Lifestyle
10 Συμβουλές για να Καθαρίσεις Σωστά τα Κουφώματα Αλουμινίου!
Η βρωμιά είναι ολοφάνερα ο παντοτινός εχθρός των κουφωμάτων αλουμινίου που έχεις στο σπίτι σου. Είναι σημαντικό να καθαρίζεται συχνά, καθώς μόνο έτσι μπορείς να διαπιστώσεις αν τα κουφώματα παραμένουν σε καλή κατάσταση. Η συγκέντρωση χρόνιας βρωμιάς μπορεί να προκαλέσει φθορά στο κούφωμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κολλήσει και να μην ανοίγει το παράθυρο αλουμινίου. Τέλος, μπορεί να χαλάσει ακόμη και το χρώμα του αλουμινίου και να αποκτήσει μία πιο δυσπρόσιτη όψη. Αυτός είναι κι ο λόγος που το πώς καθαρίζουμε τα κουφώματα αλουμινίου σωστά, κάνει πολύ κόσμο να αναρωτιέται και να ανησυχεί.
Πώς καθαρίζουμε τα κουφώματα αλουμινίου σε βάθος σε 2 Εύκολα βήματα;
Βήμα 1: Απομάκρυνε τη σκόνη.
Πριν ξεκινήσεις να καθαρίζεις τα κουφώματα αλουμινίου από τη βρωμιά, είναι σημαντικό να απομακρύνεις τη σκόνη. Μπορείς να απομακρύνεις πολύ αποτελεσματικά τη σκόνη χρησιμοποιώντας την ηλεκτρική σου σκούπα. Εναλλακτικά ένα φτερό ξεσκονίσματος ή ένα ελαφρώς βρεγμένο πανί θα σε βοηθήσουν. Επανάλαβε όσες φορές χρειαστεί προκειμένου να αφαιρεθεί η σκόνη με επιτυχία.
Βήμα 2: Χρησιμοποίησε φυσικά καθαριστικά προϊόντα.
Αφού ξεσκόνισες πολύ καλά τα κουφώματα, ήρθε η ώρα να εφαρμόσεις κάποιο υγρό καθαρισμού για να απομακρύνει και την υπόλοιπη βρωμιά. Καλύτερα να αποφύγεις τα πολύ δυνατά υγρά καθαρισμού, όπως η χλωρίνη, γιατί καταστρέφουν το φινίρισμα. Θα σε συμβουλεύαμε να προτιμήσεις τα φυσικά μείγματα καθαρισμού που μπορείς να φτιάξεις και μόνος/-η σου μόνο με 2 υλικά.
- Αν έχεις παράθυρα αλουμινίου με φινίρισμα σκόνης αργίλου, ο καθαρισμός είναι εύκολη υπόθεση. Η συγκεκριμένη τεχνική βαφής χαρίζει πιο ανθεκτικό φινίρισμα και η βρωμιά δεν κολλάει πάνω. Χρησιμοποίησε ένα πανάκι βουτηγμένο σε ζεστό νερό με λίγο σαπούνι κι είναι έτοιμα.
- Αν δεν υπάρχει φινίρισμα σκόνης αργίλου, ένα πολύ αποτελεσματικό υγρό, που μπορείς να φτιάξεις, για βαθύ καθαρισμό, είναι με αμμωνία και νερό. Μέσα σε ένα άδειο μπουκάλι ψεκασμού,ανακάτεψε ¼ φλιτζανιού αμμωνία με 1 φλιτζάνι ζεστό νερό. Κλείσε καλά το μπουκάλι και ανακίνησε το μέχρι το διάλυμα να αναμειχθεί τελείως. Ψέκασε πάνω στα βρώμικα κουφώματα και άφησέ το να δράσει 2-3 λεπτά. Σε περίπτωση που υπάρχουν υπολείμματα βρωμιάς κολλημένα, τρίψε ελαφρά με μία παλιά οδοντόβουρτσα.Τέλος χρησιμοποίησε ένα βρεγμένο πανάκι για να καθαρίσεις τα κουφώματα από το υγρό καθαρισμού.
- Ρίξε λίγη μαγειρική σόδα στις εσοχές του παραθύρου σου κι έπειτα πρόσθεσε ξύδι. Το μείγμα θα αρχίσει να αφρίζει, περίμενε για 2-3 λεπτά. Αν υπάρχουν επίμονα υπολείμματα βρωμιάς, τρίψε ελαφρά χρησιμοποιώντας την οδοντόβουρτσα κι έπειτα ξέπλυνε με ζεστό νερό.Στη συνέχεια στέγνωσε προσεκτικά τα κουφώματα με ένα καθαρό πανί.
Διάβασε, Επίσης: «Κουφώματα αλουμινίου: O πιο ενημερωμένος οδηγός της αγοράς!»
10 Tips για πεντακάθαρα κουφώματα αλουμινίου που θα αντέξουν στο χρόνο
#1 Ξεκίνα να καθαρίζεις από πάνω προς τα κάτω
Μία συνηθισμένη αλλά λανθασμένη τακτική που όλοι χρησιμοποιούμε είναι να καθαρίζουμε το παράθυρο μέχρι το ύψος που φτάνουμε και μετά να χρησιμοποιούμε καρέκλα για τα ψηλότερα σημεία. Έτσι λερώνονται τα ήδη καθαρισμένα σημεία, τα οποία πρέπει να καθαριστούν ξανά.
#2 Καθάρισε καλά τα κουφώματα αλουμινίου κάθε 3-5 μήνες
Όταν καθαρίζεις συχνά τα κουφώματα, η βρωμιά δεν κολλάει πάνω και είναι λιγότερο πιθανό να καταστραφεί η όψη του ή να κολλήσει το παράθυρο στο μέλλον και να μην ανοίγει. Σε βιομηχανικές ή παραθαλάσσιες περιοχές, όπου η σκόνη και οι ρύποι είναι περισσότεροι, ο καθαρισμός θα πρέπει να γίνεται πιο συχνά.
#3 Ο τακτικός καθαρισμός των βαμμένων επιφανειών αλουμινίου είναι αναγκαίος
Αν τα κουφώματα σου είναι βαμμένα, είναι απαραίτητο να δώσεις μεγάλη έμφαση στο πώς καθαρίζουμε τα κουφώματα αλουμινίου,με σωστό τρόπο, προκειμένου να διατηρηθούν σε άριστη κατάσταση για περισσότερο χρόνο.
#4 Αντιμετώπισε έγκαιρα τις κηλίδες βρωμιάς και άλλα υπολείμματα
Πολλές φορές υπάρχουν σημεία που έχει μείνει λίγο σιλικόνη λόγω της εγκατάστασης των κουφωμάτων αλουμινίου. Μπορείς να τα απομακρύνεις με μπλε οινόπνευμα και λίγο βαμβάκι. Σε περίπτωση που έχει μείνει κάποιο οικοδομικό υλικό όπως τσιμέντο ή έχουν δημιουργηθεί κηλίδες βρωμιάς εξαιτίας νερού ή καιρικών συνθηκών, θα χρειαστείς ζεστό νερό και σφουγγάρι. Απέφυγε όμως οποιοδήποτε σκληρό υλικό όπως σκληρό σφουγγάρι ή σύρμα, καθώς μπορεί να χαράξει ή να βλάψει την εμφάνιση του αλουμινίου.
#5 Πες όχι στο λάστιχο καθαρισμού
Το λάστιχο καθαρισμού στέλνει μεγάλη ποσότητα νερού, με πίεση, πάνω στα κουφώματα. Τα κουφώματα δεν είναι σχεδιασμένα για να συγκρατούν τόσο μεγάλες ποσότητες νερού. Γι αυτό το λόγο, μπορεί να δημιουργηθεί ζημιά στο κούφωμα.
#6 Αντικατάστησε τα χαλασμένα κουφώματα.
Αν υπάρχει βρωμιά που έχει κολλήσει και δεν λέει να βγει, ή έχει διαβρωθεί το αλουμίνιο, τότε τα κουφώματα χρειάζονται αντικατάσταση. Όταν έχουν διαβρωθεί τα κουφώματα, η προστασία και η μόνωση που προσφέρουν από τα νερά, την υγρασία, και την εξωτερική θερμοκρασία είναι μειωμένη από την επιθυμητή. Είναι καλύτερο λοιπόν και πιο κερδοφόρο να αντικατασταθούν με καινούργια.
#7 Μην ξεχάσεις να χρησιμοποιήσεις λιπαντικό σπρέι
Αφού εφάρμοσες τις συμβουλές για το πώς καθαρίζουμε τα κουφώματα αλουμινίου, σωστά, από τη σκόνη και τη βρωμιά, στη συνέχεια μη ξεχάσεις το λιπαντικό σπρέι για συντήρηση. Μπορείς να λιπάνεις όλα τα κινούμενα μέρη και εξαρτήματα για μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο και λιγότερες φθορές. Προτίμησε τα λιπαντικά σπρέι με σιλικόνη αντί για πετρέλαιο. Δεν είναι τόσο λιπαρά και δεν αφήνουν υπολείμματα που μπορεί να μετατραπεί στο μέλλον σε βρωμιά.
#8 Έλεγχε τακτικά σε τι κατάσταση βρίσκονται τα λάστιχα ή τα βουρτσάκια στεγάνωσης.
Με το πέρασμα των χρόνων, τα λάστιχα και τα βουρτσάκια στα κουφώματα έχουν την τάση να φθείρονται και να μειώνεται η στεγανότητα. Με λίγα λόγια, τα βουρτσάκια παύουν να είναι αδιαπέραστα από το νερό, οπότε χρειάζονται αντικατάσταση. Η αντικατάστασή τους προτείνεται συνήθως κάθε 9-10 χρόνια.
Aπό: ΣΑΝΤΥ ΝΤΑΣΙΟΥ
Πηγή:douleutaras.gr
Εκδηλώσεις
Ημερίδα με τίτλο: « Τεχνητή Νοημοσύνη και Εκπαίδευση -Επαναπροσδιορίζοντας την διδασκαλία και την μάθηση.»
Τα Αρσάκεια Σχολεία Θεσσαλονίκης διοργανώνουν ημερίδα με τίτλο: «Τεχνητή
Νοημοσύνη και Εκπαίδευση – Επαναπροσδιορίζοντας την διδασκαλία και την μάθηση.», η
οποία θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Αρσάκειου Δημοτικού Θεσσαλονίκης.
Η ημερίδα εστιάζει στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης ως εκπαιδευτικό εργαλείο που
σκοπό έχει να επαναπροσδιορίσει τις παραδοσιακές μεθόδους διδασκαλίας, ενισχύοντας
την ατομική συμμετοχή και εμπλοκή των μαθητών μέσω έρευνας και καταρρίπτοντας τη
κλασική προσέγγιση «λύσε», «απάντησε», «βρες», «υπολόγισε» κ.ά..
Η ημερίδα θα περιλαμβάνει 4 ενότητες τις οποίες θα παρουσιάσουν και θα αναλύσουν
εγκεκριμένοι ομιλητές του εκπαιδευτικού και τεχνολογικού χώρου. Πρόκειται για την
κυρία Ζωή Γαβριηλίδου, καθηγήτρια Θεωρητικής Γλωσσολογίας τού Τμήματος
Φιλολογίας τού Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, τον δρ Άρη Μαυρομμάτη,
μαθηματικός‒θεωρητικός Τέχνης, Ανάπτυξης Υπερμέσων του Κέντρου Διά Βίου
Μάθησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, τον κύριο Γιάννη Αναστασόπουλο,
διευθυντής Microsoft στον τομέα τής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα και
την κυρία Έλενα Ζαγλαρίδου, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την
Microsoft στην Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα και Αδριατική.
Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους ομιλητές, να θέσουν
τα ερωτήματα τους και να δουν στην πράξη όλα όσα περιλαμβάνουν οι ομιλίες καθώς θα
πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις με μικροδιδασκαλίες με τη χρήση Τεχνητής
Νοημοσύνης, από εκπαιδευτικούς του Αρσακείου Δημοτικού Θεσσαλονίκης.Κατά τη λήξη
της ημερίδας, όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης.
Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή εδώ:
https://forms.office.com/e/E7m1ZqLsdZ
Γαστρονομία
Masterclass: Οι θησαυροί της αγοράς Μοδιάνο: Ταξίδι στις γεύσεις της Ελλάδας
Κατά τη διάρκεια της γιορτινής περιόδου, η εμβληματική Αγορά Μοδιάνο, φιλοξένησε μία ακόμη ξεχωριστή περιήγηση γαστρονομίας με επίκεντρο τις αυθεντικές ελληνικές γεύσεις και τα τοπικά προϊόντα που μπορεί να βρει ο επισκέπτης στα καταστήματά της. Η δραστηριότητα, σχεδιασμένη αποκλειστικά για τον Σύνδεσμο Ξεναγών Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος, στόχευσε στο να αναδείξει την Αγορά ως έναν ξεχωριστό τουριστικό προορισμό, που αποτελεί πυλώνα της τοπικής γαστρονομικής παράδοσης, μέσα από μια περιήγηση στα αυθεντικά προϊόντα και τους ανθρώπους που τα δημιουργούν.
Η εκδήλωση ξεκίνησε στον εξώστη της Αγοράς, όπου όλοι οι συμμετέχοντες συγκεντρώθηκαν για μια πρώτη γνωριμία. Εκεί, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα ζεστό ρόφημα δίκταμου από το κατάστημα «Modiano’s Bahar», ενώ η ομάδα των Chef Stories ξεκίνησε παράλληλα την εισήγηση της, με σκοπό την ενημέρωση για την γενική φιλοσοφίας της Αγοράς και την σημασία της ανάδειξης τοπικών προϊόντων.
Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και ξεκίνησαν την περιήγησή τους στα καταστήματα της Αγοράς, με κάθε στάση να αποτελεί έναν μικρό σταθμό γευστικής ανακάλυψης.
Τα καταστήματα που επισκεφθήκαμε μας πρόσφεραν ξεχωριστές μπουκιές από όλη την Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα μοιράστηκαν μαζί μας πληροφορίες σχετικά με την επαγγελματική τους διαδρομή και τον τρόπο παραγωγής και διάθεσης των αγαθών τους.
Τα βήματα μας, καθοδήγησαν η Νανά Ζυγούρα, σύμβουλος επιχειρηματικής ανάπτυξης, εκπαιδεύτρια και συνεργάτιδα της εταιρίας Chef Stories και η Σύλβια Κουμεντάκη Director / Gastronomy Events’ Specialist & Consultant της εταιρίας Chef Stories.
Ξεκινώντας από το κατάστημα «Το Πιροσκί», δοκιμάσαμε τα βραβευμένα πιροσκί με γέμιση μπουγιουρντί, ανακαλύπτοντας την πλούσια παράδοση της Ποντιακής κουζίνας. Στον «Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεσοτόπου Λέσβου» γνωρίσαμε το αυθεντικό λαδοτύρι ΠΟΠ Μυτιλήνης, μαθαίνοντας για τη διαδικασία παραγωγής του. Στο «Τυροκομείο Αρβανίτη», γευτήκαμε μια ποικιλία τυριών, όπως φέτα ΠΟΠ, μανούρι ΠΟΠ, κυανό μπλε τυρί και γραβιέρα, συνοδευόμενα από χρήσιμες πληροφορίες για την παραγωγή τους. Με σκοπό το ταίριασμα με τα τυροκομικά, ακολούθησε το μέλι, με γευσιγνωσία τεσσάρων διαφορετικών μελιών που εμπορεύεται η εταιρία “Wise Greece”, όπου ακούσαμε προσεκτικά τη διαδικασία μελισσοκομίας αλλά και τα χαρακτηριστικά της κάθε ποικιλίας. Σειρά είχε το κατάστημα «Chrisopigi Deli» με γευσιγνωσία ελαιόλαδου και σημαντικές πληροφορίες για τα Κρητικά προϊόντα. Μία μοναδική γευσιγνωσία ελαιόλαδου, αλλά και ελιάς, είχαμε την ευκαιρία να μας παρουσιάσει το κατάστημα «Olicatessen» ολοκληρώνοντας τις γνώσεις μας για τις ξεχωριστές ποικιλίες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.
Η περιήγηση συνεχίστηκε στο «Modiano’s Bahar”, όπου οι συμμετέχοντες έπαιξαν ένα διαδραστικό παιχνίδι όσφρησης, με μπαχαρικά ξυπνώντας τις αισθήσεις και τη φαντασία τους. Το Masterclass συνεχίστηκε στο νέο κατάστημα, την “Ψαραγορά Μοδιάνο”, όπου δοκιμάσαμε τηγανισμένο γαύρο, μια αυθεντική θαλασσινή λιχουδιά της ελληνικής κουζίνας.
Στη συνέχεια, απολαύσαμε ιταλικές γεύσεις στο επίσης νέο κατάστημα, «Panini Artistici», με αφράτη φοκάτσια και πανίνι με porchetta, provola, μοσχαρίσια κεφτεδάκια με σάλτσα san marzano. Ολοκληρώσαμε τις αλμυρές γεύσεις με το εμβληματικό «Μπιφτέκι του κυρ Γιώργου» με την χειροποίητη sauce από πιπεριά φλωρίνης, από το κατάστημα «Meating Place Διδασκάλου».
Το γλυκό φινάλε της ημέρας περιλάμβανε χαλβά σε μοναδικούς συνδυασμούς από το «Wild Souls», γλυκά πουράκια με βούτυρο αμυγδάλου, ταχίνι και καταΐφι από το «Ηλιοτρόπιο» και φυσικά παραδοσιακές καριόκες Ξάνθης από το κατάστημα «Θωμάς Καριόκα».
Την επιμέλεια της εκδήλωσης είχε η εταιρία Chef Stories E.E. Συμβουλευτικές Υπηρεσίες – Διοργάνωση Εκδηλώσεων.
Lifestyle
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΛΟΤΥΧΙΑΣ 2025
Ένα μήνυμα για σένα…
Το φως της ελπίδας για µια καλύτερη ζωή λάµπει πάντα πιο δυνατά τις πρώτες µέρες κάθε
Νέας Χρονιάς. Ένας καινούργιος χρόνος ήρθε και είναι έτοιµος να µας υποσχεθεί τα πάντα.
Κάντε τον απολογισµό σας για τη χρονιά που πέρασε και ξεκινήστε µε νέα όνειρα,
καινούργια σχέδια και στόχους για µια καλύτερη αρχή!
Καλωσορίσατε στο µαγικό ταξίδι της Νέας Χρονιάς.
Το Ηµερολόγιο Καλοτυχίας 2025 υπόσχεται να είναι σύντροφος, σύµβουλος και οδηγός σας
σ’ αυτό το υπέροχο, καλότυχο και µαγευτικό ταξίδι.
Κρατήστε το στα χέρια σας, ξεφυλλίστε τις σελίδες του και αφεθείτε…
Θα είναι κοντά σας για να σας υπενθυµίζει κάθε µέρα, κάθε εβδοµάδα, κάθε µήνα της
καινούργιας χρονιάς, µερικές απλές αλήθειες, µικρά µυστικά και µηνύµατα που θα
ανοίξουν ένα “παράθυρο” απ’ όπου θα µπορείτε να δείτε τον εαυτό σας µε “άλλα µάτια”,
να ανακαλύψετε τις απεριόριστες δυνατότητες που διαθέτετε και να τις εκµεταλλευτείτε
για να ζήσετε µια ζωή γεµάτη Καλοτυχία.
Ναι, σας αξίζει!!!
Γεµίστε τις σελίδες του µε τις δικές σας χαρές, τις µικρές και µεγάλες επιθυµίες και απλώς
ευχηθείτε να γίνουν πραγµατικότητα.
Καλή και ευλογηµένη χρονιά µε όλα τα αγαθά του Θεού στην αγκαλιά σας!
Ευτυχισµένος ο καινούργιος χρόνος, είναι δικός σας, είναι δικός µας, όλων µας…
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Μύρτος» σε όλα τα βιβλιοπωλεία.
Πληροφορίες στο τηλ. 210-8028828, [email protected],
-
Videos
Πέγκυ Μουζάκη | 3 Βήματα που μπορείς να κάνεις όταν νιώθεις οτι είσαι έτοιμη/ος να “εκραγείς”!
-
Videos
Η ιστορία του BusinessWoman
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Οι startup που “μαγνητίζουν” | Στεφανία Φράρου
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Παναγιώτα Μαθιουδάκη | Ανακαλύπτοντας την ομορφιά…
-
Videos
Πέγκυ Μουζάκη | Επικοινωνία και Συγκρούσεις με Αποδοχή, Κατανόηση και Σεβασμό
-
Videos
Πέγκυ Μουζάκη | 5 Αλήθειες για να επικοινωνήσουμε με κάποιον άνθρωπο
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Οι startup που “μαγνητίζουν” | Μαριλένα Πατέρα
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Οι startup που “μαγνητίζουν” | Μαρίνα Προκοϊωσήφη