Connect with us

Εκδηλώσεις

Καναδάς: Ένας σημαντικός εμπορικός εταίρος για τη χώρα μας.

«Doing business in Canada»

Καναδάς: Ένας σημαντικός εμπορικός εταίρος για τη χώρα μας.

Η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece) σε συνεργασία με το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στο Τορόντο, υλοποίησε με επιτυχία το εικοστό πρώτο κατά σειρά webinar «Doing Business in… challenges and opportunities», εστιάζοντας για δεύτερη φορά στην πολλά υποσχόμενη για την Ελλάδα, αγορά
του Καναδά.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η επιτυχία της οποίας επιβεβαιώθηκε από τις 170 συνολικά εγγραφές, οι συμμετέχοντες- ομιλητές από την ελληνική πρεσβεία, το προξενείο και την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα, επεσήμαναν το πόσο καθοριστική ήταν η συμβολή της συμφωνίας CETA στην ανοδική τάση των εξαγωγών, ενώ αναφέρθηκαν και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της αγοράς του Καναδά, με έμφαση στους κλάδους των τροφίμων και ποτών, δομικών υλικών και ειδικότερα του αλουμινίου καθώς και σε αυτόν της καινοτομίας και των startups. Σημαντική θέση στις συνολικές εξαγωγές προς την καναδική αγορά, καταλαμβάνει όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά, ο κλάδος των τροφίμων και ποτών λόγω και της ισχυρής παρουσίας της Ελληνικής Κοινότητας στη χώρα, γεγονός που μπορεί να συμβάλλει στην περαιτέρω προώθηση των ελληνικών προϊόντων. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη δυναμική που αναπτύσσεται στην προσπάθεια ανάδειξης του ελληνικού brand στο ακτινίδιο, καθώς και του ελληνικού οίνου. Για τον κλάδο του κρασιού μάλιστα αναφέρθηκε πως ο Καναδάς
συνιστά την 3η καλύτερη αγορά εξαγωγών για την Ελλάδα, γι΄αυτό κι όπως επισημάνθηκε, υλοποιούνται δράσεις προβολής του από θεσμικούς φορείς, σε συνεργασία με τους
μεγαλύτερους εισαγωγείς οινοπνευματωδών παγκοσμίως.

Όπως επίσης προέκυψε από τις τοποθετήσεις των ομιλητών, είναι θετικές οι προοπτικές τόσο για τα καλλυντικά/είδη προσωπικής φροντίδας, με ετήσιο εκτιμώμενο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 2% μέχρι το 2028, όσο και για τα φάρμακα, λόγω της ευκολίας αδειοδότησής τους μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά. Αναφορικά με τις εταιρείες καινοτομίας & Startups, σημειώθηκε ότι υπάρχει ουσιαστικό οικοσύστημα υποστήριξής τους και για τις υπηρεσίες δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης και στις αγορές των Η.Π.Α.
Οι ομιλητές αναφέρθηκαν παράλληλα και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της καναδικής αγοράς. Όπως τονίστηκε, παρότι ο Καναδάς αποτελεί τη 2η μεγαλύτερη σε έκταση χώρα του κόσμου, το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού του συγκεντρώνεται σε τρία μεγάλα αστικά κέντρα, σε κοντινή απόσταση από τις ΗΠΑ. Το γεγονός αυτό διευκολύνει την επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά παράλληλα δημιουργεί και ευκαιρίες για τα πιστοποιημένα ελληνικά δομικά υλικά, δεδομένης της έλλειψης ισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στον κλάδο των ακινήτων.

Την έναρξη της εκδήλωσης κήρυξε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Enterprise Greece, Δρ. Μαρίνος Γιαννόπουλος, ο οποίος κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του ανέφερε: «Η σημαντική πρόοδος που έχει σημειωθεί το διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενή μας εκδήλωση και η έντονη επιθυμία που εκφράστηκε κι από τις δύο επιχειρηματικές πλευρές, μάς οδήγησαν στην απόφαση να προχωρήσουμε σε ένα νέο “Doing Business in Canada”. Οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών υπήρξαν ανέκαθεν καλές, με τον Καναδά να αποτελεί μια σημαντική αγορά-στόχο για τους Έλληνες επιχειρηματίες, ιδανική για εξαγωγές προϊόντων υψηλής ποιότητας. Τα τελευταία μάλιστα
χρόνια, παρατηρήθηκε εντυπωσιακή άνοδος σε εξαγωγικό επίπεδο, η οποία αναδεικνύει τον Καναδά σε πολύτιμο εμπορικό εταίρο για τη χώρα μας».

Στη συνέχεια, χαιρετισμό απηύθυνε η πρέσβης της Ελλάδος στον Καναδά, κα Αικατερίνη
Δημάκη, ενώ τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις για τις ελληνικές εταιρείες παρουσίασε ο κ.
Διονύσης Πρωτοπαπάς, Γενικός Σύμβουλος ΟΕΥ Β’ του γραφείου Οικονομικών & Εμπορικών
Υποθέσεων του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στο Τορόντο, ο οποίος δήλωσε: «Η
καναδική αγορά επιβεβαιώνει τις προσδοκίες που έχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις. Ακόμη
και τη δύσκολη φετινή χρονιά που οι ελληνικές εξαγωγές εμφανίζουν ύφεση, οι εξαγωγές
μας στον Καναδά διατηρούν ανοδική τάση. Το στοίχημα θα είναι στο εξής πώς θα αυξήσουμε τους κλάδους με εξαγωγική παρουσία στον Καναδά. Τα υλικά συσκευασίας τροφίμων, τα φάρμακα και τα βιομηχανικά προϊόντα, όπως οι οπτικές ίνες, τα καλώδια χαλκού, οι βιομηχανικές αντλίες, καθώς και τα προϊόντα σιδήρου για τεχνικά έργα, παρουσιάζουν καλές προοπτικές εισόδου στον Καναδά. Στόχος μας πρέπει να είναι η μεθοδική δουλειά με εταιρείες και φορείς, όπως η Enterprise Greece, που θα μας
επιτρέψουν σε ορίζοντα 2-3 ετών, να χαιρόμαστε για την ουσιαστική διεύρυνση των εξαγωγών μας».

Enterprise Greece

Η Εταιρεία Enterprise Greece (Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.)
είναι ο αρμόδιος εθνικός φορέας, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εξωτερικών, για την
προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα και την προώθηση των εξαγωγών, με στόχο να
προβάλλει τη χώρα ως ελκυστικό επενδυτικό προορισμό και να προωθεί τα ανταγωνιστικά
εξαγωγικά προϊόντα και υπηρεσίες της Ελλάδας.

Εκδηλώσεις

Το 15ο Φεστιβάλ Μελιού τιμάει την Παναγία Μελισσού

Η Παναγία Μελισσού: Μεγάλη τιμή για τους Έλληνες μελισσοκόμους!

Το εντυπωσιακό δώρο της Ελλάδας προς τη Γαλλία, με αφορμή την επαναλειτουργία του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων. 

Μια εικόνα υψηλού συμβολισμού, η οποία απεικονίζει την Παναγία τη Μελισσού, προσέφερε εκ μέρους της Ελλάδας η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στα εγκαίνια της Παναγίας των Παρισίων και συνέπεσε με την έναρξη του Συνεδρίου Μελισσοκομίας στο 15ο Φεστιβάλ Μελιού. 

Η επιλογή δεν είναι τυχαία αφού όταν καταστράφηκε ο ναός της Παναγίας των Παρισίων από πυρκαγιά, επέζησαν με θαυμαστό τρόπο οι 200.000 μέλισσες που ζούσαν στην οροφή του κτιρίου. Στο γεγονός αυτό αναφέρθηκαν παγκόσμια ειδησεογραφικά πρακτορεία. Όμως τα θαυμαστά γεγονότα και τα σημεία των καιρών δε συμβαίνουν ποτέ τυχαία! Η Παναγία δεν προστάτευσε αυτόν τον κτιστό ναό, αλλά προστάτευσε αυτά τα ευλογημένα έντομα, τις μέλισσες που εργάζονται ακούραστα για τη σωτηρία της ζωής στον πλανήτη και των ανθρώπων.

Ο Ιερομόναχος Γεώργιος Αλευράς Καυσοκαλυβίτης, που τότε ήταν Δικαίος της Σκήτης των Καυσοκαλυβίων Αγίου Όρους, έδωσε αμέσως εντολή να φτιαχτεί ένα πιστό αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας της Μελισσούς και να δωριθεί από το ευσεβές Ελληνικό Έθνος στον  λαό της Γαλλίας τιμώντας την Παναγία που με την Χάρη Της προστάτεψε τις μέλισσες. 

Το αντίγραφο της εικόνας ολοκληρώθηκε 5 χρόνια μετά, παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισίου και παραδόθηκε στο Βυζαντινό Κέντρο Πολιτισμού «Παναγία Μελισσού» στα Τρίκαλα, στον εσπερινό του Ακαθίστου Ύμνου. Ο Γέροντας Γεώργιος αναφέρει: «Η μέλισσα είναι ένα μοναδικό δώρο του Θεού στον άνθρωπο, μία διαρκής ευλογία που εμείς οφείλουμε να διατηρούμε ως κόρην οφθαλμού. Πρέπει να προστατεύουμε την μέλισσα και να ακολουθούμε το παράδειγμα της ως  πρότυπο της κοινωνίας του Θεού». Οφείλουμε προς δόξαν Θεού και συντασσόμενοι με το πνεύμα των Αγίων που χρησιμοποιούσαν το παράδειγμα της μέλισσας, να προβάλλουμε σήμερα σε όλο τον κόσμο την άριστη και ιδανική κοινωνία της μέλισσας για το καλό της ανθρωπότητας και το καλό όλου του κόσμου. «Εύχομαι οι μέλισσες να μας εμπνεύσουν ώστε να ξαναφτιάξουμε την εκκλησία της ενότητας και της αγάπης και να ξαναζήσουμε όπως οι πρώτοι χριστιανοί». 

Ο Ο.Η.Ε έχει θεσπίσει την 20η Μαΐου ως Παγκόσμια ημέρα της Μέλισσας και ανακηρύχθηκε το πιο σημαντικό έμβιο ον στον πλανήτη, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Earthwatch Institute τα οποία παρουσιάστηκαν στην σύνοδο της Βασιλικής Γεωγραφικής Ένωσης του Λονδίνου.

Η πρώτη λιτή εικόνα της Παναγίας της Μελισσούς δημιουργήθηκε με αφορμή ένα θαυμαστό γεγονός που συνέβαινε επί πολλά έτη στην Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου, στο Κατούσι Καρδίτσης, στην οποία ηγούμενος της Μονής ήταν ο π. Γεώργιος Αλευράς. Οι μέλισσες ζούσαν εντός του Ιερού του ναού. Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στην εορτή της Παναγίας, πετούσαν χωρίς να ενοχλούνται και χωρίς να ενοχλούν κανέναν και οι ιερείς μαζί με το αντίδωρο μοίραζαν και ένα κομμάτι κηρήθρα με μέλι ως ευλογία στους πιστούς. Το γεγονός αυτό κράτησε αρκετά χρόνια.

Η βυζαντινής τέχνης εικόνα της Παναγίας της Μελισσούς παραδόθηκε στην Ιερά Σκήτη Αγίας Τριάδος Καυσοκαλυβίων Αγίου Όρους που Δικαίος ήταν ο π. Γεώργιος Αλευράς. Προσφέρθηκε ως δώρο στον Γέροντα Γεώργιο από δύο αδέρφια Ιερομονάχους, τον π. Αναστάσιο και Ηγούμενο π. Λεόντιο Τσικριτσάκη από την Ιερά Μονή Ιωάννου Θεολόγου Αρταμίτη Ρόδου. Πρόκειται για ένα αριστούργημα, με βαθειά πνευματική σημασία. Η εικόνα, αφού παρέμεινε στο Καθολικό της Αγίας Τριάδος Καυσοκαλυβίων, μεταφέρθηκε αργότερα στο Βυζαντινό Κέντρο Πολιτισμού Παναγία Μελισσού στα Τρίκαλα, όπου φυλάσσεται έως σήμερα και αποτελεί την εφέστια εικόνα του. Τα δύο αδέρφια φιλοτέχνησαν ακόμα ένα αντίγραφο της εικόνας όπου φυλάσσεται στην Μονή τους.

Εκπρόσωπος του Βυζαντινού Κέντρου παράδωσε αντίγραφα της εικόνας στον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Χρήστο Κέλλα και στον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών συλλόγων Ελλάδος κ. Λεονταράκη Κωνσταντίνο.

Continue Reading

Εκδηλώσεις

Συνέδριο: Οικολογική Κρίση & Οικονομικές Επιπτώσεις

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Συνέδριο «Οικολογική Κρίση & Οικονομικές Επιπτώσεις» που διοργάνωσε η  Σχολή Βιοεπιστημών και η Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Aegean College, στο αμφιθέατρο «Δημήτριος Παντερμαλής» του Μουσείου Ακρόπολης.

Το Συνέδριο στόχευε στη διερεύνηση των σύγχρονων προκλήσεων και στην ανάδειξη πρακτικών λύσεων, πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, προσελκύοντας σημαντικούς φορείς και εξέχουσες προσωπικότητες από τον ακαδημαϊκό χώρο, τον χώρο της επιστήμης, της πολιτικής και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Κεντρική Θεματολογία και Εισηγήσεις

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις σοβαρές περιβαλλοντικές και οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, όπως η λειψυδρία και τα ακραία καιρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου αναλύθηκαν τα βαθύτερα αίτια αυτών των προβλημάτων, ενώ παρουσιάστηκαν καινοτόμες στρατηγικές και πρακτικές λύσεις για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της χώρας απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Μεταξύ των βασικών θεματικών ενοτήτων, συζητήθηκαν η διαχείριση υδάτινων πόρων και η βιωσιμότητα, η προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος στον Παγασητικό Κόλπο, καθώς και οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις στις τοπικές κοινότητες. Οι συμμετέχοντες εισηγητές από τον ακαδημαϊκό και τον δημόσιο τομέα έδωσαν έμφαση στις βιώσιμες επιχειρηματικές πρακτικές, καθώς και στην ανάγκη για αναπτυξιακές πολιτικές που θα ενσωματώνουν την περιβαλλοντική διάσταση.

Σημαντικές Ομιλίες και Παρουσιάσεις

Το Συνέδριο περιλάμβανε μια σειρά από διακεκριμένες παρουσιάσεις, με εισηγητές που προσέφεραν πολύπλευρες γνώσεις και απόψεις για τις οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης:

  • Χρήστος Τριαντόπουλος, Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας: Αναφέρθηκε στις «Φυσικές καταστροφές, Ακραία Φαινόμενα και Κρατική Αρωγή», εξετάζοντας ειδικά την περίπτωση της θεομηνίας Daniel και τις κρατικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπισή της.
  • Mercuri Massimo, Head of Strategic Alliances και συνιδρυτής της AlterContacts: Παρουσίασε τις «Προκλήσεις και ευκαιρίες για κοινωνικοοικονομική προσαρμογή στην κυκλική οικονομία» στο πλαίσιο των νέων απαιτήσεων της κλιματικής αλλαγής.
  • Χρήστος Κέλλας, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Εξέτασε τις «Πολιτικές θωράκισης και ανθεκτικότητας απέναντι στην κλιματική κρίση», με ιδιαίτερη αναφορά στην περιοχή της Θεσσαλίας.
  • Δημήτριος Κουρέτας, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας: Παρουσίασε αναλυτικά τις «Φυσικές καταστροφές στη Θεσσαλία», με εστίαση στις επιπτώσεις της θεομηνίας Daniel και τις επείγουσες ανάγκες που προέκυψαν.
  • Βασίλειος Κόκκαλης, Βουλευτής Ν. Λάρισας και Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Στην ομιλία του με τίτλο «Γη & Υδωρ: Oι Φυσικοί Πόροι σε Κρίση» ανέλυσε τις προκλήσεις στην προστασία των φυσικών πόρων.
  • Αθανάσιος Μαμάκος, Δήμαρχος Λαρισαίων: Επικεντρώθηκε στις «Δράσεις και παρεμβάσεις για μια αξιοβίωτη πόλη», συζητώντας τις πρωτοβουλίες βιώσιμης κινητικότητας και ενίσχυσης της ανθεκτικότητας της πόλης.
  • Ελισάβετ Πρέζα, Συνεργάτης Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας: Παρουσίασε τις «Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις» και τη συμβολή τους στην ανασυγκρότηση των περιοχών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές.
  • Δρ. Αλεξάνδρα Γκεμιτζή, Καθηγήτρια στο ΔΠΘ: Στην ομιλία της, «Παρατηρώντας τον πλανήτη μας που αλλάζει», ανέπτυξε τις νέες τεχνολογίες Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS) στην περιβαλλοντική έρευνα.
  • Δρ. Στυλιανός Σάμιος, Περιβαλλοντολόγος: Παρουσίασε την «Επίδραση της κλιματικής αλλαγής στους υδάτινους πόρους», επισημαίνοντας τις αλλαγές και τις προκλήσεις στη διαχείριση υδάτων.
  • Δρ. Ευάγγελος Σαλάχας, Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Αναφέρθηκε στη «Χρηματοδότηση της Κλιματικής Μετάβασης» από τον τραπεζικό τομέα και ανέλυσε τις προκλήσεις και τις στρατηγικές για την απορρόφηση των κινδύνων της κλιματικής κρίσης.
  • Στάθης Κωστακόπουλος, Περιβαλλοντολόγος – Ωκεανογράφος, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης: Παρουσίασε την ιστορική ανασκόπηση των κρίσεων στον Παγασητικό κόλπο, με τίτλο «Παγασητικός: Ένα ευαίσθητο οικοσύστημα», αναλύοντας τα φαινόμενα των τελευταίων ετών.
  • Dunham Melina & Κωνσταντίνος Καραλαριώτης, Ecogenia: Ανέπτυξαν το «Σώμα Νέων για το Κλίμα» ως πρότυπο για την ενίσχυση της τοπικής ανθεκτικότητας και κοινοτικής συμμετοχής.
  • Δρ. Ιωάννης Παναγιωτούλιας, Χημικός: Τόνισε τη σημασία της «Διαλειτουργικότητας ως βασικός παράγοντας πολιτικών και δράσεων», υπογραμμίζοντας την ανάγκη για συντονισμό στις περιβαλλοντικές πολιτικές.

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών κάλυψαν ουσιαστικές πτυχές της οικολογικής κρίσης και των οικονομικών της επιπτώσεων, προσφέροντας πρακτικές λύσεις και στρατηγικές για την ανθεκτικότητα της χώρας.

Στρογγυλή Τράπεζα και Συμπεράσματα

Η στρογγυλή τράπεζα του Συνεδρίου παρείχε μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα διαλόγου, όπου οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν απόψεις και πρότειναν μέτρα για βιώσιμη διαχείριση των περιβαλλοντικών και οικονομικών προκλήσεων. Σημαντικά συμπεράσματα περιλάμβαναν την ανάγκη για διεπιστημονική προσέγγιση και συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, για την εφαρμογή πολιτικών και δράσεων που θα ενισχύσουν τη βιωσιμότητα της χώρας.

Το Aegean College επιβεβαίωσε την αφοσίωσή του στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και δεσμεύτηκε να προωθήσει περαιτέρω συνεργασίες με φορείς και οργανισμούς για τη διαμόρφωση μιας ενιαίας στρατηγικής που θα ανακουφίσει τις τοπικές κοινωνίες από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Το Συνέδριο «Οικολογική Κρίση & Οικονομικές Επιπτώσεις» αποτέλεσε μια καθοριστική ευκαιρία για τη συνένωση δυνάμεων και τη χάραξη ενός κοινού οράματος για ένα βιώσιμο μέλλον. Οι πρωτοβουλίες που παρουσιάστηκαν υπογραμμίζουν τη δέσμευση όλων των εμπλεκομένων για την προστασία του περιβάλλοντος και την ευημερία των επόμενων γενεών.

Continue Reading

Εκδηλώσεις

HELPHELLAS : Η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού 2024, αφιερωμένη στους Ολυμπιακούς Εθελοντές του 2004!

“Ανάβουμε ξανά την Φλόγα του Εθελοντισμού !” Αυτό είναι το κεντρικό σύνθημα της Ακαδημίας Εθελοντισμού HELPHELLAS για την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού, που είναι αφιερωμένη στους Εθελοντές και Εθελόντριες των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2004 .

Φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από την πιο επιτυχημένη διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων  το 2004 και η Ακαδημία Εθελοντισμού HELPHELLAS διοργανώνει φέτος ένα διήμερο εκδηλώσεων στους φιλόξενους χώρους του Ολυμπιακού Μουσείου Αθήνας ( GOLDEN HALL), αποκλειστικά αφιερωμένο στους Εθελοντές και Εθελόντριες των Ολυμπιακών & Παραολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 2004.

Στόχοι της Πρωτοβουλίας αυτής όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της HELPHELLAS κ Γιώργος Γαμπιεράκης, είναι “να επανενώσουμε και να τιμήσουμε για πρώτη φορά σε μια ξεχωριστή εκδήλωση τους ίδιους τους Εθελοντές του 2004, δίνοντας τους “φωνή και πρόσωπο”, αλλά και να προσφέρουμε αναγνώριση για το έργο και την ανεκτίμητη  προσφορά τους για την άρτια διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, παίρνοντας το “χρυσό μετάλλιο εκπροσώπησης” της Χώρας μας, κάνοντας περήφανους όλους τους Έλληνες του Κόσμου. Να προσφέρουμε επίσης την δυνατότητα στα σημερινά νέα παιδιά των 18 και 20 ετών που δεν “βίωσαν” τον παλμό, την χαρά και την περηφάνια εκείνης της εποχής, να γνωρίσουν την δύναμη του Οργανωμένου Εθελοντισμού, αναδεικνύοντας τις αρχές, τις αξίες, τις δεξιότητες, την οργάνωση και την ομαδικότητα που θεμελίωσαν αυτήν την “δύναμη των πολλών”, και το αποτέλεσμα της:  ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε θαύματα, όταν μας εμπνέει ένας κοινός και μεγάλος σκοπός! Να γιορτάσουμε, να τιμήσουμε και να αναδείξουμε μαζί, (Πολιτεία, Κοινωνία των Πολιτών, Ιδιωτικός Τομέας και Εθελοντές) το μεγαλύτερο εθελοντικό κίνημα που έγινε ποτέ μέχρι σήμερα στην Ελλάδα και να αναδείξουμε τη σημασία του στην κοινωνία. Τέλος να μεταλαμπαδέψουμε στα σημερινά νέα παιδιά, τη σημασία, την δύναμη, που έχει ο Οργανωμένος Εθελοντισμός και τους τρόπους που αυτός αναπτύσσεται και ενσωματώνεται στην καθημερινότητα μας,  μετατρέποντας σε σταθερές πράξεις, τους βιώσιμους στόχους ανάπτυξης του ΟΗΕ, για να αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, τις φυσικές καταστροφές, την προστασία του περιβάλλοντος, την κοινωνική αλληλεγγύη κτλ.”

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Με μια Λαμπαδηδρομία με Εθελοντές του 2004 από την είσοδο του ΟΑΚΑ μέχρι το Ολυμπιακό Μουσείο της Αθήνας, όπου και θα ανάψει συμβολικά η “Φλόγα του Εθελοντισμού” .

Στη συνέχεια από τις 11.00 πμ μέχρι τις 14.00 θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί και στρογγυλά τραπέζια με Ολυμπιονίκες, Παραολυμπιονίκες, Εθελοντές και Εθελόντριες του 2004 μαζί με Πολίτες που θα μεταφέρουν τις προσωπικές τους εμπειρίες, για το πώς βίωσαν εκείνη την μοναδική εποχή του μεγαλύτερου εθελοντικού κινήματος στην Ελλάδα . Θα ακολουθήσουν διαδραστικές συζητήσεις και ειδικό συμπόσιο με τίτλο “Τότε, Τώρα , Ξανά!” μεταξύ εθελοντών του 2004 και του 2024 για να ανταλλάξουν μνήμες, σκέψεις, απόψεις και προβληματισμούς για τον εθελοντισμό εκείνης της εποχής και πώς μπορεί να επικαιροποιηθεί σήμερα όλη αυτή η εμπειρία και γνώση, αλλά και ποιά είναι τα προβλήματα και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο εθελοντισμός σήμερα. Η ημέρα θα κλείσει με την παράδοση της “Φλόγας του Εθελοντισμού” από τους Εθελοντές του 2004 σε Εθελοντές του 2024.

Η Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου είναι κυρίως αφιερωμένη σε μαθητές σχολείων , γυμνασίων και λυκείων που πέρα από την ελεύθερη είσοδο και περιήγηση στο Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας, θα έχουν την δυνατότητα να συζητήσουν και να  ανταλλάξουν σκέψεις και ιδέες με αθλητές και εθελοντές του 2004, για το τι ακριβώς έγινε την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων και να καταθέσουν τις σκέψεις τους για τον εθελοντισμό σήμερα .

Κατά την διάρκεια του διημέρου θα φωτογραφίζονται οι Εθελοντές του 2004 με αναμνηστικό μετάλλιο σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα με την γωνιά του Εθελοντή με αναμνηστικά της εποχής εκείνης, με το μήνυμα “Ολυμπιακοί Εθελοντές – Ήμουν κι εγώ εκεί !”, ενώ το κοινό θα μπορεί να τοποθετεί ευχές, σκέψεις και λέξεις, στολίζοντας το δέντρο του Εθελοντισμού .

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη και τις δύο ημέρες για όλο το κοινό από τις 11.00 πμ έως τις 18.00.

Η εκδήλωση είναι υπό την αιγίδα του Εθνικού Συμβουλίου Ομίλων και Κέντρων για την UNESCO και υλοποιείται με τη συνεργασία και υποστήριξη του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ.

Χορηγοί Επικοινωνίας το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η BΟΥΛΗ TV, η Ένωση Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ Ελλάδας, το Action 24 και FLASH.gr ο ραδιοφωνικός σταθμός ΑΘΗΝΑ 9.84, η Ομογενειακή Τηλεόραση GRECA TV, Hellenic Media Group και άλλα ΜΜΕ που προστίθενται καθημερινά .

Continue Reading

Trending