Connect with us

Γαστρονομία

Οι τροφές της αγάπης

Ο Φεβρουάριος είναι αναμφισβήτητα ο μήνας του έρωτα, με την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου να δεσπόζει στο ημερολόγιο. Κι επειδή ο έρωτας περνά από το στομάχι, δε θα μπορούσε να μην επηρεάσει και τις διατροφικές μας επιλογές. Ας δούμε λοιπόν ποιες τροφές συνθέτουν το μενού του ρομαντικού μας δείπνου, πόσες θερμίδες κρύβουν και ποια είναι τα θετικά οφέλη που προσφέρουν στην υγεία μας;

Γαρίδες & σελήνιο…

Ας ξεκινήσουμε με τα κυρίως πιάτα. Πρώτες στη λίστα μας οι γαρίδες. Οι γαρίδες εκτός από εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, είναι παράλληλα πλούσιες σε σελήνιο, ένα αντιοξειδωτικό που τονώνει το ανοσοποιητικό και συμβάλλει στην καλή λειτουργία του θυρεοειδή. Μία μερίδα 85gr μας παρέχει 34mcg σεληνίου ποσότητα ίση με το 71% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης (Σ.Η.Π).

Στρείδια…διατροφικά μαργαριτάρια

Συνεχίζουμε με τα θαλασσινά και ειδικότερα τα στρείδια. Τα στρείδια μας εφοδιάζουν με τον απαραίτητο ψευδάργυρο, βιταμίνη Β12 και σίδηρο. Ο ψευδάργυρος βοηθά στο μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών κι ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταφέρουν το οξυγόνο σε όλο το σώμα και διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο στο νευρικό σύστημα. Μια μερίδα των 85gr μπορεί να μας δώσει 62,6mg ψευδαργύρου και 23,6mcg βιταμίνης Β12, ποσότητες που υπερκαλύπτουν τη Σ.Η.Π. Ταυτόχρονα, μας εξασφαλίζει 3,7mg σιδήρου ποσοστό της τάξης του 20-45% της Σ.Η.Π, αναλόγως το φύλο.

Ο σολομός της καρδιάς μας…

Επόμενο πιάτο στο μενού μας είναι ο σολομός. Ο σολομός αποτελεί επιλογή που θωρακίζει το καρδιαγγειακό μας σύστημα καθώς είναι τροφή πλούσια σε Ω3 καλά λιπαρά. Η μερίδα των 90gr, όσο δηλαδή είναι το μέγεθος ενός φιλέτου σολομού, μας χαρίζει 3,8gr Ω3 λιπαρών οξέων, ποσότητα εξαιρετικά σημαντική αν σκεφτεί κανείς πως μόλις 1gr αποτελεί σύσταση για ασθενείς με τεκμηριωμένη στεφανιαία νόσο, ενώ 3-4gr είναι αρκετά για ασθενείς που χρειάζονται μείωση των τριγλυκεριδίων.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες, η κατανάλωση ψαριού τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα οδηγεί σε μείωση 16% του κινδύνου εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.

Μοσχάρι, νιασίνη & βιταμίνη Β6…

Για τους λάτρεις του κρέατος η πρότασή μας είναι φιλέ μινιόν (μοσχάρι). Τι έχει να μας προσφέρει; Μια μερίδα 90gr μας παρέχει ψευδάργυρο, σελήνιο, 7.0mg νιασίνη και 0.6mg βιταμίνη Β6,ποσότητα ίση με το 43-50% και 46% της Σ.Η.Π. αντίστοιχα. Τόσο η νιασίνη όσο και η βιταμίνη Β6 συμβάλλουν στον μεταβολισμό των υδατανθράκων, των λιπών και πρωτεϊνών. Επιπλέον η νιασίνη προωθεί τη λειτουργία των ενζύμων και η βιταμίνη Β6 συνεισφέρει στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Προσοχή όμως καθώς το κόκκινο κρέας περιέχει επίσης αυξημένο κορεσμένο λίπος.

Σοκολάτα & πολυφαινόλες…

Ας περάσουμε τώρα στα επιδόρπια, όπου φυσικά τον πρωταγωνιστικό ρόλο την ημέρα αυτή έχει η σοκολάτα. Η σοκολάτα είναι πηγή αντιοξειδωτικών και ειδικότερα φλαβονοειδών, που αποτελούν υποκατηγορία των γνωστών σε όλους μας πολυφαινολών. Οι πολυφαινόλες φαίνεται να δρουν προστατευτικά για την καρδιά μας μειώνοντας τον κίνδυνο αθηρωμάτωσης και καρδιαγγειακών. Επίσης φαίνεται να αυξάνουν τη συγκέντρωση της καλής (HDL) χοληστερόλης ενώ παράλληλα μειώνουν την οξείδωση της LDL χοληστερόλης. Επιλέγουμε μαύρη σοκολάτα, καθώς όσο περισσότερο κακάο τόσο περισσότερα αντιοξειδωτικά. H μερίδα των 30gr, ποσότητα ίση με ένα σπιρτόκουτο, μας παρέχει 16mg φλαβονοειδή.

deipno gia tin imera twn erwteumenwn

Αμύγδαλα τα θαυματουργά…

Συνεχίζουμε με τους ξηρούς καρπούς και ειδικότερα τα αμύγδαλα. Mία μερίδα 30gr, ποσότητα ίση με 12 αμύγδαλα ή ένα μπαλάκι του golf, μας εφοδιάζει με καλά λιπαρά, 7.3mg βιταμίνη Ε (49% της Σ.Η.Π) και 75 mg μαγνησίου (18-24% της Σ.Η.Π) αντίστοιχα. Η βιταμίνη Ε είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό και το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για την καλή υγεία των οστών. Πλήθος μελετών αποδεικνύουν πως η κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και προτείνουν επίσης τους ξηρούς καρπούς ως μέσο μείωσης των λιπιδίων του αίματος.

Φράουλες & βιταμίνη C…

Για όσους προτιμούν φρούτο, καλή επιλογή είναι οι φράουλες. Μια μερίδα φράουλες των 150γρ μπορεί να καλύψει πλήρως τις ανάγκες μας σε βιταμίνη C δίνοντάς μας 89,4mg και μάλιστα με ελάχιστες θερμίδες. Η Σ.Η.Π βιταμίνης C είναι 75mg για τις γυναίκες και 90mg για τους άνδρες.

Οἶνος εὐφραίνει καρδίαν…

Για το τέλος αφήσαμε το κόκκινο κρασί που σίγουρα θα συνοδεύσει τα πιάτα μας την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Το κόκκινο κρασί περιέχει ρεσβερατρόλη ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό το οποίο μπορεί να προστατεύσει τον οργανισμό από το οξειδωτικό στρες. Επιπλέον η μέτρια κατανάλωση κρασιού καθημερινά, δηλαδή ένα ποτήρι 125ml για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες φαίνεται να προστατεύει από την οξείδωση της κακής (LDL) χοληστερόλης και να έχει ευεργετικά αποτελέσματα ενάντια του σακχαρώδη διαβήτη, αυξάνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη και βελτιώνοντας το μεταβολισμό της γλυκόζης. Καλή απόλαυση σ’ εσάς και το ταίρι σας!

Στον παρακάτω πίνακα θα δούμε συνοπτικά τα θρεπτικά συστατικά από το δείπνο του Αγ. Βαλεντίνου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Γαστρονομία

Masterclass: Οι θησαυροί της αγοράς Μοδιάνο: Ταξίδι στις γεύσεις της Ελλάδας

Κατά τη διάρκεια της γιορτινής περιόδου, η εμβληματική Αγορά Μοδιάνο, φιλοξένησε μία ακόμη ξεχωριστή περιήγηση γαστρονομίας με επίκεντρο τις αυθεντικές ελληνικές γεύσεις και τα τοπικά προϊόντα που μπορεί να βρει ο επισκέπτης στα καταστήματά της. Η δραστηριότητα, σχεδιασμένη αποκλειστικά για τον Σύνδεσμο Ξεναγών Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος, στόχευσε στο να αναδείξει την Αγορά ως έναν ξεχωριστό τουριστικό προορισμό, που αποτελεί πυλώνα της τοπικής γαστρονομικής παράδοσης, μέσα από μια περιήγηση στα αυθεντικά προϊόντα και τους ανθρώπους που τα δημιουργούν.

Η εκδήλωση ξεκίνησε στον εξώστη της Αγοράς, όπου όλοι οι συμμετέχοντες συγκεντρώθηκαν για μια πρώτη γνωριμία. Εκεί, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα ζεστό ρόφημα δίκταμου από το κατάστημα «Modiano’s Bahar», ενώ η ομάδα των Chef Stories ξεκίνησε παράλληλα την εισήγηση της, με σκοπό την ενημέρωση για την γενική φιλοσοφίας της Αγοράς και την σημασία της ανάδειξης τοπικών προϊόντων.

 Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και ξεκίνησαν την περιήγησή τους στα καταστήματα της Αγοράς, με κάθε στάση να αποτελεί έναν μικρό σταθμό γευστικής ανακάλυψης. 

Τα καταστήματα που επισκεφθήκαμε μας πρόσφεραν ξεχωριστές μπουκιές από όλη την Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα μοιράστηκαν μαζί μας πληροφορίες σχετικά με την επαγγελματική τους διαδρομή  και τον τρόπο παραγωγής και διάθεσης των αγαθών τους.  

Τα βήματα μας, καθοδήγησαν η Νανά Ζυγούρα, σύμβουλος επιχειρηματικής ανάπτυξης, εκπαιδεύτρια και συνεργάτιδα της εταιρίας Chef Stories και η Σύλβια Κουμεντάκη Director / Gastronomy Events’ Specialist & Consultant της εταιρίας Chef Stories.

Ξεκινώντας από το κατάστημα «Το Πιροσκί», δοκιμάσαμε τα βραβευμένα πιροσκί με γέμιση μπουγιουρντί, ανακαλύπτοντας την πλούσια παράδοση της Ποντιακής κουζίνας. Στον «Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεσοτόπου Λέσβου» γνωρίσαμε το αυθεντικό λαδοτύρι ΠΟΠ Μυτιλήνης, μαθαίνοντας για τη διαδικασία παραγωγής του. Στο «Τυροκομείο Αρβανίτη», γευτήκαμε μια ποικιλία τυριών, όπως φέτα ΠΟΠ, μανούρι ΠΟΠ, κυανό μπλε τυρί και γραβιέρα, συνοδευόμενα από χρήσιμες πληροφορίες για την παραγωγή τους. Με σκοπό το ταίριασμα με τα τυροκομικά, ακολούθησε το μέλι, με γευσιγνωσία τεσσάρων διαφορετικών μελιών που εμπορεύεται η εταιρία “Wise Greece”, όπου ακούσαμε προσεκτικά τη διαδικασία μελισσοκομίας αλλά και τα χαρακτηριστικά της κάθε ποικιλίας. Σειρά είχε το κατάστημα «Chrisopigi Deli» με γευσιγνωσία ελαιόλαδου και σημαντικές πληροφορίες για τα Κρητικά προϊόντα. Μία μοναδική γευσιγνωσία ελαιόλαδου, αλλά και ελιάς, είχαμε την ευκαιρία να μας παρουσιάσει το κατάστημα «Olicatessen» ολοκληρώνοντας τις γνώσεις μας για τις ξεχωριστές ποικιλίες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.

Η περιήγηση συνεχίστηκε στο «Modiano’s Bahar”, όπου οι συμμετέχοντες έπαιξαν ένα διαδραστικό παιχνίδι όσφρησης, με μπαχαρικά ξυπνώντας τις αισθήσεις και τη φαντασία τους. Το Masterclass συνεχίστηκε στο  νέο κατάστημα, την “Ψαραγορά Μοδιάνο”, όπου δοκιμάσαμε τηγανισμένο γαύρο, μια αυθεντική θαλασσινή λιχουδιά της ελληνικής κουζίνας.

Στη συνέχεια, απολαύσαμε ιταλικές γεύσεις στο επίσης νέο κατάστημα, «Panini Artistici», με αφράτη φοκάτσια και πανίνι με porchetta, provola, μοσχαρίσια κεφτεδάκια με σάλτσα san marzano. Ολοκληρώσαμε τις αλμυρές γεύσεις με το εμβληματικό «Μπιφτέκι του κυρ Γιώργου» με την χειροποίητη sauce από πιπεριά φλωρίνης, από το κατάστημα «Meating Place Διδασκάλου». 

Το γλυκό φινάλε της ημέρας περιλάμβανε χαλβά σε μοναδικούς συνδυασμούς από το «Wild Souls», γλυκά πουράκια με βούτυρο αμυγδάλου, ταχίνι και καταΐφι από το «Ηλιοτρόπιο» και φυσικά παραδοσιακές καριόκες Ξάνθης από το κατάστημα «Θωμάς Καριόκα».

Την επιμέλεια της εκδήλωσης είχε η εταιρία Chef Stories E.E.  Συμβουλευτικές Υπηρεσίες – Διοργάνωση Εκδηλώσεων.

Continue Reading

Lifestyle

Journal Αφθονίας… Απόκτησε mindset εκατομμυριούχου!

Είναι η Αφθονία κάτι ακατόρθωτο ή µήπως τελικά ο τρόπος σκέψης µας επηρεάζει
δραστικά τον τρόπο που αντιµετωπίζουµε το χρήµα, την ευτυχία και τα όνειρά µας;
Έχεις αναρωτηθεί γιατί κάποιοι άνθρωποι ζουν µε Αφθονία ενώ κάποιοι άλλοι δεν την
συναντούν ποτέ; Αλήθεια πόσα πράγµατα δεν καταφέρνεις να κάνεις τελικά εξαιτίας της
οικονοµικής σου κατάστασης;

Βιώνεις δυσάρεστα συναισθήµατα κάθε φορά που συζητάς για τα οικονοµικά σου,
αγχώνεσαι και δεν τολµάς να µπεις στους τραπεζικούς σου λογαριασµούς;
Το Journal Αφθονία έρχεται για να σε εκπαιδεύσει και να αποκτήσεις το Mindset
Εκατοµµυριούχου, απελευθερώνοντας οτιδήποτε δεν χρειάζεσαι πια, κατανοώντας την
παρούσα κατάστασή σου και τολµώντας να ονειρευτείς το µέλλον σου.

Πώς µπορεί να βελτιωθεί η οικονοµική σου κατάσταση; Ξεκινώντας σήµερα να
αναγνωρίζεις που βρίσκεσαι αλλά και που θέλεις να πας.
Η Χριστίνα Πίκουλα, αφουγκραζόµενη τις ανάγκες των ανθρώπων γύρω της οι οποίοι ζουν
µε πολλές ελλείψεις, δεν τολµούν να εκπληρώσουν τα όνειρά τους & µένουν ανίσχυροι &
στάσιµοι, δηµιούργησε το Journal Αφθονία σε συνεργασία µε τις εκδόσεις ΜΥΡΤΟΣ για να
ενισχύσουν τον άνθρωπο της διπλανής πόρτας.
ΦΕΡΕ ΤΗΝ ΑΦΘΟΝΙΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ ΜΕΣΑ ΣΕ 90 ΗΜΕΡΕΣ & ∆ΟΚΙΜΑΣΕ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΟΥ
∆ΟΚΙΜΑΖΟΥΝ ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μύρτος» σε όλα τα βιβλιοπωλεία.
Πληροφορίες στο τηλ. 210-8028828, [email protected], www.myrtosbooks.gr

Continue Reading

Γαστρονομία

Το μέλλον του fine dining: Τα trends & οι εμπειρίες που αξίζει να δοκιμάσεις

Πάλαι ποτέ προπύργιο της παράδοσης, το φαγητό σήμερα είναι κάτι πολύ περισσότερο από τροφή. Η γαστρονομία αποτελεί έναν ζωντανό καμβά που πειραματίζεται και μεταμορφώνεται, που μαγεύει, που παντρεύει τη μαγειρική τέχνη με τις καινοτόμες τεχνικές και μας δίνει ένα αποτέλεσμα μοναδικό. Το fine dining, το αποτέλεσμα αυτής της ένωσης, κάθε άλλο παρά στάσιμο μένει. Το αριστούργημα αυτό θέλει να εξελίσσεται συνεχώς, από τον λεπτεπίλεπτο χορό ενός τέλεια ισορροπημένου amuse-bouche μέχρι το grand finale ενός επιδορπίου.

Ποιο είναι, λοιπόν, το μέλλον του fine dining; Ας δούμε όλα όσα μας περιμένουν στη γαστρονομική σκηνή της χώρας τους επόμενους μήνες.

  1. Εξαιρετικά τοπική και εποχιακή κουζίνα

Η υψηλή γαστρονομία αγκαλιάζει όλο και περισσότερο την ντόπια πρώτη ύλη, γιορτάζοντας την αφθονία των τοπικών συστατικών σε hyper-local επίπεδο: δεν αρκεί να είναι ελληνικό, χρειάζεται να είναι από το ίδιο νησί, από το ίδιο χωριό, από τον ντόπιο αγρότη και παραγωγό με τον οποίο οι σεφ μπορούν να έχουν και απευθείας επικοινωνία.

Από αυτή την επικοινωνία, φυσικά, γεννιούνται μενού που όχι μόνο αλλάζουν ανάλογα με τις εποχές, αλλά και ανάλογα με τη μέρα – χαρακτηριστικό ακόμα πιο έντονο στα εστιατόρια θαλασσινών όπου η ψαριά της κάθε μέρας μπορεί να ορίσει το τι θα σερβιριστεί. Αυτό όχι μόνο εξασφαλίζει τις πιο φρέσκες γεύσεις, αλλά υποστηρίζει και βιώσιμες πρακτικές, με μεγάλα εστιατόρια με αστέρια μισελέν στην Αθήνα και αλλού να την υιοθετούν ήδη ως πρακτική.

  1. Μαγειρικές συνεργασίες

Μπορεί ένα “στριτφουντάδικο” να είναι high end; Μα, φυσικά! Τα όρια μεταξύ των διαφορετικών γαστρονομικών παραδόσεων είναι ασαφή, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συναρπαστικές συνεργασίες μεταξύ μαγείρων από διαφορετικά υπόβαθρα που εκ πρώτης όψεως μοιάζουν παράταιρα, όμως μια δοκιμή αρκεί για να μας πείσει για το αντίθετο.

Αυτές οι συνεργασίες καταλήγουν σε καινοτόμα πιάτα που ξεπερνούν τα όρια της γεύσης και της παρουσίασης. Περιμένετε να γευτείτε, λοιπόν, απροσδόκητες “συγχωνεύσεις”, όπως fine dining και street food σε ένα πιάτο, που θα πυροδοτήσουν τους γευστικούς σας κάλυκες και θα διευρύνουν τους γαστρονομικούς σας ορίζοντες.

  1. Η τεχνολογία στην υπηρεσία της γεύσης

Η τεχνολογία φέρνει επανάσταση όχι μόνο στον τρόπο και τον χρόνο του μαγειρέματος, αλλά και στη συνολική εμπειρία φαγητού, δίνοντάς μας από διαδραστικά μενού και augmented reality έως εξατομικευμένες προτάσεις ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.

Αυτές οι τεχνολογικές εξελίξεις ενισχύουν τη συνολική γευστική εμπειρία, καθιστώντας την πιο ελκυστική και, χωρίς αμφιβολία, αξέχαστη. Ωστόσο, είναι σημαντικό να επιτευχθεί μια ισορροπία μεταξύ της τεχνολογίας και της ανθρώπινης επαφής, διασφαλίζοντας ότι ο κλάδος της εστίασης και της φιλοξενίας συνεχίζει να έχει ως στόχο του την κοινωνική πτυχή του φαγητού.

  1. Η βιωσιμότητα στο προσκήνιο

Η βιωσιμότητα δεν είναι πλέον απλώς ένα τσιτάτο, μια λέξη που λέμε γιατί είναι στη μόδα τελευταία, είτε στον γαστρονομικό κόσμο είτε και σε άλλες πτυχές της ζωής μας – είναι μια βασική αξία που οδηγεί το μέλλον μας και το μέλλον του fine dining επίσης.

Όλο και περισσότεροι σεφ σε όλο τον κόσμο δεσμεύονται να μειώσουν τη σπατάλη τροφίμων, να προμηθεύονται βιολογικά συστατικά και να ελαχιστοποιούν τις περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις της κουζίνας τους. Αυτή η δέσμευση δεν ωφελεί μόνο τον πλανήτη, αλλά απογειώνει και τη γευστική εμπειρία, προσφέροντας στους επισκέπτες ενός εστιατορίου μοναδικές γεύσεις αλλά και μια αίσθηση σκοπού και ικανοποίησης.

  1. Καθολικές εμπειρίες

Εδώ και χρόνια το fine dining έχει σταματήσει να αφορά μόνο το φαγητό που υπάρχει στο πιάτο μας. Τα εστιατόρια σκοπό έχουν πλέον να δημιουργήσουν μια εν γένει καθηλωτική εμπειρία που συνδυάζει γεύσεις σε ποτά και φαγητά, ήχους και μουσική, εξυπηρέτηση, περιβάλλον, άνεση και δεκάδες άλλα χαρακτηριστικά που ενδεχομένως επηρεάζουν τη συνολική εμπειρία.

Το fine dining σήμερα ξυπνά όλες τις αισθήσεις και η τάση αυτή φαίνεται πως είναι εδώ για να μείνει, μεταφέροντάς μας σε έναν άλλο κόσμο και κάνοντας το γεύμα μας ένα πραγματικά αξέχαστο ταξίδι από την αρχή ως το τέλος.

Οι τάσεις αυτές δεν είναι κάτι νέο, σίγουρα όμως κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος, που σημαίνει ότι θα τις συναντήσουμε στις γευστικές μας περιπλανήσεις τους επόμενους μήνες. Το fine dining σήμερα αγκαλιάζει την καινοτομία, τη βιωσιμότητα και τα τοπικά προϊόντα κάθε περιοχής και είμαστε εδώ για να γευτούμε τα όσα έρχονται.

Continue Reading

Trending