Connect with us

Συνεντεύξεις

Alex Chien: «Ας διαχωρίσουμε το graffiti από την street art»

Ο Αλέξανδρος Ανδριανόπουλος «εμφανίστηκε» πριν μερικά χρόνια στους τοίχους της Αθήνας με το ψευδώνυμο «Alex Chien». Σε μικρή ηλικία, θέλοντας να εκφράσει τους νεανικούς του προβληματισμούς ασχολήθηκε με το ξενόφερτο τότε γκράφιτι. Επηρεασμένος από τα κινούμενα σχέδια του Disney και από τα έργα του Σαλβαδόρ Νταλί δημιουργούσε σκίτσα στους δρόμους της Αθήνας.

Μεγαλώνοντας, θέλησε να ασχοληθεί επαγγελματικά με το πάθος του πλαισιώνοντας το με θεωρητικό υπόβαθρο και γνώσεις από τις νέες τεχνολογίες.

Έτσι, ξεκίνησε αρχικά τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Middlesex σπουδάζοντας animation και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο Τεχνών του Bournemouth αποκτώντας πτυχίο Μ.Α στην εικονογράφηση.

Η δουλειά του επηρεασμένη από τα κόμικς, έχει υπερρεαλιστικά στοιχεία, «γκροτέσκ» μορφές και υπερήρωες με έντονα χρώματα που ενσαρκώνουν τις συνειδητές και ασυνείδητες εμπνεύσεις του.

Στην πρόσφατη θεματολογία του παρουσιάζει τους σύγχρονους εθισμούς προσπαθώντας να κάνει τους ανθρώπους να σκέφτονται και να αναρωτιούνται για το «σωστό» και το «λάθος».

Πέρυσι κέρδισε το πρώτο βραβείο του The Walking Dead Art-διαγωνισμό μεταξύ 400 αρχικά συμμετεχόντων. Η κύρια απασχόλησή του είναι η ζωγραφική και η απεικόνιση, ενώ τα έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές.

Συναντήσαμε τον Αλέξανδρο στην Κηφισιά στο χώρο που ζει και εργάζεται και μιλήσαμε για τις εμπνεύσεις και τις ανησυχίες του.

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη

Alex Chien
Alex Chien Peekaboo 2018

Alex, πώς ξεκίνησες να ζωγραφίζεις στην παιδική σου ηλικία; Τι σε ενέπνευσε;

-Ξεκίνησα να ζωγραφίζω από πολύ μικρή ηλικία σε οτιδήποτε έβρισκα μπροστά μου. Έβλεπα αρκετά καρτούν στην τηλεόραση και ειδικά αυτά του Disney με είχαν επηρεάσει πολύ. Θυμάμαι όμως ότι δεν μου άρεσε να ζωγραφίζω αυτό ακριβώς που έβλεπα, αλλά ήθελα να μεταφέρω στο χαρτί την εικόνα με την δική μου εκδοχή.

Αυτός ήταν ένας λόγος που αρχικά αντιπάθησα το ελεύθερο σχέδιο,  παρόλο που μεταγενέστερα αντιλήφθηκα ότι με βοήθησε αρκετά.

Μικρός, έφτιαχνα έργα με πελώριες μάχες με ότι μπορείς να φανταστεί κάποιος και όταν μεγάλωσα λίγο επιχείρησα να φτιάξω δικά μου comics.

-Σου αρέσει να ζωγραφίζεις στο δρόμο; Ποια η άποψή σου για το graffiti;

-Μου αρέσει να ζωγραφίζω στο δρόμο αλλά πλέον δεν έχω το κουράγιο και την ενέργεια που είχα παλαιότερα για να το κάνω. Παρόλα αυτά, αγαπώ αυτήν την φάση γιατί πέρασα πολλά χρόνια μέσα σε αυτό και γιατί έκανα αρκετούς φίλους από αυτή τη σκηνή.

Παρακολουθώ όμως κάποιους από τους φίλους μου που συνεχίζουν να ασχολούνται με αυτό.

Πιστεύω ότι το στιλ μου είναι αρκετά επηρεασμένο από το Graffiti και όχι από την Street Art, που είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα.

Alex Chien Pieces of my self 2019

-Είναι βιωματική η ζωγραφική σου; Από τι εμπνέεσαι συνήθως και τι μηνύματα θες να περάσεις στο θεατή σου;

-Πιστεύω πως η ζωγραφική μου είναι αρκετά βιωματική με ερεθίσματα από την καθημερινότητά μου και την σύγχρονη κοινωνία. Ζούμε σε μια εποχή γεμάτη εθισμούς που οι περισσότεροι άνθρωποι κουβαλάνε μαζί τους.

Εγώ αναπαράγω ότι έχω ζήσει και ότι βλέπω τριγύρω μου. Εμπνέομαι από όλα αυτά τα κακά και προσπαθώ να βγάλω κάτι καλό με τον δικό μου τρόπο και το προσωπικό μου στιλ.

Πολλοί μπορεί να διαμορφώσουν την εντύπωση ότι επειδή ζωγραφίζω ναρκωτικά και πάθη, ότι τα «προμοτάρω» κιόλας αλλά αυτό είναι λάθος. Κάνω ακριβώς το αντίθετο και προσπαθώ για αυτό. Θα ήταν επιτυχία για μένα, αν οι έφηβοι βλέποντας την δουλειά μου, πάρουν το σωστό μήνυμα και απομακρυνθούν από τέτοιου είδους πάθη.

Απλώς εκφράζω αυτό που συμβαίνει τριγύρω και προσπαθώ να προβληματίσω τον κόσμο, να τον κάνω να δει μέσα από το δικό μου οπτικό πρίσμα, να σκεφτεί με το δικό μου μυαλό, να καταλάβει από τα έργα που δημιουργώ. Δρω όπως ένα φωτογράφος που για παράδειγμα φωτογραφίζει, ας υποθέσουμε, σκηνές πολέμου και φρίκης ή ετοιμοθάνατους. Υπάρχουν τέτοιες φωτογραφίες που έχουν χαρακτηριστεί αριστουργήματα και έχουν κερδίσει διαγωνισμούς.

-Τι θεματικές ενότητες έχεις καλύψει ως σήμερα;

Τη συνέχεια της συνέντευξης θα τη βρείτε εδώ

 

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εκδηλώσεις

«Μια βραδιά αφιερωμένη στη μουσική και την αλληλεγγύη: Το σωματείο “Ανοιχτή Αγκαλιά” ευχαριστεί θερμά όλους όσους στήριξαν τη φιλανθρωπική συναυλία με τον Νίκο Πορτοκάλογλου»

Οι Φίλοι της Κοινωνικής Παιδιατρικής/Ιατρικής “Ανοιχτή Αγκαλιά” ολοκλήρωσαν με επιτυχία τη
φιλανθρωπική συναυλία που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Ο αγαπημένος καλλιτέχνης Νίκος Πορτοκάλογλου, συνοδευόμενος από τις εξαιρετικές
ερμηνεύτριες Ελένη Τσαλιγοπούλου και Νατάσσα Μποφίλιου, καθώς και τους ταλαντούχους
συνεργάτες του, Βίκυ Καρατζόγλου, Βύρων Τσουράπη και τους “Ευγενείς Αλήτες”, δημιούργησαν
μια αξέχαστη βραδιά γεμάτη μουσική και συναισθήματα. Η συναυλία είχε ως στόχο τη συγκέντρωση πόρων για τη στήριξη του έργου της “Ανοιχτής Αγκαλιάς” και τη Γ’ Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Η ανταπόκριση του κοινού ήταν συγκινητική μέσα στην κατάμεστη αίθουσα του Μεγάρου, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά την ύπαρξη και τη δύναμη της αλληλεγγύης και της προσφοράς.

Continue Reading

Γαστρονομία

Το μέλλον του fine dining: Τα trends & οι εμπειρίες που αξίζει να δοκιμάσεις

Πάλαι ποτέ προπύργιο της παράδοσης, το φαγητό σήμερα είναι κάτι πολύ περισσότερο από τροφή. Η γαστρονομία αποτελεί έναν ζωντανό καμβά που πειραματίζεται και μεταμορφώνεται, που μαγεύει, που παντρεύει τη μαγειρική τέχνη με τις καινοτόμες τεχνικές και μας δίνει ένα αποτέλεσμα μοναδικό. Το fine dining, το αποτέλεσμα αυτής της ένωσης, κάθε άλλο παρά στάσιμο μένει. Το αριστούργημα αυτό θέλει να εξελίσσεται συνεχώς, από τον λεπτεπίλεπτο χορό ενός τέλεια ισορροπημένου amuse-bouche μέχρι το grand finale ενός επιδορπίου.

Ποιο είναι, λοιπόν, το μέλλον του fine dining; Ας δούμε όλα όσα μας περιμένουν στη γαστρονομική σκηνή της χώρας τους επόμενους μήνες.

  1. Εξαιρετικά τοπική και εποχιακή κουζίνα

Η υψηλή γαστρονομία αγκαλιάζει όλο και περισσότερο την ντόπια πρώτη ύλη, γιορτάζοντας την αφθονία των τοπικών συστατικών σε hyper-local επίπεδο: δεν αρκεί να είναι ελληνικό, χρειάζεται να είναι από το ίδιο νησί, από το ίδιο χωριό, από τον ντόπιο αγρότη και παραγωγό με τον οποίο οι σεφ μπορούν να έχουν και απευθείας επικοινωνία.

Από αυτή την επικοινωνία, φυσικά, γεννιούνται μενού που όχι μόνο αλλάζουν ανάλογα με τις εποχές, αλλά και ανάλογα με τη μέρα – χαρακτηριστικό ακόμα πιο έντονο στα εστιατόρια θαλασσινών όπου η ψαριά της κάθε μέρας μπορεί να ορίσει το τι θα σερβιριστεί. Αυτό όχι μόνο εξασφαλίζει τις πιο φρέσκες γεύσεις, αλλά υποστηρίζει και βιώσιμες πρακτικές, με μεγάλα εστιατόρια με αστέρια μισελέν στην Αθήνα και αλλού να την υιοθετούν ήδη ως πρακτική.

  1. Μαγειρικές συνεργασίες

Μπορεί ένα “στριτφουντάδικο” να είναι high end; Μα, φυσικά! Τα όρια μεταξύ των διαφορετικών γαστρονομικών παραδόσεων είναι ασαφή, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συναρπαστικές συνεργασίες μεταξύ μαγείρων από διαφορετικά υπόβαθρα που εκ πρώτης όψεως μοιάζουν παράταιρα, όμως μια δοκιμή αρκεί για να μας πείσει για το αντίθετο.

Αυτές οι συνεργασίες καταλήγουν σε καινοτόμα πιάτα που ξεπερνούν τα όρια της γεύσης και της παρουσίασης. Περιμένετε να γευτείτε, λοιπόν, απροσδόκητες “συγχωνεύσεις”, όπως fine dining και street food σε ένα πιάτο, που θα πυροδοτήσουν τους γευστικούς σας κάλυκες και θα διευρύνουν τους γαστρονομικούς σας ορίζοντες.

  1. Η τεχνολογία στην υπηρεσία της γεύσης

Η τεχνολογία φέρνει επανάσταση όχι μόνο στον τρόπο και τον χρόνο του μαγειρέματος, αλλά και στη συνολική εμπειρία φαγητού, δίνοντάς μας από διαδραστικά μενού και augmented reality έως εξατομικευμένες προτάσεις ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.

Αυτές οι τεχνολογικές εξελίξεις ενισχύουν τη συνολική γευστική εμπειρία, καθιστώντας την πιο ελκυστική και, χωρίς αμφιβολία, αξέχαστη. Ωστόσο, είναι σημαντικό να επιτευχθεί μια ισορροπία μεταξύ της τεχνολογίας και της ανθρώπινης επαφής, διασφαλίζοντας ότι ο κλάδος της εστίασης και της φιλοξενίας συνεχίζει να έχει ως στόχο του την κοινωνική πτυχή του φαγητού.

  1. Η βιωσιμότητα στο προσκήνιο

Η βιωσιμότητα δεν είναι πλέον απλώς ένα τσιτάτο, μια λέξη που λέμε γιατί είναι στη μόδα τελευταία, είτε στον γαστρονομικό κόσμο είτε και σε άλλες πτυχές της ζωής μας – είναι μια βασική αξία που οδηγεί το μέλλον μας και το μέλλον του fine dining επίσης.

Όλο και περισσότεροι σεφ σε όλο τον κόσμο δεσμεύονται να μειώσουν τη σπατάλη τροφίμων, να προμηθεύονται βιολογικά συστατικά και να ελαχιστοποιούν τις περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις της κουζίνας τους. Αυτή η δέσμευση δεν ωφελεί μόνο τον πλανήτη, αλλά απογειώνει και τη γευστική εμπειρία, προσφέροντας στους επισκέπτες ενός εστιατορίου μοναδικές γεύσεις αλλά και μια αίσθηση σκοπού και ικανοποίησης.

  1. Καθολικές εμπειρίες

Εδώ και χρόνια το fine dining έχει σταματήσει να αφορά μόνο το φαγητό που υπάρχει στο πιάτο μας. Τα εστιατόρια σκοπό έχουν πλέον να δημιουργήσουν μια εν γένει καθηλωτική εμπειρία που συνδυάζει γεύσεις σε ποτά και φαγητά, ήχους και μουσική, εξυπηρέτηση, περιβάλλον, άνεση και δεκάδες άλλα χαρακτηριστικά που ενδεχομένως επηρεάζουν τη συνολική εμπειρία.

Το fine dining σήμερα ξυπνά όλες τις αισθήσεις και η τάση αυτή φαίνεται πως είναι εδώ για να μείνει, μεταφέροντάς μας σε έναν άλλο κόσμο και κάνοντας το γεύμα μας ένα πραγματικά αξέχαστο ταξίδι από την αρχή ως το τέλος.

Οι τάσεις αυτές δεν είναι κάτι νέο, σίγουρα όμως κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος, που σημαίνει ότι θα τις συναντήσουμε στις γευστικές μας περιπλανήσεις τους επόμενους μήνες. Το fine dining σήμερα αγκαλιάζει την καινοτομία, τη βιωσιμότητα και τα τοπικά προϊόντα κάθε περιοχής και είμαστε εδώ για να γευτούμε τα όσα έρχονται.

Continue Reading

Συνεντεύξεις

Η Δύναμη της Γυναικείας Ηγεσίας | Αϊδινίδου Λυδία

Η κυρία Αϊδινίδου Λυδία είναι ιδιοκτήτρια της εταιρείας LeChatnails Greece, η οποία αποτελεί την αποκλειστική αντιπροσωπεία στην Ελλάδα του αμερικάνικου brand LeChat. Προμηθεύει
επαγγελματικά προϊόντα ονυχοπλαστικής σε καταστήματα περιποίησης άκρων σε όλη την
Ελλάδα. Παράλληλα, διαθέτει το κατάστημα LeChatnails Spot, που περιλαμβάνει παροχές για την
περιποίηση των άκρων και εξειδικευμένες υπηρεσίες φρυδιών, βλεφαρίδων, αποτρίχωσης
και Solarium. Το φθινόπωρο του 2023 άνοιξε ένα ακόμη κατάστημα Le Chat στην Πάτρα.
Τα τελευταία χρόνια, οι δραστηριότητες της επεκτάθηκαν και στον κλάδο τoυ αυτοκινήτου,
και ειδικότερα του leasing αυτοκινήτων, με καταστήματα σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Μια
ακόμα ενασχόληση αφορά την εκμετάλλευση και αξιοποίηση οικογενειακών ακινήτων.

Κυρία Αϊδινίδου Λυδία, θα μπορούσατε να μας πείτε αν υπάρχουν πρότυπα ή μέντορες που σας έχουν επηρεάσει;

Θα έλεγα πως μέντοράς μου ηταν ο παππούς μου, ο οποίος από τα πρώτα μου βήματα στο
επιχειρείν αποτέλεσε τον πιο αξιόπιστο σύμβουλο, υποστηρικτή και θαυμαστή μου.
Βέβαια, για μένα πρότυπο αποτελεί κάθε γυναίκα που εργάζεται σκληρά και καταφέρνει να
πραγματοποιήσει το όνειρο της ενώ ταυτόχρονα επιτελεί πολλαπλούς κοινωνικούς ρόλους.
Είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίζουμε την δύναμη και την συνεισφορά των γυναικών στην
κοινωνία και την οικονομία.


Ποια είναι για εσάς τα βασικά στοιχεία που εξασφαλίζουν την επιτυχία μιας
επιχείρησης;

Προσωπικά πιστεύω ότι η ομαδικότητα, η δημιουργικότητα και η καινοτομία αποτελούν το
τρίπτυχο της επιτυχίας. Ένας άνθρωπος δεν μπορεί ποτέ να υλοποιήσει το όραμα του μόνος
του χωρίς τους κατάλληλους στόχους και συνεργάτες. Η προσφορά προϊόντων και
υπηρεσιών που ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των πελατών συμβάλλει στην επιτυχία.
Θεωρώ όμως ότι αυτό που κάνει πραγματικά μία επιχείρηση να ξεχωρίζει είναι η διαρκής
αναζήτηση νέων ιδεών και τρόπων για να βελτιωθούν οι διαδικασίες και τα προϊόντα.


Τι θα συμβουλεύατε σε μία νέα επιχειρηματία που θα επιθυμούσε να ασχοληθεί με το
αντικείμενο σας;

Δεν πρέπει να φοβόμαστε να κάνουμε λάθη, η αποτυχία συνιστά μέρος της διαδικασίας
μάθησης. Επιμονή και υπομονή. Η υλοποίηση ενός οράματος απαιτεί σκληρή δουλειά και
αφοσίωση και το πάθος μας κινητοποιεί κατά τη διάρκεια των δύσκολων περιόδων.


Ποιο είναι το πιο σημαντικό μάθημα που έχετε μάθει ούσα επιχειρηματίας;

Σε κάθε φάση της επιχειρηματικής μου πορείας αντιμετώπισα προκλήσεις και ανατροπές.
Εκείνο που με βοήθησε όμως πραγματικά είναι η δύναμη της αποφασιστικότητας και η
στοχοπροσήλωση. Βέβαια, μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια συνειδητοποίησα ότι η αξία των
ανθρώπων είναι ανεκτίμητη και πολυδιάστατη. Οι άνθρωποι αποτελούν τον πυρήνα κάθε
επιχειρηματικής δραστηριότητας, δίνουν ζωή στην επιχείρηση και καθορίζουν την επιτυχία
της.


Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;

Θέλω να διευρύνω την εταιρεία LeChatnails σε όλη την Ελλάδα. Μάλιστα, πιστεύω ότι η
Αθήνα αποτελεί την κατάλληλη τοποθεσία για την έδρα του επόμενου καταστήματος μας.
Μέσα στις επιδιώξεις μου είναι η προσχώρηση στην ενοικίαση αυτοκινήτων και η επένδυση
στην αγορά της βραχυπρόθεσμης ενοικίασης ακινήτων.

Αϊδινίδου Λυδία | Επιχειρηματίας

Συνέντευξη από την ομάδα του BusinessWoman.

Continue Reading

Trending