Connect with us

Lifestyle

6 Απλά Βήματα για να Απαλλαγείς από τα Μυρμήγκια στην Κουζίνα σου!

Η κουζίνα είναι, ίσως, εκείνος ο χώρος του σπιτιού, του οποίου η καθαριότητα μας απασχολεί περισσότερο. Λόγω του ότι εκεί συγκεντρώνονται τα τρόφιμα, είναι πολύ σημαντικό να παραμένει καθαρή. Με άλλα λόγια, πρόκειται για κομβικό σημείο της διατήρησης της υγιεινής στο σπίτι. Τι συμβαίνει, όμως, όταν εισβάλλουν μυρμήγκια στην κουζίνα; Σίγουρα, το θέαμα δεν είναι ευχάριστο, όπως και η αίσθηση ότι η κουζίνα μας δεν είναι τόσο καθαρή, όσο θα θέλαμε. Σε κάθε περίπτωση, δε σου προτείνουμε να μάθεις να συμβιώνεις αρμονικά μαζί τους. Αντιθέτως, θα πρέπει να βρεις αποτελεσματικούς τρόπους να απαλλαγείς από την παρουσία τους.

Αλλά γιατί να εισέλθουν μυρμήγκια στην κουζίνα σου; Ένα ανοιχτό παράθυρο είναι αρκετό για να προσελκύσει αυτούς τους ανεπιθύμητους επισκέπτες. Συνήθως, αναζητούν τροφή και νερό, καθώς τα «τραβούν» μυρωδιές της κουζίνας. Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει να κλείνουμε πάντα τις συσκευασίες των τροφίμων στο σπίτι. Ένας σίγουρος και άμεσος τρόπος για να απαλλαγείς από τα μυρμήγκια στην κουζίνα είναι η επαγγελματική απεντόμωση. Ωστόσο, αν προτιμάς να δοκιμάσεις και άλλες μεθόδους, ίσως πιο φυσικές, υπάρχουν λύσεις. Θα ήθελες να μάθεις κάποιες συμβουλές για να απαλλαγείς από τα μυρμήγκια που εισβάλουν στην κουζίνα σου;

6 απλά βήματα για να απαλλαγείς από τα μυρμήγκια στην κουζίνα!

Βήμα 1ο: Κλείσε καλά τα σκεύη που περιέχουν τρόφιμα

Μια απλή μυρωδιά φαγητού μπορεί να προσελκύσει ένα στρατό μυρμηγκιών στην κουζίνα σου. Δεν έχει σημασία αν είναι μαγειρεμένο φαγητό, ή κάποιο ωμό συστατικό. Φυσικά, δεν εννοούμε ότι τα μυρμήγκια έχουν τον απώτερο σκοπό να διαταράξουν την ηρεμία σου. Ο σκοπός τους είναι να συλλέξουν όσο το δυνατόν περισσότερη τροφή για τη φωλιά τους, καθώς είναι πολύ εργατικά. Αυτός είναι ένας λόγος για να μην πανικοβληθείς, αν τα συναντήσεις στον κήπο, ή το μπαλκόνι σου. Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν να συμβιώσετε στο εσωτερικό του σπιτιού. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να προστατεύεις τα τρόφιμα σου, τοποθετώντας τα σε δοχεία που κλείνουν αεροστεγώς. Αυτός είναι ένας τρόπος για να μην ενθαρρύνεις τα μυρμήγκια να πλησιάσουν.

Βήμα 2ο: Καθάρισε τα ψίχουλα & υπολείμματα τροφών

Είναι λογικό να μην έχεις χρόνο να κάνεις γενική καθαριότητα στην κουζίνα κάθε μέρα. Άλλωστε, κάτι τέτοιο θα ήταν υπερβολή. Από την άλλη πλευρά, γνώριζες ότι ακόμα και η ύπαρξη υπολειμμάτων φαγητού μπορεί να προσελκύσει μυρμήγκια στην κουζίνα σου; Κάποια ψίχουλα από ψωμί, λίγες σταγόνες χυμού που έσταξαν στον πάγκο της κουζίνας και άλλα τόσα καθημερινά πράγματα μπορεί να κάνουν τη ζημιά.

Τι έχουμε να σου προτείνουμε για αυτό; Το πιο απλό πράγμα που μπορείς να κάνεις, είναι να καθαρίζεις επιτόπου το σημείο όπου υπάρχουν ψίχουλα και υπολείμματα τροφών. Χρησιμοποίησε ένα καθαρό, ελαφρώς βρεγμένο σφουγγαράκι, ή απορροφητικό πανάκι, το οποίο έχεις εμποτίσει με λίγο λευκό ξύδι. Τα μυρμήγκια, όπως και άλλα ζωύφια, απωθούνται από το ξύδι. Συνεπώς, όταν καθαρίζεις τα ψίχουλα με ένα πανάκι βρεγμένο με ξύδι, μειώνεις δραματικά τις πιθανότητες να σε επισκεφθούν ξανά.

 

Βήμα 3ο: Φρόντισε για τη σωστή καθαριότητα του δαπέδου

Μήπως τα υλικά που χρησιμοποιείς για τον εβδομαδιαίο καθαρισμό της κουζίνας δεν επαρκούν για να απωθήσουν τα μυρμήγκια; Ίσως το κλασικό καθαριστικό πατώματος που βρίσκουμε στο super market δεν είναι κατάλληλο για το χώρο σου, αν δέχεσαι εισβολή μυρμηγκιών. Αντίθετα, σου προτείνουμε να στραφείς προς μια πιο φυσική και οικολογική επιλογή. Στον κουβά της σφουγγαρίστρας σου τοποθέτησε μπόλικο χλιαρό νερό και μισή κούπα λευκό ξύδι. Αν δεν έχεις λευκό ξύδι, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και το παραδοσιακό ξύδι, το οποίο όμως έχει πιο έντονο άρωμα. Φυσικά, το έντονο άρωμα θα απωθήσει ακόμα περισσότερο τα μυρμήγκια, αλλά μπορεί να είναι δυσάρεστο για σένα.

Στη συνέχεια, σφουγγάρισε κανονικά το πάτωμα της κουζίνας. Ένα πέρασμα ίσως να μην είναι αρκετό, οπότε πέρνα το πάτωμα και μια δεύτερη φορά. Αν η μυρωδιά του ξυδιού δεν είναι η αγαπημένη σου, μπορείς να ρίξεις στον κουβά λίγο αιθέριο έλαιο κανέλας. Αυτό θα απαλύνει πολύ το άρωμα του ξυδιού. Το σφουγγάρισμα με αυτό τον τρόπο θα πρέπει να αποθαρρύνει την είσοδο των μυρμηγκιών. Ομοίως, μπορείς να καθαρίσεις και τον πάγκο της κουζίνας. Φτιάξε ένα μείγμα από ίσες ποσότητες νερού και ξυδιού. Στη συνέχεια, εμπότισε με το μείγμα σου ένα καθαρό πανί και τρίψε τον πάγκο, τα ντουλάπια και όποια επιφάνεια θέλεις. Ωστόσο, αν ο πάγκος σου είναι από φυσικό μάρμαρο, τότε η συνταγή αυτή δεν είναι κατάλληλη για σένα, καθώς το ξύδι και γενικά τα οξέα διαβρώνουν το μάρμαρο.

Βήμα 4ο: Εντόπισε τη φωλιά των μυρμηγκιών

Αν βρίσκεσαι σε αυτό το σημείο, τότε πιθανώς έχεις ήδη δεχτεί εισβολή από μυρμήγκια στην κουζίνα σου και πρέπει να βρεις τρόπο να τα διώξεις. Σε περίπτωση που υποψιάζεσαι ότι έχουν κάποια φωλιά, ή κάποια είσοδο από την οποία μπαίνουν ανενόχλητα, πρέπει να την εξαλείψεις από την αρχή. Έτσι, σου προτείνουμε να ελέγξεις απ’ άκρου εις άκρον το χώρο τη κουζίνας. Μετακίνησε έπιπλα και οικιακές συσκευές, έλεγξε μήπως υπάρχει κάποια μικρή τρύπα στο παράθυρο της κουζίνας και βρες τα πιθανά σημεία, από όπου εικάζεις ότι μπορεί να έχουν προέλθει.

Αν ανακαλύψεις ότι έχουν αρχίσει να χτίζουν φωλιά πίσω από κάποια ηλεκτρική συσκευή, ή κάπου αλλού στο πάτωμα, θα πρέπει, φυσικά, να την καταστρέψεις. Στη συνέχεια, θα πρέπει να καθαρίσεις πολύ καλά το πάτωμα με ξύδι, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως. Αφού γίνει αυτό, έρχεται η στιγμή να φράξεις τις πιθανές εισόδους, όπως θα εξηγήσουμε στη συνέχεια.

Βήμα 5ο: Φράξε τις πιθανές εισόδους προς την κουζίνα

Αφού βεβαιωθείς ότι δεν υπάρχει πια φωλιά μυρμηγκιών στο χώρο, είναι ώρα να φράξεις κάθε πιθανή είσοδο τους. Για αρχή, τα μυρμήγκια μπορούν να εισέλθουν όπως και τα μυγάκια στην κουζίνα, δηλαδή από το παράθυρο. Επίσης, μπορούν να εισέλθουν από την πόρτα της κουζίνας, αν υπάρχει κάποια πόρτα που οδηγεί σε εξωτερικό χώρο. Τα σημεία αυτά θα πρέπει να καλυφθούν, έτσι ώστε να μην κινδυνεύεις από μελλοντική εισβολή. Ένας τρόπος για να πετύχεις το σκοπό σου, είναι να απλώσεις λίγη πούδρα ταλκ, ή λίγο καλαμποκάλευρο κατά μήκος των εισόδων. Τα υλικά αυτά απωθούν τα μυρμήγκια, ενώ το καλαμποκάλευρο έχει την ιδιότητα να τα εξολοθρεύει.

Ένας δεύτερος τρόπος είναι να απλώσεις κατακάθι από καφέ φίλτρου, ή και κόκκους καφέ για να τα εμποδίσεις. Ωστόσο, οι δύο αυτές μέθοδοι υπονοούν ότι χάνεται μέρος της αισθητικής του χώρου. Αν προτιμάς μια μη ορατή λύση, υπάρχει κι άλλος τρόπος. Πάρε ένα μπουκάλι με ψεκαστήρι και βάλε μέσα χλιαρό νερό και καυτερό πιπέρι. Λίγες κουταλιές του γλυκού πιπέρι θα πρέπει να είναι αρκετές. Στη συνέχεια, ανακίνησε το μπουκάλι, ώστε το μείγμα να ομογενοποιηθεί. Τέλος, ψέκασε με το μείγμα σου το περβάζι του παραθύρου και το χώρο γύρω από την πόρτα της κουζίνας. Ρίξε άφθονο από το μείγμα σου για να έχεις ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Βήμα 6ο: Διάλεξε τα σωστά αρωματικά χώρου

Αν θεωρείς ότι το σπίτι σου έχει μια παραπάνω ευαισθησία προς τα μυρμήγκια, καλό θα είναι να λάβεις δράση για πιο μακροχρόνια αποτελέσματα. Τι εννοούμε με αυτό; Η κουζίνα σου μπορεί να έχει ένα υπέροχο άρωμα φρεσκάδας και ταυτόχρονα να απωθεί τα μυρμήγκια. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις, είναι να διαλέξεις τα σωστά αρωματικά, ή να φτιάξεις τα δικά σου αρωματικά χώρου. Όμως, ας δούμε κάποια βασικά παραδείγματα.

Άρωμα μέντας

Η μέντα, όπως και ο βασιλικός, έχει θαυματουργές εντομοαπωθητικές ιδιότητες. Ταυτόχρονα, έχει υπέροχο άρωμα φρεσκάδας, το οποίο μπορεί να ταιριάζει θαυμάσια στην κουζίνα σου. Πώς, λοιπόν, θα φτιάξεις το δικό σου αρωματικό μέντας; Ένας πρώτος τρόπος είναι να αναμείξεις αιθέριο έλαιο μέντας με λίγο χλιαρό νερό και να τα ανακατέψεις καλά, μέχρι να γίνουν ένα ενιαίο μείγμα.

Ο δεύτερος τρόπος είναι να βράσεις μερικά φύλλα μέντας μέσα σε νερό, μέχρι που το νερό να αναδίδει το χαρακτηριστικό άρωμα της μέντας. Αφού φτιάξεις το αρωματικό, παίρνεις ένα μπουκάλι με ψεκαστήρι και τοποθετείς το μείγμα σου. Τέλος, ψεκάζεις την κουζίνα σου για να αποκτήσει όμορφο άρωμα και να απωθήσει τα μυρμήγκια, αποπροσανατολίζοντας τα. Μπορείς να επαναλαμβάνεις 2- 3 φορές την εβδομάδα για να έχεις συνεχή προστασία.

Άρωμα κανέλας

Αν δεν είσαι λάτρης του αρώματος της μέντας, μπορείς να πετύχεις όμοια αποτελέσματα ψεκάζοντας το χώρο με άρωμα κανέλας. Η εκτέλεση είναι παρόμοια με την προαναφερθείσα. Ο πρώτος τρόπος για να φτιάξεις το αρωματικό, είναι να προσθέσεις αιθέριο έλαιο κανέλας σε ίση ποσότητα με νερό. Τα ανακατεύεις καλά για να γίνουν ένα ενιαίο μείγμα και το αρωματικό είναι έτοιμο. Ο δεύτερος τρόπος είναι να βράσεις 2- 3 ξύλα κανέλας μέσα σε μικρό κατσαρολάκι με νερό. Στη συνέχεια, τοποθετείς το μείγμα σου σε ψεκαστήρι και ψεκάζεις την κουζίνα. Μπορείς να επαναλαμβάνεις τη διαδικασία κάθε μέρα, ή και λίγες φορές τη βδομάδα για να έχεις μόνιμα αποτελέσματα.

Aπό: Δάφνη Γεωργαδάκη

Πηγή:douleutaras.gr

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εκδηλώσεις

Το 15ο Φεστιβάλ Μελιού τιμάει την Παναγία Μελισσού

Η Παναγία Μελισσού: Μεγάλη τιμή για τους Έλληνες μελισσοκόμους!

Το εντυπωσιακό δώρο της Ελλάδας προς τη Γαλλία, με αφορμή την επαναλειτουργία του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων. 

Μια εικόνα υψηλού συμβολισμού, η οποία απεικονίζει την Παναγία τη Μελισσού, προσέφερε εκ μέρους της Ελλάδας η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στα εγκαίνια της Παναγίας των Παρισίων και συνέπεσε με την έναρξη του Συνεδρίου Μελισσοκομίας στο 15ο Φεστιβάλ Μελιού. 

Η επιλογή δεν είναι τυχαία αφού όταν καταστράφηκε ο ναός της Παναγίας των Παρισίων από πυρκαγιά, επέζησαν με θαυμαστό τρόπο οι 200.000 μέλισσες που ζούσαν στην οροφή του κτιρίου. Στο γεγονός αυτό αναφέρθηκαν παγκόσμια ειδησεογραφικά πρακτορεία. Όμως τα θαυμαστά γεγονότα και τα σημεία των καιρών δε συμβαίνουν ποτέ τυχαία! Η Παναγία δεν προστάτευσε αυτόν τον κτιστό ναό, αλλά προστάτευσε αυτά τα ευλογημένα έντομα, τις μέλισσες που εργάζονται ακούραστα για τη σωτηρία της ζωής στον πλανήτη και των ανθρώπων.

Ο Ιερομόναχος Γεώργιος Αλευράς Καυσοκαλυβίτης, που τότε ήταν Δικαίος της Σκήτης των Καυσοκαλυβίων Αγίου Όρους, έδωσε αμέσως εντολή να φτιαχτεί ένα πιστό αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας της Μελισσούς και να δωριθεί από το ευσεβές Ελληνικό Έθνος στον  λαό της Γαλλίας τιμώντας την Παναγία που με την Χάρη Της προστάτεψε τις μέλισσες. 

Το αντίγραφο της εικόνας ολοκληρώθηκε 5 χρόνια μετά, παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισίου και παραδόθηκε στο Βυζαντινό Κέντρο Πολιτισμού «Παναγία Μελισσού» στα Τρίκαλα, στον εσπερινό του Ακαθίστου Ύμνου. Ο Γέροντας Γεώργιος αναφέρει: «Η μέλισσα είναι ένα μοναδικό δώρο του Θεού στον άνθρωπο, μία διαρκής ευλογία που εμείς οφείλουμε να διατηρούμε ως κόρην οφθαλμού. Πρέπει να προστατεύουμε την μέλισσα και να ακολουθούμε το παράδειγμα της ως  πρότυπο της κοινωνίας του Θεού». Οφείλουμε προς δόξαν Θεού και συντασσόμενοι με το πνεύμα των Αγίων που χρησιμοποιούσαν το παράδειγμα της μέλισσας, να προβάλλουμε σήμερα σε όλο τον κόσμο την άριστη και ιδανική κοινωνία της μέλισσας για το καλό της ανθρωπότητας και το καλό όλου του κόσμου. «Εύχομαι οι μέλισσες να μας εμπνεύσουν ώστε να ξαναφτιάξουμε την εκκλησία της ενότητας και της αγάπης και να ξαναζήσουμε όπως οι πρώτοι χριστιανοί». 

Ο Ο.Η.Ε έχει θεσπίσει την 20η Μαΐου ως Παγκόσμια ημέρα της Μέλισσας και ανακηρύχθηκε το πιο σημαντικό έμβιο ον στον πλανήτη, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Earthwatch Institute τα οποία παρουσιάστηκαν στην σύνοδο της Βασιλικής Γεωγραφικής Ένωσης του Λονδίνου.

Η πρώτη λιτή εικόνα της Παναγίας της Μελισσούς δημιουργήθηκε με αφορμή ένα θαυμαστό γεγονός που συνέβαινε επί πολλά έτη στην Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου, στο Κατούσι Καρδίτσης, στην οποία ηγούμενος της Μονής ήταν ο π. Γεώργιος Αλευράς. Οι μέλισσες ζούσαν εντός του Ιερού του ναού. Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στην εορτή της Παναγίας, πετούσαν χωρίς να ενοχλούνται και χωρίς να ενοχλούν κανέναν και οι ιερείς μαζί με το αντίδωρο μοίραζαν και ένα κομμάτι κηρήθρα με μέλι ως ευλογία στους πιστούς. Το γεγονός αυτό κράτησε αρκετά χρόνια.

Η βυζαντινής τέχνης εικόνα της Παναγίας της Μελισσούς παραδόθηκε στην Ιερά Σκήτη Αγίας Τριάδος Καυσοκαλυβίων Αγίου Όρους που Δικαίος ήταν ο π. Γεώργιος Αλευράς. Προσφέρθηκε ως δώρο στον Γέροντα Γεώργιο από δύο αδέρφια Ιερομονάχους, τον π. Αναστάσιο και Ηγούμενο π. Λεόντιο Τσικριτσάκη από την Ιερά Μονή Ιωάννου Θεολόγου Αρταμίτη Ρόδου. Πρόκειται για ένα αριστούργημα, με βαθειά πνευματική σημασία. Η εικόνα, αφού παρέμεινε στο Καθολικό της Αγίας Τριάδος Καυσοκαλυβίων, μεταφέρθηκε αργότερα στο Βυζαντινό Κέντρο Πολιτισμού Παναγία Μελισσού στα Τρίκαλα, όπου φυλάσσεται έως σήμερα και αποτελεί την εφέστια εικόνα του. Τα δύο αδέρφια φιλοτέχνησαν ακόμα ένα αντίγραφο της εικόνας όπου φυλάσσεται στην Μονή τους.

Εκπρόσωπος του Βυζαντινού Κέντρου παράδωσε αντίγραφα της εικόνας στον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Χρήστο Κέλλα και στον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών συλλόγων Ελλάδος κ. Λεονταράκη Κωνσταντίνο.

Continue Reading

Lifestyle

Ανακατασκευή Μεζονέτας στη Βούλα από το studio LILA architect + designer

Πρόκειται για μια προσφάτως ανακαινισμένη κατοικία. Οι νέοι ιδιοκτήτες, είναι μια τετραμελής οικογένεια. Eνα μοντέρνο ζευγάρι, στελέχη και οι δύο σε ναυτιλιακές εταιρείες που αναζητούν ο χώρος τους να αποπνέει το κύρος και το εκλεπτυσμένο γούστο τους. Η ομάδα του studio LILA architect + designer και η αρχιτέκτονας Λίλα Αθανασοπούλου διαμόρφωσαν μια αρχιτεκτονική πρόταση που έδωσε νέα δυναμική στο χώρο εναρμονισμένη με τις προσωπικότητες των ιδιοκτητών.

Έτσι, στο υφιστάμενο κέλυφος ζητήθηκε να αναβαθμιστούν οι μεγάλες επιφάνειες του τζακιού και της κουζίνας, επανεξετάζοντας ταυτόχρονα την είσοδο στο διαμέρισμα, δημιουργώντας έναν αποθηκευτικό χώρο μπαλαντέρ.

Σε λιτές γραμμές σχεδιάστηκε ένας όγκος γυάλινος, που φιλοξενεί την γκαρνταρόμπα από την μια του όψη, ενώ από την άλλη εξυπηρετεί τις ανάγκες του ζευγαριού για τις χαλαρές  βραδιές με φίλους, αφού μια συρόμενη κατασκευή αποκαλύπτει ένα μικρό μπαρ, με τους συντηρητές πούρων και κρασιών του ιδιοκτήτη.

Μάρμαρο ‘’έντυσε’’ τον πάγκο της κουζίνας, με τις εστίες και τον αναδυόμενο απορροφητήρα, και τοποθετήθηκε μια διάτρητη πόρτα-σκηνικό προς τον διάδρομο που αντανακλάται στην τζαμένια κατασκευή και μεγαλώνει το πέρασμα. Το ίδιο μάρμαρο αγκάλιασε και το τζάκι αερίου, ενώ η ειδική ξύλινη κατασκευή που ντύνει τον τοίχο άνωθεν της εστίας κρύβει το ηχοσύστημα με την τηλεόραση και δημιουργεί άπλετο αποθηκευτικό χώρο.

Η παλιά σκάλα που οδηγεί στο δωμάτιο του ζευγαριού στο επάνω επίπεδο, ντύθηκε με ξύλο, φως και γυαλί ώστε να εναρμονιστεί με το σύνολο. Το μπάνιο ανακατασκευάστηκε, καθώς και οι ειδικές γυάλινες κατασκευές στο walking closet, μελετήθηκαν εκ νέου, προκειμένου να φιλοξενήσουν την πλούσια γκαρνταρόμπα του ζευγαριού. 

Στην συνέχεια του δωματίου, ανοίγεται η μεγάλη βεράντα με θέα στην θάλασσα την οποία μπορούν οι επισκέπτες να επισκεφθούν και μέσω του κεντρικού κλιμακοστασίου του συγκροτήματος. Εκεί, δημιουργήθηκε ένας απαραίτητος χώρος για της Η/Μ εγκαταστάσεις του διαμερίσματος και το BBQ από  Corian. Ξύλο irocco τοποθετήθηκε σε όλο το δάπεδο, ενώ μια ανοιγόμενη οροφή υπόσχεται όμορφες, έναστρες βραδιές.

Μελέτη – Κατασκευή: LILA architect + designer, Φωτογραφίες: Anastasia Adamaki Photography

Profile

Το studio LILA architect + designer με έδρα την Αθήνα, ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 1999 από την Λίλα Αθανασοπούλου, αρχιτέκτονα μηχανικό ΕΜΠ (NTUA). Ασχολείται με τον σχεδιασμό + την κατασκευή ιδιωτικών έργων, ενώ δραστηριοποιείται + πειραματίζεται σ’ ένα ευρύ πεδίο κλίμακας που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: ιδιωτικές κατοικίες, συγκροτήματα κατοικιών, ξενοδοχεία + καταστήματα, αλλά και σχεδιασμό αντικειμένου. 

Έχει λάβει μέρος σε πανελλήνιες εκθέσεις αρχιτεκτονικής + design και άρθρα με έργα του γραφείου έχουν παρουσιαστεί περιστασιακά σε ελληνικές εκδόσεις.

Στόχος αποτελεί η γνησιότητα + η μοναδικότητα, αποτυπωμένη σε κάθε έργο μέσα από την βιωματική δυναμικότητα του χώρου, προβάλλοντας συγκεκριμένα πρότυπα ζωής, έχοντας σαν γνώμονα την βιοκληματική + ενεργειακή αναβάθμιση των έργων αλλά + interior design μέσα από οικονομικές προτάσεις σχεδιασμού, φτάνοντας μέχρι + τον σχεδιασμό αντικειμένου.

Site: http://www.architectlila.gr 

Facebook Page: LILA architect + designer

Linkedin Account: Lila Athanasopoulou 

Instagram: lila_architect_design

Continue Reading

Εκδηλώσεις

Συνέδριο: Οικολογική Κρίση & Οικονομικές Επιπτώσεις

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Συνέδριο «Οικολογική Κρίση & Οικονομικές Επιπτώσεις» που διοργάνωσε η  Σχολή Βιοεπιστημών και η Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Aegean College, στο αμφιθέατρο «Δημήτριος Παντερμαλής» του Μουσείου Ακρόπολης.

Το Συνέδριο στόχευε στη διερεύνηση των σύγχρονων προκλήσεων και στην ανάδειξη πρακτικών λύσεων, πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, προσελκύοντας σημαντικούς φορείς και εξέχουσες προσωπικότητες από τον ακαδημαϊκό χώρο, τον χώρο της επιστήμης, της πολιτικής και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Κεντρική Θεματολογία και Εισηγήσεις

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις σοβαρές περιβαλλοντικές και οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, όπως η λειψυδρία και τα ακραία καιρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου αναλύθηκαν τα βαθύτερα αίτια αυτών των προβλημάτων, ενώ παρουσιάστηκαν καινοτόμες στρατηγικές και πρακτικές λύσεις για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της χώρας απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Μεταξύ των βασικών θεματικών ενοτήτων, συζητήθηκαν η διαχείριση υδάτινων πόρων και η βιωσιμότητα, η προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος στον Παγασητικό Κόλπο, καθώς και οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις στις τοπικές κοινότητες. Οι συμμετέχοντες εισηγητές από τον ακαδημαϊκό και τον δημόσιο τομέα έδωσαν έμφαση στις βιώσιμες επιχειρηματικές πρακτικές, καθώς και στην ανάγκη για αναπτυξιακές πολιτικές που θα ενσωματώνουν την περιβαλλοντική διάσταση.

Σημαντικές Ομιλίες και Παρουσιάσεις

Το Συνέδριο περιλάμβανε μια σειρά από διακεκριμένες παρουσιάσεις, με εισηγητές που προσέφεραν πολύπλευρες γνώσεις και απόψεις για τις οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης:

  • Χρήστος Τριαντόπουλος, Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας: Αναφέρθηκε στις «Φυσικές καταστροφές, Ακραία Φαινόμενα και Κρατική Αρωγή», εξετάζοντας ειδικά την περίπτωση της θεομηνίας Daniel και τις κρατικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπισή της.
  • Mercuri Massimo, Head of Strategic Alliances και συνιδρυτής της AlterContacts: Παρουσίασε τις «Προκλήσεις και ευκαιρίες για κοινωνικοοικονομική προσαρμογή στην κυκλική οικονομία» στο πλαίσιο των νέων απαιτήσεων της κλιματικής αλλαγής.
  • Χρήστος Κέλλας, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Εξέτασε τις «Πολιτικές θωράκισης και ανθεκτικότητας απέναντι στην κλιματική κρίση», με ιδιαίτερη αναφορά στην περιοχή της Θεσσαλίας.
  • Δημήτριος Κουρέτας, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας: Παρουσίασε αναλυτικά τις «Φυσικές καταστροφές στη Θεσσαλία», με εστίαση στις επιπτώσεις της θεομηνίας Daniel και τις επείγουσες ανάγκες που προέκυψαν.
  • Βασίλειος Κόκκαλης, Βουλευτής Ν. Λάρισας και Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Στην ομιλία του με τίτλο «Γη & Υδωρ: Oι Φυσικοί Πόροι σε Κρίση» ανέλυσε τις προκλήσεις στην προστασία των φυσικών πόρων.
  • Αθανάσιος Μαμάκος, Δήμαρχος Λαρισαίων: Επικεντρώθηκε στις «Δράσεις και παρεμβάσεις για μια αξιοβίωτη πόλη», συζητώντας τις πρωτοβουλίες βιώσιμης κινητικότητας και ενίσχυσης της ανθεκτικότητας της πόλης.
  • Ελισάβετ Πρέζα, Συνεργάτης Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας: Παρουσίασε τις «Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις» και τη συμβολή τους στην ανασυγκρότηση των περιοχών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές.
  • Δρ. Αλεξάνδρα Γκεμιτζή, Καθηγήτρια στο ΔΠΘ: Στην ομιλία της, «Παρατηρώντας τον πλανήτη μας που αλλάζει», ανέπτυξε τις νέες τεχνολογίες Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS) στην περιβαλλοντική έρευνα.
  • Δρ. Στυλιανός Σάμιος, Περιβαλλοντολόγος: Παρουσίασε την «Επίδραση της κλιματικής αλλαγής στους υδάτινους πόρους», επισημαίνοντας τις αλλαγές και τις προκλήσεις στη διαχείριση υδάτων.
  • Δρ. Ευάγγελος Σαλάχας, Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Αναφέρθηκε στη «Χρηματοδότηση της Κλιματικής Μετάβασης» από τον τραπεζικό τομέα και ανέλυσε τις προκλήσεις και τις στρατηγικές για την απορρόφηση των κινδύνων της κλιματικής κρίσης.
  • Στάθης Κωστακόπουλος, Περιβαλλοντολόγος – Ωκεανογράφος, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης: Παρουσίασε την ιστορική ανασκόπηση των κρίσεων στον Παγασητικό κόλπο, με τίτλο «Παγασητικός: Ένα ευαίσθητο οικοσύστημα», αναλύοντας τα φαινόμενα των τελευταίων ετών.
  • Dunham Melina & Κωνσταντίνος Καραλαριώτης, Ecogenia: Ανέπτυξαν το «Σώμα Νέων για το Κλίμα» ως πρότυπο για την ενίσχυση της τοπικής ανθεκτικότητας και κοινοτικής συμμετοχής.
  • Δρ. Ιωάννης Παναγιωτούλιας, Χημικός: Τόνισε τη σημασία της «Διαλειτουργικότητας ως βασικός παράγοντας πολιτικών και δράσεων», υπογραμμίζοντας την ανάγκη για συντονισμό στις περιβαλλοντικές πολιτικές.

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών κάλυψαν ουσιαστικές πτυχές της οικολογικής κρίσης και των οικονομικών της επιπτώσεων, προσφέροντας πρακτικές λύσεις και στρατηγικές για την ανθεκτικότητα της χώρας.

Στρογγυλή Τράπεζα και Συμπεράσματα

Η στρογγυλή τράπεζα του Συνεδρίου παρείχε μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα διαλόγου, όπου οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν απόψεις και πρότειναν μέτρα για βιώσιμη διαχείριση των περιβαλλοντικών και οικονομικών προκλήσεων. Σημαντικά συμπεράσματα περιλάμβαναν την ανάγκη για διεπιστημονική προσέγγιση και συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, για την εφαρμογή πολιτικών και δράσεων που θα ενισχύσουν τη βιωσιμότητα της χώρας.

Το Aegean College επιβεβαίωσε την αφοσίωσή του στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και δεσμεύτηκε να προωθήσει περαιτέρω συνεργασίες με φορείς και οργανισμούς για τη διαμόρφωση μιας ενιαίας στρατηγικής που θα ανακουφίσει τις τοπικές κοινωνίες από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Το Συνέδριο «Οικολογική Κρίση & Οικονομικές Επιπτώσεις» αποτέλεσε μια καθοριστική ευκαιρία για τη συνένωση δυνάμεων και τη χάραξη ενός κοινού οράματος για ένα βιώσιμο μέλλον. Οι πρωτοβουλίες που παρουσιάστηκαν υπογραμμίζουν τη δέσμευση όλων των εμπλεκομένων για την προστασία του περιβάλλοντος και την ευημερία των επόμενων γενεών.

Continue Reading

Trending