Συνταγές
Ντομάτες γεμιστές με τόνο και αρωματικά
Ντομάτες γεμιστές με τόνο και αρωματικά
Aπό την Έφη Μαρκοζάνες, Μύκονος.
Η αυθεντική συνταγή από Μπαχάμες
Σίσσυ Νίκα, Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος, Co-Owner TasteDriver.com:
Μου αρέσει πολύ να συνδυάζω τις γευστικές δημιουργίες που έχουμε δοκιμάσει στα ταξίδια μας σε όλο τον κόσμο, με υλικά της πατρίδας μας.
Αυτές οι ντομάτες γεμιστές με ένα είδος τονοσαλάτας είναι ποίημα, δροσερές γευστικές και ιδιαίτερες.
Είναι από τις συνταγές που γίνονται πολύ εύκολα και γρήγορα και ενδείκνυται και για νηστίσιμα και γιορτινά τραπεζώματα.
Η Έφη έβαλε και κάπαρη Τήνου και μάραθο, που φημίζονται για την νοστιμιά τους, ενώ στις Μπαχάμες βάζουν περισσότερο ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και τζίντζερ.
Πάντως στο Μαϊάμι τις «εξαφανίζαμε» εν ριπή οφθαλμού. Την ίδια συνταγή μπορείτε να κάνετε και με μικρά ντοματάκια και θα είναι οι πιο γευστικές μπουκίτσες για ουζάκι ή κρασί ασύρτικο…
Νομίζω ότι φέτος το Πάσχα λόγω συνθηκών και επειδή δεν τρώω το αρνί οι ντομάτες με τόνο θα με ταξιδέψουν λίγο… έχουν και χρώμα κόκκινο είναι και πανεύκολες…
Ντομάτες γεμιστές με τόνο και αρωματικά, από την Έφη Μαρκοζάνες, Μύκονος:
Υλικά
8 ντομάτες μικρές ή 6 μέτριες
1 κονσέρβας τόνο σε νερό
3 κ.σ. μαγιονέζα Hellmann΄s
2 κ.γ. μουστάρδα Dijon απαλή
Χυμό από 2 φρέσκα λεμόνια
Μισό ματσάκι άνηθο ή μάραθο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
2 αυγά βραστά , μόνο τα ασπράδια ψιλοκομμένα
1 κ.σ. κάπαρη Τήνου, ξαρμυρισμένη
Τρόπος Παρασκευής
Σε πιατέλα βάζουμε τις ντομάτες με το κοτσάνι προς τα κάτω και με ένα μαχαίρι κοφτερό κόβουμε από την άλλη μεριά προσεκτικά δημιουργώντας ένα «καπελάκι».
Αφαιρούμε με ένα κουτάλι την ψίχα από τις ντομάτες και όλους τους σπόρους και την αφήνουμε στην άκρη να τη χρησιμοποιήσουμε σε μια σαλάτα άλλη.
Σε ένα μπολ βάζουμε τον τόνο αφού τον στραγγίσουμε να φύγουν εντελώς τα υγρά του.
Σε άλλο μπολ μικρό βάζουμε τη μαγιονέζα, τη μουστάρδα, το χυμό λεμονιού, τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, τη κάπαρη και τα ψιλοκομμένα αυγά. Ανακατεύουμε και αν χρειάζεται προσθέτουμε αλάτι και πιπέρια.
Όπως είναι το μείγμα το ρίχνουμε στο μεγάλο μπολ με τον τόνο και ανακατεύουμε. Το σκεπάζουμε με διαφάνεια και το αφήνουμε για 1 ώρα στο ψυγείο να δροσίσει.
Γεμίζουμε με το κουταλάκι τις ντομάτες και τις σερβίρουμε φινίροντάς τες με κομμάτια μάραθου ή άνηθου.
Συνταγές
Μαροκινό κέικ με ινδοκάρυδο
Ένα κέικ απίθανο, νόστιμο όσο δεν φαντάζεστε και δυναμωτικό για τον οργανισμό μας!
Χρόνος παρασκευής 1 ώρα και 5 λεπτά / Εύκολο
Μαροκινό κέικ με ινδοκάρυδο
Υλικά για 1 ταψί στρογγυλό
4 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης, σε σκόνη
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.σ. σόδα
1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική ή καφετιά
Μισό φλιτζάνι τσαγιού νερό
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
¾ φλιτζάνι τσαγιού πορτοκαλάδα
1 ½ φλιτζάνι ινδοκάρυδο τριμμένο
1 φλιτζάνι τσαγιού αμύγδαλα, χοντροκομμένα
1 φλιτζάνι τσαγιού αποξηραμένα βερίκοκα ή χουρμάδες ψιλοκομμένους
Τρόπος παρασκευής
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά εκτός από το ινδοκάρυδο, τα αμύγδαλα, τους χουρμάδες και τα βερίκοκα.
Τα χτυπάμε με το σύρμα και ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Ρίχνουμε 2-3 κουταλιές από το ινδοκάρυδο, τα αμύγδαλα, τα αποξηραμένα φρούτα και τα χτυπάμε και πάλι.
Βάζουμε το μείγμα σε ταψί, που έχουμε περάσει με ελάχιστο ελαιόλαδο. Με την μαρίζ στρώνουμε την επιφάνεια.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 45 λεπτά.
Δοκιμάζουμε αν έχει γίνει βυθίζοντας το μαχαίρι στη μέση του ταψιού. Αν δεν βγει καθαρό ψήνουμε λίγο ακόμα.
Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει .
Πασπαλίζουμε με ινδοκάρυδο και κόβουμε σε κομμάτια.
Γαστρονομία
Μαραθόπιτα
Μια πίτα που είναι εμβληματική της κρητικής κουζίνας. Αρωματική και νόστιμη που γίνεται εύκολα.
+Είναι ό,τι καλύτερο για τη νηστεία του 15 Αύγουστου και οι vegan vegetarian φίλοι πολύ θα το ευχαριστηθούν.
Xρόνος παρασκευής 35 λεπτά / Χρόνος αναμονής 1 ώρα
Υλικά για 4 άτομα
Για τη ζύμη
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
8 γρ. μαγιά ξερή
25 ml. ελαιόλαδο
25 ml. τσικουδιά
10 γρ. αλάτι
10 γρ. ζάχαρη
250 ml. νερό
Για τη γέμιση
4 μάτσα μάραθο, ψιλοκομμένα
2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
4 μάτσα άγρια χόρτα, ψιλοκομμένα
2 μάτσα φρέσκο κρεμμύδι, ψιλοκομμένα
Mισή κούπα ελαιόλαδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μαραθόσπορο τριμμένο
Τρόπος παρασκευής
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε, μέχρι να δημιουργήσουμε μια μαλακή ζύμη.
Αφήνουμε 1 ώρα να ξεκουραστεί η ζύμη και κόβουμε σε 8 κομμάτια.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε τα μάραθα και αφού μαλακώσουν τα άγρια χόρτα κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Πασπαλίζουμε με αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μαραθόσπορο και αφήνουμε να κρυώσει.
Ανοίγουμε φύλλα βάζουμε τη γέμιση στη μέση, την απλώνουμε και κλείνουμε με το άλλο φύλλο από πάνω.
Πιέζουμε με ένα πιρούνι κυκλικά να ενωθούν τα δύο φύλλα, για να μην φύγει η γέμιση.
Λαδώνουμε από τις δύο πλευρές και περνάμε από σχαροτήγανο ή αντικολλητικό τηγάνι χωρίς να προσθέσουμε ελαιόλαδο για 4-5 λεπτά γυρίζοντας και από τις δύο πλευρές.
Σερβίρουμε και κόβουμε σε κομμάτια
Tips!
Αν δεν θέλουμε για οποιοδήποτε λόγο να ζυμώσουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμο φύλλο χωριάτικο, οπότε γίνεται πολύ εύκολα.
Συνταγές
Σαλάτα οσπρίων με λαχανικά
Μια σαλάτα ευζωίας, που χαρίζει στον οργανισμό μας βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Γίνεται εύκολα και αρέσει πολύ. Είναι νηστίσιμη και σίγουρα οι φίλοι μας vegan και vegetarian θα ενθουσιαστούν, αφαιρώντας μόνον το τυρί.
Χρόνος παρασκευής 1 ώρα και 30 λεπτά / Πολύ εύκολη
Σαλάτα οσπρίων με λαχανικά
Υλικά για 4 άτομα
40 γρ φακές
20 γρ μαυρομάτικα φασόλια
40 γρ σιτάρι
20 γρ φασόλια
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
10 ντοματίνια τσέρι, κομμένα στα τέσσερα
2 κ.σ. κάπαρη, ξαρμυρισμένη
½ μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
½ κούπα τριμμένη γραβιέρα
2 κ.σ. λιαστή ντομάτα, ψιλοκομμένη
2 πιπεριές Φλωρίνης ψητές, κομμένες σε καρέ
Ελαιόλαδο εκλεκτό
Βαλσάμικο ξύδι
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο Πιπέρι
Τρόπος παρασκευής
Βράζουμε τα όσπρια σε ξεχωριστά κατσαρολάκια, μέχρι να μαλακώσουν και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Στην συνέχεια τα ρίχνουμε μέσα σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε ελαφρά.
Στο μπολ με τα όσπρια προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια, τα ντοματίνια, την κάπαρη, τον μαϊντανό, τις πιπεριές Φλώρινας, τη λιαστή ντομάτα, τη γραβιέρα και ανακατεύουμε απαλά.
Προσθέτουμε αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και βαλσάμικο ξύδι κατά βούληση.
Βάζουμε τη σαλάτα σε ένα τσέρκι για να πάρει ωραίο σχήμα.
Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο και γαρνίρουμε με φύλλα ρόκας και αν θέλουμε περιχύνουμε με ελαιόλαδο.
-
Videos
Πέγκυ Μουζάκη | 3 Βήματα που μπορείς να κάνεις όταν νιώθεις οτι είσαι έτοιμη/ος να “εκραγείς”!
-
Videos
Η ιστορία του BusinessWoman
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Οι startup που “μαγνητίζουν” | Στεφανία Φράρου
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Παναγιώτα Μαθιουδάκη | Ανακαλύπτοντας την ομορφιά…
-
Videos
Πέγκυ Μουζάκη | Επικοινωνία και Συγκρούσεις με Αποδοχή, Κατανόηση και Σεβασμό
-
Videos
Πέγκυ Μουζάκη | 5 Αλήθειες για να επικοινωνήσουμε με κάποιον άνθρωπο
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Οι startup που “μαγνητίζουν” | Μαριλένα Πατέρα
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Οι startup που “μαγνητίζουν” | Μαρίνα Προκοϊωσήφη