Lifestyle
HYUNDAI BAYON 1.2: Πραγματικό Crossover
Με το νέο crossover Bayon η Hyundai έθεσε το στόχο να βελτιώσει την καθημερινή αστική κινητικότητα των οδηγών, προσθέτοντας το πλεονέκτημα των άνετων αποδράσεων.
Το νέο Hyundai Bayon είναι ένα συμπαγές crossover μοντέλο, το οποίο προφανώς βασίζεται στο πλαίσιο και στα μηχανικά μέρη του επίσης νέου i20. Στη γκάμα της κορεατικής μάρκας, τόσο από άποψη διαστάσεων όσο και τιμολογιακά, ήρθε να πάρει θέση μεταξύ του συμβατικού πεντάθυρου i20 και του SUV με την ονομασία Kona.
Ελάχιστα μικρότερο από το δεύτερο, το Bayon (προφέρεται Μπέιον) δεν είναι ανάλογα ογκώδες και επιβλητικό, παρόλα αυτά δεν το μπερδεύεις εύκολα με τα κλασικά hatchback. Το ύψος του, στα 1.5 μέτρα, είναι προφανώς αυξημένο, χωρίς όμως να φτάνει στο επίπεδο των αμιγών SUV. Η απόσταση από το έδαφος είναι στα 16,5 εκατοστά, γεγονός που το φέρνει ψηλότερα από τα συμβατικά πεντάθυρα, αλλά χαμηλότερα από τα SUV.
Αισθητικά το μοντέλο ακολουθεί τη νέα τάση της μάρκας που χαρακτηρίζεται από τη φράση Sensuous Sportiness, που καθένας μπορεί να μεταφράσει όπως θέλει. Το αποτέλεσμα είναι διακριτό, σύγχρονο και χαρακτηριστικό, χωρίς όμως να προβοκάρει, όπως αυτό του Kona. Τα πιο χαρακτηριστικά του στοιχεία αποτελούν τα φωτιστικά σώματα δύο επιπέδων και η μεγάλη μάσκα εμπρός, οι έντονες ακμές που διατρέχουν τις πλευρικές επιφάνειες και τέλος τα κάθετα φώτα τύπου μπούμερανγκ στο πίσω μέρος.
Το εσωτερικό αποτελεί σχεδόν πιστή αποτύπωση αυτού του i20. Είναι δηλαδή αφαιρετικό, σύγχρονο, υλοποιημένο με σκληρά πλαστικά τυπικής ποιότητας αλλά κορυφαίας συναρμογής και ιδιαίτερα εργονομικό. Κυρίαρχο στοιχείο αποτελεί φυσικά ο ψηφιακός πίνακας οργάνων -ο οποίος δεν ανήκει στη βασική έκδοση του μοντέλου με τον συγκεκριμένο κινητήρα- καθώς και η οθόνη πολυμέσων 8”.
Οι σχεδιαστές της Hyundai έδωσαν έμφαση στην εκμετάλλευση των εσωτερικών χώρων, εστιάζοντας σε αυτούς ως κυρίαρχο πλεονέκτημα της κατασκευής. Υπό αυτό το πρίσμα τα κατάφεραν αρκετά καλά, καθώς παρά το συμπαγές μήκος των 4,18 μέτρων το Bayon μπορεί κάλλιστα να παίξει το ρόλο του ενός οικογενειακού αυτοκινήτου.
Τέσσερα ενήλικα άτομα θα μετακινηθούν πολύ άνετα, ενώ χαρακτηριστική είναι η άπλετη ορατότητα, τόσο για τον οδηγό όσο και για τους επιβάτες. Ο χώρος αποσκευών έχει όγκο 411 λίτρων -στην έκδοση της δοκιμής χωρίς ήπια υβριδική πρόωση- και φυσικά μπορεί να επεκταθεί σημαντικά, με την ασύμμετρη αναδίπλωση του πίσω καθίσματος. Ένα πρακτικό όσο και έξυπνο χαρακτηριστικό αποτελεί η δυνατότητα κάθετης αποθήκευσης της εταζέρας του χώρου αποσκευών στο πίσω μέρος του καθίσματος, όταν πρέπει να αφαιρεθεί.
Ταυτόχρονα, το νέο Hyundai Bayon είναι πολύ καλά εξοπλισμένο, κατά βάση με προηγμένα συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης, ανεξαρτήτως έκδοσης εξοπλισμού. Συνολικά τρία διαφορετικά επίπεδα είναι διαθέσιμα: Exclusive, Premium και Distinctive. Ο οδηγός και οι επιβάτες έχουν στη διάθεσή τους κλιματισμό, ηλεκτρικά παράθυρα και καθρέφτες, κάμερα οπισθοπορείας με αισθητήρες στάθμευσης και πολλά ακόμα στοιχεία.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι ακόμα και με το βασικό σύστημα πολυμέσων, οι επιβάτες έχουν τη δυνατότητα να συνδέσουν τα κινητά τους τηλέφωνα σε αυτό, ενώ η Hyundai προσφέρει επίσης την εφαρμογή Bluelink® Connected Car Services, μέσω της οποίας ο οδηγός μπορεί να επικοινωνεί απομακρυσμένα με τον αυτοκίνητο, ενώ μέσω της δωρεάν πενταετούς συνδρομής στο πακέτο υπηρεσιών LIVE Services της Hyundai, το σύστημα πλοήγησης επιτρέπει να βρίσκετε διαθέσιμους χώρους στάθμευσης, να ενημερώνεστε με live δελτία κυκλοφορίας και να συγκρίνετε τιμές καυσίμου.
Αναφορικά με τα δυναμικά χαρακτηριστικά του νέου Hyundai Bayon, η ισχύς των 84 ίππων του τετρακύλινδρου κινητήρα και η ροπή των 117.6 Nm δεν συνηγορούν στον εντυπωσιασμό του οδηγού. Από την άλλη πλευρά, το σχετικά χαμηλό βάρος που κυμαίνεται ανάμεσα στα 1.050 και στα 1.150 κιλά ανάλογα με τον εξοπλισμό, επιτρέπει στο πρόθυμο μηχανικό σύνολο να ξεδιπλώσει άνετα τα θετικά του χαρακτηριστικά.
Με την αρωγή ενός καλού τόσο σε αίσθηση όσο και σε κλιμάκωση χειροκίνητου κιβωτίου πέντε σχέσεων, το νέο Hyundai Bayon επιταχύνει από στάση έως τα 100 χλμ./ώρα σε 13,5 δλ. και έχει μέγιστη ταχύτητα 165 χλμ./ώρα. Διόλου άσχημα. Το χαμηλό βάρος της κατασκευής αποτελεί πλεονέκτημα και στο επίπεδο της κατανάλωσης, όπου τιμές της τάξης των 6,5 λίτρων αμόλυβδης είναι εφικτές.
Τα οδικά χαρακτηριστικά του νέου Hyundai Bayon δεν κρύβουν εκπλήξεις. Με γόνατα εμπρός, ημιάκαμπτο άξονα πίσω και μεγάλες σχετικά διαδρομές στις αναρτήσεις, η άνεση είναι καλή, οι κλίσεις στις στροφές ελαφρά αυξημένες και το περιθώριο πρόσφυσης υψηλό.
Με βάση το κόστος των 15.790 το νέο Hyundai Bayon είναι ένα ιδιαίτερα θελκτικό αυτοκίνητο. Αποκτά κανείς ένα χαρισματικό σε πολλά επίπεδα crossover, το οποίο υποστηρίζεται επιπρόσθετα από πενταετή εγγύηση χωρίς όριο χιλιομέτρων.
Κώστας Νικολακόπουλος
Εκδηλώσεις
Ημερίδα με τίτλο: « Τεχνητή Νοημοσύνη και Εκπαίδευση -Επαναπροσδιορίζοντας την διδασκαλία και την μάθηση.»
Τα Αρσάκεια Σχολεία Θεσσαλονίκης διοργανώνουν ημερίδα με τίτλο: «Τεχνητή
Νοημοσύνη και Εκπαίδευση – Επαναπροσδιορίζοντας την διδασκαλία και την μάθηση.», η
οποία θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Αρσάκειου Δημοτικού Θεσσαλονίκης.
Η ημερίδα εστιάζει στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης ως εκπαιδευτικό εργαλείο που
σκοπό έχει να επαναπροσδιορίσει τις παραδοσιακές μεθόδους διδασκαλίας, ενισχύοντας
την ατομική συμμετοχή και εμπλοκή των μαθητών μέσω έρευνας και καταρρίπτοντας τη
κλασική προσέγγιση «λύσε», «απάντησε», «βρες», «υπολόγισε» κ.ά..
Η ημερίδα θα περιλαμβάνει 4 ενότητες τις οποίες θα παρουσιάσουν και θα αναλύσουν
εγκεκριμένοι ομιλητές του εκπαιδευτικού και τεχνολογικού χώρου. Πρόκειται για την
κυρία Ζωή Γαβριηλίδου, καθηγήτρια Θεωρητικής Γλωσσολογίας τού Τμήματος
Φιλολογίας τού Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, τον δρ Άρη Μαυρομμάτη,
μαθηματικός‒θεωρητικός Τέχνης, Ανάπτυξης Υπερμέσων του Κέντρου Διά Βίου
Μάθησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, τον κύριο Γιάννη Αναστασόπουλο,
διευθυντής Microsoft στον τομέα τής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα και
την κυρία Έλενα Ζαγλαρίδου, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την
Microsoft στην Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα και Αδριατική.
Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους ομιλητές, να θέσουν
τα ερωτήματα τους και να δουν στην πράξη όλα όσα περιλαμβάνουν οι ομιλίες καθώς θα
πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις με μικροδιδασκαλίες με τη χρήση Τεχνητής
Νοημοσύνης, από εκπαιδευτικούς του Αρσακείου Δημοτικού Θεσσαλονίκης.Κατά τη λήξη
της ημερίδας, όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης.
Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή εδώ:
https://forms.office.com/e/E7m1ZqLsdZ
Γαστρονομία
Masterclass: Οι θησαυροί της αγοράς Μοδιάνο: Ταξίδι στις γεύσεις της Ελλάδας
Κατά τη διάρκεια της γιορτινής περιόδου, η εμβληματική Αγορά Μοδιάνο, φιλοξένησε μία ακόμη ξεχωριστή περιήγηση γαστρονομίας με επίκεντρο τις αυθεντικές ελληνικές γεύσεις και τα τοπικά προϊόντα που μπορεί να βρει ο επισκέπτης στα καταστήματά της. Η δραστηριότητα, σχεδιασμένη αποκλειστικά για τον Σύνδεσμο Ξεναγών Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος, στόχευσε στο να αναδείξει την Αγορά ως έναν ξεχωριστό τουριστικό προορισμό, που αποτελεί πυλώνα της τοπικής γαστρονομικής παράδοσης, μέσα από μια περιήγηση στα αυθεντικά προϊόντα και τους ανθρώπους που τα δημιουργούν.
Η εκδήλωση ξεκίνησε στον εξώστη της Αγοράς, όπου όλοι οι συμμετέχοντες συγκεντρώθηκαν για μια πρώτη γνωριμία. Εκεί, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα ζεστό ρόφημα δίκταμου από το κατάστημα «Modiano’s Bahar», ενώ η ομάδα των Chef Stories ξεκίνησε παράλληλα την εισήγηση της, με σκοπό την ενημέρωση για την γενική φιλοσοφίας της Αγοράς και την σημασία της ανάδειξης τοπικών προϊόντων.
Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και ξεκίνησαν την περιήγησή τους στα καταστήματα της Αγοράς, με κάθε στάση να αποτελεί έναν μικρό σταθμό γευστικής ανακάλυψης.
Τα καταστήματα που επισκεφθήκαμε μας πρόσφεραν ξεχωριστές μπουκιές από όλη την Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα μοιράστηκαν μαζί μας πληροφορίες σχετικά με την επαγγελματική τους διαδρομή και τον τρόπο παραγωγής και διάθεσης των αγαθών τους.
Τα βήματα μας, καθοδήγησαν η Νανά Ζυγούρα, σύμβουλος επιχειρηματικής ανάπτυξης, εκπαιδεύτρια και συνεργάτιδα της εταιρίας Chef Stories και η Σύλβια Κουμεντάκη Director / Gastronomy Events’ Specialist & Consultant της εταιρίας Chef Stories.
Ξεκινώντας από το κατάστημα «Το Πιροσκί», δοκιμάσαμε τα βραβευμένα πιροσκί με γέμιση μπουγιουρντί, ανακαλύπτοντας την πλούσια παράδοση της Ποντιακής κουζίνας. Στον «Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεσοτόπου Λέσβου» γνωρίσαμε το αυθεντικό λαδοτύρι ΠΟΠ Μυτιλήνης, μαθαίνοντας για τη διαδικασία παραγωγής του. Στο «Τυροκομείο Αρβανίτη», γευτήκαμε μια ποικιλία τυριών, όπως φέτα ΠΟΠ, μανούρι ΠΟΠ, κυανό μπλε τυρί και γραβιέρα, συνοδευόμενα από χρήσιμες πληροφορίες για την παραγωγή τους. Με σκοπό το ταίριασμα με τα τυροκομικά, ακολούθησε το μέλι, με γευσιγνωσία τεσσάρων διαφορετικών μελιών που εμπορεύεται η εταιρία “Wise Greece”, όπου ακούσαμε προσεκτικά τη διαδικασία μελισσοκομίας αλλά και τα χαρακτηριστικά της κάθε ποικιλίας. Σειρά είχε το κατάστημα «Chrisopigi Deli» με γευσιγνωσία ελαιόλαδου και σημαντικές πληροφορίες για τα Κρητικά προϊόντα. Μία μοναδική γευσιγνωσία ελαιόλαδου, αλλά και ελιάς, είχαμε την ευκαιρία να μας παρουσιάσει το κατάστημα «Olicatessen» ολοκληρώνοντας τις γνώσεις μας για τις ξεχωριστές ποικιλίες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.
Η περιήγηση συνεχίστηκε στο «Modiano’s Bahar”, όπου οι συμμετέχοντες έπαιξαν ένα διαδραστικό παιχνίδι όσφρησης, με μπαχαρικά ξυπνώντας τις αισθήσεις και τη φαντασία τους. Το Masterclass συνεχίστηκε στο νέο κατάστημα, την “Ψαραγορά Μοδιάνο”, όπου δοκιμάσαμε τηγανισμένο γαύρο, μια αυθεντική θαλασσινή λιχουδιά της ελληνικής κουζίνας.
Στη συνέχεια, απολαύσαμε ιταλικές γεύσεις στο επίσης νέο κατάστημα, «Panini Artistici», με αφράτη φοκάτσια και πανίνι με porchetta, provola, μοσχαρίσια κεφτεδάκια με σάλτσα san marzano. Ολοκληρώσαμε τις αλμυρές γεύσεις με το εμβληματικό «Μπιφτέκι του κυρ Γιώργου» με την χειροποίητη sauce από πιπεριά φλωρίνης, από το κατάστημα «Meating Place Διδασκάλου».
Το γλυκό φινάλε της ημέρας περιλάμβανε χαλβά σε μοναδικούς συνδυασμούς από το «Wild Souls», γλυκά πουράκια με βούτυρο αμυγδάλου, ταχίνι και καταΐφι από το «Ηλιοτρόπιο» και φυσικά παραδοσιακές καριόκες Ξάνθης από το κατάστημα «Θωμάς Καριόκα».
Την επιμέλεια της εκδήλωσης είχε η εταιρία Chef Stories E.E. Συμβουλευτικές Υπηρεσίες – Διοργάνωση Εκδηλώσεων.
Lifestyle
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΛΟΤΥΧΙΑΣ 2025
Ένα μήνυμα για σένα…
Το φως της ελπίδας για µια καλύτερη ζωή λάµπει πάντα πιο δυνατά τις πρώτες µέρες κάθε
Νέας Χρονιάς. Ένας καινούργιος χρόνος ήρθε και είναι έτοιµος να µας υποσχεθεί τα πάντα.
Κάντε τον απολογισµό σας για τη χρονιά που πέρασε και ξεκινήστε µε νέα όνειρα,
καινούργια σχέδια και στόχους για µια καλύτερη αρχή!
Καλωσορίσατε στο µαγικό ταξίδι της Νέας Χρονιάς.
Το Ηµερολόγιο Καλοτυχίας 2025 υπόσχεται να είναι σύντροφος, σύµβουλος και οδηγός σας
σ’ αυτό το υπέροχο, καλότυχο και µαγευτικό ταξίδι.
Κρατήστε το στα χέρια σας, ξεφυλλίστε τις σελίδες του και αφεθείτε…
Θα είναι κοντά σας για να σας υπενθυµίζει κάθε µέρα, κάθε εβδοµάδα, κάθε µήνα της
καινούργιας χρονιάς, µερικές απλές αλήθειες, µικρά µυστικά και µηνύµατα που θα
ανοίξουν ένα “παράθυρο” απ’ όπου θα µπορείτε να δείτε τον εαυτό σας µε “άλλα µάτια”,
να ανακαλύψετε τις απεριόριστες δυνατότητες που διαθέτετε και να τις εκµεταλλευτείτε
για να ζήσετε µια ζωή γεµάτη Καλοτυχία.
Ναι, σας αξίζει!!!
Γεµίστε τις σελίδες του µε τις δικές σας χαρές, τις µικρές και µεγάλες επιθυµίες και απλώς
ευχηθείτε να γίνουν πραγµατικότητα.
Καλή και ευλογηµένη χρονιά µε όλα τα αγαθά του Θεού στην αγκαλιά σας!
Ευτυχισµένος ο καινούργιος χρόνος, είναι δικός σας, είναι δικός µας, όλων µας…
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Μύρτος» σε όλα τα βιβλιοπωλεία.
Πληροφορίες στο τηλ. 210-8028828, [email protected],
-
Videos
Πέγκυ Μουζάκη | 3 Βήματα που μπορείς να κάνεις όταν νιώθεις οτι είσαι έτοιμη/ος να “εκραγείς”!
-
Videos
Η ιστορία του BusinessWoman
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Οι startup που “μαγνητίζουν” | Στεφανία Φράρου
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Παναγιώτα Μαθιουδάκη | Ανακαλύπτοντας την ομορφιά…
-
Videos
Πέγκυ Μουζάκη | Επικοινωνία και Συγκρούσεις με Αποδοχή, Κατανόηση και Σεβασμό
-
Videos
Πέγκυ Μουζάκη | 5 Αλήθειες για να επικοινωνήσουμε με κάποιον άνθρωπο
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Οι startup που “μαγνητίζουν” | Μαριλένα Πατέρα
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Οι startup που “μαγνητίζουν” | Μαρίνα Προκοϊωσήφη