Συνταγές
Ονειρικό τηγανόψωμο της Χρυσούλας Παπαλέξη
Ονειρικό τηγανόψωμο με μέλι και καρύδια
Από τη Χρυσούλα Παπαλέξη, Ganimide Hotel, Γαλαξίδι
Το γλυκό της Σαρακοστής
Γράφει:
H Σίσσυ Νίκα, Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος Γαστρονομίας
Το αγαπημένο γλυκό μικρών και μεγάλων. Φτιάχνεται με προζύμι και το παρεγεμίζουμε με μέλι, φρέσκα καρύδια, σταφίδες και κανέλα. Κάθε μπουκιά είναι τόσο ανεβαστική που δεν φαντάζεστε… Το μέλι του Γαλαξιδιού είναι αρωματικό, έχει χρώμα χρυσαφί και είναι υψηλής διατροφικής αξίας όπως και τα καρύδια.
Η Χρυσούλα ετοίμασε τηγανόψωμα για όλους μας που εξαφανίστηκαν στο λεπτό… Πολύ γέλιο και διαπραγματεύσεις ποιος θα πάρει το μεγαλύτερο …
Η Χρυσούλα είναι χρυσοχέρα και το πρωινό που σερβίρει στο ξενοδοχείο πολυβραβευμένο. Κάθε ημέρα ανάλογα με την έμπνευσή της ετοιμάζει και διαφορετικές λιχουδιές.
Η τέχνη της φιλοξενίας σε όλο της το μεγαλείο.
Ευχαριστούμε Χρυσούλα.
Ονειρικό τηγανόψωμο με μέλι και καρύδια
Από τη Χρυσούλα Παπαλέξη, Ganimide Hotel, Γαλαξίδι
Υλικά
Για το προζύμι
1 κιλό αλεύρι χωριάτικο, κοσκινισμένο
1 κ.γ. αλάτι
250 γρ προζύμι
450 ml νερό
Για τη γέμιση
500 γρ. μέλι θυμαρίσιο
300 γρ. φρέσκα καρύδια, χοντροσπασμένα
3 κ.σ κανέλα Κεϋλάνης, σε σκόνη
100 γρ. σταφίδες, μαύρες και ξανθές
Για το φινίρισμα
Καρύδια σπασμένα ή αποξηραμένους καρπούς
Μέλι θυμαρίσιο
Κανέλα
Για τηγάνισμα
Ηλιέλαιο
Τρόπος παρασκευής
Για τη ζύμη
Ρίχνουμε στο μίξερ το αλεύρι με το αλάτι, το προζύμι και το νερό.
Χτυπάμε σε αργή ταχύτητα όλα τα υλικά για 8 – 10 λεπτά.
Δουλεύουμε το μίξερ μπρος – πίσω για να μαζέψει το αλεύρι
από τα τοιχώματα.
Έτσι καταλαβαίνουμε τα 3 – 4 πρώτα λεπτά, αν το ζυμάρι μας
θέλει παραπάνω νερό .
Εάν χρειάζεται το προσθέτουμε σιγά σιγά δουλεύοντας συνέχεια
το μίξερ σε αργή ταχύτητα μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα
και να μην κολλάει στα χέρια μας.
Εάν κολλάει προσθέτουμε λίγο αλεύρι .
Το μείγμα μας πρέπει να είναι αφράτο και μαλακό.
Βάζουμε τη ζύμη σε ταψί, τη σκεπάζουμε με πετσέτα και
την αφήνουμε σε ζεστό σημείο (το χειμώνα) να «ξεκουραστεί» για 30 λεπτά.
Μόλις διογκωθεί η ζύμη χωρίζουμε σε 5 ισόποσα μέρη και
πλάθουμε σε μπαλάκια. Ρίχνουμε στον πάγκο αλεύρι και ανοίγουμε με τον πλάστη στρογγυλά φύλλα.
Έχουμε ετοιμάσει τη γέμιση ανακατεύοντας τα υλικά.
Στη μέση κάθε φύλλου ή ανάμεσα σε δύο πιο λεπτά φύλα βάζουμε τη γέμιση με τα καρύδια και κλείνουμε το κάθε φύλλο προσεκτικά βρέχοντας τα δάκτυλά μας με νερό, για να κολλήσει το ζυμάρι και να σταθεροποιηθεί η ζύμη.
Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε ηλιέλαιο σε χαμηλή φωτιά και ρίχνουμε ένα ένα τα τηγανόψωμα.
Τα αφήνουμε να ροδίσουν από την μια πλευρά για 2-3 λεπτά και γυρίζουμε προσεκτικά και από την άλλη.
Σε πιατέλα έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί και αραδιάζουμε τα τηγανόψωμα για να απορροφηθεί το πολύ λάδι.
Στη συνέχεια περιχύνουμε τα τηγανόψωμα με μέλι, καρύδια ή ψιλοκομμένα αποξηραμένα φρούτα και πασπαλίζουμε με κανέλα.
Σερβίρουμε τα τηγανοψωμα ζεστά.
Συνταγές
Μαροκινό κέικ με ινδοκάρυδο
Ένα κέικ απίθανο, νόστιμο όσο δεν φαντάζεστε και δυναμωτικό για τον οργανισμό μας!
Χρόνος παρασκευής 1 ώρα και 5 λεπτά / Εύκολο
Μαροκινό κέικ με ινδοκάρυδο
Υλικά για 1 ταψί στρογγυλό
4 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης, σε σκόνη
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.σ. σόδα
1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική ή καφετιά
Μισό φλιτζάνι τσαγιού νερό
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
¾ φλιτζάνι τσαγιού πορτοκαλάδα
1 ½ φλιτζάνι ινδοκάρυδο τριμμένο
1 φλιτζάνι τσαγιού αμύγδαλα, χοντροκομμένα
1 φλιτζάνι τσαγιού αποξηραμένα βερίκοκα ή χουρμάδες ψιλοκομμένους
Τρόπος παρασκευής
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά εκτός από το ινδοκάρυδο, τα αμύγδαλα, τους χουρμάδες και τα βερίκοκα.
Τα χτυπάμε με το σύρμα και ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Ρίχνουμε 2-3 κουταλιές από το ινδοκάρυδο, τα αμύγδαλα, τα αποξηραμένα φρούτα και τα χτυπάμε και πάλι.
Βάζουμε το μείγμα σε ταψί, που έχουμε περάσει με ελάχιστο ελαιόλαδο. Με την μαρίζ στρώνουμε την επιφάνεια.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 45 λεπτά.
Δοκιμάζουμε αν έχει γίνει βυθίζοντας το μαχαίρι στη μέση του ταψιού. Αν δεν βγει καθαρό ψήνουμε λίγο ακόμα.
Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει .
Πασπαλίζουμε με ινδοκάρυδο και κόβουμε σε κομμάτια.
Γαστρονομία
Μαραθόπιτα
Μια πίτα που είναι εμβληματική της κρητικής κουζίνας. Αρωματική και νόστιμη που γίνεται εύκολα.
+Είναι ό,τι καλύτερο για τη νηστεία του 15 Αύγουστου και οι vegan vegetarian φίλοι πολύ θα το ευχαριστηθούν.
Xρόνος παρασκευής 35 λεπτά / Χρόνος αναμονής 1 ώρα
Υλικά για 4 άτομα
Για τη ζύμη
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
8 γρ. μαγιά ξερή
25 ml. ελαιόλαδο
25 ml. τσικουδιά
10 γρ. αλάτι
10 γρ. ζάχαρη
250 ml. νερό
Για τη γέμιση
4 μάτσα μάραθο, ψιλοκομμένα
2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
4 μάτσα άγρια χόρτα, ψιλοκομμένα
2 μάτσα φρέσκο κρεμμύδι, ψιλοκομμένα
Mισή κούπα ελαιόλαδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μαραθόσπορο τριμμένο
Τρόπος παρασκευής
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε, μέχρι να δημιουργήσουμε μια μαλακή ζύμη.
Αφήνουμε 1 ώρα να ξεκουραστεί η ζύμη και κόβουμε σε 8 κομμάτια.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε τα μάραθα και αφού μαλακώσουν τα άγρια χόρτα κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Πασπαλίζουμε με αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μαραθόσπορο και αφήνουμε να κρυώσει.
Ανοίγουμε φύλλα βάζουμε τη γέμιση στη μέση, την απλώνουμε και κλείνουμε με το άλλο φύλλο από πάνω.
Πιέζουμε με ένα πιρούνι κυκλικά να ενωθούν τα δύο φύλλα, για να μην φύγει η γέμιση.
Λαδώνουμε από τις δύο πλευρές και περνάμε από σχαροτήγανο ή αντικολλητικό τηγάνι χωρίς να προσθέσουμε ελαιόλαδο για 4-5 λεπτά γυρίζοντας και από τις δύο πλευρές.
Σερβίρουμε και κόβουμε σε κομμάτια
Tips!
Αν δεν θέλουμε για οποιοδήποτε λόγο να ζυμώσουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμο φύλλο χωριάτικο, οπότε γίνεται πολύ εύκολα.
Συνταγές
Σαλάτα οσπρίων με λαχανικά
Μια σαλάτα ευζωίας, που χαρίζει στον οργανισμό μας βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Γίνεται εύκολα και αρέσει πολύ. Είναι νηστίσιμη και σίγουρα οι φίλοι μας vegan και vegetarian θα ενθουσιαστούν, αφαιρώντας μόνον το τυρί.
Χρόνος παρασκευής 1 ώρα και 30 λεπτά / Πολύ εύκολη
Σαλάτα οσπρίων με λαχανικά
Υλικά για 4 άτομα
40 γρ φακές
20 γρ μαυρομάτικα φασόλια
40 γρ σιτάρι
20 γρ φασόλια
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
10 ντοματίνια τσέρι, κομμένα στα τέσσερα
2 κ.σ. κάπαρη, ξαρμυρισμένη
½ μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
½ κούπα τριμμένη γραβιέρα
2 κ.σ. λιαστή ντομάτα, ψιλοκομμένη
2 πιπεριές Φλωρίνης ψητές, κομμένες σε καρέ
Ελαιόλαδο εκλεκτό
Βαλσάμικο ξύδι
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο Πιπέρι
Τρόπος παρασκευής
Βράζουμε τα όσπρια σε ξεχωριστά κατσαρολάκια, μέχρι να μαλακώσουν και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Στην συνέχεια τα ρίχνουμε μέσα σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε ελαφρά.
Στο μπολ με τα όσπρια προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια, τα ντοματίνια, την κάπαρη, τον μαϊντανό, τις πιπεριές Φλώρινας, τη λιαστή ντομάτα, τη γραβιέρα και ανακατεύουμε απαλά.
Προσθέτουμε αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και βαλσάμικο ξύδι κατά βούληση.
Βάζουμε τη σαλάτα σε ένα τσέρκι για να πάρει ωραίο σχήμα.
Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο και γαρνίρουμε με φύλλα ρόκας και αν θέλουμε περιχύνουμε με ελαιόλαδο.
-
Videos
Πέγκυ Μουζάκη | 3 Βήματα που μπορείς να κάνεις όταν νιώθεις οτι είσαι έτοιμη/ος να “εκραγείς”!
-
Videos
Η ιστορία του BusinessWoman
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Οι startup που “μαγνητίζουν” | Στεφανία Φράρου
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Παναγιώτα Μαθιουδάκη | Ανακαλύπτοντας την ομορφιά…
-
Videos
Πέγκυ Μουζάκη | Επικοινωνία και Συγκρούσεις με Αποδοχή, Κατανόηση και Σεβασμό
-
Videos
Πέγκυ Μουζάκη | 5 Αλήθειες για να επικοινωνήσουμε με κάποιον άνθρωπο
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Οι startup που “μαγνητίζουν” | Μαριλένα Πατέρα
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Οι startup που “μαγνητίζουν” | Μαρίνα Προκοϊωσήφη