Lifestyle
12 Χρήσεις της Μαγειρικής Σόδας για τέλειο καθάρισμα!

Η μαγειρική σόδα είναι ένα από τα πιο δραστικά καθαριστικά που μπορείς να βρεις στο σπίτι σου. Μπορείς να την προμηθευτείς πολύ εύκολα ακόμα και από το mini market της γειτονιάς. Τα αποτελέσματά της είναι πραγματικά μαγικά και δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν τα υπόλοιπα καθαριστικά του εμπορίου. Για να καταλάβεις καλύτερα το πόσο δραστική είναι, θα σου παρουσιάσουμε μερικές χρήσεις της μαγειρικής σόδας, πέρα φυσικά από το μαγείρεμα.
Πρόκειται για ένα εντελώς φυσικό υλικό, το οποίο αξίζει να το δοκιμάσεις προκειμένου να απαλλαχτείς από τα χημικά. Συγχρόνως θα σε γλιτώσει από περιττά έξοδα, μιας και το κόστος της μαγειρικής σόδας είναι πολύ χαμηλό. Η εφαρμογή της μπορεί να γίνει σε πολλά σημεία του σπιτιού με απόλυτη επιτυχία. Επίσης, λόγω του γεγονότος ότι χαρακτηρίζεται ως ένα ήπιο καθαριστικό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και σε μάρμαρα χωρίς να υπάρξει καμία αλλοίωση στο υλικό.
12 χρήσεις της μαγειρικής σόδας για τον καθαρισμό του σπιτιού σου!
1. Πλύσιμο πλυντηρίου ρούχων
Όσο περίεργο κι αν σου ακούγεται, το πλυντήριο σου έχει ανάγκη να πλένεται μία στο τόσο. Οι επαναλαμβανόμενες πλύσεις ρούχων, το κλείσιμο της πόρτας και το να αφήνεις τα ρούχα μέσα στον κάδο για ώρα, είναι ορισμένες από τις κακές συνήθειες που σχετίζονται με το πλυντήριο ρούχων. Εάν έχεις και εσύ μία από αυτές τις συνήθειες, καλό θα είναι να γνωρίζεις ότι το πλυντήριο σου ενδέχεται να συσσωρεύσει βακτήρια και μούχλα λόγω της υγρασίας. Ένας κακός οιωνός αυτού είναι όταν τα ρούχα σου, που μόλις έχουν βγει από τον κάδο, δεν μοσχοβολάνε, αλλά έχουν μια περίεργη μυρωδιά. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να αφήσεις το πλυντήριο σου να κάνει μία πλύση χωρίς ρούχα. Σε αυτήν πρόσθεσε λίγη μαγειρική σόδα αντί για απορρυπαντικό και αυτή θα πάρει όλες τις δυσάρεστες οσμές. Μπορείς να επαναλαμβάνεις τη διαδικασία μία φορά στις δύο εβδομάδες.
2. Καθαρισμός φούρνου
Μία ακόμα από τις χρήσεις της μαγειρικής σόδας είναι η καθαριότητα του φούρνου. Στο φούρνο συνήθως δημιουργούνται οι πιο επίμονοι λεκέδες, αυτοί που προέρχονται από τα λίπη και τα ξεραμένα φαγητά. Για να απαλλαγείς από αυτούς, καθάρισε το φούρνο σου με ένα μείγμα από 3 κουταλάκια μαγειρικής σόδας, 1 κουταλάκι νερό και το χυμό από 1 λεμόνι. Άπλωσε αυτή την πάστα στο εσωτερικό του φούρνου και άφησέ το να δράσει από 4 ώρες έως μία νύχτα. Στη συνέχεια, βούτηξε ένα σφουγγάρι σε ζεστό νερό με σαπούνι και τρίψε με αυτό κάθε σπιθαμή, ώστε να φύγουν όλοι οι λεκέδες.
3. Γυάλισμα ασημικών
Θέλεις ξανά λαμπερά ασημικά; Σου έχουμε την πιο αποτελεσματική συνταγή! Σε ένα μπολ βάλε μία κούπα ζεστό ξύδι και δύο κουταλάκια μαγειρική σόδα. Έχε στο νου σου ότι θα προκληθεί αντίδραση και θα αφρίσει, για αυτό μην τρομάξεις. Μόλις τελειώσει η αντίδραση ρίξε μέσα αυτά που θέλεις να γυαλίσεις και άφησέ τα για 2-3 ώρες. Τέλος, ξέπλυνε τα με άφθονο νερό και τα ασημικά σου δε θα είναι πια θαμπά!
4. Βουλωμένο σιφόνι
Εάν το σιφόνι της μπανιέρας, του μπάνιου ή του νιπτήρα σου έχει βουλώσει ή εάν απλά έχει έντονη μυρωδιά η αποχέτευση, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και εδώ μαγειρική σόδα! Αφού το καθαρίσεις από στοιχεία που εμποδίζουν, όπως οι τρίχες, ρίξε μισή κούπα σόδα και μισή κούπα ζεστό ξύδι. Περίμενε περίπου 15-20 λεπτά για να αντιδράσει και στη συνέχεια άφησε άφθονο νερό να τρέξει. Εάν το πρόβλημά σου είναι μεγαλύτερο, τότε καλύτερα να φωνάξεις κάποιον ειδικό στις αποφράξεις.
5. Καθαρισμός τζακιού
Εάν έχεις αρκετή υπομονή, τότε μπορείς να καθαρίσεις μόνος/-η σου το τζάκι. Αρχικά, σκούπισε την περίσσια στάχτη της εστίας. Στη συνέχεια, φτιάξε ένα μείγμα από 2 λίτρα νερό, μισό φλιτζάνι χλωρίνη και 6 κουταλιές μαγειρική σόδα. Με μία συρμάτινη βούρτσα ξεκίνα να τρίβεις το καθαριστικό που έφτιαξες στο εσωτερικό του τζακιού. Μόλις περάσεις όλη την εστία, με ένα βρεγμένο πανί πάρε όλα τα υπολείμματα που έχεις δημιουργήσει. Άφησε το να στεγνώσει και το τζάκι σου θα είναι σαν καινούργιο!
6. Καθαρισμός σίδερου
Μία από τις χρήσεις της μαγειρικής σόδας είναι και ο καθαρισμός του σίδερου. Δεν είναι καθόλου απίθανο ο πάτος του σίδερου να έχει μαυρίσει. Για να μην κάνεις καμιά ζημιά στα ρούχα σου, καλύτερα να τον καθαρίσεις. Φτιάξε ένα μείγμα από 2 κουταλάκια μαγειρικής σόδας και νερό και άπλωσε το σε ένα καθαρό πανί. Με αυτό τρίψε προσεκτικά τα μαυρισμένα σημεία, καθώς και τις τρύπες, έως ότου καθαρίσουν. Στη συνέχεια, σκούπισε το σίδερο με ένα νωπό πανάκι για τυχόν υπολείμματα.
7. Καθάρισμα τοίχου
Είναι γεγονός ότι μπορείς να εφαρμόσεις τη σόδα ακόμα και στους τοίχους σου. Ειδικά εάν έχεις παιδιά που συνηθίζουν να δείχνουν το ταλέντο τους στη ζωγραφική επάνω στους τοίχους, θα σου χρειαστεί το συγκεκριμένο καθαριστικό. Ακόμα, όμως, και αν απλά ο τοίχος σου έχει λερωθεί, τότε ανάμειξε λίγο ζεστό νερό με μαγειρική σόδα και τρίψε με αυτό το λεκέ. Ύστερα καθάρισε το σημείο με ένα βρεγμένο πανί.
8. Καθαρισμός πλακιδίων
Το πρόβλημα με τα πλακάκια είναι η βρωμιά και η μούχλα που συσσωρεύεται μεταξύ των αρμών. Στις χρήσεις της μαγειρικής σόδας περιλαμβάνεται ο καθαρισμός των πλακιδίων και η αντιμετώπιση της μούχλας. Σε ένα μπολ με 7 κούπες νερό, ρίξε μισή κούπα σόδα, ¼ της κούπας λευκό ξύδι και ⅓ της κούπας λεμόνι. Χρησιμοποίησε αυτό το δραστικό καθαριστικό τρίβοντάς το με μία οδοντόβουρτσα, μέχρι να ασπρίσουν οι αρμοί.
9. Καθάρισμα καναπέ
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις μαγειρική σόδα για να καθαρίσεις τον καναπέ σου ή το στρώμα σου. Εάν απλά έχει δυσάρεστη οσμή, τότε πασπάλισε πάνω λίγη σόδα για 20 λεπτά προκειμένου να απορροφήσει τη μυρωδιά. Εάν, όμως, υπάρχει λεκές, τότε ανάμειξε 1 κουταλιά σόδας, 1 κουταλιά υγρό απορρυπαντικό, 4-5 κουταλιές λευκό ξύδι και 1 ποτήρι ζεστό νερό. Ψέκασε με αυτό το μείγμα το λεκέ και μετά από μερικά δευτερόλεπτα αφαίρεσε το με ένα υγρό μαντηλάκι. Ενώ εάν πρόκειται για δυσκολότερο λεκέ, όπως από κρασί, τότε μία πάστα από μαγειρική σόδα και νερό είναι αρκετή για να εξαλειφθεί ο λεκές!
10. Γυάλισμα μαρμάρου
Το μάρμαρο είναι ένα ευαίσθητο υλικό, όμως η μαγειρική σόδα μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς κανένα πρόβλημα. Μπορείς να ανακατέψεις 3 κουταλιές της σούπας σε 1 λίτρο νερό και να το απλώσεις σε οποιαδήποτε μαρμάρινη επιφάνεια. Αφού το αφήσεις 4 ώρες, τρίψε με ένα νωπό σφουγγάρι για να φύγει το καθαριστικό. Με αυτόν τον τρόπο τα μάρμαρά σου θα γυαλίζουν σαν καινούργια!
11. Καθάρισμα λεκάνης τουαλέτας
Για να απαλλαγείς μια για πάντα από την κιτρινίλα της λεκάνης σου κάνε χρήση μαγειρικής σόδας. Πασπάλισε με μαγειρική σόδα τα τοιχώματα της λεκάνης και άφησέ τη να δράσει για ένα βράδυ. Την επόμενη μέρα, τρίψε καλά με το βουρτσάκι και η τουαλέτα σου θα είναι κατάλευκη!
12. Εξόντωση μυρμηγκιών
Πέρα από καθαριστικό, οι χρήσεις της μαγειρικής σόδας είναι και κατά των μυρμηγκιών. Εάν έχεις πρόβλημα από εισβολή μυρμηγκιών στο σπίτι σου πασπάλισε ίση ποσότητα ζάχαρης και μαγειρικής σόδας στα σημεία που τα έχεις εντοπίσει. Αυτή η παγίδα θα εξοντώσει μια και καλή τους απρόσκλητους επισκέπτες της κουζίνας σου.
Από:
Εκδηλώσεις
Ημερίδα με τίτλο: « Τεχνητή Νοημοσύνη και Εκπαίδευση -Επαναπροσδιορίζοντας την διδασκαλία και την μάθηση.»

Τα Αρσάκεια Σχολεία Θεσσαλονίκης διοργανώνουν ημερίδα με τίτλο: «Τεχνητή
Νοημοσύνη και Εκπαίδευση – Επαναπροσδιορίζοντας την διδασκαλία και την μάθηση.», η
οποία θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Αρσάκειου Δημοτικού Θεσσαλονίκης.
Η ημερίδα εστιάζει στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης ως εκπαιδευτικό εργαλείο που
σκοπό έχει να επαναπροσδιορίσει τις παραδοσιακές μεθόδους διδασκαλίας, ενισχύοντας
την ατομική συμμετοχή και εμπλοκή των μαθητών μέσω έρευνας και καταρρίπτοντας τη
κλασική προσέγγιση «λύσε», «απάντησε», «βρες», «υπολόγισε» κ.ά..
Η ημερίδα θα περιλαμβάνει 4 ενότητες τις οποίες θα παρουσιάσουν και θα αναλύσουν
εγκεκριμένοι ομιλητές του εκπαιδευτικού και τεχνολογικού χώρου. Πρόκειται για την
κυρία Ζωή Γαβριηλίδου, καθηγήτρια Θεωρητικής Γλωσσολογίας τού Τμήματος
Φιλολογίας τού Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, τον δρ Άρη Μαυρομμάτη,
μαθηματικός‒θεωρητικός Τέχνης, Ανάπτυξης Υπερμέσων του Κέντρου Διά Βίου
Μάθησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, τον κύριο Γιάννη Αναστασόπουλο,
διευθυντής Microsoft στον τομέα τής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα και
την κυρία Έλενα Ζαγλαρίδου, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την
Microsoft στην Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα και Αδριατική.
Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους ομιλητές, να θέσουν
τα ερωτήματα τους και να δουν στην πράξη όλα όσα περιλαμβάνουν οι ομιλίες καθώς θα
πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις με μικροδιδασκαλίες με τη χρήση Τεχνητής
Νοημοσύνης, από εκπαιδευτικούς του Αρσακείου Δημοτικού Θεσσαλονίκης.Κατά τη λήξη
της ημερίδας, όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης.
Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή εδώ:
https://forms.office.com/e/E7m1ZqLsdZ
Γαστρονομία
Masterclass: Οι θησαυροί της αγοράς Μοδιάνο: Ταξίδι στις γεύσεις της Ελλάδας

Κατά τη διάρκεια της γιορτινής περιόδου, η εμβληματική Αγορά Μοδιάνο, φιλοξένησε μία ακόμη ξεχωριστή περιήγηση γαστρονομίας με επίκεντρο τις αυθεντικές ελληνικές γεύσεις και τα τοπικά προϊόντα που μπορεί να βρει ο επισκέπτης στα καταστήματά της. Η δραστηριότητα, σχεδιασμένη αποκλειστικά για τον Σύνδεσμο Ξεναγών Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος, στόχευσε στο να αναδείξει την Αγορά ως έναν ξεχωριστό τουριστικό προορισμό, που αποτελεί πυλώνα της τοπικής γαστρονομικής παράδοσης, μέσα από μια περιήγηση στα αυθεντικά προϊόντα και τους ανθρώπους που τα δημιουργούν.
Η εκδήλωση ξεκίνησε στον εξώστη της Αγοράς, όπου όλοι οι συμμετέχοντες συγκεντρώθηκαν για μια πρώτη γνωριμία. Εκεί, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα ζεστό ρόφημα δίκταμου από το κατάστημα «Modiano’s Bahar», ενώ η ομάδα των Chef Stories ξεκίνησε παράλληλα την εισήγηση της, με σκοπό την ενημέρωση για την γενική φιλοσοφίας της Αγοράς και την σημασία της ανάδειξης τοπικών προϊόντων.
Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και ξεκίνησαν την περιήγησή τους στα καταστήματα της Αγοράς, με κάθε στάση να αποτελεί έναν μικρό σταθμό γευστικής ανακάλυψης.
Τα καταστήματα που επισκεφθήκαμε μας πρόσφεραν ξεχωριστές μπουκιές από όλη την Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα μοιράστηκαν μαζί μας πληροφορίες σχετικά με την επαγγελματική τους διαδρομή και τον τρόπο παραγωγής και διάθεσης των αγαθών τους.
Τα βήματα μας, καθοδήγησαν η Νανά Ζυγούρα, σύμβουλος επιχειρηματικής ανάπτυξης, εκπαιδεύτρια και συνεργάτιδα της εταιρίας Chef Stories και η Σύλβια Κουμεντάκη Director / Gastronomy Events’ Specialist & Consultant της εταιρίας Chef Stories.
Ξεκινώντας από το κατάστημα «Το Πιροσκί», δοκιμάσαμε τα βραβευμένα πιροσκί με γέμιση μπουγιουρντί, ανακαλύπτοντας την πλούσια παράδοση της Ποντιακής κουζίνας. Στον «Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεσοτόπου Λέσβου» γνωρίσαμε το αυθεντικό λαδοτύρι ΠΟΠ Μυτιλήνης, μαθαίνοντας για τη διαδικασία παραγωγής του. Στο «Τυροκομείο Αρβανίτη», γευτήκαμε μια ποικιλία τυριών, όπως φέτα ΠΟΠ, μανούρι ΠΟΠ, κυανό μπλε τυρί και γραβιέρα, συνοδευόμενα από χρήσιμες πληροφορίες για την παραγωγή τους. Με σκοπό το ταίριασμα με τα τυροκομικά, ακολούθησε το μέλι, με γευσιγνωσία τεσσάρων διαφορετικών μελιών που εμπορεύεται η εταιρία “Wise Greece”, όπου ακούσαμε προσεκτικά τη διαδικασία μελισσοκομίας αλλά και τα χαρακτηριστικά της κάθε ποικιλίας. Σειρά είχε το κατάστημα «Chrisopigi Deli» με γευσιγνωσία ελαιόλαδου και σημαντικές πληροφορίες για τα Κρητικά προϊόντα. Μία μοναδική γευσιγνωσία ελαιόλαδου, αλλά και ελιάς, είχαμε την ευκαιρία να μας παρουσιάσει το κατάστημα «Olicatessen» ολοκληρώνοντας τις γνώσεις μας για τις ξεχωριστές ποικιλίες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.
Η περιήγηση συνεχίστηκε στο «Modiano’s Bahar”, όπου οι συμμετέχοντες έπαιξαν ένα διαδραστικό παιχνίδι όσφρησης, με μπαχαρικά ξυπνώντας τις αισθήσεις και τη φαντασία τους. Το Masterclass συνεχίστηκε στο νέο κατάστημα, την “Ψαραγορά Μοδιάνο”, όπου δοκιμάσαμε τηγανισμένο γαύρο, μια αυθεντική θαλασσινή λιχουδιά της ελληνικής κουζίνας.
Στη συνέχεια, απολαύσαμε ιταλικές γεύσεις στο επίσης νέο κατάστημα, «Panini Artistici», με αφράτη φοκάτσια και πανίνι με porchetta, provola, μοσχαρίσια κεφτεδάκια με σάλτσα san marzano. Ολοκληρώσαμε τις αλμυρές γεύσεις με το εμβληματικό «Μπιφτέκι του κυρ Γιώργου» με την χειροποίητη sauce από πιπεριά φλωρίνης, από το κατάστημα «Meating Place Διδασκάλου».
Το γλυκό φινάλε της ημέρας περιλάμβανε χαλβά σε μοναδικούς συνδυασμούς από το «Wild Souls», γλυκά πουράκια με βούτυρο αμυγδάλου, ταχίνι και καταΐφι από το «Ηλιοτρόπιο» και φυσικά παραδοσιακές καριόκες Ξάνθης από το κατάστημα «Θωμάς Καριόκα».
Την επιμέλεια της εκδήλωσης είχε η εταιρία Chef Stories E.E. Συμβουλευτικές Υπηρεσίες – Διοργάνωση Εκδηλώσεων.
Lifestyle
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΛΟΤΥΧΙΑΣ 2025

Ένα μήνυμα για σένα…
Το φως της ελπίδας για µια καλύτερη ζωή λάµπει πάντα πιο δυνατά τις πρώτες µέρες κάθε
Νέας Χρονιάς. Ένας καινούργιος χρόνος ήρθε και είναι έτοιµος να µας υποσχεθεί τα πάντα.
Κάντε τον απολογισµό σας για τη χρονιά που πέρασε και ξεκινήστε µε νέα όνειρα,
καινούργια σχέδια και στόχους για µια καλύτερη αρχή!
Καλωσορίσατε στο µαγικό ταξίδι της Νέας Χρονιάς.
Το Ηµερολόγιο Καλοτυχίας 2025 υπόσχεται να είναι σύντροφος, σύµβουλος και οδηγός σας
σ’ αυτό το υπέροχο, καλότυχο και µαγευτικό ταξίδι.
Κρατήστε το στα χέρια σας, ξεφυλλίστε τις σελίδες του και αφεθείτε…
Θα είναι κοντά σας για να σας υπενθυµίζει κάθε µέρα, κάθε εβδοµάδα, κάθε µήνα της
καινούργιας χρονιάς, µερικές απλές αλήθειες, µικρά µυστικά και µηνύµατα που θα
ανοίξουν ένα “παράθυρο” απ’ όπου θα µπορείτε να δείτε τον εαυτό σας µε “άλλα µάτια”,
να ανακαλύψετε τις απεριόριστες δυνατότητες που διαθέτετε και να τις εκµεταλλευτείτε
για να ζήσετε µια ζωή γεµάτη Καλοτυχία.
Ναι, σας αξίζει!!!
Γεµίστε τις σελίδες του µε τις δικές σας χαρές, τις µικρές και µεγάλες επιθυµίες και απλώς
ευχηθείτε να γίνουν πραγµατικότητα.
Καλή και ευλογηµένη χρονιά µε όλα τα αγαθά του Θεού στην αγκαλιά σας!
Ευτυχισµένος ο καινούργιος χρόνος, είναι δικός σας, είναι δικός µας, όλων µας…
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Μύρτος» σε όλα τα βιβλιοπωλεία.
Πληροφορίες στο τηλ. 210-8028828, [email protected],
-
Videos
Η ιστορία του BusinessWoman
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Παναγιώτα Μαθιουδάκη | Ανακαλύπτοντας την ομορφιά…
-
Videos
Πέγκυ Μουζάκη | Επικοινωνία και Συγκρούσεις με Αποδοχή, Κατανόηση και Σεβασμό
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Οι startup που “μαγνητίζουν” | Στεφανία Φράρου
-
Videos
Πέγκυ Μουζάκη | 5 Αλήθειες για να επικοινωνήσουμε με κάποιον άνθρωπο
-
Συνεντεύξεις
Ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής προσκεκλημένος του Οργανισμού Περιφέρειας Τοσκάνης
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Οι startup που “μαγνητίζουν” | Κική και Αντρέα
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Οι startup που “μαγνητίζουν” | Μαριλένα Πατέρα