Connect with us

Lifestyle

Ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία για το ψυγείο σου & πώς θα τη διατηρήσεις;

Μια από τις αγαπημένες μας συσκευές μέσα στο σπίτι είναι το ψυγείο. Το ψυγείο είναι αυτό που μας βοηθάει καθημερινά να συντηρούμε τις τροφές μας για όσο περισσότερο καιρό γίνεται. Ίσως να το επισκέφτεσαι κρυφά τα βράδια για να απολαύσεις τις λιχουδιές που περιέχει. Ωστόσο, γνωρίζεις ποια είναι η σωστή θερμοκρασία ψυγείου για να συντηρείς σωστά τα τρόφιμά σου;

Εάν ένα ψυγείο δεν έχει την κατάλληλη θερμοκρασία, τότε αργά ή γρήγορα θα αντιληφθείς ότι τα φαγητά σου χαλάνε. Ίσως προσέξεις ότι τα τρόφιμα αλλοιώνονται πολύ πριν την ημερομηνία λήξης, πράγμα που σημαίνει ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά. Για αυτό το λόγο, θα πρέπει πρώτα από όλα να ελέγξεις τη θερμοκρασία που έχεις ρυθμίσει για το ψυγείο σου.

Ποια είναι η σωστή θερμοκρασία ψυγείου;

Τα τρόφιμα πρέπει να διατηρούνται σε κατάλληλες θερμοκρασίες ώστε να μένουν φρέσκα και ασφαλή για την υγεία του ανθρώπου. Συνεπώς, οι ειδικοί συνιστούν ένα συγκεκριμένο επίπεδο θερμότητας. Στο χώρο της συντήρησης η σωστή θερμοκρασία ψυγείου θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 2°C και 4°C. Φυσικά, αυτή μετατρέπεται ανάλογα με την εποχή. Το χειμώνα η θερμοκρασία μπορεί να είναι και ελάχιστα πιο πάνω. Ενώ το καλοκαίρι, όπου η εξωτερική θερμοκρασία είναι αρκετά υψηλή, καλό θα είναι να βρίσκεται γύρω στους 2°C. Εάν η θερμοκρασία του ψυγείου βρίσκεται πάνω από 4°C, τότε υπάρχει πιθανότητα να αλλοιωθούν τα περισσότερο ευπαθή τρόφιμα, όπως τα γαλακτοκομικά. Από την άλλη, εάν πλησιάζει το μηδέν, τότε ενδέχεται να πιάσει πάγο η πλάτη του ψυγείου σου. Όσον αφορά, όμως, τη σωστή θερμοκρασία ψυγείου, ο χώρος της κατάψυξης θα πρέπει να βρίσκεται σταθερά στους -18°C όλες τις εποχές.

Tips για να διατηρηθεί η σωστή θερμοκρασία ψυγείου.

1. Χρησιμοποίησε θερμόμετρο.

Καλό θα ήταν να ελέγχεις και μόνος/-η σου τη θερμοκρασία που επικρατεί στο ψυγείο σου. Ενδέχεται να έχεις ρυθμίσει άλλη θερμοκρασία και άλλη να επικρατεί τελικά. Αυτό μπορεί να οφείλεται είτε στο περιβάλλον, είτε στις συνήθειές σου, είτε σε κάποιο πρόβλημα του ψυγείου. Για αυτό, θα πρέπει να αγοράσεις δύο θερμόμετρα ψυγείου και να τοποθετήσεις ένα στη συντήρηση και ένα στην κατάψυξη, προκειμένου να ελέγχεις κάθε στιγμή.

2. Μην τοποθετείς ζεστό φαγητό στο ψυγείο.

Εάν σου αρέσει και έχεις χρόνο να μαγειρεύεις θα πρέπει να γνωρίζεις και ορισμένους “κανόνες” για το φαγητό σου. Φυσικά, δε θα μιλήσουμε για κανόνες μαγειρικής, αλλά σωστής διαχείρισης του φαγητού. Επομένως, αυτό που πρέπει να μάθεις, αν δεν το γνωρίζεις ήδη, είναι ότι για να διατηρηθεί σωστή θερμοκρασία ψυγείου δε θα πρέπει να τοποθετείς το μαγειρεμένο φαγητό στο ψυγείο ενώ είναι ακόμα ζεστό. Αυτό γιατί με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται κατά πολύ η θερμοκρασία που επικρατεί στο ψυγείο. Βέβαια, το ίδιο ισχύει και για την κατάψυξη. Θα πρέπει, λοιπόν, να περιμένεις κάποιες ώρες να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για να το τοποθετήσεις. Έάν χρειάζεται μπορείς να επισπεύσεις τη διαδικασία χωρίζοντάς το σε μικρότερες μερίδες. Παρ’ όλα αυτά, μην αμελήσεις να βάλεις το φαγητό στο ψυγείο, ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού, καθώς υπάρχει περίπτωση να αναπτυχθούν μικροοργανισμοί και να αλλοιωθεί το φαγητό σου.

3. Μην ανοίγεις την πόρτα άνευ λόγου. 

Ιδιαίτερα όταν μαγειρεύεις είναι πιθανόν να ανοιγο-κλείνεις την πόρτα του ψυγείου αρκετές φορές, ώστε να πάρεις πράγματα που χρειάζεσαι για το φαγητό σου. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό μιας και έχουμε ένα μυαλό χειμώνα καλοκαίρι και είναι λογικό να ξεχνάμε. Ωστόσο, θα ήταν καλύτερο εάν έβγαζες όλα τα πράγματα που χρειάζεσαι από την αρχή του μαγειρέματος. Αυτό γιατί όσο περισσότερο ανοίγει η πόρτα του ψυγείου τόσο αυξάνεται η θερμοκρασία που επικρατεί στο εσωτερικό του. Ειδικά αν κρατάς την πόρτα πολλή ώρα ανοιχτή ή την ανοίγεις χωρίς λόγο και αιτία, θα πρέπει να αλλάξεις σύντομα αυτές τις κακές συνήθειες.

4. Μην παραφορτώνεις το ψυγείο σου.

Μια ακόμα συνήθεια που επικρατεί κυρίως στα ελληνικά νοικοκυριά είναι το γεγονός ότι το ψυγείο είναι πάντα γεμάτο. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό απλώς οι περισσότεροι δε γνωρίζουν τι συνέπειες έχει. Σε ένα παραφορτωμένο ψυγείο δεν επικρατεί σωστή θερμοκρασία ψυγείου, καθώς ο αέρας δεν μπορεί να κυκλοφορήσει. Αυτό που σου συνιστούμε είναι να αφήνεις κενά μεταξύ των τροφίμων όσο γίνεται, αλλά και να μην ακουμπούν στα τοιχώματα του ψυγείου. Διαφορετικά, θα διαπιστώσεις ότι το ψυγείο σου δεν παγώνει καλά και ίσως νομίσεις ότι υπάρχει κάποια βλάβη.

Από: Κλειώ Ρίζου

Πηγή

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εκδηλώσεις

Ημερίδα με τίτλο: « Τεχνητή Νοημοσύνη και Εκπαίδευση -Επαναπροσδιορίζοντας την διδασκαλία και την μάθηση.»

Τα Αρσάκεια Σχολεία Θεσσαλονίκης διοργανώνουν ημερίδα με τίτλο: «Τεχνητή
Νοημοσύνη και Εκπαίδευση – Επαναπροσδιορίζοντας την διδασκαλία και την μάθηση.», η
οποία θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Αρσάκειου Δημοτικού Θεσσαλονίκης.

Η ημερίδα εστιάζει στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης ως εκπαιδευτικό εργαλείο που
σκοπό έχει να επαναπροσδιορίσει τις παραδοσιακές μεθόδους διδασκαλίας, ενισχύοντας
την ατομική συμμετοχή και εμπλοκή των μαθητών μέσω έρευνας και καταρρίπτοντας τη
κλασική προσέγγιση «λύσε», «απάντησε», «βρες», «υπολόγισε» κ.ά..

Η ημερίδα θα περιλαμβάνει 4 ενότητες τις οποίες θα παρουσιάσουν και θα αναλύσουν
εγκεκριμένοι ομιλητές του εκπαιδευτικού και τεχνολογικού χώρου. Πρόκειται για την
κυρία Ζωή Γαβριηλίδου, καθηγήτρια Θεωρητικής Γλωσσολογίας τού Τμήματος
Φιλολογίας τού Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, τον δρ Άρη Μαυρομμάτη,
μαθηματικός‒θεωρητικός Τέχνης, Ανάπτυξης Υπερμέσων του Κέντρου Διά Βίου
Μάθησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, τον κύριο Γιάννη Αναστασόπουλο,
διευθυντής Microsoft στον τομέα τής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα και
την κυρία Έλενα Ζαγλαρίδου, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την
Microsoft στην Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα και Αδριατική.

Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους ομιλητές, να θέσουν
τα ερωτήματα τους και να δουν στην πράξη όλα όσα περιλαμβάνουν οι ομιλίες καθώς θα
πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις με μικροδιδασκαλίες με τη χρήση Τεχνητής
Νοημοσύνης, από εκπαιδευτικούς του Αρσακείου Δημοτικού Θεσσαλονίκης.Κατά τη λήξη
της ημερίδας, όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης.

Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή εδώ:
 https://forms.office.com/e/E7m1ZqLsdZ

Continue Reading

Γαστρονομία

Masterclass: Οι θησαυροί της αγοράς Μοδιάνο: Ταξίδι στις γεύσεις της Ελλάδας

Κατά τη διάρκεια της γιορτινής περιόδου, η εμβληματική Αγορά Μοδιάνο, φιλοξένησε μία ακόμη ξεχωριστή περιήγηση γαστρονομίας με επίκεντρο τις αυθεντικές ελληνικές γεύσεις και τα τοπικά προϊόντα που μπορεί να βρει ο επισκέπτης στα καταστήματά της. Η δραστηριότητα, σχεδιασμένη αποκλειστικά για τον Σύνδεσμο Ξεναγών Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος, στόχευσε στο να αναδείξει την Αγορά ως έναν ξεχωριστό τουριστικό προορισμό, που αποτελεί πυλώνα της τοπικής γαστρονομικής παράδοσης, μέσα από μια περιήγηση στα αυθεντικά προϊόντα και τους ανθρώπους που τα δημιουργούν.

Η εκδήλωση ξεκίνησε στον εξώστη της Αγοράς, όπου όλοι οι συμμετέχοντες συγκεντρώθηκαν για μια πρώτη γνωριμία. Εκεί, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα ζεστό ρόφημα δίκταμου από το κατάστημα «Modiano’s Bahar», ενώ η ομάδα των Chef Stories ξεκίνησε παράλληλα την εισήγηση της, με σκοπό την ενημέρωση για την γενική φιλοσοφίας της Αγοράς και την σημασία της ανάδειξης τοπικών προϊόντων.

 Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και ξεκίνησαν την περιήγησή τους στα καταστήματα της Αγοράς, με κάθε στάση να αποτελεί έναν μικρό σταθμό γευστικής ανακάλυψης. 

Τα καταστήματα που επισκεφθήκαμε μας πρόσφεραν ξεχωριστές μπουκιές από όλη την Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα μοιράστηκαν μαζί μας πληροφορίες σχετικά με την επαγγελματική τους διαδρομή  και τον τρόπο παραγωγής και διάθεσης των αγαθών τους.  

Τα βήματα μας, καθοδήγησαν η Νανά Ζυγούρα, σύμβουλος επιχειρηματικής ανάπτυξης, εκπαιδεύτρια και συνεργάτιδα της εταιρίας Chef Stories και η Σύλβια Κουμεντάκη Director / Gastronomy Events’ Specialist & Consultant της εταιρίας Chef Stories.

Ξεκινώντας από το κατάστημα «Το Πιροσκί», δοκιμάσαμε τα βραβευμένα πιροσκί με γέμιση μπουγιουρντί, ανακαλύπτοντας την πλούσια παράδοση της Ποντιακής κουζίνας. Στον «Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεσοτόπου Λέσβου» γνωρίσαμε το αυθεντικό λαδοτύρι ΠΟΠ Μυτιλήνης, μαθαίνοντας για τη διαδικασία παραγωγής του. Στο «Τυροκομείο Αρβανίτη», γευτήκαμε μια ποικιλία τυριών, όπως φέτα ΠΟΠ, μανούρι ΠΟΠ, κυανό μπλε τυρί και γραβιέρα, συνοδευόμενα από χρήσιμες πληροφορίες για την παραγωγή τους. Με σκοπό το ταίριασμα με τα τυροκομικά, ακολούθησε το μέλι, με γευσιγνωσία τεσσάρων διαφορετικών μελιών που εμπορεύεται η εταιρία “Wise Greece”, όπου ακούσαμε προσεκτικά τη διαδικασία μελισσοκομίας αλλά και τα χαρακτηριστικά της κάθε ποικιλίας. Σειρά είχε το κατάστημα «Chrisopigi Deli» με γευσιγνωσία ελαιόλαδου και σημαντικές πληροφορίες για τα Κρητικά προϊόντα. Μία μοναδική γευσιγνωσία ελαιόλαδου, αλλά και ελιάς, είχαμε την ευκαιρία να μας παρουσιάσει το κατάστημα «Olicatessen» ολοκληρώνοντας τις γνώσεις μας για τις ξεχωριστές ποικιλίες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.

Η περιήγηση συνεχίστηκε στο «Modiano’s Bahar”, όπου οι συμμετέχοντες έπαιξαν ένα διαδραστικό παιχνίδι όσφρησης, με μπαχαρικά ξυπνώντας τις αισθήσεις και τη φαντασία τους. Το Masterclass συνεχίστηκε στο  νέο κατάστημα, την “Ψαραγορά Μοδιάνο”, όπου δοκιμάσαμε τηγανισμένο γαύρο, μια αυθεντική θαλασσινή λιχουδιά της ελληνικής κουζίνας.

Στη συνέχεια, απολαύσαμε ιταλικές γεύσεις στο επίσης νέο κατάστημα, «Panini Artistici», με αφράτη φοκάτσια και πανίνι με porchetta, provola, μοσχαρίσια κεφτεδάκια με σάλτσα san marzano. Ολοκληρώσαμε τις αλμυρές γεύσεις με το εμβληματικό «Μπιφτέκι του κυρ Γιώργου» με την χειροποίητη sauce από πιπεριά φλωρίνης, από το κατάστημα «Meating Place Διδασκάλου». 

Το γλυκό φινάλε της ημέρας περιλάμβανε χαλβά σε μοναδικούς συνδυασμούς από το «Wild Souls», γλυκά πουράκια με βούτυρο αμυγδάλου, ταχίνι και καταΐφι από το «Ηλιοτρόπιο» και φυσικά παραδοσιακές καριόκες Ξάνθης από το κατάστημα «Θωμάς Καριόκα».

Την επιμέλεια της εκδήλωσης είχε η εταιρία Chef Stories E.E.  Συμβουλευτικές Υπηρεσίες – Διοργάνωση Εκδηλώσεων.

Continue Reading

Lifestyle

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΛΟΤΥΧΙΑΣ 2025

Ένα μήνυμα για σένα…
Το φως της ελπίδας για µια καλύτερη ζωή λάµπει πάντα πιο δυνατά τις πρώτες µέρες κάθε
Νέας Χρονιάς. Ένας καινούργιος χρόνος ήρθε και είναι έτοιµος να µας υποσχεθεί τα πάντα.
Κάντε τον απολογισµό σας για τη χρονιά που πέρασε και ξεκινήστε µε νέα όνειρα,
καινούργια σχέδια και στόχους για µια καλύτερη αρχή!
Καλωσορίσατε στο µαγικό ταξίδι της Νέας Χρονιάς.
Το Ηµερολόγιο Καλοτυχίας 2025 υπόσχεται να είναι σύντροφος, σύµβουλος και οδηγός σας
σ’ αυτό το υπέροχο, καλότυχο και µαγευτικό ταξίδι.
Κρατήστε το στα χέρια σας, ξεφυλλίστε τις σελίδες του και αφεθείτε…
Θα είναι κοντά σας για να σας υπενθυµίζει κάθε µέρα, κάθε εβδοµάδα, κάθε µήνα της
καινούργιας χρονιάς, µερικές απλές αλήθειες, µικρά µυστικά και µηνύµατα που θα
ανοίξουν ένα “παράθυρο” απ’ όπου θα µπορείτε να δείτε τον εαυτό σας µε “άλλα µάτια”,
να ανακαλύψετε τις απεριόριστες δυνατότητες που διαθέτετε και να τις εκµεταλλευτείτε
για να ζήσετε µια ζωή γεµάτη Καλοτυχία.
Ναι, σας αξίζει!!!
Γεµίστε τις σελίδες του µε τις δικές σας χαρές, τις µικρές και µεγάλες επιθυµίες και απλώς
ευχηθείτε να γίνουν πραγµατικότητα.
Καλή και ευλογηµένη χρονιά µε όλα τα αγαθά του Θεού στην αγκαλιά σας!
Ευτυχισµένος ο καινούργιος χρόνος, είναι δικός σας, είναι δικός µας, όλων µας…
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Μύρτος» σε όλα τα βιβλιοπωλεία.
Πληροφορίες στο τηλ. 210-8028828, [email protected],

Continue Reading

Trending