Connect with us

Κινηματογράφος

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου ξεκίνησε δυναμικά τις προ φεστιβαλικές του δραστηριότητες με τέσσερις  πολύ σημαντικές καινούργιες συνεργασίες.

Η συνεργασία του με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών  όπου μεταπτυχιακοί φοιτητές της ξεκίνησαν ήδη την προεργασία με τον πολυβραβευμένο συνεργάτη Ολλανδό σκηνοθέτη Robert Rombout με ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο- εργαστήριο  το οποίο και θα ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ με τελικό προορισμό την παραγωγή καλλιτεχνικών εργασιών videoart με θεματικό άξονα την πόλη της Καλαμάτας.

Η συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων οδήγησε σε μία ουσιαστικά καινοτόμα πρωτοβουλία, όπου ήδη ολοκληρώθηκε επιμορφωτικό σεμινάριο σε εκπαιδευτικούς με θέμα «Η έμφυλη οπτική στον κινηματογράφο» σε συνεργασία  με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας  και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι συμμετέχοντες/ουσες εκπαιδευτικοί έχουν τη δυνατότητα  στο πλαίσιο του διδακτικού τους έργου και να βοηθήσουν τους μαθητές να προβληματιστούν και να παράγουν κινηματογραφικά έργα με θέμα την ισότητα, τα οποία θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο του 5ου  Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου.

Από φέτος η Γενική Γραμματεία Ισότητας θέσπισε  2 βραβεία για ντοκιμαντέρ που αφορούν την  «Ισότητα φύλων».

Μια ουσιαστική συνεργασία ξεκίνησε με το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, το οποίο  συμμετέχει ενεργά στις εργασίες διοργάνωσης του φεστιβάλ. Τριτοετείς και τεταρτοετείς φοιτητές θα αναλάβουν κατά τη διάρκεια του τριμήνου την αξιολόγηση των βραβείων κοινού και την υλοποίηση έρευνας σχετικά με την οργάνωση του φεστιβάλ.

Επίσης, στο πλαίσιο της συνεργασίας, στις 12 Δεκεμβρίου θα δοθεί σεμινάριο με τίτλο «Η προσέγγιση μιας ταινίας από την πλευρά της κριτικής» , όπου θα αναπτυχθούν από τον κριτικό κινηματογράφου Κώστα Μπλάθρα τα καλλιτεχνικά κριτήρια ενός έργου.

Τέλος, πολύ σημαντική είναι η συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους,  όπου φέτος θα φιλοξενήσουμε μέρος του προγράμματος στο αμφιθέατρο Ν. Πολίτης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου(1-3 Δεκεμβρίου) και στο αμφιθέατρο Θ. Αγγελόπουλος στο Εργατικό Κέντρο (4-5 Δεκεμβρίου). Οι ταινίες απευθύνονται στο ευρύ κοινό, ενώ για τα σχολεία έχουν προγραμματισθεί ειδικές πρωινές προβολές.

Το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου διεξάγεται από τις 18-27 Ιανουαρίου 2019 στην Καλαμάτα.

Περισσότερες πληροφορίες

 

 

 

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κινηματογράφος

Η τρίτη μέρα του 15oυ Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας

Με το Διεθνές Διαγωνιστικό κομμάτι θα ξεκινήσει η 3η ημέρα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας, με την προβολή 10 ταινιών μικρού μήκους από όλο τον κόσμο. Το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου στο Victoria Cinemas στις 5.00 μ.μ.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει στις 7.30 μ.μ, το αφιέρωμα στην Κλιματική αλλαγή. Η κλιματική και περιβαλλοντική κρίση και η Θεομηνία, από την οποία δοκιμάστηκε η Θεσσαλία, θα είναι το περιεχόμενο της τρίτης ημέρας του Φεστιβάλ. Κύριο θέμα θα αποτελεί, η αυτοθυσία των ανθρώπων για τη διάσωση συνανθρώπων τους, των περιουσιών και φυσικά των ζώων που κινδύνεψαν να πνιγούν κάτω από τα νερά της πρωτοφανούς πλημμύρας στη Θεσσαλία.

Στο αφιέρωμα θα καταθέσουν τις εμπειρίες αλλά και τις προτάσεις τους για τον καλύτερο συντονισμό και την αποτελεσματική αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσης, πρόσωπα της πρώτης γραμμής της πρόσφατης θεομηνίας στη Θεσσαλία. Πιο συγκεκριμένα καλεσμένοι του Φεστιβάλ θα είναι, ο Κωνσταντίνος Μπαλαντίνας, Αντιπύραρχος, Διοικητής 8ης ΕΜΑΚ, η Ελισάβετ Καρανίκα, πρόεδρος Περιφερειακού Τμήματος Λάρισας ΕΕΣ, η Εύη Θάνου από τον Φιλοζωϊκό Όμιλο Καρδίτσας και η δημοσιογράφος Κωνσταντίνα Θεοχαρούλη.

Κατά τη διάρκεια του αφιερώματος θα προβληθούν χαρακτηριστικές σκηνές διασώσεων που παραχωρήθηκαν για τις ανάγκες του Φεστιβάλ από την πυροσβεστική υπηρεσία και τις υπόλοιπες εθελοντικές οργανώσεις.

Τέλος, θα προβληθεί το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Άγγελου Ράλλη, «Mighty Afrin: In the time of floods», στο πλαίσιο της συνεργασίας του Φεστιβάλ με το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου.

Οι προβολές και όλες οι εκδηλώσεις είναι ελεύθερες για το κοινό.

Continue Reading

Κινηματογράφος

11ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας «Έρευνα και καινοτομία»

Tετάρτη 13/03

Η δεύτερη ημέρα (Τετάρτη 13/03) του 11ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας, εξελίσσεται σε τρεις αίθουσες και αφορά τρεις ενότητες. Συνεχίζεται  με το πρόγραμμα «Έρευνα και καινοτομία» με πέντε ταινίες Α΄και Β΄προβολής  οι οποίες με την κινηματογραφική γλώσσα, παρουσιάζουν την προσπάθεια ανθρώπων και κοινωνιών να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής τους, μέσα από την έρευνα και την καινοτομία. Στη συνέχεια και μέσα από τις απόψεις  προσκεκλημένων  ομιλητών, θα γίνει συζήτηση για την καινοτομία ως μοχλό ανάπτυξης. Η δεύτερη ενότητα αφορά στο κεντρικό αφιέρωμα του Φεστιβάλ στον Ρουμάνικο Κινηματογράφο  ενώ η  τρίτη το Διαγωνιστικό animation στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Στον ίδιο χώρο συνεχίζεται η έκθεση ΩΔΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ του Σάκη Παπαγιάννη.

Οι ταινίες: The Man Who Stopped the Desert (2010), Mark Dodd, 64’ Α΄Προβολής. Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Sawadogo αφηγείται την απίστευτη ιστορία του για τη μάχη του με τον άνθρωπο και το περιβάλλον στο οποίο αυτός ζει. The next black (2014), David Dworsky & Victor Kohler, 47’. Σουηδία. Καινοτόμες προοπτικές σε νέα υλικά και διαφορετικές αντιλήψεις για το ρούχο ως καθημερινό εργαλείο. Waste Land (Άγονη Γη) (2010), Lucy Walker, Karen Harley, João Jardim, 99’. Βραζιλία, Ηνωμένο Βασίλειο. Το ντοκιμαντέρ ερευνά τη δύναμη της τέχνης να μεταμορφώνει, αλλά και την ομορφιά του ανθρωπίνου πνεύματος.

Thin Ice: The Inside Story of Climate Science (2015), Simon Lamb & David Sington, 56’. Νέα Ζηλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο. Ο γεωλόγος Simon Lamb διερεύνησε την ιστορία της κλιματικής αλλαγής. The true cost (2015), Andrew Morgan, 92’. Μπαγκλαντές, H.Π.Α., Καμπότζη, Κίνα, Δανία, Γαλλία, Αϊτή, Ινδία, Ιταλία, Ουγκάντα, Ηνωμένο Βασίλειο. , Το ντοκιμαντέρ εξερευνά την φτηνή εργασία στα εργοστάσια ρούχων της Ασίας, που αποφέρει τεράστια κέρδη στην παγκόσμια βιομηχανία μόδας.

Ρουμάνικος Κινηματογράφος: Αφερίμ (2015), Ράντου Ζούντε, 108’: Στη Βλαχία του 1835 ένας αστυνομικός και ο γιος του αναζητούν έναν τσιγγάνο σκλάβο ο οποίος δραπέτευσε από τον αφέντη του, τον αυταρχικό βογιάρο της περιοχής, γιατί είχε παράνομη σχέση με τη γυναίκα του. Η ταινία έχει διακριθεί με Αργυρή Άρκτο σκηνοθεσίας στο Βερολίνο.

Η ενότητα  «Έρευνα και καινοτομία» υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

 

Το πρόγραμμα συνοπτικά

Victoria Cinemas

16:00- 18:00  Έρευνα και καινοτομία

-The man who stopped the dessert (Mark Dodd, 2010) 64’

-The next black (David    Dworsky, Victor Kohler, 2014) 47΄

 

18:00-20:00 Ρουμάνικος Κινηματογράφος

-Aferim! (2015), 108’) Radu Jude

 

Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο

16:30 – 21:00 Ερευνα – Καινοτομία

-Waste land (Lucy Walker, Karen Harley, João Jardim, 2010) 9΄

The inside story: The inside story of climate change (Simon Lamb, David Sington, 2015) 56’

-The true cost (Andrew Morgan, 2015) 92’

(Σύνολο 4 ώρες)

 

21:00 Στρογγυλό τραπέζι:

Δημήτριος Μπαλαούρας (Chief Technical Officer στην SB Technologies), Παναγιώτης Καρακίτσιος (εταιρεία Geomiso)

Σεραφείμ Μουστακίδης

Συντονίζει : Γιάννης Γιαλαμάς (Operations Manager της startup “Dr Button”)

 

Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας

17:00 – 20:30 Διαγωνιστικό animation

Όλες οι προβολές είναι με ελεύθερη είσοδο.

Πηγή

Continue Reading

Κινηματογράφος

Φεστιβάλ Κινηματογράφου

11 ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας – ArtFools

Αφιέρωμα: « Έρευνα και καινοτομία» στο 11 ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας –
Artfools
Στην ιστορία του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας είναι πλέον θεσμός να υπάρχει
αφιέρωμα σε άμεσα κοινωνικά θέματα. Η 11 η διοργάνωση έχει συμπεριλάβει στο πρόγραμμά
της, ένα πολύ επίκαιρο θέμα, αυτό της έρευνας και της καινοτομίας. Οι κινητήριες δυνάμεις της
καινοτομίας, η επινοητικότητα και το πάθος, βρίσκουν λύσεις σε προβλήματα που αφορούν
λίγους ανθρώπους ή ακόμα και ολόκληρο τον πλανήτη.
Οι κινηματογραφιστές απεικονίζουν με το δικό τους πάθος την ανθρώπινη δυναμική των
καινοτόμων σχεδίων. Ο κινηματογράφος γνωστοποιεί στο κοινό τις ιδέες και το πάθος αυτών των
ανθρώπων, δίνοντας έναυσμα σε επίδοξους ερευνητές να δραστηριοποιηθούν.
Στο πλαίσιο του παραπάνω αφιερώματος θα προβληθούν οκτώ σημαντικές ταινίες που
καλύπτουν όλο το φάσμα των καινοτόμων επιτευγμάτων του ανθρώπου.
Θα προβληθούν σε Α΄προβολή στην Ελλάδα οι ταινίες:
The Man Who Stopped the Desert (2010), Mark Dodd, 64’, Ηνωμένο Βασίλειο.
Η ταινία πραγματεύεται την ιστορία του Yacouba Sawadogo, ενός αναλφάβητου αγρότη από τη
Μπουρκίνα Φάσο που έχει αλλάξει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων στη Δυτική Αφρική.
The next black (2014), David Dworsky & Victor Kohler, 47’, Σουηδία.
Μια εξερεύνηση του μέλλοντος των ειδών ένδυσης. Καινοτόμες προοπτικές σε νέα υλικά και
διαφορετικές αντιλήψεις για το ρούχο ως καθημερινό εργαλείο.
The Finland phenomenon: Inside the World’s Most Surprising School System (2011), Sean Faust,
62’ Η.Π.Α.
Το εκπαιδευτικό σύστημα της Φινλανδίας κατατάσσεται σταθερά μεταξύ των καλύτερων στον
κόσμο για περισσότερο από μια δεκαετία. Η απορία είναι, γιατί η Φινλανδία.
Thin Ice:The Inside Story of Climate Science (2015), Simon Lamb & David Sington, 56’, Νέα
Ζηλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο γεωλόγος Simon Lamb διερεύνησε την ιστορία της κλιματικής αλλαγής.Συμμετοχή σε Διεθνή
Φεστιβάλ
Βραβεία: Καλύτερη Δημοφιλής Επιστημονική Ταινία, Lake Baikal Film Festival 2013, Audience
Favorite, Princeton Environmental Film Festival 2014, Καλύτερο Περιβαλλοντικό Φιλμ, Bigger
Picture Film Awards 2016
Θα προβληθούν ακόμη σε Β΄προβολή στην Ελλάδα οι ταινίες: Neubeginn auf Griechisch (Νέο
ξεκίνημα), (2013), Where to invade next (Πού να κάνετε την επόμενη εισβολή) (2015), Michael
Moore, 120’, Waste Land (Άγονη Γη) (2010), Lucy Walker, Karen Harley, João Jardim, 99’ The true
cost (2015), Andrew Morgan, 92’
Σημαντική θέση στο αφιέρωμα κατέχει το στρογγυλό τραπέζι στο οποίο άνθρωποι που
διακρίθηκαν και βραβεύτηκαν για καινοτόμες ιδέες και λύσεις θα καταθέσουν τις εμπειρίες και
τις απόψεις τους. Την Τετάρτη 13 Μαρτίου στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο Λάρισας,
μετά τις προβολές θα μιλήσουν οι Δημήτριος Μπαλαούρας (Chief Technical Officer στην SB

Technologies) και ο Παναγιώτης Καρακίτσιος (εταιρεία Geomiso),με συντονιστή τον Γιάννη
Γιαλαμά (Operations Manager της startup “Dr Button”).
Οι προβολές θα γίνουν στα Victoria cinemas και στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου
Λαρισαίων.
Η ενότητα «Έρευνα και Καινοτομία» υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού
Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και
συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από
εθνικούς πόρους.
Η είσοδος σε όλες τις προβολές και όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη και εξασφαλίζεται η
πρόσβαση σε ΑμεΑ.

Πηγή

Continue Reading

Trending