Connect with us

Lifestyle

Τα 17 Σημάδια που αφήνουν οι Κλέφτες στα Σπίτια!

Η προστασία του προσωπικού μας χώρου έχει γίνει πλέον μια από τις κυρίαρχες σκέψεις μας. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια μεγάλη αύξηση της εγκληματικότητας, όχι μόνο στις κεντρικές γειτονιές της χώρας, αλλά και σε εκείνες που χαρακτηρίζονται πιο “ήσυχες”. Οι ληστές έχουν βρει έναν δικό τους τρόπο να ασκούν το “επάγγελμά” τους και να συνεννοούνται μεταξύ τους. Έχουν εφεύρει δικά τους σημάδια, δημιουργώντας ένα νέο δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ τους. Τι είναι, όμως, τα σημάδια που αφήνουν οι κλέφτες στα σπίτια;

Τα σημάδια που αφήνουν οι κλέφτες στα σπίτια είναι κατά βάση σύμβολά. Κάθε σύμβολο είναι ξεχωριστό και σημαίνει κάτι διαφορετικό. Η χρήση των συμβόλων βοηθά στην επικοινωνία μεταξύ των ληστών της ίδιας ομάδας, αλλά και με άλλες ομάδες. Υπάρχουν κάποια πολύ γνωστά σημάδια που γνωρίζουν όλοι οι κλέφτες και χρησιμεύουν στην ενημέρωση της κατάστασης της κάθε οικίας. Εμείς ψάξαμε και συγκεντρώσαμε όλα τα γνωστά στοιχεία που μπορέσαμε να βρούμε. Σε περίπτωση που κάποιο από αυτά τα στοιχεία βρίσκεται σε κάποιο σημείο του σπιτιού σου, θα πρέπει να προσέχεις διπλά!

16+1 Σημάδια που αφήνουν οι Κλέφτες στα Σπίτια!

Οι κλέφτες πριν την εισβολή τους σε κάποιο σπίτι, φροντίζουν να συγκεντρώσουν τις πληροφορίες που χρειάζονται. Στην αρχή παρακολουθούν τους στόχους με σκοπό να συγκεντρώσουν όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούν. Οι πληροφορίες που συγκεντρώνουν αφορούν το ηλικιακό εύρος των ιδιοκτητών του σπιτιού, πόσοι ζουν εκεί, τι ώρες γυρίζουν σπίτι. Επιπλέον, χρειάζονται πληροφορίες όπως το αν υπάρχει συναγερμός στο σπίτι, αν υπάρχει σκύλος μέσα ή έξω από αυτό, αν υπάρχουν χρήματα ή αντικείμενα μεγάλης αξίας κλπ. Σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες του σπιτιού λείπουν για μέρες, οι κλέφτες φροντίζουν να μάθουν αν επισκέπτεται κάποιος το σπίτι ή αν το προσέχουν οι γείτονες.

Για να γίνει σωστά η “δουλειά”, οι κλέφτες φροντίζουν να μεταφέρουν στους συνεργάτες τους όλες αυτές τις σημαντικές πληροφορίες. Η ανάγκη να συνομιλούν με τους συνεργάτες χωρίς άμεση επαφή, αλλά και χωρίς χρήση τεχνολογίας, τους οδήγησε στην δημιουργία της δικής τους γραφής. Η γραφή των ληστών βασίζεται πολύ απλά σε σύμβολα.

Τα σημάδια που αφήνουν οι κλέφτες στα σπίτια είναι ξεχωριστά, έχουν συγκεκριμένες γραμμές και σχήματα και σημαίνουν διαφορετικό πράγμα το καθένα. Παρακάτω σου παρουσιάζουμε τα βασικά σημάδια που χρησιμοποιούν οι κλέφτες πριν την κλοπή ενός σπιτιού.

1. Ακατοίκητο

Σε περίπτωση που κάποιο σπίτι παρουσιάζει ενδιαφέρον εξωτερικά, αλλά δεν διαμένει κάποιος μέσα, οι κλέφτες σχεδιάζουν έναν ρόμβο. Είναι μια πολύτιμη πληροφορία για τους επίδοξους ληστές που θα θελήσουν να το παραβιάσουν. Ένα ακατοίκητο σπίτι σημαίνει πως δεν θα υπάρχει κάτι αξιόλογο να παρθεί από το εσωτερικό του.

2. Ελεύθερο πεδίο

Άλλο ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για τους κλέφτες αφορά το κατά πόσο θα μπορέσουν ή όχι να κινηθούν στο χώρο ελεύθερα. Με αυτό το σύμβολο, λοιπόν, μπορούν να εξασφαλίσουν περισσότερο χρόνο σε όλα τα στάδια της ληστείας.

3. Ένοικος ευάλωτη κυρία

Αυτό το σύμβολο μπορεί να φανεί αρκετά χρήσιμο στους επίδοξους ληστές. Μια τέτοια ένδειξη έξω από το σπίτι, το μετατρέπει σε μια εύκολη υπόθεση για τους κλέφτες.

4. Έτοιμος στόχος

Είναι ίσως το πιο ξεκάθαρο σύμβολο για να κλαπεί το σπίτι άμεσα. Σε περίπτωση που βρεθεί τέτοιο σύμβολο έξω από το σπίτι σου, είναι θέμα χρόνου να γίνει ληστεία στο χώρο σου!

5. Έχει κλαπεί

Οι ληστές δεν χρησιμοποιούν σύμβολα μόνο για να κλέψουν ένα σπίτι. Θέλουν να εξασφαλίσουν μεταξύ τους πως οι υπόλοιποι κλέφτες της ομάδας δεν θα σπαταλήσουν χρόνο να κλέψουν κάτι το οποίο έχει λεηλατηθεί ήδη. Τα 3 σημάδια που αφήνουν οι κλέφτες στα σπίτια είναι τα εξής.

  

6. Κίνδυνος να μας πιάσουν

Όπως είναι φυσικό, οι κλέφτες φροντίζουν να ενημερώσουν ο ένας τον άλλο για πιθανούς κινδύνους. Ειδικά σε περίπτωση που υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να τους πιάσουν, απομακρύνουν τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας.

7. Μεγάλο ρίσκο

Σε συνέχεια του προηγούμενου συμβόλου, μπορεί να βρεθεί και αυτό το σύμβολο. Αν σε μια ληστεία διακυβεύεται μεγάλο ρίσκο, οι κλέφτες πρέπει να προστατευτούν.

8. Προσοχή Κίνδυνος

Ακόμη ένα σύμβολο που χρησιμοποιείται ως προειδοποίηση για κινδύνους, είναι το προσοχή κίνδυνος, που συμβολίζεται έτσι.

9. Σκύλος

Όπως αναφέραμε παραπάνω, αποτελεί πολύ σημαντική πληροφορία για τους κλέφτες η ύπαρξη σκύλου στον χώρο που πρόκειται να κλαπεί. Για αυτό φροντίζουν να ενημερώνουν τα μέλη της σπείρας με αυτό το περίεργο σύμβολο.

10. Σπίτι Αξιωματούχου

Για τους κλέφτες έχει μεγάλη σημασία το ποιος διαμένει στο σπίτι-στόχο. Σε περίπτωση που είναι κάποιο σημαντικό πρόσωπο χρησιμοποιείται το συγκεκριμένο σύμβολο.

11. Σύμβολα για άντρες, παιδιά γυναίκες

Με αυτό το σύμβολο οι κλέφτες ενημερώνουν ποιοι και πόσοι διαμένουν στο σπίτι που πρόκειται να γίνει ληστεία.

12. Συναγερμός

Μια εξίσου σημαντική πληροφορία αποτελεί η ύπαρξη συναγερμού στο σπίτι. Μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί δύο σύμβολα που αποδίδουν αυτή την έννοια. Τα 2 σημάδια που αφήνουν οι κλέφτες στα σπίτια είναι τα ακόλουθα.

 

13. Τίποτα ενδιαφέρον

Αυτό το σύμβολο χρησιμοποιείται για την ενημέρωση πως το σπίτι δεν παρουσιάζει κάποιο συγκεκριμένο ενδιαφέρον. Δηλαδή η εκτιμώμενη λεία είναι ελάχιστη και δεν υπάρχει λόγος να ασχοληθεί κάποιος ληστής με την διάρρηξη του συγκεκριμένου σπιτιού.  

14. Το ελέγχει η αστυνομία

Άλλη μια απαραίτητη πληροφορία για τους επίδοξους κλέφτες αφορά η παρουσία ή η ανάμειξη της αστυνομίας με το σπίτι-στόχο. Σε περίπτωση που κάποιο σπίτι ελέγχεται συχνά από την αστυνομία, οι ληστές θα πρέπει να το γνωρίζουν.

15. Το ελέγχουν οι γείτονες

Αρκετά χρήσιμη πληροφορία σε περίπτωση απουσίας των ιδιοκτητών του σπιτιού είναι το αν ελέγχεται ή όχι από τους γείτονες το σπίτι-στόχος. Το σημάδι που χρησιμοποιούν οι κλέφτες σε αυτή την περίπτωση είναι το παρακάτω.

16. Φοβισμένος ένοικος

Οι κλέφτες γνωρίζουν πολλά για τα υποψήφια θύματά τους. Επομένως, σε περίπτωση που ο ένοικος του σπιτιού είναι φοβισμένος, αυτή η πληροφορία μεταφέρεται με αυτό το σύμβολο.

17. Χρήματα στο σπίτι

Όταν οι κλέφτες γνωρίζουν πως σε κάποιο σπίτι υπάρχουν χρήματα, πρέπει να το επικοινωνήσουν άμεσα στην ομάδα που θα το επισκεφτεί. Σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιείται το ακόλουθο σύμβολο.

Αυτά είναι, λοιπόν, τα σημάδια που αφήνουν οι κλέφτες στα σπίτια. Τώρα που τα γνωρίζεις μπορείς να ελέγξεις το εξωτερικό του σπιτιού σου, μήπως εντοπίσεις κάτι που να μοιάζει με αυτά. Σε καμία περίπτωση μην χρησιμοποιήσεις κάποιο από αυτά για να απομακρύνεις τους κλέφτες από το σπίτι σου, καθώς μπορεί να πετύχεις το αντίθετο αποτέλεσμα. Εάν βρεις κάποιο από αυτά τα σημάδια στο σπίτι σου, φρόντισε να το καθαρίσεις ή να το κρύψεις με κάποιο τρόπο και ενημέρωση την οικογένεια, τους φίλους και τους γείτονες για το συμβάν.

Από:Μαρία Χούντα

Πηγή

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εκδηλώσεις

Το 15ο Φεστιβάλ Μελιού τιμάει την Παναγία Μελισσού

Η Παναγία Μελισσού: Μεγάλη τιμή για τους Έλληνες μελισσοκόμους!

Το εντυπωσιακό δώρο της Ελλάδας προς τη Γαλλία, με αφορμή την επαναλειτουργία του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων. 

Μια εικόνα υψηλού συμβολισμού, η οποία απεικονίζει την Παναγία τη Μελισσού, προσέφερε εκ μέρους της Ελλάδας η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στα εγκαίνια της Παναγίας των Παρισίων και συνέπεσε με την έναρξη του Συνεδρίου Μελισσοκομίας στο 15ο Φεστιβάλ Μελιού. 

Η επιλογή δεν είναι τυχαία αφού όταν καταστράφηκε ο ναός της Παναγίας των Παρισίων από πυρκαγιά, επέζησαν με θαυμαστό τρόπο οι 200.000 μέλισσες που ζούσαν στην οροφή του κτιρίου. Στο γεγονός αυτό αναφέρθηκαν παγκόσμια ειδησεογραφικά πρακτορεία. Όμως τα θαυμαστά γεγονότα και τα σημεία των καιρών δε συμβαίνουν ποτέ τυχαία! Η Παναγία δεν προστάτευσε αυτόν τον κτιστό ναό, αλλά προστάτευσε αυτά τα ευλογημένα έντομα, τις μέλισσες που εργάζονται ακούραστα για τη σωτηρία της ζωής στον πλανήτη και των ανθρώπων.

Ο Ιερομόναχος Γεώργιος Αλευράς Καυσοκαλυβίτης, που τότε ήταν Δικαίος της Σκήτης των Καυσοκαλυβίων Αγίου Όρους, έδωσε αμέσως εντολή να φτιαχτεί ένα πιστό αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας της Μελισσούς και να δωριθεί από το ευσεβές Ελληνικό Έθνος στον  λαό της Γαλλίας τιμώντας την Παναγία που με την Χάρη Της προστάτεψε τις μέλισσες. 

Το αντίγραφο της εικόνας ολοκληρώθηκε 5 χρόνια μετά, παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισίου και παραδόθηκε στο Βυζαντινό Κέντρο Πολιτισμού «Παναγία Μελισσού» στα Τρίκαλα, στον εσπερινό του Ακαθίστου Ύμνου. Ο Γέροντας Γεώργιος αναφέρει: «Η μέλισσα είναι ένα μοναδικό δώρο του Θεού στον άνθρωπο, μία διαρκής ευλογία που εμείς οφείλουμε να διατηρούμε ως κόρην οφθαλμού. Πρέπει να προστατεύουμε την μέλισσα και να ακολουθούμε το παράδειγμα της ως  πρότυπο της κοινωνίας του Θεού». Οφείλουμε προς δόξαν Θεού και συντασσόμενοι με το πνεύμα των Αγίων που χρησιμοποιούσαν το παράδειγμα της μέλισσας, να προβάλλουμε σήμερα σε όλο τον κόσμο την άριστη και ιδανική κοινωνία της μέλισσας για το καλό της ανθρωπότητας και το καλό όλου του κόσμου. «Εύχομαι οι μέλισσες να μας εμπνεύσουν ώστε να ξαναφτιάξουμε την εκκλησία της ενότητας και της αγάπης και να ξαναζήσουμε όπως οι πρώτοι χριστιανοί». 

Ο Ο.Η.Ε έχει θεσπίσει την 20η Μαΐου ως Παγκόσμια ημέρα της Μέλισσας και ανακηρύχθηκε το πιο σημαντικό έμβιο ον στον πλανήτη, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Earthwatch Institute τα οποία παρουσιάστηκαν στην σύνοδο της Βασιλικής Γεωγραφικής Ένωσης του Λονδίνου.

Η πρώτη λιτή εικόνα της Παναγίας της Μελισσούς δημιουργήθηκε με αφορμή ένα θαυμαστό γεγονός που συνέβαινε επί πολλά έτη στην Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου, στο Κατούσι Καρδίτσης, στην οποία ηγούμενος της Μονής ήταν ο π. Γεώργιος Αλευράς. Οι μέλισσες ζούσαν εντός του Ιερού του ναού. Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στην εορτή της Παναγίας, πετούσαν χωρίς να ενοχλούνται και χωρίς να ενοχλούν κανέναν και οι ιερείς μαζί με το αντίδωρο μοίραζαν και ένα κομμάτι κηρήθρα με μέλι ως ευλογία στους πιστούς. Το γεγονός αυτό κράτησε αρκετά χρόνια.

Η βυζαντινής τέχνης εικόνα της Παναγίας της Μελισσούς παραδόθηκε στην Ιερά Σκήτη Αγίας Τριάδος Καυσοκαλυβίων Αγίου Όρους που Δικαίος ήταν ο π. Γεώργιος Αλευράς. Προσφέρθηκε ως δώρο στον Γέροντα Γεώργιο από δύο αδέρφια Ιερομονάχους, τον π. Αναστάσιο και Ηγούμενο π. Λεόντιο Τσικριτσάκη από την Ιερά Μονή Ιωάννου Θεολόγου Αρταμίτη Ρόδου. Πρόκειται για ένα αριστούργημα, με βαθειά πνευματική σημασία. Η εικόνα, αφού παρέμεινε στο Καθολικό της Αγίας Τριάδος Καυσοκαλυβίων, μεταφέρθηκε αργότερα στο Βυζαντινό Κέντρο Πολιτισμού Παναγία Μελισσού στα Τρίκαλα, όπου φυλάσσεται έως σήμερα και αποτελεί την εφέστια εικόνα του. Τα δύο αδέρφια φιλοτέχνησαν ακόμα ένα αντίγραφο της εικόνας όπου φυλάσσεται στην Μονή τους.

Εκπρόσωπος του Βυζαντινού Κέντρου παράδωσε αντίγραφα της εικόνας στον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Χρήστο Κέλλα και στον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών συλλόγων Ελλάδος κ. Λεονταράκη Κωνσταντίνο.

Continue Reading

Lifestyle

Ανακατασκευή Μεζονέτας στη Βούλα από το studio LILA architect + designer

Πρόκειται για μια προσφάτως ανακαινισμένη κατοικία. Οι νέοι ιδιοκτήτες, είναι μια τετραμελής οικογένεια. Eνα μοντέρνο ζευγάρι, στελέχη και οι δύο σε ναυτιλιακές εταιρείες που αναζητούν ο χώρος τους να αποπνέει το κύρος και το εκλεπτυσμένο γούστο τους. Η ομάδα του studio LILA architect + designer και η αρχιτέκτονας Λίλα Αθανασοπούλου διαμόρφωσαν μια αρχιτεκτονική πρόταση που έδωσε νέα δυναμική στο χώρο εναρμονισμένη με τις προσωπικότητες των ιδιοκτητών.

Έτσι, στο υφιστάμενο κέλυφος ζητήθηκε να αναβαθμιστούν οι μεγάλες επιφάνειες του τζακιού και της κουζίνας, επανεξετάζοντας ταυτόχρονα την είσοδο στο διαμέρισμα, δημιουργώντας έναν αποθηκευτικό χώρο μπαλαντέρ.

Σε λιτές γραμμές σχεδιάστηκε ένας όγκος γυάλινος, που φιλοξενεί την γκαρνταρόμπα από την μια του όψη, ενώ από την άλλη εξυπηρετεί τις ανάγκες του ζευγαριού για τις χαλαρές  βραδιές με φίλους, αφού μια συρόμενη κατασκευή αποκαλύπτει ένα μικρό μπαρ, με τους συντηρητές πούρων και κρασιών του ιδιοκτήτη.

Μάρμαρο ‘’έντυσε’’ τον πάγκο της κουζίνας, με τις εστίες και τον αναδυόμενο απορροφητήρα, και τοποθετήθηκε μια διάτρητη πόρτα-σκηνικό προς τον διάδρομο που αντανακλάται στην τζαμένια κατασκευή και μεγαλώνει το πέρασμα. Το ίδιο μάρμαρο αγκάλιασε και το τζάκι αερίου, ενώ η ειδική ξύλινη κατασκευή που ντύνει τον τοίχο άνωθεν της εστίας κρύβει το ηχοσύστημα με την τηλεόραση και δημιουργεί άπλετο αποθηκευτικό χώρο.

Η παλιά σκάλα που οδηγεί στο δωμάτιο του ζευγαριού στο επάνω επίπεδο, ντύθηκε με ξύλο, φως και γυαλί ώστε να εναρμονιστεί με το σύνολο. Το μπάνιο ανακατασκευάστηκε, καθώς και οι ειδικές γυάλινες κατασκευές στο walking closet, μελετήθηκαν εκ νέου, προκειμένου να φιλοξενήσουν την πλούσια γκαρνταρόμπα του ζευγαριού. 

Στην συνέχεια του δωματίου, ανοίγεται η μεγάλη βεράντα με θέα στην θάλασσα την οποία μπορούν οι επισκέπτες να επισκεφθούν και μέσω του κεντρικού κλιμακοστασίου του συγκροτήματος. Εκεί, δημιουργήθηκε ένας απαραίτητος χώρος για της Η/Μ εγκαταστάσεις του διαμερίσματος και το BBQ από  Corian. Ξύλο irocco τοποθετήθηκε σε όλο το δάπεδο, ενώ μια ανοιγόμενη οροφή υπόσχεται όμορφες, έναστρες βραδιές.

Μελέτη – Κατασκευή: LILA architect + designer, Φωτογραφίες: Anastasia Adamaki Photography

Profile

Το studio LILA architect + designer με έδρα την Αθήνα, ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 1999 από την Λίλα Αθανασοπούλου, αρχιτέκτονα μηχανικό ΕΜΠ (NTUA). Ασχολείται με τον σχεδιασμό + την κατασκευή ιδιωτικών έργων, ενώ δραστηριοποιείται + πειραματίζεται σ’ ένα ευρύ πεδίο κλίμακας που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: ιδιωτικές κατοικίες, συγκροτήματα κατοικιών, ξενοδοχεία + καταστήματα, αλλά και σχεδιασμό αντικειμένου. 

Έχει λάβει μέρος σε πανελλήνιες εκθέσεις αρχιτεκτονικής + design και άρθρα με έργα του γραφείου έχουν παρουσιαστεί περιστασιακά σε ελληνικές εκδόσεις.

Στόχος αποτελεί η γνησιότητα + η μοναδικότητα, αποτυπωμένη σε κάθε έργο μέσα από την βιωματική δυναμικότητα του χώρου, προβάλλοντας συγκεκριμένα πρότυπα ζωής, έχοντας σαν γνώμονα την βιοκληματική + ενεργειακή αναβάθμιση των έργων αλλά + interior design μέσα από οικονομικές προτάσεις σχεδιασμού, φτάνοντας μέχρι + τον σχεδιασμό αντικειμένου.

Site: http://www.architectlila.gr 

Facebook Page: LILA architect + designer

Linkedin Account: Lila Athanasopoulou 

Instagram: lila_architect_design

Continue Reading

Εκδηλώσεις

Συνέδριο: Οικολογική Κρίση & Οικονομικές Επιπτώσεις

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Συνέδριο «Οικολογική Κρίση & Οικονομικές Επιπτώσεις» που διοργάνωσε η  Σχολή Βιοεπιστημών και η Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Aegean College, στο αμφιθέατρο «Δημήτριος Παντερμαλής» του Μουσείου Ακρόπολης.

Το Συνέδριο στόχευε στη διερεύνηση των σύγχρονων προκλήσεων και στην ανάδειξη πρακτικών λύσεων, πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, προσελκύοντας σημαντικούς φορείς και εξέχουσες προσωπικότητες από τον ακαδημαϊκό χώρο, τον χώρο της επιστήμης, της πολιτικής και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Κεντρική Θεματολογία και Εισηγήσεις

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις σοβαρές περιβαλλοντικές και οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, όπως η λειψυδρία και τα ακραία καιρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου αναλύθηκαν τα βαθύτερα αίτια αυτών των προβλημάτων, ενώ παρουσιάστηκαν καινοτόμες στρατηγικές και πρακτικές λύσεις για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της χώρας απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Μεταξύ των βασικών θεματικών ενοτήτων, συζητήθηκαν η διαχείριση υδάτινων πόρων και η βιωσιμότητα, η προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος στον Παγασητικό Κόλπο, καθώς και οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις στις τοπικές κοινότητες. Οι συμμετέχοντες εισηγητές από τον ακαδημαϊκό και τον δημόσιο τομέα έδωσαν έμφαση στις βιώσιμες επιχειρηματικές πρακτικές, καθώς και στην ανάγκη για αναπτυξιακές πολιτικές που θα ενσωματώνουν την περιβαλλοντική διάσταση.

Σημαντικές Ομιλίες και Παρουσιάσεις

Το Συνέδριο περιλάμβανε μια σειρά από διακεκριμένες παρουσιάσεις, με εισηγητές που προσέφεραν πολύπλευρες γνώσεις και απόψεις για τις οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης:

  • Χρήστος Τριαντόπουλος, Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας: Αναφέρθηκε στις «Φυσικές καταστροφές, Ακραία Φαινόμενα και Κρατική Αρωγή», εξετάζοντας ειδικά την περίπτωση της θεομηνίας Daniel και τις κρατικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπισή της.
  • Mercuri Massimo, Head of Strategic Alliances και συνιδρυτής της AlterContacts: Παρουσίασε τις «Προκλήσεις και ευκαιρίες για κοινωνικοοικονομική προσαρμογή στην κυκλική οικονομία» στο πλαίσιο των νέων απαιτήσεων της κλιματικής αλλαγής.
  • Χρήστος Κέλλας, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Εξέτασε τις «Πολιτικές θωράκισης και ανθεκτικότητας απέναντι στην κλιματική κρίση», με ιδιαίτερη αναφορά στην περιοχή της Θεσσαλίας.
  • Δημήτριος Κουρέτας, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας: Παρουσίασε αναλυτικά τις «Φυσικές καταστροφές στη Θεσσαλία», με εστίαση στις επιπτώσεις της θεομηνίας Daniel και τις επείγουσες ανάγκες που προέκυψαν.
  • Βασίλειος Κόκκαλης, Βουλευτής Ν. Λάρισας και Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Στην ομιλία του με τίτλο «Γη & Υδωρ: Oι Φυσικοί Πόροι σε Κρίση» ανέλυσε τις προκλήσεις στην προστασία των φυσικών πόρων.
  • Αθανάσιος Μαμάκος, Δήμαρχος Λαρισαίων: Επικεντρώθηκε στις «Δράσεις και παρεμβάσεις για μια αξιοβίωτη πόλη», συζητώντας τις πρωτοβουλίες βιώσιμης κινητικότητας και ενίσχυσης της ανθεκτικότητας της πόλης.
  • Ελισάβετ Πρέζα, Συνεργάτης Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας: Παρουσίασε τις «Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις» και τη συμβολή τους στην ανασυγκρότηση των περιοχών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές.
  • Δρ. Αλεξάνδρα Γκεμιτζή, Καθηγήτρια στο ΔΠΘ: Στην ομιλία της, «Παρατηρώντας τον πλανήτη μας που αλλάζει», ανέπτυξε τις νέες τεχνολογίες Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS) στην περιβαλλοντική έρευνα.
  • Δρ. Στυλιανός Σάμιος, Περιβαλλοντολόγος: Παρουσίασε την «Επίδραση της κλιματικής αλλαγής στους υδάτινους πόρους», επισημαίνοντας τις αλλαγές και τις προκλήσεις στη διαχείριση υδάτων.
  • Δρ. Ευάγγελος Σαλάχας, Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Αναφέρθηκε στη «Χρηματοδότηση της Κλιματικής Μετάβασης» από τον τραπεζικό τομέα και ανέλυσε τις προκλήσεις και τις στρατηγικές για την απορρόφηση των κινδύνων της κλιματικής κρίσης.
  • Στάθης Κωστακόπουλος, Περιβαλλοντολόγος – Ωκεανογράφος, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης: Παρουσίασε την ιστορική ανασκόπηση των κρίσεων στον Παγασητικό κόλπο, με τίτλο «Παγασητικός: Ένα ευαίσθητο οικοσύστημα», αναλύοντας τα φαινόμενα των τελευταίων ετών.
  • Dunham Melina & Κωνσταντίνος Καραλαριώτης, Ecogenia: Ανέπτυξαν το «Σώμα Νέων για το Κλίμα» ως πρότυπο για την ενίσχυση της τοπικής ανθεκτικότητας και κοινοτικής συμμετοχής.
  • Δρ. Ιωάννης Παναγιωτούλιας, Χημικός: Τόνισε τη σημασία της «Διαλειτουργικότητας ως βασικός παράγοντας πολιτικών και δράσεων», υπογραμμίζοντας την ανάγκη για συντονισμό στις περιβαλλοντικές πολιτικές.

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών κάλυψαν ουσιαστικές πτυχές της οικολογικής κρίσης και των οικονομικών της επιπτώσεων, προσφέροντας πρακτικές λύσεις και στρατηγικές για την ανθεκτικότητα της χώρας.

Στρογγυλή Τράπεζα και Συμπεράσματα

Η στρογγυλή τράπεζα του Συνεδρίου παρείχε μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα διαλόγου, όπου οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν απόψεις και πρότειναν μέτρα για βιώσιμη διαχείριση των περιβαλλοντικών και οικονομικών προκλήσεων. Σημαντικά συμπεράσματα περιλάμβαναν την ανάγκη για διεπιστημονική προσέγγιση και συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, για την εφαρμογή πολιτικών και δράσεων που θα ενισχύσουν τη βιωσιμότητα της χώρας.

Το Aegean College επιβεβαίωσε την αφοσίωσή του στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και δεσμεύτηκε να προωθήσει περαιτέρω συνεργασίες με φορείς και οργανισμούς για τη διαμόρφωση μιας ενιαίας στρατηγικής που θα ανακουφίσει τις τοπικές κοινωνίες από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Το Συνέδριο «Οικολογική Κρίση & Οικονομικές Επιπτώσεις» αποτέλεσε μια καθοριστική ευκαιρία για τη συνένωση δυνάμεων και τη χάραξη ενός κοινού οράματος για ένα βιώσιμο μέλλον. Οι πρωτοβουλίες που παρουσιάστηκαν υπογραμμίζουν τη δέσμευση όλων των εμπλεκομένων για την προστασία του περιβάλλοντος και την ευημερία των επόμενων γενεών.

Continue Reading

Trending