Connect with us

Γαστρονομία

Η απόσταση που… σμίγει

Η σχέση με ένα καλό κρασί δεν είναι μόνο μια σχέση γεύσης αλλά κυρίως δείκτης κοινωνικής καλλιέργειας και πολιτισμού.

Ένα καλό κρασί εκτός από νηπενθές φάρμακο είναι και έργο τέχνης. Με το άνοιγμα της φιάλης ξεχύνονται αρώματα, μυρωδικά, χρώματα, γεύσεις και επιγεύσεις.

Διεθνείς γευσιγνωσίες δημιουργούν μύθους και επιμύθια γύρω από τη γέννηση, την ανάπτυξη, τα γενέθλια και το θάνατο ενός κρασιού. Ο οίνος ο αγαπητός δεν είναι «κάτι» αλλά «κάποιος». Αντιδρά πάντοτε σε ορισμένα ερεθίσματα όπως στις βίαιες κινήσεις, στο έντονο φως, στον  θόρυβο, στη ζέστη και στο κρύο. Σωστές συνθήκες συντήρησης είναι απαραίτητες για την παλαίωσή του και τη διατήρησή του.

Για να είναι επιτυχημένο ένα κρασί συντελούν οι εξής τρεις παράγοντες: το κλίμα, το κλήμα και το έδαφος. Από αυτό το τρίπτυχο επιτυχίας εξαρτάται το χρώμα, το άρωμα και ο γευστικός χαρακτήρας του οίνου. Όσο φτωχότερος είναι ο αμπελώνας τόσο καλύτερο είναι το κρασί. Το στοιχείο που υπερισχύει σ’ ένα χωράφι είναι αυτό που θα διαμορφώσει και τον ιδιαίτερό του χαρακτήρα.

Ας εισχωρήσουμε λοιπόν σε μια ποιοτική μέθη, ανάλογη με τα χρώματα, την περιεκτικότητα σε σάκχαρα και την κατηγορία του κρασιού.

[Ξεκινάμε με Επιτραπέζια, τοπικά, οίνους Ονομασίας Προέλευσης είτε ελεγχόμενης (Ο.Π.Ε.) με την μπλε ταινία, είτε ανωτέρας ποιότητας (Ο.Π.Α.Π.) με την κόκκινη ταινία. Συνεχίζουμε με τις πολυαναγραφόμενες έννοιες Chateau, domaine και κτήμα πουπροϋποθέτουν τήρηση κάποιων διαδικασιών. Ακολουθεί η ένδειξη Κάβα που χαρακτηρίζει τα επιτραπέζια κρασιά, τα οποία έχουν παλαιωθεί πάνω από δυο χρόνια σε κάβες διαμορφωμένες με κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, σε δρύινα βαρέλια-μπουκάλια. Επίσης οι γνωστοί όροι Reserve ή Grande Reserve προσδιορίζουν κρασιά ονομασίας προέλευσης όχι μόνο των σταφυλιών που έχουν παλαιωθεί αλλά έχει γίνει και ποιοτική επιλογή τους.] αυτά μπορούν να γίνουν με bullets, πινακάκι.

Και η φιάλη ανοίγει….

Οι φελλοί είναι το πρώτο εμπόδιο που ενδέχεται να συναντήσει κάποιος ανοίγοντας τη φιάλη. Για αυτό το λόγο σε ένα δείπνο ο οικοδεσπότης πρέπει να σερβίρεται πάντοτε πρώτος έχοντας ήδη χρησιμοποιήσει το σωστό “tire-bouchon”. Ο φελλός  διαθέτει τα ιδανικά χαρακτηριστικά για τη σωστή συντήρηση όντας στεγανός ελαφρύς δίχως διαστολές-συστολές. Πρέπει να διατηρείται πάντοτε υγρός και σε συνεχή επαφή με το κρασί. Η  ανυπαρξία μούχλας θεωρείται μεγάλη επιτυχία.

Και πλησιάζει  η ώρα του σερβιρίσματος…

Μακριά από θρύμματα,  καταψύξεις και παγάκια διότι  η απότομη πτώση της θερμοκρασίας  καταστρέφει τον οίνο και η προσθήκη νερού χαλάει την αρμονική του σύνθεση. Μην αφήνετε τις φιάλες αρκετές μέρες εντός ψυγείου διότι αποκτούν μια δυσάρεστη μυρωδιά. Θα ήταν προτιμότερο να τοποθετηθούν τρεις με τέσσερις ώρες νωρίτερα από τον ερχομό των αγαπημένων προσώπων. Οι ωραίες εικαστικές ετικέτες είναι κρίμα να κρύβονται. Αναδείξτέ τις με τρόπο ακόμα και αν το πολύτιμο κρασί χρειάζεται να μεταφερθεί σε καράφα. Το ιδανικό σερβίρισμα απαιτεί εξάσκηση καθώς και τόλμη όπως ακριβώς και η μύτη.

Η μύηση στη γευσιγνωσία των οίνων, την περίφημη αυτή τεχνική της δοκιμής, ενώνει τον ζωντανό οργανισμό του κρασιού με την προσωπικότητα του δοκιμαστή.

Μελέτη, καλή όραση, περιγραφική ικανότητα, προσδιορισμός και κρίση. Συμβαίνει συχνά η προσωπική εκτίμηση και το γούστο να είναι παράγοντες άκρως υποκειμενικοί και το ίδιο κρασί να κατακρίνεται ή να επιβραβεύεται. Τα γνωστά περί ορέξεως….

Η ένταση της μυρωδιάς και η πολυπλοκότητά της, από διακριτική σε πληθωρική, μας οδηγούν σε υπέροχα μπουκέτα λουλουδιών, φρούτων, ξηρών καρπών, ξηρών χόρτων και δυνατών μπαχαρικών. Καταπληκτικά πιπέρια, ξύλο και δέρμα με λίγο μέλι. Ότι καλύτερο για μια  χειμωνιάτικη βραδιά μπροστά στο τζάκι. Ή μήπως προτιμάτε άρωμα καβουρντισμένου αμύγδαλου, καρυδιού, ξερού σύκου και δαμάσκηνου σε μια αμμουδιά;

Δική σας η επιλογή καθώς και η διάθεση.

Η ορολογία που συνεχίζει να περιβάλλει το νέκταρ του Διονύσου είναι αρκετή και άκρως ενδιαφέρουσα.

Σαρκωμένο, ισορροπημένο, άκαμπτο, επιθετικό, μαλακό, νευρικό, στυφό με ισχυρές τανίνες…Σταφύλι αγαπημένο που βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου ή οξειδώνεται μέσω αέρα. Επίδραση στο κέφι, στην υγεία και στην απόλαυση.

Γευστικά ερεθίσματα και επιγεύσεις….Ξηρό, ημίξηρο, ημίγλυκο, γλυκό και πάντοτε χάνεται λίγη ποσότητα από αυτό το νέκταρ για το περίφημο «Μερτικό των Αγγέλων». Το βαρέλι «καταπίνει» το κρασί καθημερινά κατά το 1/5 και σε ορισμένα μπουκάλια υπάρχει ο «κλέφτης» των σταγόνων που δεσμεύει ορισμένες από αυτές αλλά δίνει τη δυνατότητα του σωστού κρατήματος-σερβιρίσματος  του μπουκαλιού. Όλοι μας γνωρίζουμε ότι η όραση είναι η πιο γρήγορη αίσθηση που παρέχει τις περισσότερες φορές ασφάλεια για την αξιολόγηση του οίνου.

Τζωρτζίνα Καλέργη

Καθηγήτριας Γαλλικής Φιλολογίας – Θεατρολογίας

Γαστρονομία

Το μέλλον του fine dining: Τα trends & οι εμπειρίες που αξίζει να δοκιμάσεις

Πάλαι ποτέ προπύργιο της παράδοσης, το φαγητό σήμερα είναι κάτι πολύ περισσότερο από τροφή. Η γαστρονομία αποτελεί έναν ζωντανό καμβά που πειραματίζεται και μεταμορφώνεται, που μαγεύει, που παντρεύει τη μαγειρική τέχνη με τις καινοτόμες τεχνικές και μας δίνει ένα αποτέλεσμα μοναδικό. Το fine dining, το αποτέλεσμα αυτής της ένωσης, κάθε άλλο παρά στάσιμο μένει. Το αριστούργημα αυτό θέλει να εξελίσσεται συνεχώς, από τον λεπτεπίλεπτο χορό ενός τέλεια ισορροπημένου amuse-bouche μέχρι το grand finale ενός επιδορπίου.

Ποιο είναι, λοιπόν, το μέλλον του fine dining; Ας δούμε όλα όσα μας περιμένουν στη γαστρονομική σκηνή της χώρας τους επόμενους μήνες.

  1. Εξαιρετικά τοπική και εποχιακή κουζίνα

Η υψηλή γαστρονομία αγκαλιάζει όλο και περισσότερο την ντόπια πρώτη ύλη, γιορτάζοντας την αφθονία των τοπικών συστατικών σε hyper-local επίπεδο: δεν αρκεί να είναι ελληνικό, χρειάζεται να είναι από το ίδιο νησί, από το ίδιο χωριό, από τον ντόπιο αγρότη και παραγωγό με τον οποίο οι σεφ μπορούν να έχουν και απευθείας επικοινωνία.

Από αυτή την επικοινωνία, φυσικά, γεννιούνται μενού που όχι μόνο αλλάζουν ανάλογα με τις εποχές, αλλά και ανάλογα με τη μέρα – χαρακτηριστικό ακόμα πιο έντονο στα εστιατόρια θαλασσινών όπου η ψαριά της κάθε μέρας μπορεί να ορίσει το τι θα σερβιριστεί. Αυτό όχι μόνο εξασφαλίζει τις πιο φρέσκες γεύσεις, αλλά υποστηρίζει και βιώσιμες πρακτικές, με μεγάλα εστιατόρια με αστέρια μισελέν στην Αθήνα και αλλού να την υιοθετούν ήδη ως πρακτική.

  1. Μαγειρικές συνεργασίες

Μπορεί ένα “στριτφουντάδικο” να είναι high end; Μα, φυσικά! Τα όρια μεταξύ των διαφορετικών γαστρονομικών παραδόσεων είναι ασαφή, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συναρπαστικές συνεργασίες μεταξύ μαγείρων από διαφορετικά υπόβαθρα που εκ πρώτης όψεως μοιάζουν παράταιρα, όμως μια δοκιμή αρκεί για να μας πείσει για το αντίθετο.

Αυτές οι συνεργασίες καταλήγουν σε καινοτόμα πιάτα που ξεπερνούν τα όρια της γεύσης και της παρουσίασης. Περιμένετε να γευτείτε, λοιπόν, απροσδόκητες “συγχωνεύσεις”, όπως fine dining και street food σε ένα πιάτο, που θα πυροδοτήσουν τους γευστικούς σας κάλυκες και θα διευρύνουν τους γαστρονομικούς σας ορίζοντες.

  1. Η τεχνολογία στην υπηρεσία της γεύσης

Η τεχνολογία φέρνει επανάσταση όχι μόνο στον τρόπο και τον χρόνο του μαγειρέματος, αλλά και στη συνολική εμπειρία φαγητού, δίνοντάς μας από διαδραστικά μενού και augmented reality έως εξατομικευμένες προτάσεις ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.

Αυτές οι τεχνολογικές εξελίξεις ενισχύουν τη συνολική γευστική εμπειρία, καθιστώντας την πιο ελκυστική και, χωρίς αμφιβολία, αξέχαστη. Ωστόσο, είναι σημαντικό να επιτευχθεί μια ισορροπία μεταξύ της τεχνολογίας και της ανθρώπινης επαφής, διασφαλίζοντας ότι ο κλάδος της εστίασης και της φιλοξενίας συνεχίζει να έχει ως στόχο του την κοινωνική πτυχή του φαγητού.

  1. Η βιωσιμότητα στο προσκήνιο

Η βιωσιμότητα δεν είναι πλέον απλώς ένα τσιτάτο, μια λέξη που λέμε γιατί είναι στη μόδα τελευταία, είτε στον γαστρονομικό κόσμο είτε και σε άλλες πτυχές της ζωής μας – είναι μια βασική αξία που οδηγεί το μέλλον μας και το μέλλον του fine dining επίσης.

Όλο και περισσότεροι σεφ σε όλο τον κόσμο δεσμεύονται να μειώσουν τη σπατάλη τροφίμων, να προμηθεύονται βιολογικά συστατικά και να ελαχιστοποιούν τις περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις της κουζίνας τους. Αυτή η δέσμευση δεν ωφελεί μόνο τον πλανήτη, αλλά απογειώνει και τη γευστική εμπειρία, προσφέροντας στους επισκέπτες ενός εστιατορίου μοναδικές γεύσεις αλλά και μια αίσθηση σκοπού και ικανοποίησης.

  1. Καθολικές εμπειρίες

Εδώ και χρόνια το fine dining έχει σταματήσει να αφορά μόνο το φαγητό που υπάρχει στο πιάτο μας. Τα εστιατόρια σκοπό έχουν πλέον να δημιουργήσουν μια εν γένει καθηλωτική εμπειρία που συνδυάζει γεύσεις σε ποτά και φαγητά, ήχους και μουσική, εξυπηρέτηση, περιβάλλον, άνεση και δεκάδες άλλα χαρακτηριστικά που ενδεχομένως επηρεάζουν τη συνολική εμπειρία.

Το fine dining σήμερα ξυπνά όλες τις αισθήσεις και η τάση αυτή φαίνεται πως είναι εδώ για να μείνει, μεταφέροντάς μας σε έναν άλλο κόσμο και κάνοντας το γεύμα μας ένα πραγματικά αξέχαστο ταξίδι από την αρχή ως το τέλος.

Οι τάσεις αυτές δεν είναι κάτι νέο, σίγουρα όμως κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος, που σημαίνει ότι θα τις συναντήσουμε στις γευστικές μας περιπλανήσεις τους επόμενους μήνες. Το fine dining σήμερα αγκαλιάζει την καινοτομία, τη βιωσιμότητα και τα τοπικά προϊόντα κάθε περιοχής και είμαστε εδώ για να γευτούμε τα όσα έρχονται.

Continue Reading

Συνταγές

Μαροκινό κέικ με ινδοκάρυδο

Ένα κέικ απίθανο, νόστιμο όσο δεν φαντάζεστε και δυναμωτικό για τον οργανισμό μας!

Χρόνος παρασκευής 1 ώρα και 5 λεπτά / Εύκολο

Μαροκινό κέικ με ινδοκάρυδο

Υλικά για 1 ταψί στρογγυλό

4 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1 κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης, σε σκόνη

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

1 κ.σ. σόδα

1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική ή καφετιά

Μισό φλιτζάνι τσαγιού νερό

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

¾  φλιτζάνι τσαγιού πορτοκαλάδα

1 ½ φλιτζάνι ινδοκάρυδο τριμμένο

1 φλιτζάνι τσαγιού αμύγδαλα, χοντροκομμένα

1 φλιτζάνι τσαγιού αποξηραμένα βερίκοκα ή χουρμάδες ψιλοκομμένους

Τρόπος παρασκευής

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά εκτός από το ινδοκάρυδο, τα αμύγδαλα, τους χουρμάδες και τα βερίκοκα.

Τα χτυπάμε με το σύρμα και ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Ρίχνουμε 2-3 κουταλιές από το ινδοκάρυδο, τα αμύγδαλα, τα αποξηραμένα φρούτα και τα χτυπάμε και πάλι.

Βάζουμε το μείγμα σε ταψί, που έχουμε περάσει με ελάχιστο ελαιόλαδο. Με την μαρίζ στρώνουμε την επιφάνεια.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 45 λεπτά.

Δοκιμάζουμε αν έχει γίνει βυθίζοντας το μαχαίρι στη μέση του ταψιού. Αν δεν βγει καθαρό ψήνουμε λίγο ακόμα.

Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει .

Πασπαλίζουμε με ινδοκάρυδο και κόβουμε σε κομμάτια.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Προϊόντα

Vaseline Jelly Το Πιο Iconic Προϊόν


Η UNILEVER Greece παρουσιάζει το iconic προϊόν της Vaseline Jelly και τις 101 χρήσεις της.

H σειρά Vaseline Jellys, είναι μια κλασική συλλογή εξαιρετικά ποιοτικών προϊόντων φροντίδας
του δέρματος που ενσωματώνουν την εμβληματική τεχνολογία Vaseline. Το Vaseline Original
Protecting Jelly συνδυάζει την ποιότητα και την αξιοπιστία της Vaseline με την καινοτομία και
την πρωτοπορία που χαρακτηρίζει τα προϊόντα της UNILEVER.

ORIGINAL PROTECTING JELLY:
To Original Protecting Jelly αποτελείται από 100% καθαρή βαζελίνη και τριπλά καθαρισμένη
σύνθεση. Κλινικά αποδεδειγμένο να βοηθά στην επούλωση του κατεστραμμένου, σκασμένου και
ξηρού δέρματος, διατηρώντας το ενυδατωμένο με ένα προστατευτικό φράγμα και κλειδώνοντας
την υγρασία. Είναι υποαλλεργικό και απαλό στο δέρμα, κατάλληλο για ευαίσθητες επιδερμίδες.

Με περισσότερες από 101 διαφορετικές χρήσεις, το Original Protecting Jelly είναι ο απόλυτος
σύμμαχος στην καθημερινή περιποίηση. Από την ενυδάτωση έως και τη φροντίδα έπειτα από
έκθεση στον ήλιο, αυτό το ‘’μαγικό’’ προϊόν προσφέρει δημιουργικές λύσεις για την ανακούφιση
του δέρματος ανά πάσα στιγμή, διατηρώντας το δέρμα ενυδατωμένο για μεγαλύτερο χρονικό
διάστημα. Στις κλασικές χρήσεις του θα βρούμε την επούλωση μετά το ξύρισμα και την
ανακούφιση του ερεθισμένου δέρματος, ενώ στις πιο εναλλακτικές βρίσκουμε την διατήρηση του
αρώματος και την διαμόρφωση των φρυδιών.


Οι 101 χρήσεις Vaseline:

  1. Ανακουφίζει από τον πόνο του δέρματος μετά την αποτρίχωση
  2. Ανακουφίζει το πονεμένο δέρμα μετά το σπείρωμα των φρυδιών και των άνω χειλιών
  3. Ανακουφίζει από τη φαγούρα μετά το ξύρισμα για τους άνδρες
  4. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για απαλό μασάζ
  5. Τρίψτε τα σκληρά, ξηρά πετσάκια για να τα μαλακώσετε και να τα ενυδατώσετε
  6. Λειτουργεί ως αποτελεσματικό προϊόν αφαίρεσης μακιγιάζ
  7. Χρησιμοποιείται ως σφραγιστικό για το κραγιόν στα χείλη
  8. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως lip gloss
  9. Βοηθά στην πρόληψη του τραχού δέρματος στους αστραγάλους
  10. Εφαρμόστε πάνω από ψώρα για να βοηθήσετε στην προστασία της
  11. Μπορεί να εφαρμοστεί για να βοηθήσει στην πρόληψη των ουλών
  12. Λειτουργεί ως απολέπιση σώματος όταν αναμιγνύεται με αλάτι ή ζάχαρη
  13. Βοηθά στην πρόληψη των δαγκωμάτων των παπουτσιών
  14. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προστασία των πρόσφατα επουλωμένων τατουάζ
  15. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καταπραΰνει τα εξογκώματα του ξυραφιού
  16. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καταπραΰνει τα κουρασμένα/πρησμένα πόδια
  17. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το σχήμα των φρυδιών
  18. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μετά το ξύρισμα για να διατηρήσει τις περιοχές λείες και
    μεταξένιες
  19. Μπορεί να εφαρμοστεί σε ένα ξεθωριασμένο μανικιούρ για να το κάνει να λάμψει ξανά
  20. Λειτουργεί ως φράγμα στο νερό για τις πληγές
  21. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη φροντίδα του ευαίσθητου δέρματος
  22. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην ανακούφιση των ραγισμένων γωνιών
    του στόματος
  23. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καταπραΰνει μια ξηρή μύτη κατά τη διάρκεια ενός
    κρυολογήματος/ασθένειας
  24. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καταπραΰνει τους λοβούς των αυτιών μετά από συνεχή
    χρήση σκουλαρικιών
  25. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καταπραΰνει το τριχωτό της κεφαλής των μωρών πριν
    από το λούσιμο
  26. Εφαρμόζεται στα μαλλιά πριν από το στέγνωμα με το πιστολάκι για να αποτρέψει την
    ξηρότητα και την τραχύτητα των μαλλιών
  27. Εφαρμόστε στο δέρμα για υγιή λάμψη και λάμψη
  28. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί πριν από πτήσεις μεγάλων αποστάσεων για την
    καταπολέμηση της ξηροδερμίας
  29. Εφαρμόστε κατά μήκος της γραμμής των μαλλιών σας πριν από τη χρήση βαφής μαλλιών
    για να αποφύγετε τους λεκέδες στο δέρμα
  30. Εφαρμόστε στα δόντια σας για να σταματήσετε τα χείλη να κολλάνε στα δόντια όταν
    πρέπει να εκτελέσετε ή να χαμογελάσετε πολύ
  31. Εφαρμόστε στα δόντια πριν χρησιμοποιήσετε κραγιόν για να αποτρέψετε το κραγιόν να
    κολλήσει στα δόντια σας
  32. Αναμείξτε με κραγιόν για να δημιουργήσετε ένα διαρκές ρουζ
  33. Βοηθά τα επίμονα δαχτυλίδια να γλιστρούν εύκολα από/πάνω στα δάχτυλα
  34. Εφαρμόστε στα μαλλιά σας και χρησιμοποιήστε τα ως μάσκα μαλλιών
  35. Τσαλακώστε το στα μαλλιά για να δημιουργήσετε ανακατεμένα κύματα
  36. Εφαρμόστε μια μικρή ποσότητα σε ξηρά σημεία του σώματός σας πριν χρησιμοποιήσετε
    προϊόντα μαυρίσματος για να αποφύγετε το ανομοιόμορφο μαύρισμα
  37. Βάλτε βαζελίνη στα χείλη σας, αφήστε την για λίγα λεπτά και στη συνέχεια τρίψτε τα χείλη
    με μια οδοντόβουρτσα για απολέπιση
  38. Ασφαλής η χρήση βαζελίνης στα χέρια και τα πόδια των νεογέννητων μωρών για την
    αποκατάσταση της φολιδωτής επιδερμίδας
  39. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καταπραΰνει το ερεθισμένο δέρμα
  40. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στη φροντίδα των τρυπημάτων – αυτιών,
    κοιλιάς κ.λπ.
  41. Εφαρμόστε τη βαζελίνη αμέσως μετά το ντους σας, ενώ είναι ακόμα υγρή, για να
    βοηθήσετε στην καταπράυνση του εκζέματος
  42. Τρίψτε βαζελίνη στο δέρμα γύρω από τα νύχια σας πριν από την εφαρμογή βερνικιού
    νυχιών για να αποφύγετε τη χρώση του δέρματος
  43. Χρησιμοποιήστε το στα μαλλιά πριν πλέξετε, για να δώσετε στην πλεξούδα σας μια
    καθαρή και γυαλιστερή λάμψη
  44. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί για μάσκαρα για να δημιουργήσει γυαλιστερές βλεφαρίδες
  45. Τρίψτε μια μικρή ποσότητα σε χρώμα νυχιών που είναι μιας εβδομάδας και θα το
    βοηθήσει να λάμψει περισσότερο
  46. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κάνετε καταπραϋντικό μασάζ σε ένα μωρό
  47. Βοηθά στην πρόληψη των εξανθημάτων από την πάνα στα μωρά
  48. Εφαρμόστε το στα πόδια κατά τη διάρκεια της νύχτας και ξυπνήστε με πιο λεία πόδια
  49. Βοηθά στην αποκατάσταση των τραχιών χεριών μετά από σωματική εργασία
  50. Βοηθά στην αποκατάσταση των ξηρών χεριών, ειδικά μετά από υπαίθριες δραστηριότητες
  51. Για πιο λαμπερά μαλλιά και υγιές τριχωτό της κεφαλής τρίψτε μια σταγόνα βαζελίνης σε
    μέγεθος 20 c στις ρίζες σας πριν το λούσιμο.
  52. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ενυδατική κρέμα για όλο το σώμα.
  53. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη σφράγιση της ψαλίδας των μαλλιών
  54. Δημιουργήστε ένα αρωματισμένο και χρωματιστό βάλσαμο χειλιών αναμειγνύοντας τη
    βαζελίνη με λίγη σκόνη αρωματισμένου ποτού
  55. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μαλακώσουν οι τραχείς αγκώνες
  56. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην ενυδάτωση των ξηρών γονάτων
  57. Μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση σκασμένων ή ξηρών χειλιών
  58. Μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση των ραγισμένων φτερών
  59. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση από τις εκδορές κατά τη διάρκεια της
    άσκησης
  60. Εφαρμόστε στα χέρια το βράδυ και καλύψτε τα με γάντια για βαθιά ενυδάτωση κατά τη
    διάρκεια του ύπνου
  61. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καταπραΰνει τις περιοχές όπου τα ρούχα σας έχουν
    τριφτεί
  62. Για να καταπραΰνετε τις περιοχές που έχουν τριβεί τα δέρματά σας μεταξύ τους, π.χ.
    μηροί
  63. Εφαρμόστε στο πρόσωπο ή στο σώμα για να παραμείνετε ζεστοί σε κρύο/αερόθερμο
    καιρό
  64. Χρησιμοποιήστε τα στα μαλλιά για να δημιουργήσετε μια γυαλισμένη αλογοουρά χωρίς
    πεταλούδες
  65. Χρησιμοποιήστε ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών και των χεριών σας για να μειώσετε
    την ξηροδερμία
  66. Φτιάξτε μακιγιάζ έκτακτης ανάγκης προσθέτοντας λίγη βαφή τροφίμων στη βαζελίνη για
    να δημιουργήσετε πολύχρωμο ρουζ, κραγιόν ή σκιά ματιών.
  67. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μαλακώσει και να διαμορφώσει τις τρίχες του
    προσώπου.
  68. Εφαρμόστε στο δέρμα πριν από τη χρήση αρώματος για να παρατείνετε την επίδρασή
    του
  69. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί για μάσκαρα για μακρύτερες γυαλιστερές βλεφαρίδες
  70. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αφαίρεση της μπογιάς από το δέρμα
  71. Καταπραΰνει το δέρμα μετά από πολύ ήλιο ή αέρα με την εφαρμογή στις πληγείσες
    περιοχές
  72. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην αποκατάσταση του δέρματος του
    προσώπου όπου η μάσκα προσώπου σας τρώει (μύτη, μάγουλα και αυτιά) από την
    παρατεταμένη χρήση
  73. Εφαρμόστε μια σταγόνα βαζελίνης βαζελίνης στους μεντεσέδες της πόρτας σας για να
    σταματήσετε το τρίξιμο
  74. Τρίψτε με βαζελίνη βαζελίνης μια παγωμένη κλειδαριά για να την κάνετε να κινηθεί ξανά
  75. Εφαρμόστε σε μεταλλικά εξαρτήματα και εργαλεία για να αποτρέψετε τη σκουριά
  76. Η βαζελίνη είναι αποτελεσματική για την προστασία των πληγών
  77. Βοηθά στην καταπράυνση μικροκοψιμάτων και εγκαυμάτων
  78. Λειτουργεί ως προστατευτικό στρώμα πάνω από κρούστες, εγκαύματα και εξανθήματα
  79. Βοηθά στην καταπράυνση ήπιων ηλιακών εγκαυμάτων
  80. Προσθέστε βαζελίνη σε ένα υγρό πανί και χρησιμοποιήστε το για να αφαιρέσετε τους
    λεκέδες από το μακιγιάζ από τα ρούχα ή τα κλινοσκεπάσματά σας
  81. Απομακρύνετε τις γδαρσίματα σε δερμάτινες μπότες, παπούτσια, τσάντες και τσάντες,
    τρίβοντας με βαζελίνη
  82. Βάλτε μια σταγόνα βαζελίνης κάτω από το καπάκι του βερνικιού νυχιών σας για να
    διασφαλίσετε ότι το αποξηραμένο βερνίκι δεν θα κλειδώσει το καπάκι
  83. Τοποθετήστε ένα λεπτό στρώμα βαζελίνης στις λεπίδες του ξυραφιού μεταξύ των
    χρήσεων για να διατηρηθούν σαν καινούργιες. Βεβαιωθείτε πρώτα ότι έχουν στεγνώσει
    εντελώς για να αποφύγετε τη σκουριά.
  84. Για να απομακρύνετε τις τσίχλες από τα μαλλιά, καλύψτε την τσίχλα και τα γύρω μαλλιά με
    μια γενναιόδωρη κουταλιά βαζελίνης και τραβήξτε απαλά μέχρι να ξεκολλήσουν.
  85. Δημιουργήστε ωτοασπίδες που εμποδίζουν το νερό να εισχωρήσει στα αυτιά σας ενώ
    κολυμπάτε, επικαλύπτοντας δύο μπαλάκια βαμβάκι με βαζελίνη και πλάθοντας τα έτσι
    ώστε να ταιριάζουν σε κάθε αυτί.
  86. Για να βοηθήσετε στην αποκατάσταση γρατζουνιών και υδατογραφήσεων στο ξύλο,
    προσθέστε μια γενναιόδωρη στρώση βαζελίνης στις ξύλινες επιφάνειες και αφήστε την να
    απορροφηθεί για 24 ώρες πριν γυαλίσετε την επιφάνεια.
  87. Τρίψτε με βαζελίνη τα φθαρμένα σημεία σε δερμάτινα έπιπλα ή ρούχα για να τα κάνετε να
    λάμψουν ξανά.
  88. Ανάψτε φωτιά με βαζελίνη, επικαλύπτοντας ένα μπαλάκι βαμβακιού (ή μερικά μπαλάκια)
    με βαζελίνη και ανάψτε τα για να δημιουργηθεί φλόγα – στη συνέχεια, προσθέστε το στη
    σχάρα σας, στη φωτιά σας κ.λπ.
  89. Αφαιρέστε τις μουτζούρες από τους καθρέφτες σας, τα γυαλιά ηλίου, ακόμα και τις
    αγκράφες των ζωνών σας, προσθέτοντας λίγη βαζελίνη και απομακρύνοντας τα σημάδια
    με γυαλόχαρτο
  90. Εφαρμόστε λίγη βαζελίνη στους ώμους σας κάτω από τις τιράντες του σουτιέν σας για να
    ανακουφιστείτε από τον κνησμό και τη δυσφορία
  91. Απομακρύνετε τυχόν στάξιμο, αποξηραμένο κερί από κεριά, εφαρμόζοντας λίγη βαζελίνη
    και αφήνοντάς την να απορροφηθεί για λίγα λεπτά, και στη συνέχεια σκουπίστε τα όλα με
    ένα υγρό πανί
  92. Χρησιμοποιήστε τη βαζελίνη για να μετατρέψετε τα ματ προϊόντα ή τις πούδρες σας σε
    κρέμες. Συνδυάστε χαλαρές χρωστικές με το ζελέ για να δημιουργήσετε την
    προσαρμοσμένη σας κρεμώδη σκιά ματιών, ρουζ ή χρωματιστό βάλσαμο
  93. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως highlighter. Απλώστε λίγο στα μάγουλά σας για να
    δημιουργήσετε ένα δροσερό, φωτεινό βλέμμα.
  94. Χρησιμοποιήστε τη βαζελίνη για να αφαιρέσετε το μακιγιάζ – απλά κάντε μασάζ με λίγη
    βαζελίνη στα βλέφαρά σας και σκουπίστε το μακιγιάζ των ματιών χρησιμοποιώντας ένα
    βαμβάκι
  95. Για ένα λαμπερό φεστιβαλικό λουκ, αφαιρέστε το δέρμα σας με βαζελίνη και προσθέστε
    γκλίτερ από πάνω.
  96. Εφαρμόστε βαζελίνη κατά μήκος της γραμμής των ψεύτικων βλεφαρίδων για να
    χαλαρώσει η κόλλα και να ξεκολλήσει πιο απαλά.
  97. Τρίψτε βαζελίνη στα φρύδια του μωρού σας για να προστατεύσετε τα μάτια του μωρού
    σας κατά το λούσιμο
  98. Διατηρήστε τις λάμπες σας χωρίς σκουριά και εύκολες στη μετακίνηση, εφαρμόζοντας μια
    μικρή ποσότητα βαζελίνης στη βάση της λάμπας σας πριν τη βιδώσετε στη θέση της
  99. Διατηρήστε την κουρτίνα του ντους σας από το να κολλήσει λιπαίνοντας τη ράβδο με λίγη
    βαζελίνη
  100. Απλώστε λίγη βαζελίνη και στις δύο πλευρές του κολλημένου φερμουάρ και
    ξεκολλήστε το εύκολα
  101. Διατηρήστε την κόλλα και τις κόλλες από το να στεγνώσουν, απλώνοντας μια σταγόνα
    βαζελίνης κάτω από το καπάκι και γύρω από το χείλος. Αυτό θα αποτρέψει επίσης τη
    συσσώρευση αποξηραμένης κόλλας από το να σφραγίσει το καπάκι
    Εκτός από το Original Protecting Jelly, στην σειρά Jellys από τη Vaseline μπορείτε να βρείτε και
    τα προϊόντα Cocoa Butter Moisturising Jelly και Baby Protecting Jelly.
    Για περισσοτερες πληροφοριες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Vaseline:
Continue Reading

Trending