό σύστημα.
42_BW_DIATROFH_VOTANA.indd
Γιωτα Καρακασιδου Kλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Διατροφή
Τρώγοντας από σπίτι

Είναι γνωστό πως το σπιτικό μαγειρεμένο φαγητό, τις περισσότερες φορές, υπερέχει ξεκάθαρα του έτοιμου που παρέχεται από πληθώρα εστιατορίων και ταχυφαγείων. Για αυτό υιοθετήστε την συνήθεια του «τάπερ» αποτελεί σύμμαχο ενός υγιούς διατροφικού πλάνου και όχι μόνο…
Τον τελευταίο καιρό ολοένα και περισσότερο συναντούμε κυρίως στους εργασιακούς χώρους το γνωστό σε όλους μας «τάπερ» από το σπίτι. Η συνήθεια αυτή που πρόσφατα υιοθετήθηκε στην πατρίδα μας, εκτός από το προφανές οικονομικό όφελος, παρέχει και σαφή διατροφικά πλεονεκτήματα. Είναι πλέον γνωστό πως το σπιτικό μαγειρεμένο φαγητό, τις περισσότερες φορές, υπερέχει ξεκάθαρα του έτοιμου που παρέχεται από πληθώρα εστιατορίων και ταχυφαγείων. Αρχικά δίνεται η δυνατότητα στο άτομο να καθορίσει την ποσότητα του φαγητού που του αναλογεί και να μην υπερβάλει λόγω του μεγέθους της μερίδας που έρχεται «πακέτο». Η ποιότητα των υλικών τα οποία χρησιμοποιούνται στο μαγείρεμα είναι περισσότερο διασφαλισμένη, όταν μιλάμε για σπιτικό φαγητό. Αχίλλειος πτέρνα του έτοιμου φαγητού αποτελεί τα έλαια με τα οποία παρασκευάζεται κι αυτό είναι άλλος ένας κίνδυνος που αποφεύγεται με το μαγείρεμα στο σπίτι. Μια ακόμη θετική πλευρά της συνήθειας αυτής είναι πως τείνει να εκλείψει το τηγανητό φαγητό, διότι δεν καταναλώνεται εύκολα ώρες μετά την παρασκευή του. Επίσης, με την κατανάλωση σπιτικού φαγητού υπάρχει δυνατότητα για πρόσληψη μεγάλης ποικιλίας φαγητών, το οποίο συμμορφώνεται απόλυτα με την ισορροπημένη διατροφή. Όμως κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις και η σύγχρονη επιστήμη της διατροφής οφείλει να προστατέψει το άτομο από τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Καλό είναι το φαγητό να καταναλώνεται σε ώρα διαλλείματος και όχι μπροστά στον υπολογιστή την ώρα που αφοσιώνεται στην δουλεία του, διότι με τον τρόπο αυτό αφενός δεν αντιλαμβάνεται την ποσότητα που καταναλώνει και αφετέρου δεν αποκομίζει την απόλαυση που οφείλει να παρέχει το φαγητό με αποτέλεσμα το άτομο να καθίσταται πιο επιρρεπές σε πολλά θερμιδοφόρα σνακ. Επίσης, το γεύμα πρέπει να είναι πλήρες και να συνοδεύεται απαραιτήτως από σαλάτα. Όσον αφορά την επιλογή του γεύματος, καλό θα ήταν όσπρια και λαδερά φαγητά να μην αποφεύγονται, παρά τη δυσκολία να μεταφερθούν, διότι αποτελούν θεμέλιο λίθο της διατροφικής πυραμίδας. Το ίδιο ισχύει και για την κατανάλωση ψαριού, το οποίο θα μπορούσε να καταναλωθεί ευκολότερα με την μορφή φιλέτου. Επίσης Γνωρίζετε ότι: στις ώρες εργασίας θα πρέπει να προσλαμβάνονται αρκετά φρούτα, πιο εύκολα με τη μορφή κάποιου ενδιάμεσου γεύματος. Συνοψίζοντας, η υιοθέτηση της συνήθειας του «τάπερ» αποτελεί σύμμαχο ενός υγιούς διατροφικού πλάνου, δίνοντας όμως έμφαση στον τρόπο με τον οποίο καταναλώνεται το φαγητό, δηλαδή σε ήρεμο περιβάλλον, ιδανικά εκτός των στενών ορίων του χώρου εργασίας και προπαντός δίνοντας χρόνο στην κατανάλωση του γεύματος που εκτός από ευχαρίστηση διασφαλίζει και την υγεία του ατόμου
Βασιλάκου Δέσποινα, MD, MSc Ιαυρός-Κλινικός/ Διαιτολόγος
-
Videos
Πέγκυ Μουζάκη | Επικοινωνία και Συγκρούσεις με Αποδοχή, Κατανόηση και Σεβασμό
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Παναγιώτα Μαθιουδάκη | Ανακαλύπτοντας την ομορφιά…
-
Videos
Πέγκυ Μουζάκη | 5 Αλήθειες για να επικοινωνήσουμε με κάποιον άνθρωπο
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Οι startup που “μαγνητίζουν” | Στεφανία Φράρου
-
Συνεντεύξεις
Ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής προσκεκλημένος του Οργανισμού Περιφέρειας Τοσκάνης
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Οι startup που “μαγνητίζουν” | Κική και Αντρέα
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Οι startup που “μαγνητίζουν” | First Cold Brew (Μάνος Αποστολόπουλος)
-
Τουρισμός
Οι καλύτερες πόλεις για ήσυχη διαβίωση