Connect with us

Βιβλία

Μια χρονιά γεμάτη βιβλία παντού!

Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων: Μια χρονιά γεμάτη βιβλία παντού!

615 δράσεις, 212 συνεργαζόμενοι φορείς και 450.000 επισκέπτες σε μια χρονιά -Το γιορτάζουμε με μια μεγάλη εκδήλωση αυτή την Κυριακή, ανοικτή στο κοινό!

Η μεγάλη γιορτή της ανάγνωσης, 12 μήνες με βιβλία παντού, περισσότερες από 615 δράσεις και εκδηλώσεις σε γειτονιές της Αθήνας, ένα στοίχημα συνεργασιών με 212 διαφορετικούς φορείς που έδειξε ότι η Αθήνα ξέρει και μπορεί να συνεργάζεται, εκδηλώσεις ανοικτές σε όλους τους κατοίκους αλλά και τους πολυάριθμους επισκέπτες της πόλης που ξεπέρασαν τις 450 000, κλείνει τον κύκλο του σε λίγες μέρες.

Με μια γιορτή μελοποιημένης ποίησης, στο θέατρο Ολύμπια, με τους δημοφιλείς και καταξιωμένους καλλιτέχνες Μανώλη Μητσιά και Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, που ερμηνεύουν αποσπάσματα από τους μεγάλους ποιητές της σύγχρονης ιστορίας μας, την Κυριακή 21 Απριλίου στις 21.00, η Αθήνα παραδίδει τη σκυτάλη του θεσμού της UNESCO στη Σάρτζα των Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων.

«Όταν ξεκινήσαμε να σχεδιάζουμε το πρόγραμμα της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου δεν φανταζόμασταν κι εμείς οι ίδιοι αφενός τη μεγάλη απήχηση που θα είχε στους κατοίκους κι επισκέπτες αλλά και τη θετική και δημιουργική ανταπόκριση που θα συναντούσαμε», τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης. «Ο θεσμός της Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου της UNESCO είναι μια αποκαλυπτική εμπειρία. Όλοι συνεργαστήκαμε σε ένα πρόγραμμα με σκοπό να φέρει τα «Βιβλία παντού». Το βιβλίο έγινε αυτή τη χρονιά μια συναρπαστική περιπέτεια, φέρνοντας τις αφηγήσεις και τις παραλλαγές τους, τη λογοτεχνία, τις επιστήμες και τις τέχνες, τις εκπαιδευτικές δράσεις και τις πρωτοβουλίες για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες στις γειτονιές της Αθήνας. Ναι, καταφέραμε να διοργανώσουμε μια γιορτή ανοιχτή, μια γιορτή για τους πολίτες, χωρίς αποκλεισμούς, δώσαμε βήμα κι ευκαιρίες έκφρασης σε νέους -φέραμε τον πολιτισμό στις γειτονιές, δεν περιμέναμε να πάει ο πολίτης στον πολιτισμό. Εύχομαι και ελπίζω, ορισμένες από τις θεματικές, αλλά και ο καινοτόμος τρόπος των συνεργειών, να αποτελέσουν κληρονομιά για την Αθήνα, τρόπο λειτουργίας για μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που μπορεί και πρέπει να εδραιωθεί και ως προορισμός και σύγχρονου πολιτισμού», συμπλήρωσε ο Γ. Καμίνης, ευχαριστώντας θερμά όσους εργάστηκαν και συνεργάστηκαν σε αυτή την διαδρομή.

Από τις 615 δράσεις, οι 173 υλοποιήθηκαν σε συνεργασία με δημοτικούς φορείς, οι 76 με δημόσιους, οι 255 με ιδιωτικούς, οι 42 με Πρεσβείες και Ινστιτούτα και οι 69 με Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες. Στις εκδηλώσεις της διοργάνωσης συμμετείχαν συνολικά περίπου 450.000 άνθρωποι κάθε ηλικίας, καταγωγής, ιδιότητας, κάτοικοι ή επισκέπτες της Αθήνας.

Το πρόγραμμα της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αναπτύχθηκε σε 8 βασικές θεματικές ενότητες:

Ένας Κόσμος Συγγραφείς: Κάθε μήνα τουλάχιστον ένας ξένος συγγραφέας επισκεπτόταν την Αθήνα σε ένα διάλογο με το κοινό για τη συγγραφική τέχνη αλλά και τη σύγχρονη κοινωνία. Ανάμεσά τους η νομπελίστα Χέρτα Μύλερ, οι τιμημένοι με Booker Ίαν ΜακΓιούαν και Τζορτζ Σόντερς, με Πούλιτζερ ο Jeffrey Eugenides και πολλοί άλλοι, αιφνιδιάζοντας συχνά με τις γνώσεις αλλά και την αγάπη τους για τη σύγχρονη Ελλάδα.

Μια πρωτότυπη Σκυταλοδρομία Λόγου, συνέδεσε σε μια νοητή, διαφορετική αλυσίδα Έλληνες δημιουργούς από διαφορετικά κειμενικά είδη λόγου. Κάθε μήνα ένας συγγραφέας επέλεγε ένα βιβλίο που ξεχώρισε και ήταν σημαντικό για εκείνον και έδινε τη σκυτάλη στον συγγραφέα του, στο πλαίσιο ενός ανοικτού διαλόγου με το κοινό και ξεχωριστούς συντονιστές. Διαφορετικά κειμενικά είδη αντικρίστηκαν, αναδείχθηκαν απρόσμενες συνάφειες, επιρροές, αγάπες κι προτιμήσεις. Το σύνθημα έδωσε ο Τίτος Πατρίκιος και συνέχισαν οι Παντελής Μπουκάλας, Ρέα Γαλανάκη, Δημήτρης Δασκαλόπουλος και Μαρία Στασινοπούλου, Νίκος Βατόπουλος, Θοδωρής Γκόνης, Μάκης Τσίτας, Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, Soloúp (Αντώνης Νικολόπουλος), Δήμος Αβδελιώδης, Σταμάτης Κριμιζής και Θεόδωρος Παπαγγελής.

Οι «Ανοικτές Συλλογές» ήταν ένα πρόγραμμα με περίπου 40 μουσεία, ινστιτούτα και πολιτιστικοί φορείς να παρουσιάζουν, συχνά για πρώτη φορά, σπάνιο αρχειακό υλικό και συλλογές, προσφέροντας διαφορετικού είδους αφηγήσεις και αναγνώσεις με ελεύθερη είσοδο στο κοινό. Ορισμένοι από τους συμμετέχοντες ήταν οι: Goethe-Institut Athen, Ωδείο Αθηνών, Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, Ελληνοαμερικανική Ένωση, Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία, Γαλλική Σχολή Αθηνών, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη, Μουσική Βιβλιοθήκη του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, Ίδρυμα Ευγενίδου. Μια θεματική που ελπίζουμε να γίνει θεσμός για την πόλη.

Το σύνθημα «Βιβλία Παντού» έγινε πράξη με Βιβλιοθήκες και συγγραφείς που ταξίδεψαν κάνοντας την ανάγνωση απόλαυση και παιχνίδι, ακόμη και για ομάδες πληθυσμού με διαφορετική γλώσσα.

Οι «Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου» με 48 διαδρομές μας ξανασύστησαν την πόλη και τα μυστικά της μέσα από τα βιβλία, μαζί με τους συγγραφείς τους, ενώ η ενότητα «Μεγάλη Γιορτή της Ανάγνωσης» με 234 ποικίλες δράσεις έγιναν πόλος έλξης για εκατοντάδες ανθρώπους. Επιβεβαιώνοντας το σύνθημα «Βιβλία παντού», διοργανώθηκαν 109 δράσεις σε γειτονιές της Αθήνας εκτός κέντρου και 96 δράσεις σε υπαίθριους και ανοικτούς χώρους.

Κυριολεκτικό όχημα για τη διάδοση του βιβλίου ήταν η Κινητή Βιβλιοθήκη του δήμου Αθηναίων, μια δράση του ΟΠΑΝΔΑ. Μια δανειστική βιβλιοθήκη που επισκεπτόταν τις γειτονιές της πόλης με πάνω από 3.000 βιβλία για κάθε ηλικία. Η Πλανόδια βιβλιοθήκη για τα δικαιώματα του παιδιού που συναντούσε παιδιά σε ανοικτούς χώρους και πλατείες της πόλης. Η Echo Library που φέρνει βιβλία σε διάφορες γλώσσες σε προσφυγικούς πληθυσμούς, τα Βιβλία σε Ρόδες που σύστησαν το βιβλίο σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και τις οικογένειές τους σε 68 βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς του δήμου Αθηναίων. Η χνουδωτή, πρωτοποριακή βιβλιοθήκη Τέχνης, Fluffy Library στο Μεταξουργείο, που φιλοξένησε μικρούς και μεγάλους που θέλησαν να διαβάσουν ή να συμμετέχουν σε εργαστήρια.

Ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ήρθαν σ’ επαφή με το βιβλίο μέσα από δράσεις και προγράμματα όπως η συνεργασία με το ‘Διαβάζω για τους άλλους’, με αναγνώσεις σε ηλικιωμένους, σε σταθμούς του ΜΕΤΡΟ και ηχογραφήσεις από εθελοντές αλλά και το κοινό για ακουστικά βιβλία. Παράλληλα έγιναν αφηγήσεις ιστοριών σε διάφορες γλώσσες σε παιδιά που δε μιλούν ελληνικά και σε χώρους φιλοξενίας προσφύγων, ιστορίες και μαγειρικές στο Bahar Project με κοινότητες μεταναστών και ιστορίες προσφύγων ακούστηκαν για πρώτη φορά. Ένα ξεχωριστό, βιωματικό εργαστήρι, με σημείο αναφοράς τις Αόρατες Πόλεις του Ίταλο Καλβίνο, το ΕΔΩ, μια συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή, το περιοδικό δρόμου Σχεδία και τις Κοινωνικές Δομές του δήμου Αθηναίων, κορυφώθηκε στο Σεράφειο σε μια συγκινητική παράσταση.

 

To «Βιβλίο και Τέχνες» εξελίχθηκε σε μια πλούσια θεματική με 114 εκδηλώσεις και πολύ σημαντικές συνεργασίες, με παρονομαστή το κείμενο, την πολύτροπη αφήγηση, την περφόμανς, τις οπτικές εγκαταστάσεις, τις εικαστικές τέχνες. Μεγάλες εκθέσεις, όπως η τριλογία της Άγραφης Βιβλιοθήκης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με δεκάδες διεθνείς συμμετοχές και διαδοχικές παρατάσεις, η Ιαπωνία και το Βιβλίο στη Δημοτική Πινακοθήκη, το Future as a project / Ο Δοξιάδης στα Σκόπια, καθώς και η έκθεση του Soloup στο Μουσείο Μπενάκη, η έκθεση για τον Τζέιμς Τζόις στο μετρό Κεραμεικός προσέλκυσαν πλήθος κόσμου, όπως και οι εκθέσεις με τα βιβλία του Ακριθάκη ή την εικονογράφηση βιβλίων στο Κέντρο Τεχνών ή το βιβλίο ως έργο τέχνης στη Δημοτική Πινακοθήκη. Ξεχωριστές βραδιές εξελίχθηκαν οι Ruby Tuesdays, με κουβέντα, μουσική, απόψεις και αντιθέσεις, για μεγάλα ονόματα της διεθνούς μουσικής σκηνής, που η θρυλική ζωή τους έγινε βιβλίο.

Καλές πρακτικές και ζητήματα που αφορούν τη φιλαναγνωσία και τη βιβλιοφιλία, την ελλειμματική διάδοση της ελληνικής λογοτεχνίας στο εξωτερικό, τα πνευματικά δικαιώματα στο ρευστό ψηφιακό περιβάλλον και τη νέα ευρωπαϊκή οδηγία και τα ψηφιακά μέσα, τη μετάφραση και τις βιβλιοθήκες, ή για το αν αποτελούν οι τηλεοπτικές σειρές τη νέα λογοτεχνία, διερευνήθηκαν σε ημερίδες, συνέδρια και συναντήσεις με Έλληνες και ξένους καλεσμένους.

Συνολικά διοργανώθηκαν 81 «Εκπαιδευτικές δράσεις» που συμπεριλάμβαναν και πολλά εργαστήρια για παιδιά και μεγάλους με θέμα το βιβλίο και την ανάγνωση. Με τη στήριξη της διοργάνωσης και σε συνεργασία με φορείς, δημιουργήθηκαν εκδόσεις που θα μείνουν ως παρακαταθήκη, όπως η δίγλωσση έκδοση μελέτης για το έργο του αρχιτέκτονα Δοξιάδη, η έκδοση πρακτικών του Επιστημονικού συνεδρίου “Το ελληνικό θεατρικό έντυπο από τον 19ο στον 21ο αιώνα”, η έκδοση του περιοδικού Poetry Athens με θέμα την Αθήνα, παιδικά βιβλία και μαθητικές εφημερίδες, ενώ η διοργάνωση στηρίζει τη δημιουργία του διαδικτυακού κόμβου ελεύθερης πρόσβασης στα Ιστορικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη, με κύριους αποδέκτες ερευνητές και ακαδημαϊκούς. Δημιουργήθηκε επίσης ένα επιτραπέζιο παιγνίδι για δυνατούς παίκτες, ο δίγλωσσος Βιβλιοφάγος, που προέκυψε από το πετυχημένο ομώνυμο υπαίθριο παιχνίδι μέσα στη χρονιά.

Η ανάδειξη και αξιοποίηση του δημόσιου χώρου υπήρξε κεντρικός στόχος της διοργάνωσης μαζί με τη διασπορά του πολιτισμού στις γειτονιές: 396 δράσεις πραγματοποιήθηκαν σε δημόσιους και δημοτικούς χώρους, ενώ εξασφαλίστηκε η πρόσβαση σε δράσεις σε 206 ιδιωτικούς χώρους. Η διοργάνωση εξαπλώθηκε στη μητροπολιτική Αθήνα, πραγματοποιώντας 13 δράσεις και σε άλλους δήμους. Μια από τις συνεργασίες ήταν με το δήμο Πειραιά και το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με μια σειρά πετυχημένων προγραμμάτων που συμπεριλάμβαναν την Ποίηση on the Road, με αναγνώσεις ποιημάτων σε αναπάντεχα σημεία, τραμ, λεωφορεία, ηλεκτρικό, τις Επικίνδυνες Λέξεις, αναγνώσεις κειμένων που λογοκρίθηκαν για λόγους διαφορετικούς, καθώς και μια μεγάλη θεματική, «Το λιμάνι ως θέατρο αλλαγής- Αθήνα – Πειραιάς, μια σχέση αμφίδρομη», με αναφορές στην ιστορία, με πλωτές ξεναγήσεις στο παρελθόν, συζητήσεις για το παρόν, για τις ροές μεταναστών και προσφύγων, το αστικό περιβάλλον, τις αλλαγές, τις μνήμες, τις προοπτικές.

Το πρόγραμμα συμπεριέλαβε δράσεις και εκδηλώσεις του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση, με την οποία ο δήμος ενίσχυε το σχεδιασμό, συντονισμό και προβολή του προγράμματος, καθώς και την υλοποίηση δράσεων από τον ΟΠΑΝΔΑ. Πολύτιμη επίσης ήταν η συνεργασία με προγράμματα του δήμου Αθηναίων, κυρίως τα Ανοιχτά Σχολεία και το συν Αθηνά, τις αντιδημαρχίες για το Παιδί, τους Πρόσφυγες και Μετανάστες, την Κοινωνία των Πολιτών και την Κοινωνική Αλληλεγγύη, αλλά και την Τεχνόπολη, που εμπλούτισαν το πρόγραμμα της διοργάνωσης με στοχευμένες δράσεις.

«Ο βασικός σχεδιασμός του προγράμματος και οι θεματικές ενότητες εγκρίθηκαν από την UNESCO τον Ιανουάριο 2018, αλλά γρήγορα αποδείχτηκε ότι η διαμόρφωσή του θα αποτελούσε μέχρι το τέλος του μια ανοικτή διαδικασία» δηλώνει η Εριφύλη Μαρωνίτη, Project Manager της διοργάνωσης. «Καθώς συνεχώς αυξάνονταν οι φορείς πολιτισμού και οι δημιουργικές ομάδες της πόλης που ήθελαν να συμμετέχουν, το πρόγραμμα τροποποιούνταν και αναδιαμορφώνονταν. Οι διαδικασίες ήταν εξωστρεφείς και η Αθήνα αποδείχτηκε πλούσια σε ιδέες αλλά και δημιουργική όρεξη».

«Βασικό σκεπτικό ήταν ότι για να ενισχυθεί η αγάπη για το βιβλίο και το κείμενο χρειάζεται να προσελκύσει την προσοχή του κόσμου μέσα από ένα αφήγημα που συνδημιουργείται με άλλες τέχνες, όπως τα εικαστικά, η εικονογράφηση, τα καλλιτεχνικά βιβλία, οι παρτιτούρες, τα κινηματογραφικά σενάρια που βασίζονται σε λογοτεχνικά έργα, τα θεατρικά κείμενα, τα σπάνια αρχεία και οι συλλογές, κ.ά.» επισημαίνει ο Φοίβος Σακαλής, συντονιστής προγράμματος της διοργάνωσης.

Το συντονισμό και την υλοποίηση του προγράμματος ανέλαβε το Δίκτυο Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων (Athens Culture Net), με ιδρυτικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, μέλη του οποίου είναι 55 από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς οργανισμούς της πόλης, αλλά και ευρύτερα.

Η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί σε τόσο εύρος, χωρίς την ενεργοποίηση όλων των συμμετεχόντων φορέων, αλλά και χωρίς τους δωρητές της: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ).

Οι δε υποστηρικτές της διοργάνωσης την αγκάλιασαν και ταυτίστηκαν μαζί της, σχεδιάζοντας οι ίδιοι προγράμματα, όπως ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών με το Athens as a book, όπου οι ταξιδιώτες έχουν και την ευκαιρία να αποχαιρετίσουν την πόλη μας με ένα βιβλίο στις πύλες αναχώρησης ή και να συμμετέχουν σε πρωτότυπα προγράμματα όπως το Hub of Stories και το Air Portraits. Η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ) διέθεσε τους χώρους της προκειμένου να διοργανωθούν μεγάλες εκθέσεις, εκδηλώσεις και αναγνώσεις, αλλά και για να προβληθεί η διοργάνωση. Η Aegean Airlines διέθεσε εισιτήρια, προκειμένου να έρθουν οι ξένοι συγγραφείς στη χώρα μας.

Ενδιαφέρον υπήρξε στο εξωτερικό για την Αθήνα ως Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου με δημοσιεύματα στον ξένο τύπο και σε εξειδικευμένα περιοδικά και ηλεκτρονικά μέσα, καθώς και με ενημερωτικά δελτία μέσω πρεσβειών και οργανισμών τουρισμού. Συνολικά το πρόγραμμα περιλάμβανε 85 ξενόγλωσσες δράσεις με διερμηνεία. Ξενόγλωσσες ιστοσελίδες και πλατφόρμες φιλοξενούσαν συχνά ενημέρωση για εκδηλώσεις,.

Η ΑΠΠΒ 2018 εξέδιδε δίγλωσσα μηνιαία ή δίμηνα έντυπα που διανέμονταν στην πόλη, ενώ υπήρχαν μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστοσελίδα της διοργάνωσης. Κατά μέσο όρο το κανάλι της διοργάνωσης στο Facebook κάνει 120 αναρτήσεις τον μήνα και έχει δημοσιεύσει 280 FB events, τα οποία έχουν δει 1.200.000 χρήστες. Κάθε μήνα επίσης αποστέλλονταν 15-18 δελτία Τύπου σε μεγάλη μερίδα του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου, ώστε να ενημερώνεται το ευρύτερο κοινό.

Η διοργάνωση αφήνει πίσω της έναν κόσμο περισσότερο εξοικειωμένο με το βιβλίο, το κείμενο, την αφήγηση, την ανάγνωση, τη γραφή και τη διήγηση, αλλά και τους ίδιους τους συγγραφείς. Θεματικές και δράσεις που μπορεί να αποτελέσουν αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής ζωής της Αθήνας, να γίνουν θεσμός για την πόλη. Τη βεβαιότητα για τις δυνατότητες, για τα θαύματα των συνεργασιών και της δικτύωσης. Την ανάδειξη μιας εντυπωσιακής κλίμακας δημιουργικής έκφρασης στις τοπικές κοινωνίες. Μια εξωστρέφεια που ενδυναμώνει και ενδυναμώνεται.

Μια Αθήνα που συνομιλεί ανοιχτά και δυναμικά για τις τέχνες, την κουλτούρα, τα κοινωνικά ζητήματα, την κοινωνική ενσωμάτωση, μια πόλη με σπουδαία ιστορία που αναμετριέται με το παρόν και οραματίζεται το μέλλον.

Πηγή

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Βιβλία

“Τα Μονοπάτια της Ευτυχίας” από την Κατερίνα Τσεμπερλίδου

Το βιβλίο της «Τα Μονοπάτια της Ευτυχίας», εκδόσεις Χάρτινη Πόλη, παρουσιάζουν τη σημασία και βαρύτητα των αξιών μας προκειμένου να είμαστε ευτυχισμένοι. Οι προσωπικές μας αξίες διαμορφώνουν το πώς ζούμε. Προσδιορίζουν τι είναι σημαντικό για μας και καθοδηγούν τις πράξεις της

Οι προσωπικές αξίες, είναι οι πυξίδες που δείχνουν ποιον δρόμο θα ακολουθήσετε στα σταυροδρόμια της ζωής σας , για να είστε ευτυχισμένοι. Θα πορευτείτε με πυξίδα την ασφάλεια ή την περιπέτεια; την αγάπη η την οικονομική εξασφάλιση; την τιμιότητα ή την χαλαρή αντιμετώπιση των κανόνων;

Ακόμα κι αν δεν το ξέρετε , καθένας από μάς έχει αναπτύξει μέσα του ένα σύστημα αξιών. Άλλες αξίες τις ακολουθείτε πάντα και κάποιες τις αλλάζετε με τα χρόνια. Επηρεάζουν τη ζωή σας, τη σχέση σας με τον εαυτό σας, τις σχέσεις σας με τους άλλους και όλες σας τις εμπειρίες.

Όταν τις έχετε επιλέξει, μπορείτε να πάρετε εύκολα αποφάσεις και να ζείτε μια ζωή με νόημα. Το βιβλίο, που παρουσιάζει 32+1 βασικές αξίες ζωής, σάς δίνει απαντήσεις για το πώς:

  • οι αξίες σας λειτουργούν σαν μονοπάτι ευτυχίας σας
  • θα βρείτε τις 5 δικές σας βασικές αξίες και πώς να τις ακολουθείτε στη ζωή
  • οι αρετές σας καθρεφτίζουν τις αξίες που έχετε υιοθετήσει
  • θα αποφασίζετε με γνώμονα τις αξίες σας αυτό που θα αποδειχτεί μετά καλό για σας
  • θα συμπεριφέρεστε, θα ζείτε και θα αποφασίζετε, σε ισορροπία με τις αξίες σας

«Τα Μονοπάτια της Ευτυχίας», είναι ένα βιβλίο-πυξίδα που σας βοηθάει να βρείτε τις δικές σας αξίες και να ζήσετε μια ζωή με νόημα, μια ευτυχισμένη ζωή.

Συγγραφέας: Κατερίνα Τσεμπερλίδου

Continue Reading

Βιβλία

“Η ευτυχία είναι απόφαση” της Κατερίνας Τσεμπερλίδου

Με την αφορμή της ομιλίας με τίτλο «Η Ευτυχία είναι Απόφαση» της Κατερίνας Τσεμπερλίδου ,ας θυμηθούμε λίγο το βιβλίο της με τον ομώνυμο τίτλο.

Είναι το πρώτο βιβλίο αυτοβελτίωσης της συγγραφέως, ένα βιβλίο που δημιούργησε μια νέα τάση για την αναζήτηση της ευτυχίας στην Ελλάδα.

Στο βιβλίο αυτό, η συγγραφέας μοιράζεται με τους αναγνώστες τρόπους για το πώς να ανακαλύψουμε την ευτυχία που κρύβεται μέσα μας, με μόνο μια απόφαση.

Στις σελίδες του βιβλίου, θα μάθουμε

  • να κατευθύνουμε το νού μας σε θετικές σκέψεις και στην επιτυχία
  • να κάνουμε την ευτυχία καθημερινή μας συνήθεια
  • να ζούμε τη ζωή μας στο φουλ
  • να είμαστε αισιόδοξοι, να βρίσκουμε αφορμές για μικρές χαρές στη ζωή
  • να πραγματοποιούμε τα όνειρά μας

Η ευτυχία μας ανήκει, την αξίζουμε και μπορούμε να την κερδίζουμε καθημερινά, ανεξάρτητα με το τι συμβαίνει στη ζωή μας. Θα βρούμε ποιες είναι οι τρεις πηγές της ευτυχίας μας, οι τρεις κολώνες. Δεν χρειάζεται να την αναβάλουμε, ούτε να βάζουμε προϋποθέσεις για να είμαστε ευτυχισμένοι, ούτε να τη φοβόμαστε ή να την υποτιμάμε. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, θα μπορέσουμε να ακολουθήσουμε δραστηριότητες και να ανακαλύψουμε μυστικά που θα μάς φέρουν πιο κοντά στην ψυχική και σωματική μας ευεξία.

Συγγραφέας: Κατερίνα Τσεμπερλίδου

Continue Reading

Βιβλία

Παρουσίαση του βιβλίου της Βίκυς Φλέσσα στη Θεσσαλονίκη!

Το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης και οι Εκδόσεις Αρμός, διοργανώνουν εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίο της Βίκυς Φλέσσα,

«Γιατί Ψυχανάλυση, κύριε Γιωσαφάτ;»


Ο ψυχίατρος Ματθαίος Γιωσαφάτ απαντά στην Βίκυ Φλέσσα

Η συγγραφέας παρουσιάζει το βιβλίο της και με αυτήν την αφορμή συζητά με το κοινό για τις διαπροσωπικές σχέσεις και την σχέση με τον εαυτό μας. Τίτλος εισήγησης κυρίας Βίκυς Φλέσσα «Η αγάπη στα χρόνια του κενού».

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στην αίθουσα Μανόλης Αναγνωστάκης στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης (Βασιλέως Γεωργίου Α’), την Τρίτη 2 Απριλίου 2024, στις 19.00.

Μαζί με τη συγγραφέα  συζητούν οι:

Χρυσόστομος Σταμούλης, Καθηγητής της Δογματικής και Συμβολικής Θεολογίας, Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Σμαράγδα Παπαδοπούλου, Καθηγήτρια Διδακτικής της Νεοελληνικής Γλώσσας-Λογοτέχνις, Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, Θεσσαλονίκης

Ασημίνα Φιλιοπούλου, Δικηγόρος και Πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής του Βαφοπουλείου Πνευματικού Κέντρου Θεσσαλονίκης

Λίγα λόγια για το βιβλίο


Το βιβλίο αναφέρεται στις απαντήσεις που έδωσε ο διάσημος ψυχίατρος Ματθαίος Γιωσαφάτ σε μια σειρά από καίρια ερωτήματα, με βάση την οικογένεια, το ασυνείδητο, το διαδίκτυο, την αγάπη και άλλα πολλά, όπου το ιδιωτικό διαπλέκεται με το κοινωνικό της Ελλάδας που αλλάζει, αλλά και με το πολιτισμικό, ψυχικό και μια δέσμη από σοβαρά ζητήματα, όπως:

-Είμαστε όλοι «τραυματισμένοι» από τα πρώτα πέντε χρόνια της ζωής μας;

-Υπάρχει ασυνείδητο;

-Πως είναι οι καλές μητέρες με τα κορίτσια τους και πως με τα αγόρια τους;

-Ποιο είναι το «τρίτο πόδι» στην σχέση του ζευγαριού;

-Μαθαίνεται η αγάπη; -Γιατί απατάμε τους συντρόφους μας;

-Γιατί μας αρέσει το «τζάμπα»;

-Είναι το διαδίκτυο μια τοξική μήτρα;

-Γιατί παραμένουμε σε κακοποιητικές σχέσεις;

-Που σκοντάφτουμε στην εφηβεία;

-Τι συμβαίνει με τα μοναχοπαίδια και τα πρωτότοκα παιδιά;

-Πως επιλέγουμε ψυχοθεραπευτή;

-Έχει ξεπεραστεί ο Φρόυντ;

-Γιατί δεν ερωτεύονται οι ώριμοι άνθρωποι;

Αυτές και πολλές άλλες απορίες από την καθημερινότητά μας, τις σχέσεις μας με τους άλλους και τον ψυχικό μας βίο, συζήτησε ο ψυχίατρος Ματθαίος Γιωσαφάτ με τη Βίκυ Φλέσσα.

Ματθαίος Γιωσαφάτ


Ο Ματθαίος Γιωσαφάτ αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1963 και απέκτησε την ειδικότητα του Νευρολόγου-Ψυχιάτρου το 1967. Μετέβη για περαιτέρω σπουδές στο Λονδίνο, όπου και παρέμεινε για δεκαπέντε χρόνια. Εκεί έλαβε μετά από εξετάσεις διάφορα διπλώματα στην Ψυχιατρική και Παιδοψυχιατρική (Δίπλωμα Ψυχολ. Ιατρικής, ανώτατο Δίπλωμα Ψυχιατρικής του Βασιλ. Κολλεγίου Ψυχιάτρων κ.λπ.).

Εξελέγη διευθυντής στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (Κέντρο Παιδικής και Οικογενειακής Ψυχιατρικής Finchley Λονδίνου).

Δίδαξε στο Κέντρο Tavistock και στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Ιατρικό Μεταπτυχιακό Κέντρο) ως Επίκουρος Καθηγητής (Senior Lecturer).

Έκανε επίσημη πενταετή εκπαίδευση στην Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία και τετραετή στην Ομαδική Ανάλυση και Οικογενειακή Θεραπεία.

Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα εξελέγη διευθυντής του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής. Ίδρυσε με άλλους την Ελληνική Εταιρεία Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας, που εκπαιδεύει στην ατομική ψυχαναλυτική θεραπεία, και την Ελληνική Εταιρεία Ομαδικής Ανάλυσης και Οικογενειακής Θεραπείας, της οποίας είναι πρόεδρος και διευθυντής του Εκπαιδευτικού της Ινστιτούτου.

Είναι τακτικό μέλος πολλών διεθνών επιστημονικών Εταιρειών.

Έχει γράψει πολυάριθμα άρθρα και έχει μετάσχει στην συγγραφή πολλών επιστημονικών βιβλίων.

Έχει κληθεί να μιλήσει σε πολλά κέντρα του εξωτερικού (Παν/μιο Οξφόρδης, London School of Economics κ.α.) καθώς και σε πολυάριθμα νοσοκομεία, επιστημονικά κέντρα, στη σειρά διαλέξεων του Megaron Plus κ.λπ. Είναι και ο ιδρυτής, με άλλους συναδέλφους, της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδος, της οποίας και εξελέγη ο πρώτος Πρόεδρος.

Βίκυ Φλέσσα

H Βίκυ Φλέσσα είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Φιλολογικό Τμήμα, Κλασική Κατεύθυνση), καθώς επὶσης πτυχιοὺχος της Νομικής Σχολής Αθηνών. Έχει σπουδάσει Ιστορία της Τέχνης (Ζωγραφική και Θέατρο) στην Ἐν Ἀθὴναις Ἀρχαιολογικὴ Ἑταιρεὶα.

Έχει εργαστεί 34 χρόνια ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες, ραδιόφωνο και στην τηλεόραση.

Η εκπομπή της «ΣΤΑ ΑΚΡΑ» στην ΕΡΤ είναι η μακροβιότερη εκπομπή συνεντεύξεων στην ελληνική τηλεόραση. Συμπληρώνει φέτος τον 23ο χρόνο και έχουν φιλοξενηθεί σε αυτήν εξέχουσες προσωπικότητες της Επιστήμης, της Τέχνης, της Θεολογίας και της Φιλοσοφίας από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Είναι συγγραφὲας του βιβλὶου «Γιατὶ Ψυχανάλυση, κύριε Γιωσαφὰτ;» απὸ τις ἐκδὸσεις Ἁρμὸς.

Με τον πρὼην Πρὺτανη τοῦ Ἐθνικοῦ καὶ Καποδιστριακοῦ Πανεπιστημὶου Ἀθηνῶν και Καθηγητή Γλωσσολογίας κ. Γεώργιο Μπαμπινιώτη επιμελούνται και παρουσιάζουν την γλωσσική εκπομπή «Σὲ προσκυνῶ, γλώσσα» στον Τηλεοπτικό Σταθμό της Βουλής των Ελλήνων.

Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ, της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, της Διεθνούς Αμνηστίας, της Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικὼν «Παναθηναϊκή», της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, της Ενώσεως Σμυρναίων και του Πατριωτικο Ομλου Απογνων Αγωνιστν του 1821 και Ιστορικν Γενν της Ελλδος.

Continue Reading

Trending