Connect with us

Γαστρονομία

Η απόσταση που… σμίγει

Η σχέση με ένα καλό κρασί δεν είναι μόνο μια σχέση γεύσης αλλά κυρίως δείκτης κοινωνικής καλλιέργειας και πολιτισμού.

Ένα καλό κρασί εκτός από νηπενθές φάρμακο είναι και έργο τέχνης. Με το άνοιγμα της φιάλης ξεχύνονται αρώματα, μυρωδικά, χρώματα, γεύσεις και επιγεύσεις.

Διεθνείς γευσιγνωσίες δημιουργούν μύθους και επιμύθια γύρω από τη γέννηση, την ανάπτυξη, τα γενέθλια και το θάνατο ενός κρασιού. Ο οίνος ο αγαπητός δεν είναι «κάτι» αλλά «κάποιος». Αντιδρά πάντοτε σε ορισμένα ερεθίσματα όπως στις βίαιες κινήσεις, στο έντονο φως, στον  θόρυβο, στη ζέστη και στο κρύο. Σωστές συνθήκες συντήρησης είναι απαραίτητες για την παλαίωσή του και τη διατήρησή του.

Για να είναι επιτυχημένο ένα κρασί συντελούν οι εξής τρεις παράγοντες: το κλίμα, το κλήμα και το έδαφος. Από αυτό το τρίπτυχο επιτυχίας εξαρτάται το χρώμα, το άρωμα και ο γευστικός χαρακτήρας του οίνου. Όσο φτωχότερος είναι ο αμπελώνας τόσο καλύτερο είναι το κρασί. Το στοιχείο που υπερισχύει σ’ ένα χωράφι είναι αυτό που θα διαμορφώσει και τον ιδιαίτερό του χαρακτήρα.

Ας εισχωρήσουμε λοιπόν σε μια ποιοτική μέθη, ανάλογη με τα χρώματα, την περιεκτικότητα σε σάκχαρα και την κατηγορία του κρασιού.

[Ξεκινάμε με Επιτραπέζια, τοπικά, οίνους Ονομασίας Προέλευσης είτε ελεγχόμενης (Ο.Π.Ε.) με την μπλε ταινία, είτε ανωτέρας ποιότητας (Ο.Π.Α.Π.) με την κόκκινη ταινία. Συνεχίζουμε με τις πολυαναγραφόμενες έννοιες Chateau, domaine και κτήμα πουπροϋποθέτουν τήρηση κάποιων διαδικασιών. Ακολουθεί η ένδειξη Κάβα που χαρακτηρίζει τα επιτραπέζια κρασιά, τα οποία έχουν παλαιωθεί πάνω από δυο χρόνια σε κάβες διαμορφωμένες με κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, σε δρύινα βαρέλια-μπουκάλια. Επίσης οι γνωστοί όροι Reserve ή Grande Reserve προσδιορίζουν κρασιά ονομασίας προέλευσης όχι μόνο των σταφυλιών που έχουν παλαιωθεί αλλά έχει γίνει και ποιοτική επιλογή τους.] αυτά μπορούν να γίνουν με bullets, πινακάκι.

Και η φιάλη ανοίγει….

Οι φελλοί είναι το πρώτο εμπόδιο που ενδέχεται να συναντήσει κάποιος ανοίγοντας τη φιάλη. Για αυτό το λόγο σε ένα δείπνο ο οικοδεσπότης πρέπει να σερβίρεται πάντοτε πρώτος έχοντας ήδη χρησιμοποιήσει το σωστό “tire-bouchon”. Ο φελλός  διαθέτει τα ιδανικά χαρακτηριστικά για τη σωστή συντήρηση όντας στεγανός ελαφρύς δίχως διαστολές-συστολές. Πρέπει να διατηρείται πάντοτε υγρός και σε συνεχή επαφή με το κρασί. Η  ανυπαρξία μούχλας θεωρείται μεγάλη επιτυχία.

Και πλησιάζει  η ώρα του σερβιρίσματος…

Μακριά από θρύμματα,  καταψύξεις και παγάκια διότι  η απότομη πτώση της θερμοκρασίας  καταστρέφει τον οίνο και η προσθήκη νερού χαλάει την αρμονική του σύνθεση. Μην αφήνετε τις φιάλες αρκετές μέρες εντός ψυγείου διότι αποκτούν μια δυσάρεστη μυρωδιά. Θα ήταν προτιμότερο να τοποθετηθούν τρεις με τέσσερις ώρες νωρίτερα από τον ερχομό των αγαπημένων προσώπων. Οι ωραίες εικαστικές ετικέτες είναι κρίμα να κρύβονται. Αναδείξτέ τις με τρόπο ακόμα και αν το πολύτιμο κρασί χρειάζεται να μεταφερθεί σε καράφα. Το ιδανικό σερβίρισμα απαιτεί εξάσκηση καθώς και τόλμη όπως ακριβώς και η μύτη.

Η μύηση στη γευσιγνωσία των οίνων, την περίφημη αυτή τεχνική της δοκιμής, ενώνει τον ζωντανό οργανισμό του κρασιού με την προσωπικότητα του δοκιμαστή.

Μελέτη, καλή όραση, περιγραφική ικανότητα, προσδιορισμός και κρίση. Συμβαίνει συχνά η προσωπική εκτίμηση και το γούστο να είναι παράγοντες άκρως υποκειμενικοί και το ίδιο κρασί να κατακρίνεται ή να επιβραβεύεται. Τα γνωστά περί ορέξεως….

Η ένταση της μυρωδιάς και η πολυπλοκότητά της, από διακριτική σε πληθωρική, μας οδηγούν σε υπέροχα μπουκέτα λουλουδιών, φρούτων, ξηρών καρπών, ξηρών χόρτων και δυνατών μπαχαρικών. Καταπληκτικά πιπέρια, ξύλο και δέρμα με λίγο μέλι. Ότι καλύτερο για μια  χειμωνιάτικη βραδιά μπροστά στο τζάκι. Ή μήπως προτιμάτε άρωμα καβουρντισμένου αμύγδαλου, καρυδιού, ξερού σύκου και δαμάσκηνου σε μια αμμουδιά;

Δική σας η επιλογή καθώς και η διάθεση.

Η ορολογία που συνεχίζει να περιβάλλει το νέκταρ του Διονύσου είναι αρκετή και άκρως ενδιαφέρουσα.

Σαρκωμένο, ισορροπημένο, άκαμπτο, επιθετικό, μαλακό, νευρικό, στυφό με ισχυρές τανίνες…Σταφύλι αγαπημένο που βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου ή οξειδώνεται μέσω αέρα. Επίδραση στο κέφι, στην υγεία και στην απόλαυση.

Γευστικά ερεθίσματα και επιγεύσεις….Ξηρό, ημίξηρο, ημίγλυκο, γλυκό και πάντοτε χάνεται λίγη ποσότητα από αυτό το νέκταρ για το περίφημο «Μερτικό των Αγγέλων». Το βαρέλι «καταπίνει» το κρασί καθημερινά κατά το 1/5 και σε ορισμένα μπουκάλια υπάρχει ο «κλέφτης» των σταγόνων που δεσμεύει ορισμένες από αυτές αλλά δίνει τη δυνατότητα του σωστού κρατήματος-σερβιρίσματος  του μπουκαλιού. Όλοι μας γνωρίζουμε ότι η όραση είναι η πιο γρήγορη αίσθηση που παρέχει τις περισσότερες φορές ασφάλεια για την αξιολόγηση του οίνου.

Τζωρτζίνα Καλέργη

Καθηγήτριας Γαλλικής Φιλολογίας – Θεατρολογίας

Γαστρονομία

Τρόποι κατανάλωσης Πρωτεΐνης στη Νηστεία

Διατροφικά οφέλη Νηστείας

Η νηστεία δεν αποτελεί μόνο μια περίοδο αποχής από συγκεκριμένα τρόφιμα, αλλά μια ευκαιρία για σωστή και ισορροπημένη διατροφή και για πνευματική και σωματική ευεξία. Τα διατροφικά οφέλη της νηστείας είναι πολλά, καθώς η μειωμένη κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, που βρίσκονται κατά κύριο λόγο σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης και η αυξημένη κατανάλωση τροφίμων φυτικής προέλευσης, πλούσια σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως οι φυτικές ίνες, τα καλά λιπαρά και τα αντιοξειδωτικά συστατικά, έχει συνδεθεί με ευεργετικές επιδράσεις για την υγεία και το σωματικό βάρος.

Ωστόσο, μια από τις διατροφικές προκλήσεις αυτής της περιόδου είναι η κάλυψη των αναγκών του οργανισμού σε πρωτεΐνη.

Κάλυψη Πρωτεϊνικών Αναγκών

Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και επιδιόρθωση των μυών, τη λειτουργία των οργάνων και την παραγωγή ενέργειας. Όταν οι υψηλής βιολογικής αξίας πηγές πρωτεΐνης, όπως το κρέας, το ψάρι και τα γαλακτοκομικά, αποκλείονται από τη διατροφή, είναι σημαντικό να γνωρίζεις ποιες φυτικές τροφές μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες σου.

Φυτικές πηγές Πρωτεΐνης

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε πώς μπορείς να εμπλουτίσεις τη διατροφή σου με φυτικές πηγές πρωτεΐνης και να ανακαλύψεις νέες γεύσεις.

Όσπρια

Τα όσπρια, όπως οι φακές, φασόλια και ρεβίθια, είναι μια από τις πιο πλούσιες φυτικές πηγές πρωτεΐνης. Μπορείς να τα απολαύσεις σε σούπες, σαλάτες ή ακόμα και σε μπιφτέκια οσπρίων. Η ποικιλία τους σου δίνει τη δυνατότητα να πειραματιστείς με συνταγές που συνδυάζουν θρεπτική αξία και γεύση. Ωστόσο, επειδή τα όσπρια περιέχουν πρωτεΐνες με χαμηλότερη βιολογική αξία, λόγω της έλλειψης του απαραίτητου αμινοξέος μεθειονίνη, είναι καλό να τα συνδυάσεις με άλλα φυτικά τρόφιμα που περιέχουν μεθειονίνη όπως: τα δημητριακά, οι ξηροί καρποί ή οι σπόροι.

Τέτοιοι συνδυασμοί είναι το φακόρυζο, φασόλια με καλαμπόκι κ.α.

Προϊόντα Σόγιας

Το βασικό χαρακτηριστικό της σόγιας είναι η υψηλή περιεκτικότητά της σε πρωτεΐνη, η οποία θεωρείται εφάμιλλης βιολογικής αξίας με αυτή του κρέατος, καθώς περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα σε επαρκείς ποσότητες. Το τόφου, το τέμπε και το γάλα σόγιας είναι καλές επιλογές που μπορούν να ενσωματωθούν σε πολλές μαγειρικές παρασκευές.

Φυτικά εναλλακτικά Κρέατος

Τα φυτικά εναλλακτικά κρέατος είναι προϊόντα φυτικής προέλευσης που μιμούνται τη γεύση, την υφή και την εμφάνιση του κρέατος. Θα τα βρεις σε διάφορες μορφές, όπως burger, «κεφτεδάκια», nuggets και άλλα. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνη (π.χ σόγιας), φυτικές ίνες, και έχουν χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα, προσφέροντας μια πιο βιώσιμη διατροφική επιλογή.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να διαβάζεις προσεκτικά τις διατροφικές ετικέτες και να επιλέγεις προϊόντα που αναγράφουν λεπτομερώς τα συστατικά που περιέχουν, που να είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και χαμηλότερα σε αλάτι, σε ολικά και κορεσμένα λιπαρά και σάκχαρα και υψηλά σε πρωτεΐνη. Επίσης να μην περιέχουν τεχνητά ενισχυτικά γεύσης (πχ γλουταμινικό νάτριο) καθώς και τεχνητά αρώματα. Υπάρχουν εξαιρετικές επιλογές στην αγορά με θρεπτική αξία και ποιότητα που τα κάνει να ξεχωρίζουν.

Ξηροί Καρποί και Σπόροι

Οι ξηροί καρποί, όπως αμύγδαλα και καρύδια, και οι σπόροι, όπως ο λιναρόσπορος και το σουσάμι, είναι εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης. Μπορείς να τα προσθέσεις σε σαλάτες, να τα συνδυάσεις με νιφάδες δημητριακών πρωινού ολικής άλεσης ή ακόμα και να τα καταναλώσεις με τη μορφή 100 % βουτύρου ξηρών καρπών, όπως ταχίνι ή φυστικοβούτυρο.

Δημητριακά Ολικής Άλεσης & Ψευδοδημητριακά

Η κινόα, ο αμάρανθος, το πλιγούρι και το άγριο ρύζι είναι πλούσιες πηγές πρωτεΐνης και άλλων θρεπτικών συστατικών, ενώ είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Μπορείς να τα συνδυάσεις με όσπρια ή λαχανικά για να δημιουργήσεις γεύματα που θα σε κρατήσουν χορτάτο/η για περισσότερη ώρα και να επωφεληθείς από τη διατροφική τους αξία.

Θαλασσινά

Τα θαλασσινά αποτελούν εξαιρετική επιλογή κατά τη νηστεία, καθώς είναι πλούσια σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, ενώ παράλληλα παρέχουν πολύτιμα μικροθρεπτικά συστατικά. Γαρίδες, καλαμάρια, χταπόδι και μύδια είναι μερικές από τις επιλογές που μπορείς να εντάξεις στο τραπέζι σου. Εκτός από πρωτεΐνη, περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου.

Τι να κρατήσεις

Η νηστεία δεν είναι μόνο μια περίοδος πνευματικής κάθαρσης, αλλά και μια ευκαιρία να βελτιώσεις την ποιότητα της διατροφής σου, να ανακαλύψεις νέες γεύσεις και να δοκιμάσεις πιο βιώσιμες διατροφικές επιλογές. Με τα σωστά τρόφιμα, με διαφορετικούς συνδυασμούς και λίγη δημιουργικότητα, μπορείς να πετύχεις μια ισορροπημένη διατροφή που θα σου δώσει ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού!


Πάρης Παπαχρήστος : Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc

Πηγή: https://www.mednutrition.gr/portal/lifestyle/systaseis-diatrofis/18281-tropoi-katanalosis-proteinis-sti-nisteia

Continue Reading

Γαστρονομία

Masterclass: Οι θησαυροί της αγοράς Μοδιάνο: Ταξίδι στις γεύσεις της Ελλάδας

Κατά τη διάρκεια της γιορτινής περιόδου, η εμβληματική Αγορά Μοδιάνο, φιλοξένησε μία ακόμη ξεχωριστή περιήγηση γαστρονομίας με επίκεντρο τις αυθεντικές ελληνικές γεύσεις και τα τοπικά προϊόντα που μπορεί να βρει ο επισκέπτης στα καταστήματά της. Η δραστηριότητα, σχεδιασμένη αποκλειστικά για τον Σύνδεσμο Ξεναγών Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος, στόχευσε στο να αναδείξει την Αγορά ως έναν ξεχωριστό τουριστικό προορισμό, που αποτελεί πυλώνα της τοπικής γαστρονομικής παράδοσης, μέσα από μια περιήγηση στα αυθεντικά προϊόντα και τους ανθρώπους που τα δημιουργούν.

Η εκδήλωση ξεκίνησε στον εξώστη της Αγοράς, όπου όλοι οι συμμετέχοντες συγκεντρώθηκαν για μια πρώτη γνωριμία. Εκεί, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα ζεστό ρόφημα δίκταμου από το κατάστημα «Modiano’s Bahar», ενώ η ομάδα των Chef Stories ξεκίνησε παράλληλα την εισήγηση της, με σκοπό την ενημέρωση για την γενική φιλοσοφίας της Αγοράς και την σημασία της ανάδειξης τοπικών προϊόντων.

 Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και ξεκίνησαν την περιήγησή τους στα καταστήματα της Αγοράς, με κάθε στάση να αποτελεί έναν μικρό σταθμό γευστικής ανακάλυψης. 

Τα καταστήματα που επισκεφθήκαμε μας πρόσφεραν ξεχωριστές μπουκιές από όλη την Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα μοιράστηκαν μαζί μας πληροφορίες σχετικά με την επαγγελματική τους διαδρομή  και τον τρόπο παραγωγής και διάθεσης των αγαθών τους.  

Τα βήματα μας, καθοδήγησαν η Νανά Ζυγούρα, σύμβουλος επιχειρηματικής ανάπτυξης, εκπαιδεύτρια και συνεργάτιδα της εταιρίας Chef Stories και η Σύλβια Κουμεντάκη Director / Gastronomy Events’ Specialist & Consultant της εταιρίας Chef Stories.

Ξεκινώντας από το κατάστημα «Το Πιροσκί», δοκιμάσαμε τα βραβευμένα πιροσκί με γέμιση μπουγιουρντί, ανακαλύπτοντας την πλούσια παράδοση της Ποντιακής κουζίνας. Στον «Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεσοτόπου Λέσβου» γνωρίσαμε το αυθεντικό λαδοτύρι ΠΟΠ Μυτιλήνης, μαθαίνοντας για τη διαδικασία παραγωγής του. Στο «Τυροκομείο Αρβανίτη», γευτήκαμε μια ποικιλία τυριών, όπως φέτα ΠΟΠ, μανούρι ΠΟΠ, κυανό μπλε τυρί και γραβιέρα, συνοδευόμενα από χρήσιμες πληροφορίες για την παραγωγή τους. Με σκοπό το ταίριασμα με τα τυροκομικά, ακολούθησε το μέλι, με γευσιγνωσία τεσσάρων διαφορετικών μελιών που εμπορεύεται η εταιρία “Wise Greece”, όπου ακούσαμε προσεκτικά τη διαδικασία μελισσοκομίας αλλά και τα χαρακτηριστικά της κάθε ποικιλίας. Σειρά είχε το κατάστημα «Chrisopigi Deli» με γευσιγνωσία ελαιόλαδου και σημαντικές πληροφορίες για τα Κρητικά προϊόντα. Μία μοναδική γευσιγνωσία ελαιόλαδου, αλλά και ελιάς, είχαμε την ευκαιρία να μας παρουσιάσει το κατάστημα «Olicatessen» ολοκληρώνοντας τις γνώσεις μας για τις ξεχωριστές ποικιλίες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.

Η περιήγηση συνεχίστηκε στο «Modiano’s Bahar”, όπου οι συμμετέχοντες έπαιξαν ένα διαδραστικό παιχνίδι όσφρησης, με μπαχαρικά ξυπνώντας τις αισθήσεις και τη φαντασία τους. Το Masterclass συνεχίστηκε στο  νέο κατάστημα, την “Ψαραγορά Μοδιάνο”, όπου δοκιμάσαμε τηγανισμένο γαύρο, μια αυθεντική θαλασσινή λιχουδιά της ελληνικής κουζίνας.

Στη συνέχεια, απολαύσαμε ιταλικές γεύσεις στο επίσης νέο κατάστημα, «Panini Artistici», με αφράτη φοκάτσια και πανίνι με porchetta, provola, μοσχαρίσια κεφτεδάκια με σάλτσα san marzano. Ολοκληρώσαμε τις αλμυρές γεύσεις με το εμβληματικό «Μπιφτέκι του κυρ Γιώργου» με την χειροποίητη sauce από πιπεριά φλωρίνης, από το κατάστημα «Meating Place Διδασκάλου». 

Το γλυκό φινάλε της ημέρας περιλάμβανε χαλβά σε μοναδικούς συνδυασμούς από το «Wild Souls», γλυκά πουράκια με βούτυρο αμυγδάλου, ταχίνι και καταΐφι από το «Ηλιοτρόπιο» και φυσικά παραδοσιακές καριόκες Ξάνθης από το κατάστημα «Θωμάς Καριόκα».

Την επιμέλεια της εκδήλωσης είχε η εταιρία Chef Stories E.E.  Συμβουλευτικές Υπηρεσίες – Διοργάνωση Εκδηλώσεων.

Continue Reading

Lifestyle

Journal Αφθονίας… Απόκτησε mindset εκατομμυριούχου!

Είναι η Αφθονία κάτι ακατόρθωτο ή µήπως τελικά ο τρόπος σκέψης µας επηρεάζει
δραστικά τον τρόπο που αντιµετωπίζουµε το χρήµα, την ευτυχία και τα όνειρά µας;
Έχεις αναρωτηθεί γιατί κάποιοι άνθρωποι ζουν µε Αφθονία ενώ κάποιοι άλλοι δεν την
συναντούν ποτέ; Αλήθεια πόσα πράγµατα δεν καταφέρνεις να κάνεις τελικά εξαιτίας της
οικονοµικής σου κατάστασης;

Βιώνεις δυσάρεστα συναισθήµατα κάθε φορά που συζητάς για τα οικονοµικά σου,
αγχώνεσαι και δεν τολµάς να µπεις στους τραπεζικούς σου λογαριασµούς;
Το Journal Αφθονία έρχεται για να σε εκπαιδεύσει και να αποκτήσεις το Mindset
Εκατοµµυριούχου, απελευθερώνοντας οτιδήποτε δεν χρειάζεσαι πια, κατανοώντας την
παρούσα κατάστασή σου και τολµώντας να ονειρευτείς το µέλλον σου.

Πώς µπορεί να βελτιωθεί η οικονοµική σου κατάσταση; Ξεκινώντας σήµερα να
αναγνωρίζεις που βρίσκεσαι αλλά και που θέλεις να πας.
Η Χριστίνα Πίκουλα, αφουγκραζόµενη τις ανάγκες των ανθρώπων γύρω της οι οποίοι ζουν
µε πολλές ελλείψεις, δεν τολµούν να εκπληρώσουν τα όνειρά τους & µένουν ανίσχυροι &
στάσιµοι, δηµιούργησε το Journal Αφθονία σε συνεργασία µε τις εκδόσεις ΜΥΡΤΟΣ για να
ενισχύσουν τον άνθρωπο της διπλανής πόρτας.
ΦΕΡΕ ΤΗΝ ΑΦΘΟΝΙΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ ΜΕΣΑ ΣΕ 90 ΗΜΕΡΕΣ & ∆ΟΚΙΜΑΣΕ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΟΥ
∆ΟΚΙΜΑΖΟΥΝ ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μύρτος» σε όλα τα βιβλιοπωλεία.
Πληροφορίες στο τηλ. 210-8028828, [email protected], www.myrtosbooks.gr

Continue Reading

Trending