Connect with us

Διατροφή

Η επιστήμη μίλησε: Ελαιόλαδο “Υγρό Χρυσό” προγόνων για σύγχρονο καιρό και τρόπο ζωής.

*Δρ Γκρέτα Βοζνιακ , συγγραφέας

Ποια είναι η σημασία του ελαιολάδου στην υγεία;

Το ελαιόλαδο υπήρξε ουσιαστικό μέρος της καθημερινής διατροφής από την αρχαία Ελλάδα. Υπάρχουν πάνω από εξήντα φαρμακευτικές χρήσεις ελαιολάδου στον Κώδικα του Ιπποκράτη, ειδικά κατά των δερματικών παθήσεων, και στη συνέχεια ο Όμηρος έδωσε το όνομα αυτού «το χρυσό υγρό». Έχουν προσδιοριστεί έως και σήμερα πάνω από 200 διαφορετικές χημικές ενώσεις στο ελαιόλαδο, συμπεριλαμβανομένων λιπαρών οξέων, στερολών, καροτενοειδών, τερπενοειδών, φλαβονοειδών – λουτεολίνης, τοκοφερόλων και πολυφαινολών. Οι πολυφαινόλες για τις οποίες θα αναφερθώ ποιο κάτω ειδικά η ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη είναι δευτερογενείς μεταβολίτες που βρίσκονται μόνο στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Η ελαιοκανθάλη επέστησε την προσοχή μας λόγω πολλών βιολογικών δραστηριοτήτων που τεκμηριώθηκαν σε in vitro μελέτες, οι οποίες επιβεβαιώνουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, χημειοπροληπτικές αλλα και ανοσορυθμιστικές ιδιότητες. Επιπλέον, αυτές οι δράσεις που αναγνωρίζεται σήμερα θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως πιθανοί προληπτικοί είτε και θεραπευτικοί παράγοντες κατά των νευροεκφυλιστικων νόσων που βασίζονται στην χρόνια φλεγμονή. Η ελαιοκανθάλη είναι μια από τις φαινόλες που εντοπίστηκε στα υψηλά φαινολικά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα, και διαθέτει  βάσει των έως και σήμερα  ανακοινωθέντων διεθνών  ερευνών ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση συγκρίσιμη με την φαρμακευτική ουσια ιβουπροφαίνη που αναστέλλει το ένζυμο COX-2 (κυκλοοξυγονάση, στην οδό της παραγωγής  των PGE2 προσταγλαδινών). Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω χρησιμοποιήσαμε αυτές τις γνώσεις από τα αποτελέσματα των ερευνών in vitro και προσθέσαμε στη διατροφή  των ασθενών που είχαν πρόσφατα διαγνωστεί με την υποτροπιάζουσα διαλείπουσα πολλαπλή σκλήρυνση (RRMS),  υψηλό φαινολικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Στην έρευνά μας χρησιμοποιούμε ελαιόλαδα με υψηλές συγκεντρώσεις πολυφαινολών άνω των 1000mg/kg με βάση τα πιστοποιητικά που εκδίδονται από το Εργαστήριο Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Φαρμακευτικού Τμήματος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών υπο την ευθύνη του Αναπληρωτή Καθηγητή Δρ. Προκόπη Μαγιάτη με την χρήση της φασματοσκοπίας πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού, (NMR). Σύμφωνα με τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αριθ. 432/2012, τα ελαιόλαδα που περιέχουν 5 mg φαινολών ανά 20 gr ελαιολάδου, ανήκουν στην κατηγορία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον ορισμό του ισχυρισμού υγείας και ανήκουν στη κατηγορία των υψηλά φαινολικών ελαιολάδων. Οι μέσες τιμές που ορίζονται στον παρόντα κανονισμό είναι: 135 mg / kg για ελαιοκανθάλη και 105 mg / kg για ελαιασίνη του ελαιολάδου.

Σε ποιο στάδιο διεξάγετε τις κλινικές σας μελέτες;

Διενεργούμε διαπανεπιστημιακές μελέτες σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια της Ελλάδος, όπως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Κύπρου σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Κέντρο Ελιάς για την Υγεία. Η έρευνα ξεκίνησε το 2019 και με την καλή ροή των πραγμάτων θα την ολοκληρώσουμε μέχρι το τέλος του 2022. Οι ασθενείς που συμμετέχουν στην έρευνα είναι διαγνωσμένοι με πολλαπλή σκλήρυνση (RRMS/PPMS/SPMS), έχουν πρόβλημα συγκέντρωσης και γενική επιβράδυνση των καθημερινών δραστηριοτήτων όπως και επίσης προβλήματα στην απομνημονευτική ικανότητα. Η νοητική εξασθένηση είναι ένα από τα συμπτώματα που είναι ορατά ως αποτέλεσμα της συνεχόμενης  μείωσης του όγκου του εγκεφάλου και συνεπώς ειναι  ένα βασικό αίτιο της επιδείνωσης της ποιότητας ζωής. Μέχρι στιγμής, δυστυχώς, δεν υπάρχει φάρμακο που θα μπορούσε να βελτιώσει ή να βοηθήσει τις νοητικές λειτουργίες και να αναστείλει τη διαδικασία της εγκεφαλικής ατροφίας ακόμη και σε μικρό ποσοστό. Στην έρευνά μας, τροποποιώντας τον άξονα μεταξύ του εγκεφάλου και εντέρου (Brain Gut Axon), χρησιμοποιούμε ελαιόλαδα με υψηλές συγκεντρώσεις πολυφαινολών, οδηγώντας σε μείωση της δραστηριότητας καταστροφικών παραγόντων που επηρεάζουν τα νευρικά κύτταρα και τις συνάψεις τους περιορίζοντας τον μηχανισμό της φλεγμονής και στη συνέχεια τη διαδικασία της απομυελίνωσης του άξονα των νευρικών κυττάρων. Η υπόθεση της κλινικής μας έρευνας επικεντρώνεται στις σπλαχνικές πληροφορίες μεταδιδόμενες από το πεπτικό σύστημα προς τον εγκέφαλο και αντιστρόφως, επηρεάζοντας τον κινητικό, αισθητικό και εκκριτικό τρόπο λειτουργίας του πεπτικού συστήματος.

Το υψηλό φαινολικό ελαιόλαδο που χρησιμοποιούμε στην έρευνά μας αυξάνει την επιβίωση των νευρώνων μέσω πιθανής δράσης τους στις οδούς σηματοδότησης της κινάσης, φωσφοϊνοσιτίδης 3-κινάσης (PI3K / Akt) και μιας ρυθμιζόμενης μιτογόνου ενεργοποιημένης πρωτεϊνικής κινάσης (MAPK) εξωκυτταρικής κινάσης (ERK), επηρεάζοντας την  κεντρική ανάπτυξη του νευρικού συστήματος. Επιπλέον, έχει αντι-αποπτωτικά σήματα αυξάνοντας την αναλογία ενεργοποίησης Bcl-2 προς ενεργοποιητές Bax (Bcl-2 / Bax) αυξάνοντας την έκφραση Bcl-2 και μειώνοντας την έκφραση Bax. Επομένως, έχουμε μια χρήσιμη ρύθμιση των αλληλεπιδράσεων μεταξύ πρωτεϊνών από την οικογένεια BCL2, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την απόπτωση των κυττάρων. Επειδή πολλές χρόνιες ασθένειες, όπως η πολλαπλή σκλήρυνση αλλά και άλλες νευροεκφυλιστικές ασθένειες, έχουν μια υποκείμενη φλεγμονώδη και οξειδωτική βάση. Η χρήση της ελαιοκανθάλης είναι ένα πολλά υποσχόμενο προληπτικό μέτρο έναντι αυτών των καταστάσεων. Μια από τις πιο πρόσφατες μελέτες με τους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση όπου είχα την ευθύνη της διεκπεραίωσης υλοποιήθηκε στην Κύπρο σε συνεργασία με την Καθηγήτρια Δρ. Μάγδα Τσολάκη από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η μελέτη εξετάζει τη συσχέτιση της ύπαρξης αυξημένου δείκτη φλεγμονής των κοπράνων, της καλπροτεκτίνης στους ασθενείς με RRMS, με την χρήση ενός Κρητικού υψηλά φαινολικού εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου με ισχυρισμό υγείας (χρησιμοποιήθηκε το Eliama D.V. Gold με 1024mg/kg φαινόλες). Σήμερα που μιλάμε, έχουμε πολλά υποσχόμενα ερευνητικά αποτελέσματα, δεν θα ήθελα όμως να βιαστώ στα συμπεράσματα, παρότι χρήζει να αναφέρω μια παρατηρούμενη βελτίωση στην κατάσταση των ασθενών τόσο σε νοητικές όσο και σε σωματικές λειτουργίες. Ήδη από την εποχή του 469–399 π.Χ, ο φιλόσοφος Σωκράτης τόνισε «Τρώμε για να ζήσουμε, δεν ζούμε για να τρώμε», όπως και ο Γαληνός και άλλοι φιλόσοφοι έχουν αποδείξει τη βάση της σχέσης μεταξύ της διατροφής και της υγείας του σώματος και του νου. Θα ήθελα να τονίσω για άλλη μια φορά τη σημασία της κρητικής διατροφής, η οποία έχει αποδεδειγμένη επίδραση στη μακροζωία των κατοίκων αυτής της περιοχής της Ελλάδας. Αυτό που υπάρχει στο πιάτο μας μπορεί να είναι ένα όμορφο μπουκέτο με φυσικές θεραπευτικές ουσίες. Η φύση μας δίνει απλόχερα πολλές δραστικές ουσίες που έχουν χρησιμοποιηθεί στην ιατρική για μεγάλο χρονικό διάστημα, οπότε γιατί και η ελαιοκανθάλη από το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδα να μην χρησιμοποιηθεί ως μια φυσική φυτική ευεργετική ουσία για την πρόληψη και τη θεραπεία «νοσημάτων του σύγχρονου πολιτισμού»

Δρ. Γκρέτα Βόζνιακ

Ιατρός και Ακαδημαϊκός επί πολλά έτη διδάσκουσα Κλινικής & Θεραπευτικής Φαρμακολογίας και Νευροφυσιολογίας, Επίκουρος Επισκέπτρια Καθηγήτρια Πανεπιστήμιου Κύπρου και συνεργαζόμενη επιστημονικός συνεργάτης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου Κύπρου στην Λευκωσία. Κατέχη μεταπτυχιακές σπουδές στην εξειδίκευση της κλινικής φαρμακολογίας και είναι Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπως επίσης και Μεταδιδακτορικές σπουδές της διεκπεραιωσε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Θεσσαλίας στο Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής.

Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα σχετίζονται με τις νευροεκφυλιστικές παθήσεις και βελτίωση του Αξονα Εγκεφάλου Εντέρου με τη χρήση φυσικών προϊόντων όπως αντιοξειδωτικές δραστικές ουσίες που περιέχονται στην κρητική διατροφή ειδικά στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και οι πολυφαινόλες του.

Κατέχει πάνω από 80 επιστημονικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά με υψηλό συντελεστή απήχησης και πολλαπλές συμμετοχές σε εθνικά και διεθνή συνέδρια.

http://www.ucy.ac.cy/medical

Σχετικές βιβλιογραφικές αναφορές

The Effect of Cretan High Phenolic Olive Oil on Fecal Calprotectin Levels in the Course of Multiple Sclerosis

G Wozniak, M Kyprou, M Tsolaki

EC Neurology (ECNE) 12 (11), 65 -79

Administration of the extra virgin olive oil (EVOO) in mild cognitive impairment (MCI) patients as a therapy for preventing the progress to AD.

Tzekaki EE, Tsolaki M, Pantazaki AA, Geromichalos G, Lazarou E, Kozori M, Sinakos Z.Hell J Nucl Med. 2019 Sep-Dec;22 Suppl 2:181.PMID: 31802059

The Rising Prevalence of Multiple Sclerosis: Influence of Oxidative Stress (Oxidative Stress and Multiple Sclerosis)

G Wozniak, G Pashias, M Kyprou

International Journal of Neurobiology ISSN: 2694-3972 2 (2), 123

New Approach of Dementia Management in Early Stage: New Perspectives of Reelin Evidence

G Wozniak, K Mallouppas

Curr Neurobiol 2018 9 (1), 8-15

A New Definition of the Term “High-Phenolic Olive Oil” Based on Large Scale Statistical Data of Greek Olive Oils Analyzed by qNMR.

Diamantakos P, Ioannidis K, Papanikolaou C, Tsolakou A, Rigakou A, Melliou E, Magiatis P.Molecules. 2021 Feb 19;26(4):1115. doi: 10.3390/molecules26041115.

Mood disorders: A potential link between ghrelin and leptin on human body?

S Zarouna, G Wozniak, AI Papachristou

World journal of experimental medicine 5 (2), 103

Prevalence of obesity in children aged 6-12 years in Greece: nutritional behaviour and physical activity

I Kyriazis, M Rekleiti, M Saridi, E Beliotis, A Toska, K Souliotis, G Wozniak

Archives of medical science: AMS 8 (5), 859

Continue Reading

Διατροφή

Τα Αντιοξειδωτικά | Ισορροπημένη Διατροφή

Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που αναστέλλουν, αντιστέκονται και προφυλάσσουν το κύτταρο από οξειδώσεις.

Για να γίνει πιο εύκολα αντιληπτή η έννοια της κυτταρικής οξείδωσης, ας υποθέσουμε ότι αφήνουμε ένα κομμάτι σίδερο εκτεθειμένο στα καιρικά φαινόμενα. Το σίδερο ύστερα από κάποιο διάστημα θα σκουριάσει, δηλαδή θα οξειδωθεί. Το ίδιο συμβαίνει με τα κύτταρα. Κύριος υπεύθυνος και στις δύο περιπτώσεις είναι το χημικό στοιχείο οξυγόνο.

Δυστυχώς, ως αποτέλεσμα φυσιολογικής λειτουργίας του κυτταρικού μεταβολισμού, το οξυγόνο αποσταθεροποιείται, δηλαδή χάνει ηλεκτρόνιο και συμπεριφέρεται σαν ελεύθερη ρίζα. Δηλαδή επιτίθεται σε βιομόρια του κυττάρου, λιπίδια και πρωτεΐνες, με σκοπό να «κλέψει» το ηλεκτρόνιο για να επανέρθει στη φυσιολογική του κατάσταση, μετατρέποντας λιπίδια και πρωτεΐνες σε ελεύθερες ρίζες. Έτσι όμως δημιουργούνται νέες και δραστικότερες μορφές ελευθέρων ριζών, οι οποίες τελικό αποδέκτη έχουν το πυρήνα του κυττάρου και το γενετικό του υλικό.

Νευροεκφυλιστικά νοσήματα, αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκινογένεση είναι από τις κυριότερες ασθένειες για τις οποίες αποδίδεται σημαντική ευθύνη στις ελεύθερες ρίζες.

Η λειτουργία των αντιοξειδωτικών ουσιών είναι να εμποδίζουν την δημιουργία ελευθέρων ριζών και να αναστέλλουν την καταστροφική για το κύτταρο δράση τους, δωρίζοντας πολύ εύκολα ηλεκτρόνια, σταθερο- ποιώντας έτσι και πάλι τις οξειδωμένες μορφές που δημιουργήθηκαν.

ΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Η βιταμίνη C

Η βιταμίνη E

Το λιπικό οξύ (Ala )

Η Ν-Ακετυλοκυστείνη (Nac ) 

Το συνένζυμο Q10

Το ιχνοστοιχείο σελήνιο ( Se )

 Η βιταμινη Α και καροτενοίδη 

Οι φαινολικές ομάδες

Το λυκοπένιο

ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ

Τσάι πράσινο 

Τσουκνίδα 

Ταραξάκο

Ισωπός

ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΤΙΚΑ ΤΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Βερβενα 

Σκουτελαρια 

Αγρια Βρωμη 

Τζινσενγκ

ΝΕΥΡΟ- ΧΑΛΑΡΩΤΙΚΑ

Βαλεριάνα 

Βιβούρνο 

Χιονανθές 

Λυκίσκος 

Χαμομήλι

ΔΙΕΓΕΡΤΙΚΑ ΤΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Ο καφές, το τσάι τα αναψυκτικά τύπου κόλα περιέχουν καφείνη η οποία είναι διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος

+ Τα δύο τελευταία δρουν τοπικά για την ανακούφιση του υπερσυσταλμένου πεπτικού συστήματος. Βότανα που περιέχουν πτητικά έλαια μπορούν να επηρεάσουν άμεσα το λεμφικό σύστημα του εγκεφάλου μέσω του οσφρητικού πλέγματος , πράγμα που εξηγεί την αποτελεσματικότητα της αρωματοθεραπείας

+ Είναι χρήσιμα όταν το νευρικό μας σύστημα είναι εξασθενημένο για παράδειγμα μετά από μια μακρά ασθένεια.

+ Η νταμιάνα επίσης έχει την τάση να διεγείρει το νευρικό σύστημα.

42_BW_DIATROFH_VOTANA.indd

Γιωτα Καρακασιδου Kλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Continue Reading

Διατροφή

Τρώγοντας από σπίτι

Είναι γνωστό πως το σπιτικό μαγειρεμένο φαγητό, τις περισσότερες φορές, υπερέχει ξεκάθαρα του έτοιμου που παρέχεται από πληθώρα εστιατορίων και ταχυφαγείων. Για αυτό υιοθετήστε την συνήθεια του «τάπερ» αποτελεί σύμμαχο ενός υγιούς διατροφικού πλάνου και όχι μόνο… 

Τον τελευταίο καιρό ολοένα και περισσότερο συναντούμε κυρίως στους εργασιακούς χώρους το γνωστό σε όλους μας «τάπερ» από το σπίτι. Η συνήθεια αυτή που πρόσφατα υιοθετήθηκε στην πατρίδα μας, εκτός από το προφανές οικονομικό όφελος, παρέχει και σαφή διατροφικά πλεονεκτήματα. Είναι πλέον γνωστό πως το σπιτικό μαγειρεμένο φαγητό, τις περισσότερες φορές, υπερέχει ξεκάθαρα του έτοιμου που παρέχεται από πληθώρα εστιατορίων και ταχυφαγείων. Αρχικά δίνεται η δυνατότητα στο άτομο να καθορίσει την ποσότητα του φαγητού που του αναλογεί και να μην υπερβάλει λόγω του μεγέθους της μερίδας που έρχεται «πακέτο». Η ποιότητα των υλικών τα οποία χρησιμοποιούνται στο μαγείρεμα είναι περισσότερο διασφαλισμένη, όταν μιλάμε για σπιτικό φαγητό. Αχίλλειος πτέρνα του έτοιμου φαγητού αποτελεί τα έλαια με τα οποία παρασκευάζεται κι αυτό είναι άλλος ένας κίνδυνος που αποφεύγεται με το μαγείρεμα στο σπίτι. Μια ακόμη θετική πλευρά της συνήθειας αυτής είναι πως τείνει να εκλείψει το τηγανητό φαγητό, διότι δεν καταναλώνεται εύκολα ώρες μετά την παρασκευή του. Επίσης, με την κατανάλωση σπιτικού φαγητού υπάρχει δυνατότητα για πρόσληψη μεγάλης ποικιλίας φαγητών, το οποίο συμμορφώνεται απόλυτα με την ισορροπημένη διατροφή. Όμως κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις και η σύγχρονη επιστήμη της διατροφής οφείλει να προστατέψει το άτομο από τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Καλό είναι το φαγητό να καταναλώνεται σε ώρα διαλλείματος και όχι μπροστά στον υπολογιστή την ώρα που αφοσιώνεται στην δουλεία του, διότι με τον τρόπο αυτό αφενός δεν αντιλαμβάνεται την ποσότητα που καταναλώνει και αφετέρου δεν αποκομίζει την απόλαυση που οφείλει να παρέχει το φαγητό με αποτέλεσμα το άτομο να καθίσταται πιο επιρρεπές σε πολλά θερμιδοφόρα σνακ. Επίσης, το γεύμα πρέπει να είναι πλήρες και να συνοδεύεται απαραιτήτως από σαλάτα. Όσον αφορά την επιλογή του γεύματος, καλό θα ήταν όσπρια και λαδερά φαγητά να μην αποφεύγονται, παρά τη δυσκολία να μεταφερθούν, διότι αποτελούν θεμέλιο λίθο της διατροφικής πυραμίδας. Το ίδιο ισχύει και για την κατανάλωση ψαριού, το οποίο θα μπορούσε να καταναλωθεί ευκολότερα με την μορφή φιλέτου. Επίσης Γνωρίζετε ότι: στις ώρες εργασίας θα πρέπει να προσλαμβάνονται αρκετά φρούτα, πιο εύκολα με τη μορφή κάποιου ενδιάμεσου γεύματος. Συνοψίζοντας, η υιοθέτηση της συνήθειας του «τάπερ» αποτελεί σύμμαχο ενός υγιούς διατροφικού πλάνου, δίνοντας όμως έμφαση στον τρόπο με τον οποίο καταναλώνεται το φαγητό, δηλαδή σε ήρεμο περιβάλλον, ιδανικά εκτός των στενών ορίων του χώρου εργασίας και προπαντός δίνοντας χρόνο στην κατανάλωση του γεύματος που εκτός από ευχαρίστηση διασφαλίζει και την υγεία του ατόμου

Βασιλάκου Δέσποινα, MD, MSc Ιαυρός-Κλινικός/ Διαιτολόγος

Continue Reading

Διατροφή

Τρόποι να προσέχετε τη διατροφή σας αν περνάτε πολλές ώρες στο γραφείο

Η εργασία έχει γίνει πλέον αναφαίρετο κομμάτι της ανθρώπινης ζωής και θέλοντας και μη,
καλούμαστε να προσαρμόσουμε τις ασχολίες και τις γενικότερες ανάγκες μας γύρω από αυτή.
Οι εργασιακές ώρες ολοένα κι αυξάνονται κι οι απαιτήσεις της δουλειάς μπορούν εύκολα να
απειλήσουν τις υγιεινές συνήθειες που προσπαθούμε να “χτίσουμε”, πόσο μάλλον όταν αυτές
σχετίζονται με τη διατροφή μας.

Η έντονη καθιστική ζωή που επιβάλλουν οι δουλειές γραφείου, αποτελεί από μόνη της μια
πρόκληση και καλεί τον καθένα από εμάς να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσει μια
σωστή κι ολοκληρωμένη διατροφή.

Με το άρθρο που σας έχουμε ετοιμάσει, θα καταφέρετε να
“ξεκλειδώσετε” όλους εκείνους τους τρόπους που θα διευκολύνουν το έργο σας, έτσι ώστε να
ισορροπήσετε τέλεια τους σύγχρονους ρυθμούς της εργασιακής ζωής με την προσοχή που
χρειάζεται η υγιεινή διατροφή!

Έτοιμα γεύματα
Είναι γεγονός, ότι έπειτα από μια κουραστική μέρα στη δουλειά, το τελευταίο πράγμα στο μυαλό
μας είναι το μαγείρεμα. Έρχεται το αύριο, συνειδητοποιούμε ότι παραμελήσαμε το φαγητό, με
αποτέλεσμα να καταφεύγουμε σε ανθυγιεινές και τυποποιημένες επιλογές τροφίμων κι άλλες
φορές μένουμε ακόμα και νηστικές.
Πλέον, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές για εκείνες τις μέρες, ή κι εβδομάδες που το μαγείρεμα
μοιάζει περισσότερο σαν αγγαρεία, παρά σαν αναγκαιότητα. Μιας κι αυτή η ανάγκη έχει
ταλανίσει πολλές εργαζόμενες γυναίκες, τα έτοιμα εταιρικά γεύματα έρχονται για να “λύσουν” τα
χέρια και να προσφέρουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την τόνωση κι
ενδυνάμωση του οργανισμού. Η ποιότητά τους αγγίζει τη νοστιμιά και την ποιότητα ενός
σπιτικού φαγητού και μας εφοδιάζουν με ενέργεια, η οποία κρίνεται επιτακτική για τις ώρες που
το μυαλό “καταπονείται” περισσότερο!

Ένα ισορροπημένο πρωινό
Για εκείνες τις ημέρες που το ξύπνημα φαντάζει αδύνατο, η ετοιμασία του πρωινού έρχεται να
αποτελέσει ένα ακόμα “βάρος” στην καθημερινή ρουτίνα. Σίγουρα, αν το αμελήσουμε για τις
ημέρες που πραγματικά δεν προλαβαίνουμε, μπορούμε να ανακτήσουμε λίγη από τη χαμένη
ενέργεια με κάποια μπάρα δημητριακών ή με ένα σάντουιτς, όμως αν αυτή η τακτική γίνει
μόνιμη συνήθεια, τότε θα πρέπει να αναθεωρήσουμε.

Ένα πλήρες κι ισορροπημένο πρωινό δεν πρέπει να περιλαμβάνει μόνο έναν καφέ ή ένα τοστ.
Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, επιλέγοντας ανάμεσα σε αβγά, γάλα, ξηρούς καρπούς, φρυγανιές, φρούτα και χυμούς, και κάνοντας τους
κατάλληλους συνδυασμούς. Αυτές οι τροφές, θα “γεμίσουν” τις μπαταρίες σας και θα σας
προκαλέσουν την αίσθηση κορεσμού. Πάντα να προτιμάτε τα πιο πρακτικά κι εύπεπτα τρόφιμα,
τα οποία θα σας κρατήσουν χορτάτους για αρκετή ώρα, χωρίς να σας έχουν ταλαιπωρήσει
πολύ κατά την προετοιμασία τους. Μόνο έτσι, θα αυξήσετε την παραγωγικότητά σας και θα
μπορέσετε να αποδώσετε με μεγαλύτερη ευκολία στη δουλειά σας!

Διαμόρφωση ενός διατροφικού πλάνου
Ο προγραμματισμός αποτελεί το Α και το Ω σε κάθε τομέα της ζωής. Όσο οργανωτικοί
προσπαθούμε να είμαστε στην επαγγελματική μας ζωή, άλλο τόσο συνεπής οφείλουμε να
γίνουμε κι ως προς τη διατροφή μας. Είτε αναγνωρίσουμε οι ίδιοι τις διατροφικές μας ανάγκες,
είτε απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό διατροφολόγο, επιτρέπουμε αυτόματα στον εαυτό μας να
διαχειριστεί με συνέπεια, πειθαρχία κι υπευθυνότητα κάθε διατροφικό πειρασμό.

Ο οργανισμός, αρχίζει σιγά-σιγά να “τιθασεύεται” και να προσαρμόζεται σε ένα συγκεκριμένο
πλάνο διατροφής. Πιο αναλυτικά, αυτό το πρόγραμμα, περιλαμβάνει συγκεκριμένα γεύματα και
σνακ, τα οποία θα καταναλωθούν σε συγκεκριμένες ώρες μέσα στην ημέρα. Το μόνο σίγουρο
είναι, ότι με αυτόν τον προμελετημένο σχεδιασμό, θα έχετε τον πλήρη έλεγχο για να
κατευθύνετε τις διατροφικές σας συνήθειες προς το σωστό δρόμο!

Μικρά γεύματα μέσα στην ημέρα
Όταν βρισκόμαστε εν ώρα εργασίας, είναι φυσιολογικό, ο οργανισμός να “ζητά” περισσότερη
ενέργεια για να αποδώσει. Έτσι λοιπόν, τα ανθυγιεινά σνακ, ο καφές και τα γλυκά ροφήματα,
αποτελούν την πιο γρήγορη λύση για να “οξύνουμε” την παραγωγικότητά μας και για να
παραμείνουμε σε εγρήγορση. Ο οργανισμός αρχίζει να εξαρτάται από την καφεΐνη και τη
ζάχαρη, με αποτέλεσμα η κατανάλωσή τους να γίνεται μία σταθερή συνήθεια, ειδικά κατά τις
ώρες που βρισκόμαστε στο γραφείο.

Είναι πολύ εύκολο να χάσουμε τον έλεγχο, αλλά και να επιφέρουμε, άθελά μας, σοβαρές
επιπτώσεις στην υγεία μας. Παρόλα αυτά, δε χρειάζεται να αποκλείσετε τελείως τα σνακ από τη
διατροφή σας. Αυτό που συνιστάται, είναι η επιλογή πιο υγιεινών, μικρών γευμάτων, τα οποία
θα συμπληρώνουν τα θρεπτικά συστατικά και την ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός για να
αντέξει στις δοκιμασίες της ημέρας. Ιδανικά, μπορείτε να ετοιμάσετε κάποιο υγιεινό smoothie,
μια σαλάτα φρούτων ή κάποια μπάρα δημητριακών!

Η επίτευξη μιας ισορροπημένης διατροφής αποκτά άλλη διάσταση όταν εμπλέκεται με την
εργασιακή μας ζωή. Με τη σωστή προετοιμασία και τη συνειδητοποίηση των αναγκών σας, θα
μπορείτε να αντιμετωπίσετε κάθε διατροφική πρόκληση και να διατηρήσετε την υγεία και την
ενέργειά σας!

Continue Reading

Trending