Εκδηλώσεις
HELPHELLAS: Η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού 2024, είναι αφιερωμένη στους Ολυμπιακούς Εθελοντές του 2004!

«Ανάβουμε ξανά την Φλόγα του Εθελοντισμού !»
Αυτό είναι το κεντρικό σύνθημα της Ακαδημίας Εθελοντισμού HELPHELLAS για την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού, που είναι αφιερωμένη στους Εθελοντές και Εθελόντριες των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2004 .
Φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από την πιο επιτυχημένη διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων το 2004 και η Ακαδημία Εθελοντισμού HELPHELLAS διοργανώνει φέτος ένα διήμερο εκδηλώσεων στις 15 & 16 Δεκεμβρίου στους φιλόξενους χώρους του Ολυμπιακού Μουσείου Αθήνας (GOLDEN HALL), αποκλειστικά αφιερωμένο στους Εθελοντές και Εθελόντριες των Ολυμπιακών & Παραολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 2004.

Στόχοι της Πρωτοβουλίας αυτής όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της HELPHELLAS κος Γιώργος Γαμπιεράκης, είναι:
[…Να επανενώσουμε και να τιμήσουμε για πρώτη φορά σε μια ξεχωριστή εκδήλωση τους ίδιους τους Εθελοντές του 2004, δίνοντας τους «φωνή και πρόσωπο», αλλά και να προσφέρουμε αναγνώριση για το έργο και την ανεκτίμητη προσφορά τους για την άρτια διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, παίρνοντας το “χρυσό μετάλλιο εκπροσώπησης” της Χώρας μας, κάνοντας περήφανους όλους τους Έλληνες του Κόσμου.
Να προσφέρουμε επίσης την δυνατότητα στα σημερινά νέα παιδιά των 18 και 20 ετών που δεν “βίωσαν” τον παλμό, την χαρά και την περηφάνια εκείνης της εποχής, να γνωρίσουν την δύναμη του Οργανωμένου Εθελοντισμού, αναδεικνύοντας τις αρχές, τις αξίες, τις δεξιότητες, την οργάνωση και την ομαδικότητα που θεμελίωσαν αυτήν την «δύναμη των πολλών», και το αποτέλεσμα της: ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε θαύματα, όταν μας εμπνέει ένας κοινός και μεγάλος σκοπός!
Να γιορτάσουμε, να τιμήσουμε και να αναδείξουμε μαζί, (Πολιτεία, Κοινωνία των Πολιτών, Ιδιωτικός Τομέας και Εθελοντές) το μεγαλύτερο εθελοντικό κίνημα που έγινε ποτέ μέχρι σήμερα στην Ελλάδα και να αναδείξουμε τη σημασία του στην κοινωνία. Τέλος να μεταλαμπαδέψουμε στα σημερινά νέα παιδιά, τη σημασία, την δύναμη, που έχει ο Οργανωμένος Εθελοντισμός και τους τρόπους που αυτός αναπτύσσεται και ενσωματώνεται στην καθημερινότητα μας, μετατρέποντας σε σταθερές πράξεις, τους βιώσιμους στόχους ανάπτυξης του ΟΗΕ, για να αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, τις φυσικές καταστροφές, την προστασία του περιβάλλοντος, την κοινωνική αλληλεγγύη κτλ…]

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ξεκινά την Κυριακή το πρωί 15 Δεκεμβρίου στις 10.30 π.μ.
Λαμπαδηδρομία με Εθελοντές του 2004 από την είσοδο του ΟΑΚΑ μέχρι το Ολυμπιακό Μουσείο της Αθήνας, όπου και θα ανάψει συμβολικά η «Φλόγα του Εθελοντισμού».
Στη συνέχεια από τις 11.00 πμ μέχρι τις 14.00 θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί και στρογγυλά τραπέζια με Ολυμπιονίκες, Παραολυμπιονίκες, Εθελοντές και Εθελόντριες του 2004 μαζί με Πολίτες που θα μεταφέρουν τις προσωπικές τους εμπειρίες, για το πώς βίωσαν εκείνη την μοναδική εποχή του μεγαλύτερου εθελοντικού κινήματος στην Ελλάδα .
Θα ακολουθήσουν διαδραστικές συζητήσεις και ειδικό συμπόσιο με τίτλο «Τότε, Τώρα, Ξανά!» μεταξύ εθελοντών του 2004 και του 2024 για να ανταλλάξουν μνήμες, σκέψεις, απόψεις και προβληματισμούς για τον εθελοντισμό εκείνης της εποχής και πώς μπορεί να επικαιροποιηθεί σήμερα όλη αυτή η εμπειρία και γνώση, αλλά και ποιά είναι τα προβλήματα και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο εθελοντισμός σήμερα.
Η ημέρα θα κλείσει με την παράδοση της «Φλόγας του Εθελοντισμού» από τους Εθελοντές του 2004 σε Εθελοντές του 2024.

Η Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου είναι κυρίως αφιερωμένη σε μαθητές σχολείων , γυμνασίων και λυκείων που πέρα από την ελεύθερη είσοδο και περιήγηση στο Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας, θα έχουν την δυνατότητα να συζητήσουν και να ανταλλάξουν σκέψεις και ιδέες με αθλητές και εθελοντές του 2004, για το τι ακριβώς έγινε την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων και να καταθέσουν τις σκέψεις τους για τον εθελοντισμό σήμερα .
Κατά την διάρκεια του διημέρου θα φωτογραφίζονται οι Εθελοντές του 2004 με αναμνηστικό μετάλλιο σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα με την γωνιά του Εθελοντή με αναμνηστικά της εποχής εκείνης, με το μήνυμα «Ολυμπιακοί Εθελοντές – Ήμουν κι εγώ εκεί!», ενώ το κοινό θα μπορεί να τοποθετεί ευχές, σκέψεις και λέξεις, στολίζοντας το «Δέντρο του Εθελοντισμού» .

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη και τις δύο ημέρες για όλο το κοινό από τις 11.00 πμ έως τις 18.00.
Η εκδήλωση είναι υπό την αιγίδα του Εθνικού Συμβουλίου Ομίλων και Κέντρων για την UNESCO και υλοποιείται με τη συνεργασία και υποστήριξη του «ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ».

**Χορηγοί Επικοινωνίας το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η BΟΥΛΗ TV, η Ένωση Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ Ελλάδας, το Action 24 και FLASH.gr ο ραδιοφωνικός σταθμός ΑΘΗΝΑ 9.84, η Ομογενειακή Τηλεόραση GRECA TV, Hellenic Media Group και άλλα ΜΜΕ που προστίθενται καθημερινά .
Εκδηλώσεις
Ημερίδα με τίτλο: « Τεχνητή Νοημοσύνη και Εκπαίδευση -Επαναπροσδιορίζοντας την διδασκαλία και την μάθηση.»

Τα Αρσάκεια Σχολεία Θεσσαλονίκης διοργανώνουν ημερίδα με τίτλο: «Τεχνητή
Νοημοσύνη και Εκπαίδευση – Επαναπροσδιορίζοντας την διδασκαλία και την μάθηση.», η
οποία θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Αρσάκειου Δημοτικού Θεσσαλονίκης.
Η ημερίδα εστιάζει στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης ως εκπαιδευτικό εργαλείο που
σκοπό έχει να επαναπροσδιορίσει τις παραδοσιακές μεθόδους διδασκαλίας, ενισχύοντας
την ατομική συμμετοχή και εμπλοκή των μαθητών μέσω έρευνας και καταρρίπτοντας τη
κλασική προσέγγιση «λύσε», «απάντησε», «βρες», «υπολόγισε» κ.ά..
Η ημερίδα θα περιλαμβάνει 4 ενότητες τις οποίες θα παρουσιάσουν και θα αναλύσουν
εγκεκριμένοι ομιλητές του εκπαιδευτικού και τεχνολογικού χώρου. Πρόκειται για την
κυρία Ζωή Γαβριηλίδου, καθηγήτρια Θεωρητικής Γλωσσολογίας τού Τμήματος
Φιλολογίας τού Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, τον δρ Άρη Μαυρομμάτη,
μαθηματικός‒θεωρητικός Τέχνης, Ανάπτυξης Υπερμέσων του Κέντρου Διά Βίου
Μάθησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, τον κύριο Γιάννη Αναστασόπουλο,
διευθυντής Microsoft στον τομέα τής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα και
την κυρία Έλενα Ζαγλαρίδου, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την
Microsoft στην Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα και Αδριατική.
Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους ομιλητές, να θέσουν
τα ερωτήματα τους και να δουν στην πράξη όλα όσα περιλαμβάνουν οι ομιλίες καθώς θα
πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις με μικροδιδασκαλίες με τη χρήση Τεχνητής
Νοημοσύνης, από εκπαιδευτικούς του Αρσακείου Δημοτικού Θεσσαλονίκης.Κατά τη λήξη
της ημερίδας, όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης.
Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή εδώ:
https://forms.office.com/e/E7m1ZqLsdZ
Γαστρονομία
Masterclass: Οι θησαυροί της αγοράς Μοδιάνο: Ταξίδι στις γεύσεις της Ελλάδας

Κατά τη διάρκεια της γιορτινής περιόδου, η εμβληματική Αγορά Μοδιάνο, φιλοξένησε μία ακόμη ξεχωριστή περιήγηση γαστρονομίας με επίκεντρο τις αυθεντικές ελληνικές γεύσεις και τα τοπικά προϊόντα που μπορεί να βρει ο επισκέπτης στα καταστήματά της. Η δραστηριότητα, σχεδιασμένη αποκλειστικά για τον Σύνδεσμο Ξεναγών Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος, στόχευσε στο να αναδείξει την Αγορά ως έναν ξεχωριστό τουριστικό προορισμό, που αποτελεί πυλώνα της τοπικής γαστρονομικής παράδοσης, μέσα από μια περιήγηση στα αυθεντικά προϊόντα και τους ανθρώπους που τα δημιουργούν.
Η εκδήλωση ξεκίνησε στον εξώστη της Αγοράς, όπου όλοι οι συμμετέχοντες συγκεντρώθηκαν για μια πρώτη γνωριμία. Εκεί, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα ζεστό ρόφημα δίκταμου από το κατάστημα «Modiano’s Bahar», ενώ η ομάδα των Chef Stories ξεκίνησε παράλληλα την εισήγηση της, με σκοπό την ενημέρωση για την γενική φιλοσοφίας της Αγοράς και την σημασία της ανάδειξης τοπικών προϊόντων.
Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και ξεκίνησαν την περιήγησή τους στα καταστήματα της Αγοράς, με κάθε στάση να αποτελεί έναν μικρό σταθμό γευστικής ανακάλυψης.
Τα καταστήματα που επισκεφθήκαμε μας πρόσφεραν ξεχωριστές μπουκιές από όλη την Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα μοιράστηκαν μαζί μας πληροφορίες σχετικά με την επαγγελματική τους διαδρομή και τον τρόπο παραγωγής και διάθεσης των αγαθών τους.
Τα βήματα μας, καθοδήγησαν η Νανά Ζυγούρα, σύμβουλος επιχειρηματικής ανάπτυξης, εκπαιδεύτρια και συνεργάτιδα της εταιρίας Chef Stories και η Σύλβια Κουμεντάκη Director / Gastronomy Events’ Specialist & Consultant της εταιρίας Chef Stories.
Ξεκινώντας από το κατάστημα «Το Πιροσκί», δοκιμάσαμε τα βραβευμένα πιροσκί με γέμιση μπουγιουρντί, ανακαλύπτοντας την πλούσια παράδοση της Ποντιακής κουζίνας. Στον «Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεσοτόπου Λέσβου» γνωρίσαμε το αυθεντικό λαδοτύρι ΠΟΠ Μυτιλήνης, μαθαίνοντας για τη διαδικασία παραγωγής του. Στο «Τυροκομείο Αρβανίτη», γευτήκαμε μια ποικιλία τυριών, όπως φέτα ΠΟΠ, μανούρι ΠΟΠ, κυανό μπλε τυρί και γραβιέρα, συνοδευόμενα από χρήσιμες πληροφορίες για την παραγωγή τους. Με σκοπό το ταίριασμα με τα τυροκομικά, ακολούθησε το μέλι, με γευσιγνωσία τεσσάρων διαφορετικών μελιών που εμπορεύεται η εταιρία “Wise Greece”, όπου ακούσαμε προσεκτικά τη διαδικασία μελισσοκομίας αλλά και τα χαρακτηριστικά της κάθε ποικιλίας. Σειρά είχε το κατάστημα «Chrisopigi Deli» με γευσιγνωσία ελαιόλαδου και σημαντικές πληροφορίες για τα Κρητικά προϊόντα. Μία μοναδική γευσιγνωσία ελαιόλαδου, αλλά και ελιάς, είχαμε την ευκαιρία να μας παρουσιάσει το κατάστημα «Olicatessen» ολοκληρώνοντας τις γνώσεις μας για τις ξεχωριστές ποικιλίες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.
Η περιήγηση συνεχίστηκε στο «Modiano’s Bahar”, όπου οι συμμετέχοντες έπαιξαν ένα διαδραστικό παιχνίδι όσφρησης, με μπαχαρικά ξυπνώντας τις αισθήσεις και τη φαντασία τους. Το Masterclass συνεχίστηκε στο νέο κατάστημα, την “Ψαραγορά Μοδιάνο”, όπου δοκιμάσαμε τηγανισμένο γαύρο, μια αυθεντική θαλασσινή λιχουδιά της ελληνικής κουζίνας.
Στη συνέχεια, απολαύσαμε ιταλικές γεύσεις στο επίσης νέο κατάστημα, «Panini Artistici», με αφράτη φοκάτσια και πανίνι με porchetta, provola, μοσχαρίσια κεφτεδάκια με σάλτσα san marzano. Ολοκληρώσαμε τις αλμυρές γεύσεις με το εμβληματικό «Μπιφτέκι του κυρ Γιώργου» με την χειροποίητη sauce από πιπεριά φλωρίνης, από το κατάστημα «Meating Place Διδασκάλου».
Το γλυκό φινάλε της ημέρας περιλάμβανε χαλβά σε μοναδικούς συνδυασμούς από το «Wild Souls», γλυκά πουράκια με βούτυρο αμυγδάλου, ταχίνι και καταΐφι από το «Ηλιοτρόπιο» και φυσικά παραδοσιακές καριόκες Ξάνθης από το κατάστημα «Θωμάς Καριόκα».
Την επιμέλεια της εκδήλωσης είχε η εταιρία Chef Stories E.E. Συμβουλευτικές Υπηρεσίες – Διοργάνωση Εκδηλώσεων.
Εκδηλώσεις
Με επιτυχία διεξήχθη το 15ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας

Με μεγάλη επιτυχία και πάνω από 14 χιλιάδες επισκέπτες ολοκληρώθηκε το 15ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας και το Συνέδριο «Μελισσοκομία υπό την Πίεση της Κλιματικής Αλλαγής», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Περιφέρειας Αττικής.
Το Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας αποτελεί τη μεγαλύτερη εκδήλωση του κλάδου που γίνεται στην Ελλάδα και το κορυφαίο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Στις τρεις μέρες το Φεστιβάλ αποτέλεσε τον τόπο συνάντησης των ανθρώπων της μελισσοκομίας και ένα άριστο μέσο για την προβολή του ελληνικού μελιού, τόσο στους χώρους εστίασης και εμπορίας , όσο και για το καταναλωτικό κοινό, το οποίο κατέκλυσε τον εκθεσιακό χώρο του Περιστερίου και είχε την ευκαιρία να απολαύσει και να προμηθευτεί εξαιρετικές και σπάνιες ποικιλίες μελιών από τους ίδιους τους Έλληνες παραγωγούς.
Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ξεκίνησαν την Παρασκευή με την τελετή έναρξης παρουσία του εκπροσώπου της Κυβέρνησης Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Διονυσίου Σταμενίτη, ο οποίος ανέπτυξε τις πολιτικές της κυβέρνησης και τη στρατηγική για την προώθηση και την προστασία της ελληνικής μελισσοκομίας, αφού άκουσε τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων Φορέων και Περιφερειών:
- Κωστή Λεονταράκη , Προέδρου Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος
- Γεωργίου Πίττα, Προέδρου Συνδέσμου Ελλήνων Τυποποιητών, Συσκευαστών και Εξαγωγέων μελιού
- Φιλήμων Ζανετίδη, Αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου
- Τσέτσιλα Δημητρίου, Αντιπεριφερειάρχη Περιφέρειας Θεσσαλίας
- Σπύρου Ζαχαρία, Αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου
- Κωνσταντίνου Τσιριγώτη, Αντιπεριφερειάρχη Ιονίων Νήσων
- Φιλιππή Αντώνη, Δ.Σ. ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ
- Μανώλη Χνάρη, εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, Βουλευτή Ρεθύμνης
- Δήμητρας Αγγελάκη, Αντιπεριφερειάρχη Αττικής.
Ο Υφυπουργός κ. Σταμενίτης απένειμε την πλακέτα στην τιμώμενη Περιφέρεια Ιονίων Νήσων δια του Προέδρου της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Ιονίων Νήσων κ. Νεκτάριου Αραβαντινού – Σιμωνέτου.
Στα πλαίσια του Φεστιβάλ βραβεύτηκε η Πρωταθλήτρια Ελλάδος ομάδα Cheerleading του Αθλητικού Γυμναστικού Ομίλου Περιστερίου, η οποία εκπροσώπησε την Ελλάδα και κατέκτησε το Χάλκινο μετάλλιο στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες στο Όσλο της Νορβηγίας.
Τον συντονισμό και την παρουσίαση της τελετής έναρξης είχαν η κ. Ελένη Λαζάρου, Δημοσιογράφος και ο Κ. Γιώργος Στάθης, Εκπρόσωπος Τύπου του Ε.Ο.Σ.Σ. .
Οι τρεις ημέρες του Φεστιβάλ κατά γενική ομολογία των χιλιάδων επισκεπτών αποτέλεσαν την αποθέωση του ελληνικού μελιού και των παραγωγών – εκθετών, τόσο για την ποιότητα , τις τιμές και την ποικιλία του εκπληκτικού ελληνικού χρυσού που είναι το μέλι.
Στο πλαίσιο του 15ου Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε η «Έκθεση Μελισσοκομικών Προϊόντων και Εξοπλισμού», όπου οι μελισσοκόμοι και οι επαγγελματίες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για όλες τις νέες εξελίξεις και τις νέες τεχνολογίες του κλάδου.
Επίσης σε συνεργασία με το Εργαστήρι Μελισσοκομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το Σάββατο απονεμήθηκαν τα βραβεία του 4ου Διαγωνισμού Ελληνικού Μελιού Ανώτερης Ποιότητας – High Quality Honey Contest.
Οι διοργανωτές, οι μελισσοκόμοι και οι καταναλωτές ανανέωσαν το ραντεβού τους για το 16ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας τον Δεκέμβριο.
-
Videos
Η ιστορία του BusinessWoman
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Παναγιώτα Μαθιουδάκη | Ανακαλύπτοντας την ομορφιά…
-
Videos
Πέγκυ Μουζάκη | Επικοινωνία και Συγκρούσεις με Αποδοχή, Κατανόηση και Σεβασμό
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Οι startup που “μαγνητίζουν” | Στεφανία Φράρου
-
Videos
Πέγκυ Μουζάκη | 5 Αλήθειες για να επικοινωνήσουμε με κάποιον άνθρωπο
-
Συνεντεύξεις
Ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής προσκεκλημένος του Οργανισμού Περιφέρειας Τοσκάνης
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Οι startup που “μαγνητίζουν” | Κική και Αντρέα
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Οι startup που “μαγνητίζουν” | Μαριλένα Πατέρα
43 Comments