Εκδηλώσεις
Καναδάς: Ένας σημαντικός εμπορικός εταίρος για τη χώρα μας.
«Doing business in Canada»
Καναδάς: Ένας σημαντικός εμπορικός εταίρος για τη χώρα μας.
Η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece) σε συνεργασία με το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στο Τορόντο, υλοποίησε με επιτυχία το εικοστό πρώτο κατά σειρά webinar «Doing Business in… challenges and opportunities», εστιάζοντας για δεύτερη φορά στην πολλά υποσχόμενη για την Ελλάδα, αγορά
του Καναδά.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η επιτυχία της οποίας επιβεβαιώθηκε από τις 170 συνολικά εγγραφές, οι συμμετέχοντες- ομιλητές από την ελληνική πρεσβεία, το προξενείο και την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα, επεσήμαναν το πόσο καθοριστική ήταν η συμβολή της συμφωνίας CETA στην ανοδική τάση των εξαγωγών, ενώ αναφέρθηκαν και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της αγοράς του Καναδά, με έμφαση στους κλάδους των τροφίμων και ποτών, δομικών υλικών και ειδικότερα του αλουμινίου καθώς και σε αυτόν της καινοτομίας και των startups. Σημαντική θέση στις συνολικές εξαγωγές προς την καναδική αγορά, καταλαμβάνει όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά, ο κλάδος των τροφίμων και ποτών λόγω και της ισχυρής παρουσίας της Ελληνικής Κοινότητας στη χώρα, γεγονός που μπορεί να συμβάλλει στην περαιτέρω προώθηση των ελληνικών προϊόντων. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη δυναμική που αναπτύσσεται στην προσπάθεια ανάδειξης του ελληνικού brand στο ακτινίδιο, καθώς και του ελληνικού οίνου. Για τον κλάδο του κρασιού μάλιστα αναφέρθηκε πως ο Καναδάς
συνιστά την 3η καλύτερη αγορά εξαγωγών για την Ελλάδα, γι΄αυτό κι όπως επισημάνθηκε, υλοποιούνται δράσεις προβολής του από θεσμικούς φορείς, σε συνεργασία με τους
μεγαλύτερους εισαγωγείς οινοπνευματωδών παγκοσμίως.
Όπως επίσης προέκυψε από τις τοποθετήσεις των ομιλητών, είναι θετικές οι προοπτικές τόσο για τα καλλυντικά/είδη προσωπικής φροντίδας, με ετήσιο εκτιμώμενο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 2% μέχρι το 2028, όσο και για τα φάρμακα, λόγω της ευκολίας αδειοδότησής τους μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά. Αναφορικά με τις εταιρείες καινοτομίας & Startups, σημειώθηκε ότι υπάρχει ουσιαστικό οικοσύστημα υποστήριξής τους και για τις υπηρεσίες δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης και στις αγορές των Η.Π.Α.
Οι ομιλητές αναφέρθηκαν παράλληλα και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της καναδικής αγοράς. Όπως τονίστηκε, παρότι ο Καναδάς αποτελεί τη 2η μεγαλύτερη σε έκταση χώρα του κόσμου, το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού του συγκεντρώνεται σε τρία μεγάλα αστικά κέντρα, σε κοντινή απόσταση από τις ΗΠΑ. Το γεγονός αυτό διευκολύνει την επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά παράλληλα δημιουργεί και ευκαιρίες για τα πιστοποιημένα ελληνικά δομικά υλικά, δεδομένης της έλλειψης ισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στον κλάδο των ακινήτων.
Την έναρξη της εκδήλωσης κήρυξε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Enterprise Greece, Δρ. Μαρίνος Γιαννόπουλος, ο οποίος κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του ανέφερε: «Η σημαντική πρόοδος που έχει σημειωθεί το διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενή μας εκδήλωση και η έντονη επιθυμία που εκφράστηκε κι από τις δύο επιχειρηματικές πλευρές, μάς οδήγησαν στην απόφαση να προχωρήσουμε σε ένα νέο “Doing Business in Canada”. Οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών υπήρξαν ανέκαθεν καλές, με τον Καναδά να αποτελεί μια σημαντική αγορά-στόχο για τους Έλληνες επιχειρηματίες, ιδανική για εξαγωγές προϊόντων υψηλής ποιότητας. Τα τελευταία μάλιστα
χρόνια, παρατηρήθηκε εντυπωσιακή άνοδος σε εξαγωγικό επίπεδο, η οποία αναδεικνύει τον Καναδά σε πολύτιμο εμπορικό εταίρο για τη χώρα μας».
Στη συνέχεια, χαιρετισμό απηύθυνε η πρέσβης της Ελλάδος στον Καναδά, κα Αικατερίνη
Δημάκη, ενώ τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις για τις ελληνικές εταιρείες παρουσίασε ο κ.
Διονύσης Πρωτοπαπάς, Γενικός Σύμβουλος ΟΕΥ Β’ του γραφείου Οικονομικών & Εμπορικών
Υποθέσεων του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στο Τορόντο, ο οποίος δήλωσε: «Η
καναδική αγορά επιβεβαιώνει τις προσδοκίες που έχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις. Ακόμη
και τη δύσκολη φετινή χρονιά που οι ελληνικές εξαγωγές εμφανίζουν ύφεση, οι εξαγωγές
μας στον Καναδά διατηρούν ανοδική τάση. Το στοίχημα θα είναι στο εξής πώς θα αυξήσουμε τους κλάδους με εξαγωγική παρουσία στον Καναδά. Τα υλικά συσκευασίας τροφίμων, τα φάρμακα και τα βιομηχανικά προϊόντα, όπως οι οπτικές ίνες, τα καλώδια χαλκού, οι βιομηχανικές αντλίες, καθώς και τα προϊόντα σιδήρου για τεχνικά έργα, παρουσιάζουν καλές προοπτικές εισόδου στον Καναδά. Στόχος μας πρέπει να είναι η μεθοδική δουλειά με εταιρείες και φορείς, όπως η Enterprise Greece, που θα μας
επιτρέψουν σε ορίζοντα 2-3 ετών, να χαιρόμαστε για την ουσιαστική διεύρυνση των εξαγωγών μας».
Enterprise Greece
Η Εταιρεία Enterprise Greece (Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.)
είναι ο αρμόδιος εθνικός φορέας, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εξωτερικών, για την
προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα και την προώθηση των εξαγωγών, με στόχο να
προβάλλει τη χώρα ως ελκυστικό επενδυτικό προορισμό και να προωθεί τα ανταγωνιστικά
εξαγωγικά προϊόντα και υπηρεσίες της Ελλάδας.
Εκδηλώσεις
Ημερίδα με τίτλο: « Τεχνητή Νοημοσύνη και Εκπαίδευση -Επαναπροσδιορίζοντας την διδασκαλία και την μάθηση.»
Τα Αρσάκεια Σχολεία Θεσσαλονίκης διοργανώνουν ημερίδα με τίτλο: «Τεχνητή
Νοημοσύνη και Εκπαίδευση – Επαναπροσδιορίζοντας την διδασκαλία και την μάθηση.», η
οποία θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Αρσάκειου Δημοτικού Θεσσαλονίκης.
Η ημερίδα εστιάζει στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης ως εκπαιδευτικό εργαλείο που
σκοπό έχει να επαναπροσδιορίσει τις παραδοσιακές μεθόδους διδασκαλίας, ενισχύοντας
την ατομική συμμετοχή και εμπλοκή των μαθητών μέσω έρευνας και καταρρίπτοντας τη
κλασική προσέγγιση «λύσε», «απάντησε», «βρες», «υπολόγισε» κ.ά..
Η ημερίδα θα περιλαμβάνει 4 ενότητες τις οποίες θα παρουσιάσουν και θα αναλύσουν
εγκεκριμένοι ομιλητές του εκπαιδευτικού και τεχνολογικού χώρου. Πρόκειται για την
κυρία Ζωή Γαβριηλίδου, καθηγήτρια Θεωρητικής Γλωσσολογίας τού Τμήματος
Φιλολογίας τού Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, τον δρ Άρη Μαυρομμάτη,
μαθηματικός‒θεωρητικός Τέχνης, Ανάπτυξης Υπερμέσων του Κέντρου Διά Βίου
Μάθησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, τον κύριο Γιάννη Αναστασόπουλο,
διευθυντής Microsoft στον τομέα τής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα και
την κυρία Έλενα Ζαγλαρίδου, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την
Microsoft στην Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα και Αδριατική.
Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους ομιλητές, να θέσουν
τα ερωτήματα τους και να δουν στην πράξη όλα όσα περιλαμβάνουν οι ομιλίες καθώς θα
πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις με μικροδιδασκαλίες με τη χρήση Τεχνητής
Νοημοσύνης, από εκπαιδευτικούς του Αρσακείου Δημοτικού Θεσσαλονίκης.Κατά τη λήξη
της ημερίδας, όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης.
Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή εδώ:
https://forms.office.com/e/E7m1ZqLsdZ
Γαστρονομία
Masterclass: Οι θησαυροί της αγοράς Μοδιάνο: Ταξίδι στις γεύσεις της Ελλάδας
Κατά τη διάρκεια της γιορτινής περιόδου, η εμβληματική Αγορά Μοδιάνο, φιλοξένησε μία ακόμη ξεχωριστή περιήγηση γαστρονομίας με επίκεντρο τις αυθεντικές ελληνικές γεύσεις και τα τοπικά προϊόντα που μπορεί να βρει ο επισκέπτης στα καταστήματά της. Η δραστηριότητα, σχεδιασμένη αποκλειστικά για τον Σύνδεσμο Ξεναγών Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος, στόχευσε στο να αναδείξει την Αγορά ως έναν ξεχωριστό τουριστικό προορισμό, που αποτελεί πυλώνα της τοπικής γαστρονομικής παράδοσης, μέσα από μια περιήγηση στα αυθεντικά προϊόντα και τους ανθρώπους που τα δημιουργούν.
Η εκδήλωση ξεκίνησε στον εξώστη της Αγοράς, όπου όλοι οι συμμετέχοντες συγκεντρώθηκαν για μια πρώτη γνωριμία. Εκεί, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα ζεστό ρόφημα δίκταμου από το κατάστημα «Modiano’s Bahar», ενώ η ομάδα των Chef Stories ξεκίνησε παράλληλα την εισήγηση της, με σκοπό την ενημέρωση για την γενική φιλοσοφίας της Αγοράς και την σημασία της ανάδειξης τοπικών προϊόντων.
Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και ξεκίνησαν την περιήγησή τους στα καταστήματα της Αγοράς, με κάθε στάση να αποτελεί έναν μικρό σταθμό γευστικής ανακάλυψης.
Τα καταστήματα που επισκεφθήκαμε μας πρόσφεραν ξεχωριστές μπουκιές από όλη την Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα μοιράστηκαν μαζί μας πληροφορίες σχετικά με την επαγγελματική τους διαδρομή και τον τρόπο παραγωγής και διάθεσης των αγαθών τους.
Τα βήματα μας, καθοδήγησαν η Νανά Ζυγούρα, σύμβουλος επιχειρηματικής ανάπτυξης, εκπαιδεύτρια και συνεργάτιδα της εταιρίας Chef Stories και η Σύλβια Κουμεντάκη Director / Gastronomy Events’ Specialist & Consultant της εταιρίας Chef Stories.
Ξεκινώντας από το κατάστημα «Το Πιροσκί», δοκιμάσαμε τα βραβευμένα πιροσκί με γέμιση μπουγιουρντί, ανακαλύπτοντας την πλούσια παράδοση της Ποντιακής κουζίνας. Στον «Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεσοτόπου Λέσβου» γνωρίσαμε το αυθεντικό λαδοτύρι ΠΟΠ Μυτιλήνης, μαθαίνοντας για τη διαδικασία παραγωγής του. Στο «Τυροκομείο Αρβανίτη», γευτήκαμε μια ποικιλία τυριών, όπως φέτα ΠΟΠ, μανούρι ΠΟΠ, κυανό μπλε τυρί και γραβιέρα, συνοδευόμενα από χρήσιμες πληροφορίες για την παραγωγή τους. Με σκοπό το ταίριασμα με τα τυροκομικά, ακολούθησε το μέλι, με γευσιγνωσία τεσσάρων διαφορετικών μελιών που εμπορεύεται η εταιρία “Wise Greece”, όπου ακούσαμε προσεκτικά τη διαδικασία μελισσοκομίας αλλά και τα χαρακτηριστικά της κάθε ποικιλίας. Σειρά είχε το κατάστημα «Chrisopigi Deli» με γευσιγνωσία ελαιόλαδου και σημαντικές πληροφορίες για τα Κρητικά προϊόντα. Μία μοναδική γευσιγνωσία ελαιόλαδου, αλλά και ελιάς, είχαμε την ευκαιρία να μας παρουσιάσει το κατάστημα «Olicatessen» ολοκληρώνοντας τις γνώσεις μας για τις ξεχωριστές ποικιλίες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.
Η περιήγηση συνεχίστηκε στο «Modiano’s Bahar”, όπου οι συμμετέχοντες έπαιξαν ένα διαδραστικό παιχνίδι όσφρησης, με μπαχαρικά ξυπνώντας τις αισθήσεις και τη φαντασία τους. Το Masterclass συνεχίστηκε στο νέο κατάστημα, την “Ψαραγορά Μοδιάνο”, όπου δοκιμάσαμε τηγανισμένο γαύρο, μια αυθεντική θαλασσινή λιχουδιά της ελληνικής κουζίνας.
Στη συνέχεια, απολαύσαμε ιταλικές γεύσεις στο επίσης νέο κατάστημα, «Panini Artistici», με αφράτη φοκάτσια και πανίνι με porchetta, provola, μοσχαρίσια κεφτεδάκια με σάλτσα san marzano. Ολοκληρώσαμε τις αλμυρές γεύσεις με το εμβληματικό «Μπιφτέκι του κυρ Γιώργου» με την χειροποίητη sauce από πιπεριά φλωρίνης, από το κατάστημα «Meating Place Διδασκάλου».
Το γλυκό φινάλε της ημέρας περιλάμβανε χαλβά σε μοναδικούς συνδυασμούς από το «Wild Souls», γλυκά πουράκια με βούτυρο αμυγδάλου, ταχίνι και καταΐφι από το «Ηλιοτρόπιο» και φυσικά παραδοσιακές καριόκες Ξάνθης από το κατάστημα «Θωμάς Καριόκα».
Την επιμέλεια της εκδήλωσης είχε η εταιρία Chef Stories E.E. Συμβουλευτικές Υπηρεσίες – Διοργάνωση Εκδηλώσεων.
Εκδηλώσεις
Με επιτυχία διεξήχθη το 15ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας
Με μεγάλη επιτυχία και πάνω από 14 χιλιάδες επισκέπτες ολοκληρώθηκε το 15ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας και το Συνέδριο «Μελισσοκομία υπό την Πίεση της Κλιματικής Αλλαγής», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Περιφέρειας Αττικής.
Το Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας αποτελεί τη μεγαλύτερη εκδήλωση του κλάδου που γίνεται στην Ελλάδα και το κορυφαίο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Στις τρεις μέρες το Φεστιβάλ αποτέλεσε τον τόπο συνάντησης των ανθρώπων της μελισσοκομίας και ένα άριστο μέσο για την προβολή του ελληνικού μελιού, τόσο στους χώρους εστίασης και εμπορίας , όσο και για το καταναλωτικό κοινό, το οποίο κατέκλυσε τον εκθεσιακό χώρο του Περιστερίου και είχε την ευκαιρία να απολαύσει και να προμηθευτεί εξαιρετικές και σπάνιες ποικιλίες μελιών από τους ίδιους τους Έλληνες παραγωγούς.
Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ξεκίνησαν την Παρασκευή με την τελετή έναρξης παρουσία του εκπροσώπου της Κυβέρνησης Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Διονυσίου Σταμενίτη, ο οποίος ανέπτυξε τις πολιτικές της κυβέρνησης και τη στρατηγική για την προώθηση και την προστασία της ελληνικής μελισσοκομίας, αφού άκουσε τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων Φορέων και Περιφερειών:
- Κωστή Λεονταράκη , Προέδρου Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος
- Γεωργίου Πίττα, Προέδρου Συνδέσμου Ελλήνων Τυποποιητών, Συσκευαστών και Εξαγωγέων μελιού
- Φιλήμων Ζανετίδη, Αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου
- Τσέτσιλα Δημητρίου, Αντιπεριφερειάρχη Περιφέρειας Θεσσαλίας
- Σπύρου Ζαχαρία, Αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου
- Κωνσταντίνου Τσιριγώτη, Αντιπεριφερειάρχη Ιονίων Νήσων
- Φιλιππή Αντώνη, Δ.Σ. ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ
- Μανώλη Χνάρη, εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, Βουλευτή Ρεθύμνης
- Δήμητρας Αγγελάκη, Αντιπεριφερειάρχη Αττικής.
Ο Υφυπουργός κ. Σταμενίτης απένειμε την πλακέτα στην τιμώμενη Περιφέρεια Ιονίων Νήσων δια του Προέδρου της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Ιονίων Νήσων κ. Νεκτάριου Αραβαντινού – Σιμωνέτου.
Στα πλαίσια του Φεστιβάλ βραβεύτηκε η Πρωταθλήτρια Ελλάδος ομάδα Cheerleading του Αθλητικού Γυμναστικού Ομίλου Περιστερίου, η οποία εκπροσώπησε την Ελλάδα και κατέκτησε το Χάλκινο μετάλλιο στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες στο Όσλο της Νορβηγίας.
Τον συντονισμό και την παρουσίαση της τελετής έναρξης είχαν η κ. Ελένη Λαζάρου, Δημοσιογράφος και ο Κ. Γιώργος Στάθης, Εκπρόσωπος Τύπου του Ε.Ο.Σ.Σ. .
Οι τρεις ημέρες του Φεστιβάλ κατά γενική ομολογία των χιλιάδων επισκεπτών αποτέλεσαν την αποθέωση του ελληνικού μελιού και των παραγωγών – εκθετών, τόσο για την ποιότητα , τις τιμές και την ποικιλία του εκπληκτικού ελληνικού χρυσού που είναι το μέλι.
Στο πλαίσιο του 15ου Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε η «Έκθεση Μελισσοκομικών Προϊόντων και Εξοπλισμού», όπου οι μελισσοκόμοι και οι επαγγελματίες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για όλες τις νέες εξελίξεις και τις νέες τεχνολογίες του κλάδου.
Επίσης σε συνεργασία με το Εργαστήρι Μελισσοκομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το Σάββατο απονεμήθηκαν τα βραβεία του 4ου Διαγωνισμού Ελληνικού Μελιού Ανώτερης Ποιότητας – High Quality Honey Contest.
Οι διοργανωτές, οι μελισσοκόμοι και οι καταναλωτές ανανέωσαν το ραντεβού τους για το 16ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας τον Δεκέμβριο.
-
Videos
Πέγκυ Μουζάκη | 3 Βήματα που μπορείς να κάνεις όταν νιώθεις οτι είσαι έτοιμη/ος να “εκραγείς”!
-
Videos
Η ιστορία του BusinessWoman
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Οι startup που “μαγνητίζουν” | Στεφανία Φράρου
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Παναγιώτα Μαθιουδάκη | Ανακαλύπτοντας την ομορφιά…
-
Videos
Πέγκυ Μουζάκη | Επικοινωνία και Συγκρούσεις με Αποδοχή, Κατανόηση και Σεβασμό
-
Videos
Πέγκυ Μουζάκη | 5 Αλήθειες για να επικοινωνήσουμε με κάποιον άνθρωπο
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Οι startup που “μαγνητίζουν” | Μαριλένα Πατέρα
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Οι startup που “μαγνητίζουν” | Μαρίνα Προκοϊωσήφη