Lifestyle
4 Εύκολα Βήματα για να Βγάλεις το Κερί από τα Ρούχα!

Έστω ότι έχεις φτιάξει στο σπίτι ρομαντική ατμόσφαιρα με κεράκια για να χαλαρώσεις. Θέλεις να μετακινήσεις το κερί και τσουπ πέφτει υγρό από το κερί στο παντελόνι σου. Εναλλακτικά, ίσως είσαι απρόσεκτος/-η ενώ γυρνάς από την ανάσταση του Πάσχα και τα καλά σου ρούχα έχουν πλέον λεκέ από τη λαμπάδα. Ακόμα, όμως, κι αν δεν ισχύει κάποιο από αυτά τα σενάρια, η ερώτηση είναι μία: “ Πώς βγαίνει το κερί από τα ρούχα; ”. Εμείς σου έχουμε τη λύση!
Πρώτα από όλα δε χρειάζεται να πανικοβληθείς. Το κερί είναι ναι μεν ένας δύσκολος λεκές, αλλά όχι όπως το λάδι ή το μελάνι. Το κερί απλώς χρειάζεται ειδική μεταχείριση προκειμένου να αφαιρεθεί πλήρως χωρίς να αφήσει σημάδι ή να καταστρέψει το ρούχο σου. Δεν είναι ένας συνηθισμένος λεκές, παρ’ όλα αυτά καλό θα ήταν να μάθεις πώς να τον αντιμετωπίσεις όταν και εάν σου συμβεί. Ακολούθησε τα παρακάτω βήματα και ανακάλυψε πώς βγαίνει το κερί από τα ρούχα!
Πώς βγαίνει το κερί από τα ρούχα γρήγορα και εύκολα;
Βήμα Νο 1: Άφησε το λεκέ να κρυώσει
Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους λεκέδες, μην προσπαθήσεις να αφαιρέσεις το λεκέ από κερί αμέσως. Εάν θελήσεις να τρίψεις το λεκέ όταν ακόμα είναι ζεστός, το πιο πιθανό είναι να εξαπλωθεί περισσότερο και να κάνεις τα πράγματα χειρότερα. Για αυτό άφησε το λεκέ να στεγνώσει από μόνος του. Εναλλακτικά μπορείς να βάλεις το ρούχο στο ψυγείο ή την κατάψυξη. Εάν σου φαίνεται περίεργο ή δε θέλεις να μυρίσει η αγαπημένη σου μπλούζα, τότε μπορείς να τοποθετήσεις πάνω στο λεκέ παγάκια για να κρυώσει γρηγορότερα. Αυτή η πρακτική εφαρμόζεται σε χαλιά και μεγάλα υφάσματα, όπως κάλυμμα από καναπέ, τα οποία είναι πρακτικά αδύνατον να τα μεταφέρεις στο ψυγείο.
Βήμα Νο 2: Αφαίρεσε προσεκτικά το περίσσιο κερί
Το δεύτερο βήμα της διαδικασίας για το πώς βγαίνει το κερί από τα ρούχα είναι η αφαίρεση του μεγαλύτερου μέρους του λεκέ. Η ψύξη βοήθησε ώστε να “πετρώσει” ο λεκές και να “σπάσει” ευκολότερα. Αυτό σημαίνει ότι μόνο με λίγο τρίψιμο θα ξεκολλήσει και θα αφαιρεθεί. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποιο μη αιχμηρό αντικείμενο όπως, μαχαίρι βουτύρου, ένα κουτάλι ή ένα μεταλλικό χάρακα. Ιδιαίτερα εάν το ρούχο είναι από ευαίσθητο ύφασμα, όπως μετάξι, απαιτούνται απαλές κινήσεις, για να μην το σκίσεις.
Βήμα Νο 3: Σιδέρωσε τον λεκέ
Εφόσον έχεις εκτελέσει σωστά τα προηγούμενα βήματα, θα έχει μείνει πλέον ελάχιστο κερί στα ρούχα σου. Τώρα το μόνο που χρειάζεται είναι να το λιώσεις. Αυτό θα το κάνεις σιδερώνοντας το. Τοποθέτησε ένα φύλλο απορροφητικού χαρτιού κουζίνας κάτω από το ρούχο και ένα επάνω από αυτό. Εάν το ρούχο σου είναι φτιαγμένο από ευαίσθητο ύφασμα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ακόμα και πετσέτα. Βάλε το σίδερο σε χαμηλή θερμοκρασία και όχι σε λειτουργία ατμού και σιδέρωσε το λεκέ. Με τη θερμότητα το κερί θα λιώνει και θα απορροφάται από το χαρτί ή την πετσέτα αντίστοιχα. Εάν το χαρτί έχει γεμίσει με κερί, τότε αντικατάστησέ το με άλλο. Πρόσεξε μόνο να μη χρησιμοποιήσεις χαρτοπετσέτες γιατί ενδέχεται να αφήνουν κομματάκια σε ορισμένους τύπους υφασμάτων.
Εναλλακτικά, εάν φοβάσαι να σιδερώσεις το ρούχο σου γιατί είναι αρκετά ευαίσθητο, υπάρχει κι άλλη απάντηση στην ερώτηση πώς βγαίνει το κερί από τα ρούχα. Εκτέλεσε ξανά την ίδια διαδικασία με το χαρτί κουζίνας και χρησιμοποίησε πιστολάκι μαλλιών. Μόλις 5 δευτερόλεπτα, φυσώντας σε σταθερό σημείο με σταθερή θερμότητα, είναι αρκετά προκειμένου να λιώσει το κερί και να αφαιρεθεί από το ύφασμα.
Βήμα Νο 4: Πλύνε τα ρούχα
Έχεις φτάσει αισίως πια στο τελικό στάδιο. Πριν αφήσεις το ρούχο στα χέρια του πλυντηρίου, ρίξε λίγο οινόπνευμα και στη συνέχεια στράγγιξε το ρούχο σε ένα χαρτί για να αφαιρεθούν τυχόν υπολείμματα του λεκέ. Έπειτα, ρίξε στο λεκέ από το κερί υγρό για τους λεκέδες. Πλύνε το ρούχο στο πλυντήριο επιλέγοντας πρόγραμμα με υψηλούς βαθμούς, αρκεί να το αντέχει και το ύφασμα του ρούχου φυσικά. Μόλις τελειώσει η λειτουργία, φρόντισε να ελέγξεις εάν έφυγε ο λεκές από κερί, ώστε να μπορέσεις να το βάλεις στο στεγνωτήριο. Διαφορετικά, εάν στεγνώσει χωρίς να έχει φύγει, να είσαι σίγουρος/- η ότι θα μείνει για πάντα! Επίσης, αν πρόκειται για πολύ λεπτό και ευαίσθητο ύφασμα, προτίμησε να το πλύνεις στο χέρι.
Από: Κλειώ Ρίζου
Εκδηλώσεις
Ημερίδα με τίτλο: « Τεχνητή Νοημοσύνη και Εκπαίδευση -Επαναπροσδιορίζοντας την διδασκαλία και την μάθηση.»

Τα Αρσάκεια Σχολεία Θεσσαλονίκης διοργανώνουν ημερίδα με τίτλο: «Τεχνητή
Νοημοσύνη και Εκπαίδευση – Επαναπροσδιορίζοντας την διδασκαλία και την μάθηση.», η
οποία θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Αρσάκειου Δημοτικού Θεσσαλονίκης.
Η ημερίδα εστιάζει στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης ως εκπαιδευτικό εργαλείο που
σκοπό έχει να επαναπροσδιορίσει τις παραδοσιακές μεθόδους διδασκαλίας, ενισχύοντας
την ατομική συμμετοχή και εμπλοκή των μαθητών μέσω έρευνας και καταρρίπτοντας τη
κλασική προσέγγιση «λύσε», «απάντησε», «βρες», «υπολόγισε» κ.ά..
Η ημερίδα θα περιλαμβάνει 4 ενότητες τις οποίες θα παρουσιάσουν και θα αναλύσουν
εγκεκριμένοι ομιλητές του εκπαιδευτικού και τεχνολογικού χώρου. Πρόκειται για την
κυρία Ζωή Γαβριηλίδου, καθηγήτρια Θεωρητικής Γλωσσολογίας τού Τμήματος
Φιλολογίας τού Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, τον δρ Άρη Μαυρομμάτη,
μαθηματικός‒θεωρητικός Τέχνης, Ανάπτυξης Υπερμέσων του Κέντρου Διά Βίου
Μάθησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, τον κύριο Γιάννη Αναστασόπουλο,
διευθυντής Microsoft στον τομέα τής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα και
την κυρία Έλενα Ζαγλαρίδου, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την
Microsoft στην Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα και Αδριατική.
Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους ομιλητές, να θέσουν
τα ερωτήματα τους και να δουν στην πράξη όλα όσα περιλαμβάνουν οι ομιλίες καθώς θα
πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις με μικροδιδασκαλίες με τη χρήση Τεχνητής
Νοημοσύνης, από εκπαιδευτικούς του Αρσακείου Δημοτικού Θεσσαλονίκης.Κατά τη λήξη
της ημερίδας, όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης.
Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή εδώ:
https://forms.office.com/e/E7m1ZqLsdZ
Γαστρονομία
Masterclass: Οι θησαυροί της αγοράς Μοδιάνο: Ταξίδι στις γεύσεις της Ελλάδας

Κατά τη διάρκεια της γιορτινής περιόδου, η εμβληματική Αγορά Μοδιάνο, φιλοξένησε μία ακόμη ξεχωριστή περιήγηση γαστρονομίας με επίκεντρο τις αυθεντικές ελληνικές γεύσεις και τα τοπικά προϊόντα που μπορεί να βρει ο επισκέπτης στα καταστήματά της. Η δραστηριότητα, σχεδιασμένη αποκλειστικά για τον Σύνδεσμο Ξεναγών Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος, στόχευσε στο να αναδείξει την Αγορά ως έναν ξεχωριστό τουριστικό προορισμό, που αποτελεί πυλώνα της τοπικής γαστρονομικής παράδοσης, μέσα από μια περιήγηση στα αυθεντικά προϊόντα και τους ανθρώπους που τα δημιουργούν.
Η εκδήλωση ξεκίνησε στον εξώστη της Αγοράς, όπου όλοι οι συμμετέχοντες συγκεντρώθηκαν για μια πρώτη γνωριμία. Εκεί, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα ζεστό ρόφημα δίκταμου από το κατάστημα «Modiano’s Bahar», ενώ η ομάδα των Chef Stories ξεκίνησε παράλληλα την εισήγηση της, με σκοπό την ενημέρωση για την γενική φιλοσοφίας της Αγοράς και την σημασία της ανάδειξης τοπικών προϊόντων.
Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και ξεκίνησαν την περιήγησή τους στα καταστήματα της Αγοράς, με κάθε στάση να αποτελεί έναν μικρό σταθμό γευστικής ανακάλυψης.
Τα καταστήματα που επισκεφθήκαμε μας πρόσφεραν ξεχωριστές μπουκιές από όλη την Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα μοιράστηκαν μαζί μας πληροφορίες σχετικά με την επαγγελματική τους διαδρομή και τον τρόπο παραγωγής και διάθεσης των αγαθών τους.
Τα βήματα μας, καθοδήγησαν η Νανά Ζυγούρα, σύμβουλος επιχειρηματικής ανάπτυξης, εκπαιδεύτρια και συνεργάτιδα της εταιρίας Chef Stories και η Σύλβια Κουμεντάκη Director / Gastronomy Events’ Specialist & Consultant της εταιρίας Chef Stories.
Ξεκινώντας από το κατάστημα «Το Πιροσκί», δοκιμάσαμε τα βραβευμένα πιροσκί με γέμιση μπουγιουρντί, ανακαλύπτοντας την πλούσια παράδοση της Ποντιακής κουζίνας. Στον «Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεσοτόπου Λέσβου» γνωρίσαμε το αυθεντικό λαδοτύρι ΠΟΠ Μυτιλήνης, μαθαίνοντας για τη διαδικασία παραγωγής του. Στο «Τυροκομείο Αρβανίτη», γευτήκαμε μια ποικιλία τυριών, όπως φέτα ΠΟΠ, μανούρι ΠΟΠ, κυανό μπλε τυρί και γραβιέρα, συνοδευόμενα από χρήσιμες πληροφορίες για την παραγωγή τους. Με σκοπό το ταίριασμα με τα τυροκομικά, ακολούθησε το μέλι, με γευσιγνωσία τεσσάρων διαφορετικών μελιών που εμπορεύεται η εταιρία “Wise Greece”, όπου ακούσαμε προσεκτικά τη διαδικασία μελισσοκομίας αλλά και τα χαρακτηριστικά της κάθε ποικιλίας. Σειρά είχε το κατάστημα «Chrisopigi Deli» με γευσιγνωσία ελαιόλαδου και σημαντικές πληροφορίες για τα Κρητικά προϊόντα. Μία μοναδική γευσιγνωσία ελαιόλαδου, αλλά και ελιάς, είχαμε την ευκαιρία να μας παρουσιάσει το κατάστημα «Olicatessen» ολοκληρώνοντας τις γνώσεις μας για τις ξεχωριστές ποικιλίες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.
Η περιήγηση συνεχίστηκε στο «Modiano’s Bahar”, όπου οι συμμετέχοντες έπαιξαν ένα διαδραστικό παιχνίδι όσφρησης, με μπαχαρικά ξυπνώντας τις αισθήσεις και τη φαντασία τους. Το Masterclass συνεχίστηκε στο νέο κατάστημα, την “Ψαραγορά Μοδιάνο”, όπου δοκιμάσαμε τηγανισμένο γαύρο, μια αυθεντική θαλασσινή λιχουδιά της ελληνικής κουζίνας.
Στη συνέχεια, απολαύσαμε ιταλικές γεύσεις στο επίσης νέο κατάστημα, «Panini Artistici», με αφράτη φοκάτσια και πανίνι με porchetta, provola, μοσχαρίσια κεφτεδάκια με σάλτσα san marzano. Ολοκληρώσαμε τις αλμυρές γεύσεις με το εμβληματικό «Μπιφτέκι του κυρ Γιώργου» με την χειροποίητη sauce από πιπεριά φλωρίνης, από το κατάστημα «Meating Place Διδασκάλου».
Το γλυκό φινάλε της ημέρας περιλάμβανε χαλβά σε μοναδικούς συνδυασμούς από το «Wild Souls», γλυκά πουράκια με βούτυρο αμυγδάλου, ταχίνι και καταΐφι από το «Ηλιοτρόπιο» και φυσικά παραδοσιακές καριόκες Ξάνθης από το κατάστημα «Θωμάς Καριόκα».
Την επιμέλεια της εκδήλωσης είχε η εταιρία Chef Stories E.E. Συμβουλευτικές Υπηρεσίες – Διοργάνωση Εκδηλώσεων.
Lifestyle
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΛΟΤΥΧΙΑΣ 2025

Ένα μήνυμα για σένα…
Το φως της ελπίδας για µια καλύτερη ζωή λάµπει πάντα πιο δυνατά τις πρώτες µέρες κάθε
Νέας Χρονιάς. Ένας καινούργιος χρόνος ήρθε και είναι έτοιµος να µας υποσχεθεί τα πάντα.
Κάντε τον απολογισµό σας για τη χρονιά που πέρασε και ξεκινήστε µε νέα όνειρα,
καινούργια σχέδια και στόχους για µια καλύτερη αρχή!
Καλωσορίσατε στο µαγικό ταξίδι της Νέας Χρονιάς.
Το Ηµερολόγιο Καλοτυχίας 2025 υπόσχεται να είναι σύντροφος, σύµβουλος και οδηγός σας
σ’ αυτό το υπέροχο, καλότυχο και µαγευτικό ταξίδι.
Κρατήστε το στα χέρια σας, ξεφυλλίστε τις σελίδες του και αφεθείτε…
Θα είναι κοντά σας για να σας υπενθυµίζει κάθε µέρα, κάθε εβδοµάδα, κάθε µήνα της
καινούργιας χρονιάς, µερικές απλές αλήθειες, µικρά µυστικά και µηνύµατα που θα
ανοίξουν ένα “παράθυρο” απ’ όπου θα µπορείτε να δείτε τον εαυτό σας µε “άλλα µάτια”,
να ανακαλύψετε τις απεριόριστες δυνατότητες που διαθέτετε και να τις εκµεταλλευτείτε
για να ζήσετε µια ζωή γεµάτη Καλοτυχία.
Ναι, σας αξίζει!!!
Γεµίστε τις σελίδες του µε τις δικές σας χαρές, τις µικρές και µεγάλες επιθυµίες και απλώς
ευχηθείτε να γίνουν πραγµατικότητα.
Καλή και ευλογηµένη χρονιά µε όλα τα αγαθά του Θεού στην αγκαλιά σας!
Ευτυχισµένος ο καινούργιος χρόνος, είναι δικός σας, είναι δικός µας, όλων µας…
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Μύρτος» σε όλα τα βιβλιοπωλεία.
Πληροφορίες στο τηλ. 210-8028828, [email protected],
-
Videos
Η ιστορία του BusinessWoman
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Παναγιώτα Μαθιουδάκη | Ανακαλύπτοντας την ομορφιά…
-
Videos
Πέγκυ Μουζάκη | Επικοινωνία και Συγκρούσεις με Αποδοχή, Κατανόηση και Σεβασμό
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Οι startup που “μαγνητίζουν” | Στεφανία Φράρου
-
Videos
Πέγκυ Μουζάκη | 5 Αλήθειες για να επικοινωνήσουμε με κάποιον άνθρωπο
-
Συνεντεύξεις
Ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής προσκεκλημένος του Οργανισμού Περιφέρειας Τοσκάνης
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Οι startup που “μαγνητίζουν” | Κική και Αντρέα
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Οι startup που “μαγνητίζουν” | Μαριλένα Πατέρα