Connect with us

Lifestyle

Ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία για το ψυγείο σου & πώς θα τη διατηρήσεις;

Μια από τις αγαπημένες μας συσκευές μέσα στο σπίτι είναι το ψυγείο. Το ψυγείο είναι αυτό που μας βοηθάει καθημερινά να συντηρούμε τις τροφές μας για όσο περισσότερο καιρό γίνεται. Ίσως να το επισκέφτεσαι κρυφά τα βράδια για να απολαύσεις τις λιχουδιές που περιέχει. Ωστόσο, γνωρίζεις ποια είναι η σωστή θερμοκρασία ψυγείου για να συντηρείς σωστά τα τρόφιμά σου;

Εάν ένα ψυγείο δεν έχει την κατάλληλη θερμοκρασία, τότε αργά ή γρήγορα θα αντιληφθείς ότι τα φαγητά σου χαλάνε. Ίσως προσέξεις ότι τα τρόφιμα αλλοιώνονται πολύ πριν την ημερομηνία λήξης, πράγμα που σημαίνει ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά. Για αυτό το λόγο, θα πρέπει πρώτα από όλα να ελέγξεις τη θερμοκρασία που έχεις ρυθμίσει για το ψυγείο σου.

Ποια είναι η σωστή θερμοκρασία ψυγείου;

Τα τρόφιμα πρέπει να διατηρούνται σε κατάλληλες θερμοκρασίες ώστε να μένουν φρέσκα και ασφαλή για την υγεία του ανθρώπου. Συνεπώς, οι ειδικοί συνιστούν ένα συγκεκριμένο επίπεδο θερμότητας. Στο χώρο της συντήρησης η σωστή θερμοκρασία ψυγείου θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 2°C και 4°C. Φυσικά, αυτή μετατρέπεται ανάλογα με την εποχή. Το χειμώνα η θερμοκρασία μπορεί να είναι και ελάχιστα πιο πάνω. Ενώ το καλοκαίρι, όπου η εξωτερική θερμοκρασία είναι αρκετά υψηλή, καλό θα είναι να βρίσκεται γύρω στους 2°C. Εάν η θερμοκρασία του ψυγείου βρίσκεται πάνω από 4°C, τότε υπάρχει πιθανότητα να αλλοιωθούν τα περισσότερο ευπαθή τρόφιμα, όπως τα γαλακτοκομικά. Από την άλλη, εάν πλησιάζει το μηδέν, τότε ενδέχεται να πιάσει πάγο η πλάτη του ψυγείου σου. Όσον αφορά, όμως, τη σωστή θερμοκρασία ψυγείου, ο χώρος της κατάψυξης θα πρέπει να βρίσκεται σταθερά στους -18°C όλες τις εποχές.

Tips για να διατηρηθεί η σωστή θερμοκρασία ψυγείου.

1. Χρησιμοποίησε θερμόμετρο.

Καλό θα ήταν να ελέγχεις και μόνος/-η σου τη θερμοκρασία που επικρατεί στο ψυγείο σου. Ενδέχεται να έχεις ρυθμίσει άλλη θερμοκρασία και άλλη να επικρατεί τελικά. Αυτό μπορεί να οφείλεται είτε στο περιβάλλον, είτε στις συνήθειές σου, είτε σε κάποιο πρόβλημα του ψυγείου. Για αυτό, θα πρέπει να αγοράσεις δύο θερμόμετρα ψυγείου και να τοποθετήσεις ένα στη συντήρηση και ένα στην κατάψυξη, προκειμένου να ελέγχεις κάθε στιγμή.

2. Μην τοποθετείς ζεστό φαγητό στο ψυγείο.

Εάν σου αρέσει και έχεις χρόνο να μαγειρεύεις θα πρέπει να γνωρίζεις και ορισμένους “κανόνες” για το φαγητό σου. Φυσικά, δε θα μιλήσουμε για κανόνες μαγειρικής, αλλά σωστής διαχείρισης του φαγητού. Επομένως, αυτό που πρέπει να μάθεις, αν δεν το γνωρίζεις ήδη, είναι ότι για να διατηρηθεί σωστή θερμοκρασία ψυγείου δε θα πρέπει να τοποθετείς το μαγειρεμένο φαγητό στο ψυγείο ενώ είναι ακόμα ζεστό. Αυτό γιατί με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται κατά πολύ η θερμοκρασία που επικρατεί στο ψυγείο. Βέβαια, το ίδιο ισχύει και για την κατάψυξη. Θα πρέπει, λοιπόν, να περιμένεις κάποιες ώρες να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για να το τοποθετήσεις. Έάν χρειάζεται μπορείς να επισπεύσεις τη διαδικασία χωρίζοντάς το σε μικρότερες μερίδες. Παρ’ όλα αυτά, μην αμελήσεις να βάλεις το φαγητό στο ψυγείο, ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού, καθώς υπάρχει περίπτωση να αναπτυχθούν μικροοργανισμοί και να αλλοιωθεί το φαγητό σου.

3. Μην ανοίγεις την πόρτα άνευ λόγου. 

Ιδιαίτερα όταν μαγειρεύεις είναι πιθανόν να ανοιγο-κλείνεις την πόρτα του ψυγείου αρκετές φορές, ώστε να πάρεις πράγματα που χρειάζεσαι για το φαγητό σου. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό μιας και έχουμε ένα μυαλό χειμώνα καλοκαίρι και είναι λογικό να ξεχνάμε. Ωστόσο, θα ήταν καλύτερο εάν έβγαζες όλα τα πράγματα που χρειάζεσαι από την αρχή του μαγειρέματος. Αυτό γιατί όσο περισσότερο ανοίγει η πόρτα του ψυγείου τόσο αυξάνεται η θερμοκρασία που επικρατεί στο εσωτερικό του. Ειδικά αν κρατάς την πόρτα πολλή ώρα ανοιχτή ή την ανοίγεις χωρίς λόγο και αιτία, θα πρέπει να αλλάξεις σύντομα αυτές τις κακές συνήθειες.

4. Μην παραφορτώνεις το ψυγείο σου.

Μια ακόμα συνήθεια που επικρατεί κυρίως στα ελληνικά νοικοκυριά είναι το γεγονός ότι το ψυγείο είναι πάντα γεμάτο. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό απλώς οι περισσότεροι δε γνωρίζουν τι συνέπειες έχει. Σε ένα παραφορτωμένο ψυγείο δεν επικρατεί σωστή θερμοκρασία ψυγείου, καθώς ο αέρας δεν μπορεί να κυκλοφορήσει. Αυτό που σου συνιστούμε είναι να αφήνεις κενά μεταξύ των τροφίμων όσο γίνεται, αλλά και να μην ακουμπούν στα τοιχώματα του ψυγείου. Διαφορετικά, θα διαπιστώσεις ότι το ψυγείο σου δεν παγώνει καλά και ίσως νομίσεις ότι υπάρχει κάποια βλάβη.

Από: Κλειώ Ρίζου

Πηγή

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Lifestyle

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΛΟΤΥΧΙΑΣ 2025

Ένα μήνυμα για σένα…
Το φως της ελπίδας για µια καλύτερη ζωή λάµπει πάντα πιο δυνατά τις πρώτες µέρες κάθε
Νέας Χρονιάς. Ένας καινούργιος χρόνος ήρθε και είναι έτοιµος να µας υποσχεθεί τα πάντα.
Κάντε τον απολογισµό σας για τη χρονιά που πέρασε και ξεκινήστε µε νέα όνειρα,
καινούργια σχέδια και στόχους για µια καλύτερη αρχή!
Καλωσορίσατε στο µαγικό ταξίδι της Νέας Χρονιάς.
Το Ηµερολόγιο Καλοτυχίας 2025 υπόσχεται να είναι σύντροφος, σύµβουλος και οδηγός σας
σ’ αυτό το υπέροχο, καλότυχο και µαγευτικό ταξίδι.
Κρατήστε το στα χέρια σας, ξεφυλλίστε τις σελίδες του και αφεθείτε…
Θα είναι κοντά σας για να σας υπενθυµίζει κάθε µέρα, κάθε εβδοµάδα, κάθε µήνα της
καινούργιας χρονιάς, µερικές απλές αλήθειες, µικρά µυστικά και µηνύµατα που θα
ανοίξουν ένα “παράθυρο” απ’ όπου θα µπορείτε να δείτε τον εαυτό σας µε “άλλα µάτια”,
να ανακαλύψετε τις απεριόριστες δυνατότητες που διαθέτετε και να τις εκµεταλλευτείτε
για να ζήσετε µια ζωή γεµάτη Καλοτυχία.
Ναι, σας αξίζει!!!
Γεµίστε τις σελίδες του µε τις δικές σας χαρές, τις µικρές και µεγάλες επιθυµίες και απλώς
ευχηθείτε να γίνουν πραγµατικότητα.
Καλή και ευλογηµένη χρονιά µε όλα τα αγαθά του Θεού στην αγκαλιά σας!
Ευτυχισµένος ο καινούργιος χρόνος, είναι δικός σας, είναι δικός µας, όλων µας…
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Μύρτος» σε όλα τα βιβλιοπωλεία.
Πληροφορίες στο τηλ. 210-8028828, [email protected],

Continue Reading

Lifestyle

Journal Αφθονίας… Απόκτησε mindset εκατομμυριούχου!

Είναι η Αφθονία κάτι ακατόρθωτο ή µήπως τελικά ο τρόπος σκέψης µας επηρεάζει
δραστικά τον τρόπο που αντιµετωπίζουµε το χρήµα, την ευτυχία και τα όνειρά µας;
Έχεις αναρωτηθεί γιατί κάποιοι άνθρωποι ζουν µε Αφθονία ενώ κάποιοι άλλοι δεν την
συναντούν ποτέ; Αλήθεια πόσα πράγµατα δεν καταφέρνεις να κάνεις τελικά εξαιτίας της
οικονοµικής σου κατάστασης;

Βιώνεις δυσάρεστα συναισθήµατα κάθε φορά που συζητάς για τα οικονοµικά σου,
αγχώνεσαι και δεν τολµάς να µπεις στους τραπεζικούς σου λογαριασµούς;
Το Journal Αφθονία έρχεται για να σε εκπαιδεύσει και να αποκτήσεις το Mindset
Εκατοµµυριούχου, απελευθερώνοντας οτιδήποτε δεν χρειάζεσαι πια, κατανοώντας την
παρούσα κατάστασή σου και τολµώντας να ονειρευτείς το µέλλον σου.

Πώς µπορεί να βελτιωθεί η οικονοµική σου κατάσταση; Ξεκινώντας σήµερα να
αναγνωρίζεις που βρίσκεσαι αλλά και που θέλεις να πας.
Η Χριστίνα Πίκουλα, αφουγκραζόµενη τις ανάγκες των ανθρώπων γύρω της οι οποίοι ζουν
µε πολλές ελλείψεις, δεν τολµούν να εκπληρώσουν τα όνειρά τους & µένουν ανίσχυροι &
στάσιµοι, δηµιούργησε το Journal Αφθονία σε συνεργασία µε τις εκδόσεις ΜΥΡΤΟΣ για να
ενισχύσουν τον άνθρωπο της διπλανής πόρτας.
ΦΕΡΕ ΤΗΝ ΑΦΘΟΝΙΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ ΜΕΣΑ ΣΕ 90 ΗΜΕΡΕΣ & ∆ΟΚΙΜΑΣΕ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΟΥ
∆ΟΚΙΜΑΖΟΥΝ ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μύρτος» σε όλα τα βιβλιοπωλεία.
Πληροφορίες στο τηλ. 210-8028828, [email protected], www.myrtosbooks.gr

Continue Reading

Εκδηλώσεις

Με επιτυχία διεξήχθη το 15ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας

Με μεγάλη επιτυχία και πάνω από 14 χιλιάδες επισκέπτες ολοκληρώθηκε το 15ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας και το Συνέδριο «Μελισσοκομία υπό την Πίεση της Κλιματικής Αλλαγής», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Περιφέρειας Αττικής.

Το Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας αποτελεί τη μεγαλύτερη εκδήλωση του κλάδου που γίνεται στην Ελλάδα και το κορυφαίο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Στις τρεις μέρες το Φεστιβάλ αποτέλεσε τον τόπο συνάντησης των ανθρώπων της μελισσοκομίας και ένα άριστο μέσο για την προβολή του ελληνικού μελιού, τόσο στους χώρους εστίασης και εμπορίας , όσο και για το καταναλωτικό κοινό, το οποίο κατέκλυσε τον εκθεσιακό χώρο του Περιστερίου και είχε την ευκαιρία να απολαύσει και να προμηθευτεί εξαιρετικές και σπάνιες ποικιλίες μελιών από τους ίδιους τους Έλληνες παραγωγούς.

Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ξεκίνησαν την Παρασκευή με την τελετή έναρξης παρουσία του εκπροσώπου της Κυβέρνησης Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Διονυσίου Σταμενίτη, ο οποίος ανέπτυξε τις πολιτικές της κυβέρνησης και τη στρατηγική για την προώθηση και την προστασία της ελληνικής μελισσοκομίας, αφού άκουσε τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων Φορέων και Περιφερειών:

  • Κωστή Λεονταράκη , Προέδρου Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος
  • Γεωργίου Πίττα, Προέδρου Συνδέσμου Ελλήνων Τυποποιητών, Συσκευαστών και Εξαγωγέων μελιού
  • Φιλήμων Ζανετίδη, Αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου
  • Τσέτσιλα Δημητρίου, Αντιπεριφερειάρχη Περιφέρειας Θεσσαλίας
  • Σπύρου Ζαχαρία, Αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου
  • Κωνσταντίνου Τσιριγώτη, Αντιπεριφερειάρχη Ιονίων Νήσων
  • Φιλιππή Αντώνη, Δ.Σ. ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ
  • Μανώλη Χνάρη, εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, Βουλευτή Ρεθύμνης
  • Δήμητρας Αγγελάκη, Αντιπεριφερειάρχη Αττικής.

Ο Υφυπουργός κ. Σταμενίτης απένειμε την πλακέτα στην τιμώμενη Περιφέρεια Ιονίων Νήσων δια του Προέδρου της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Ιονίων Νήσων κ. Νεκτάριου Αραβαντινού – Σιμωνέτου.

Στα πλαίσια του Φεστιβάλ βραβεύτηκε η Πρωταθλήτρια Ελλάδος ομάδα Cheerleading του Αθλητικού Γυμναστικού Ομίλου Περιστερίου, η οποία εκπροσώπησε την Ελλάδα και κατέκτησε το Χάλκινο μετάλλιο στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες στο Όσλο της Νορβηγίας.

Τον συντονισμό και την παρουσίαση της τελετής έναρξης είχαν η κ. Ελένη Λαζάρου, Δημοσιογράφος και ο Κ. Γιώργος Στάθης, Εκπρόσωπος Τύπου του Ε.Ο.Σ.Σ. .

Οι τρεις ημέρες του Φεστιβάλ κατά γενική ομολογία των χιλιάδων επισκεπτών αποτέλεσαν την αποθέωση του ελληνικού μελιού και των παραγωγών – εκθετών, τόσο για την ποιότητα , τις τιμές και την ποικιλία του εκπληκτικού ελληνικού  χρυσού που είναι το μέλι.

Στο πλαίσιο του 15ου Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε η «Έκθεση Μελισσοκομικών Προϊόντων και Εξοπλισμού», όπου  οι μελισσοκόμοι και οι επαγγελματίες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για όλες τις νέες εξελίξεις και τις νέες τεχνολογίες του κλάδου.

Επίσης σε συνεργασία με το Εργαστήρι Μελισσοκομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το Σάββατο απονεμήθηκαν τα βραβεία του 4ου  Διαγωνισμού Ελληνικού Μελιού Ανώτερης Ποιότητας – High Quality Honey Contest.

Οι διοργανωτές, οι μελισσοκόμοι και οι καταναλωτές ανανέωσαν το ραντεβού τους για το 16ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας τον Δεκέμβριο.

Continue Reading

Trending