Connect with us

Συνταγές

Τσουρέκι Πολίτικο του Ευρυπίδη Αποστολίδη

Τσουρέκι Πολίτικο

Από τον Ευριπίδη Αποστολίδη,Διευθυντή του περίφημου εστιατορίου Μαραθιά, Τήνος

 Αυθεντική γεύση … που δεν ξεχνιέται

 Σίσσυ Νίκα, Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος, Co-Owner TasteDriver.com:

Τώρα που πλησιάζει το Πάσχα, το τσουρέκι, τα κουλουράκια  είναι οι απόλυτοι πρωταγωνιστές των γλυκών απολαύσεων… Έτσι σκεφτήκαμε να σας παρουσιάσουμε αρκετές συνταγές για τσουρέκι και κουλουράκια, καμωμένα από ανθρώπους που εμείς θεωρούμε πολύ σημαντικούς στην ελληνική γαστρονομική σκηνή.

Αρχίζουμε λοιπόν από το Πολίτικο Τσουρέκι, που ετοίμασε ο αγαπητός μου φίλος Ευριπίδης Αποστολίδης, που έχει διαγράψει μια πολύ σημαντική πορεία στο χώρο της ελληνικής  γαστρονομίας. Πολλά χρόνια διεύθυνε τη Σπονδή, από τα σημαντικά «αστεράτα» ελληνικά εστιατόρια.

Ο Ευριπίδης είναι ταλαντούχος και χαρισματικός. Ο ίδιος μαγειρεύει εξαιρετικά, φωτογραφίζει και έχει επιλέξει να μένει μόνιμα στο αγαπημένο του νησί την Τήνο, μαζί με το αστέρι μας, το σκυλάκο του τον Ράφα, που είναι η συμπάθειά μου.  Ο Ευριπίδης έχει ανακαλύψει και τις πιο κρυφές γωνιές του νησιού και τολμώ να πω ότι το γνωρίζει καλύτερα και από τους ντόπιους.

Το εστιατόριο Μαραθιά, είναι από τα αγαπημένα εστιατόρια του νησιού, που δοξάζεται η ελληνική κουζίνα. Ο Ευριπίδης είναι διευθυντής της Μαραθιάς.

Ακολουθεί πιστά τις παραδόσεις της ελληνικής κουζίνας και μας παρουσιάζει τις εθιμικές γευστικές δημιουργίες. Τα Χριστούγεννα, το χριστόψωμο που δοκίμασα ήταν από τα καλύτερα αλλά και το Πάσχα τα τσουρέκια του είναι επικά.

Σας μεταφέρω τα λόγια του Ευρυπίδη, που μας διηγείται την δική του προσέγγιση, την δική του εμπειρία για το τσουρέκι που απόλαυσε στην Κωνσταντινούπολη, που έγραψε δυνατά στη γευστική του μνήμη… Αυτή τη γεύση προσπάθησε να αποδώσει στα τσουρέκια που έφτιαξε χθες και σας παρουσιάζουμε τη συνταγή.

 «Λοιπόν παιδιά, η ιστορία πίσω από τα χθεσινά τσουρέκια.

Είναι αρχές του 2000 με τον φίλο μου τον Δημήτρη, πηγαίνουμε Κωσταντινούπολη, είναι Πάσχα, υπέροχος καιρός μένουμε στο Orient Express, περνάμε ζάχαρη, τρώμε παντού, τα πάντα, ατελείωτες βόλτες. Αισθάνομαι ότι βρίσκομαι Θεσσαλονίκη … σε ηλικία 6 -8 χρονών, γύρω μου μιλούν μια γλώσσα που την άκουγα και στο σπίτι μου, ο πατέρας μου μιλούσε τούρκικα με την αδελφή του, την δεύτερη μάνα μου τη θεία Όλγα, στο σπίτι όταν δεν ήθελαν να καταλάβουμε τι λένε. Στα χωρικά μου ύδατα εγώ λοιπόν.

Σε μια από τις βόλτες μας περνάμε από την  “Μεγάλη Οδό του Πέραν” την İstiklâl Caddesi και μπαίνουμε στο ζαχαροπλαστείο “Ali Muhiddin Haci Bekir”,  όπου βλέπω μπροστά μου ένα λαχταριστό, γυαλιστερό τσουρέκι, “Paskalya Çöreği” έγραφε το καρτελάκι, το αγοράζω αμέσως και γίνεται το σημείο αναφοράς μου, για το τι σημαίνει Τσουρέκι.

Φέτος προσπάθησα για πρώτη φορά να τολμήσω να πλησιάσω από απόσταση χιλιομέτρων, εκείνη την υφή και την γεύση και δεν βρέθηκα πάρα πολύ μακριά, αντιθέτως.

Εδώ είναι η συνταγή που έκανα, καλή επιτυχία σε όσους την δοκιμάσουν!!»

Ευχαριστούμε πολύ Ευριπίδη.

Τσουρέκι Πολίτικο

Από τον Ευριπίδη Αποστολίδη, Διευθυντή του περίφημου εστιατορίου Μαραθιά, Τήνος

 Υλικά

1 κιλό αλεύρι το κίτρινο Robin Hood, κοσκινισμένο

150 ml φρέσκο γάλα Τήνου

 400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

4 φρέσκα αυγά

250 γρ. φρέσκο βούτυρο Τήνου ή άλλο επιλογής σας

75 γρ. φρέσκια μαγιά

1 κοφτή κ.γ. μαστίχα (κοπανισμένη με λίγη ζάχαρη)

1 κ.γ. μαχλέπι (κοπανισμένo)

3 κ.σ. άσπρο σουσάμι

1 κ.γ. γλυκάνισο

Ξύσμα από ένα φρέσκο πορτοκάλι

8 σπόρους κάρδαμο, καθαρισμένους (μόνο τα μικρά σποράκια που έχουν μέσα)

 Για το άλειμμα

1 χτυπημένο αυγό

Tρόπος παρασκευής 

Βάζουμε σε ένα μπολάκι τα τρία πακετάκια μαγιά, 4 κουταλιές αλεύρι, 2 κουταλιές ζάχαρη και προσθέτουμε ένα χλιαρό τσάι που έχουμε ετοιμάσει με γλυκάνισο σε 100 ml νερό (σουρωμένο).

Το προσθέτουμε σιγά-σιγά.

Τυλίγουμε το μπολ σε μια πετσέτα και το βάζουμε κάπου ζεστά να διπλασιαστεί σε όγκο.

Λιώνουμε το βούτυρο αργά χωρίς να βράσει.

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα, δεν πρέπει να ζεσταθεί πολύ να είναι χλιαρό.

Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και ρίχνουμε μέσα το τριμμένο κάρδαμο, το μαχλέπι και τη ζάχαρη με το χλιαρό γάλα και ανακατεύουμε για να λιώσει. Προσθέτουμε τα  αυγά και το μείγμα της μαγιάς.

Χτυπάμε όλα τα υλικά για 5 διακοπτόμενα λεπτά με το μιξεράκι χεριού και στο τέλος, ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο, γύρω-γύρω από το μίγμα μας και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα.

Τότε αλείφουμε τη ζύμη με λίγο ηλιέλαιο, σκεπάζουμε τη λεκάνη με πετσέτα και την τοποθετούμε τυλιγμένη μέσα σε μια κουβέρτα, σε ένα ζεστό μέρος. Μια έξυπνη λύση αν έχουμε ηλεκτρική κουβέρτα τη βάζουμε στο 1, βάζουμε το μπολ με τη ζύμη να «στοφάρει» στο κρεβάτι, σκεπάζοντάς το με πάπλωμα.

Θα χρειαστούν περίπου 2,5 ώρες.

Βέβαια επειδή μαγιά από μαγιά, αλεύρι από αλεύρι και χέρι από χέρι διαφέρουν πάντα να τσεκάρετε το φούσκωμα.

Αφού ή ζύμη μας φουσκώσει καλά, τη μοιράζουμε στα τρία και μετά πάλι στα τρία, δηλαδή έχουμε επάνω στον πάγκο μας, 9 κομμάτια ζύμης.

Ανοίγουμε, επάνω σε ελαφρά αλευρωμένο σημείο του πάγκου, το κάθε κομμάτι και δημιουργούμε κορδόνι μήκους περίπου 40 cm. Ενώνουμε τις τρεις άκρες και πλέκουμε πλεξούδα, με το τελείωμα από την κάτω τους μεριά.

Στρώνουμε λαδόκολλα στο ταψί και βάζουμε τα τσουρέκια σε απόσταση το ένα από το άλλο.

Τα αφήνουμε να ανέβουν άλλα 20 λεπτά περίπου, σε ζεστό σημείο.

Ανάβουμε το φούρνο στους 170°C, στον αέρα και τοποθετούμε στη βάση του ένα πυρέξ με ζεστό νερό για να έχουμε υγρασία.

Όταν έχουν φουσκώσει και είναι έτοιμα τα τσουρέκια, βάζουμε το ταψί μας και αλείφουμε την επιφάνεια με το αυγό και επιλεκτικά βάζουμε φιλέ αμυγδάλου.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά, ενώ στα 20 λεπτά βγάζουμε με πολλή προσοχή, το πυρέξ με το ζεστό νερό και συνεχίζουμε το ψήσιμο.

Αν δούμε ότι παραπαίρνουν χρώμα προς το τέλος, τα βάζουμε στην κάτω σχάρα του φούρνου.

Όταν ψηθούν τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν επάνω σε μια σχάρα.

Συνταγές

Μαροκινό κέικ με ινδοκάρυδο

Ένα κέικ απίθανο, νόστιμο όσο δεν φαντάζεστε και δυναμωτικό για τον οργανισμό μας!

Χρόνος παρασκευής 1 ώρα και 5 λεπτά / Εύκολο

Μαροκινό κέικ με ινδοκάρυδο

Υλικά για 1 ταψί στρογγυλό

4 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1 κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης, σε σκόνη

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

1 κ.σ. σόδα

1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική ή καφετιά

Μισό φλιτζάνι τσαγιού νερό

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

¾  φλιτζάνι τσαγιού πορτοκαλάδα

1 ½ φλιτζάνι ινδοκάρυδο τριμμένο

1 φλιτζάνι τσαγιού αμύγδαλα, χοντροκομμένα

1 φλιτζάνι τσαγιού αποξηραμένα βερίκοκα ή χουρμάδες ψιλοκομμένους

Τρόπος παρασκευής

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά εκτός από το ινδοκάρυδο, τα αμύγδαλα, τους χουρμάδες και τα βερίκοκα.

Τα χτυπάμε με το σύρμα και ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Ρίχνουμε 2-3 κουταλιές από το ινδοκάρυδο, τα αμύγδαλα, τα αποξηραμένα φρούτα και τα χτυπάμε και πάλι.

Βάζουμε το μείγμα σε ταψί, που έχουμε περάσει με ελάχιστο ελαιόλαδο. Με την μαρίζ στρώνουμε την επιφάνεια.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 45 λεπτά.

Δοκιμάζουμε αν έχει γίνει βυθίζοντας το μαχαίρι στη μέση του ταψιού. Αν δεν βγει καθαρό ψήνουμε λίγο ακόμα.

Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει .

Πασπαλίζουμε με ινδοκάρυδο και κόβουμε σε κομμάτια.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Γαστρονομία

Μαραθόπιτα

Μια πίτα που είναι εμβληματική της κρητικής κουζίνας. Αρωματική και νόστιμη που γίνεται εύκολα.

+Είναι ό,τι καλύτερο για τη νηστεία του 15 Αύγουστου και οι vegan vegetarian φίλοι πολύ θα το ευχαριστηθούν.

Xρόνος παρασκευής  35 λεπτά / Χρόνος αναμονής 1 ώρα

Υλικά για 4 άτομα

Για τη ζύμη

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

8 γρ. μαγιά ξερή

25 ml. ελαιόλαδο

25 ml. τσικουδιά

10 γρ. αλάτι

10 γρ. ζάχαρη

250 ml. νερό

Για τη γέμιση

4 μάτσα μάραθο, ψιλοκομμένα

2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

4 μάτσα άγρια χόρτα, ψιλοκομμένα

2 μάτσα φρέσκο κρεμμύδι, ψιλοκομμένα

Mισή κούπα ελαιόλαδο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Μαραθόσπορο τριμμένο

Τρόπος παρασκευής

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε, μέχρι να δημιουργήσουμε  μια μαλακή ζύμη.

Αφήνουμε 1 ώρα να ξεκουραστεί η ζύμη και κόβουμε σε 8 κομμάτια.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε τα μάραθα και αφού μαλακώσουν τα άγρια χόρτα κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Πασπαλίζουμε με αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μαραθόσπορο και αφήνουμε να κρυώσει.

Ανοίγουμε φύλλα βάζουμε τη γέμιση στη μέση, την απλώνουμε και κλείνουμε με το άλλο φύλλο από πάνω.

Πιέζουμε με ένα πιρούνι κυκλικά να ενωθούν τα δύο φύλλα, για να μην φύγει η γέμιση.

Λαδώνουμε από τις δύο πλευρές και περνάμε από σχαροτήγανο ή αντικολλητικό τηγάνι χωρίς να προσθέσουμε ελαιόλαδο για 4-5 λεπτά γυρίζοντας και από τις δύο πλευρές.

Σερβίρουμε και κόβουμε σε κομμάτια

Tips!

Αν δεν θέλουμε για οποιοδήποτε λόγο να ζυμώσουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμο φύλλο χωριάτικο, οπότε γίνεται πολύ εύκολα.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr/

Continue Reading

Συνταγές

Σαλάτα οσπρίων με λαχανικά

Μια σαλάτα ευζωίας, που χαρίζει στον οργανισμό μας βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Γίνεται εύκολα και αρέσει πολύ. Είναι νηστίσιμη και σίγουρα οι φίλοι μας vegan και vegetarian θα ενθουσιαστούν, αφαιρώντας μόνον το τυρί.

Χρόνος παρασκευής 1 ώρα και 30 λεπτά / Πολύ εύκολη

Σαλάτα οσπρίων με λαχανικά

Υλικά για 4 άτομα

40 γρ φακές

20 γρ μαυρομάτικα φασόλια

40 γρ σιτάρι

20 γρ φασόλια

1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο

2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

10 ντοματίνια τσέρι, κομμένα στα τέσσερα

2 κ.σ. κάπαρη, ξαρμυρισμένη

½ μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

½ κούπα τριμμένη γραβιέρα

2 κ.σ. λιαστή ντομάτα, ψιλοκομμένη

2 πιπεριές Φλωρίνης ψητές, κομμένες σε καρέ

Ελαιόλαδο εκλεκτό

Βαλσάμικο ξύδι

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο Πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Βράζουμε τα όσπρια σε ξεχωριστά κατσαρολάκια, μέχρι να μαλακώσουν και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.

Στην συνέχεια τα ρίχνουμε μέσα σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε ελαφρά.

Στο μπολ με τα όσπρια προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια, τα ντοματίνια, την κάπαρη, τον μαϊντανό, τις πιπεριές Φλώρινας, τη λιαστή ντομάτα, τη γραβιέρα και ανακατεύουμε απαλά.

Προσθέτουμε αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και βαλσάμικο ξύδι κατά βούληση.

Βάζουμε τη σαλάτα σε ένα τσέρκι για να πάρει ωραίο σχήμα.

Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο και γαρνίρουμε με φύλλα ρόκας και αν θέλουμε περιχύνουμε με ελαιόλαδο.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr/

Continue Reading

Trending