Lifestyle
Nutri Score ή .. Foodomics?
Την τακτική Τετάρτη, 10 Φεβ 2021, στις 12.00, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής, όπως κάθε Τετάρτη, προσκαλεί στην δημόσια διαδικτυακή συζήτηση με επίκαιρο θέμα: Nutri Score ή .. Foodomics?
Η δημόσια συζήτηση είναι ανοικτή σε όποιον ενδιαφέρεται στο facebook στο προφίλ Skywalker-Εργασία στην Ελλάδα για ερωτήσεις και παρατηρήσεις και στο www.vgainoumemprosta.gr μόνο για παρακολούθηση.
Στις πολλές απορίες που δημιουργήθηκαν κατά την παρακολούθηση της συζήτησης του Ινστιτούτου Προϊόντων Κρέατος (1/2/2021) θα προσπαθήσει να συστηματοποιήσει η συζήτηση της Τετάρτης, 10 Φεβ 2021, με την βοήθεια της κας Ευαγγελίας Μπαρκονίκου (Δ/ντριας Διασφάλισης Ποιότητας).
Αν καταλάβαμε καλά «Nutri Score», βαθμολογία Nutri, είναι μια ετικέτα πέντε (5) χρωμάτων, όπου το Α-πράσινο βαθύ είναι προτιμώμενο, Β-πράσινο αχνό, C-κίτρινο, D-πορτοκαλί & E-κόκκινο. Ο υπολογισμός της βαθμολογίας περιλαμβάνει επτά διαφορετικές παραμέτρους των πληροφοριών σχετικά με τα θρεπτικά συστατικά ανά 100 γραμμάρια τροφίμων που είναι συνήθως διαθέσιμες σε συσκευασίες τροφίμων. Η υψηλή περιεκτικότητα σε φρούτα & λαχανικά, ίνες & πρωτεΐνες προάγει μια προτιμώμενη βαθμολογία, ενώ η υψηλή περιεκτικότητα σε ενέργεια, ζάχαρη, κορεσμένα λιπαρά οξέα και νάτριο επιβάλει μια «κόκκινη» βαθμολογία.
Με εξέπληξε ότι σε μια κατάταξη αξιολόγησης με Nutri Score A, B, C, D & Ε, που είδαμε στις 1/2/2021 το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αξιολογείται με D, το Βιτάμ με D, η Φυτίνη με D, ο χυμός πορτοκάλι με Ε, το γάλα με Ε, τα Coji-Berries με D, καστανή ζάχαρη με D, το μέλι με D, ψωμί λευκό με D, μακαρόνια με Α κλπ …
Μοιάζει να πρόκειται για μια ακόμα προσπάθεια επιβολής της παγκοσμιοποιημένης ομογενοποιημένης αγοράς καταναλωτών. Ο υπεραπλουστευμένος κώδικας, για καταναλωτές χωρίς χρήση σκέψης, δημιουργεί την άποψη ότι ΔΕΝ λαμβάνει υπ’ όψη άλλες σημαντικές παραμέτρους, όπως πχ τον τρόπο ζωής του ανθρώπου, ή τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στον τόπο κατανάλωσης ή ακόμα και άλλα χαρακτηριστικά που προσδίδουν ειδικές ιδιότητες.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα Περιφέρειας Κρήτης κ Μ. Χνάρης, σε επιστολή του, αναφέρεται στον σοβαρό κίνδυνο που θέτει το σύστημα επισήμανσης ποιότητας προϊόντων, Nutri Score, για τα κρητικά εξαγώγιμα προϊόντα και ειδικά για το λάδι, το μέλι και άλλα προϊόντα. Το Nutri Score στοχεύει στην ενημέρωση των καταναλωτών λαμβάνοντας υπόψη μόνον λίπη, σάκχαρα & αλάτι των τροφών, χωρίς να αξιολογείται συνολικά το διατροφικό προφίλ του τροφίμου ως προς τις ευεργετικές του ιδιότητες. Αυτό έχει ως συνέπεια προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε καλά λίπη όπως το ελαιόλαδο και υγιεινά σάκχαρα όπως το μέλι, να κατατάσσονται στην ίδια προτελευταία ποιοτική κατηγορία μαζί με την κέτσαπ και προϊόντα τύπου κόλα (!…). agrocapital.gr, 8/12/2021.
Ένα γεύμα με κόκκινο κρασί και χοιρινό λαρδί είναι απαραίτητο και σωστό στην βόρεια Φιλανδία. Το ίδιο γεύμα με κρασί και χοιρινό πρέπει να αποφεύγεται στην Σαχάρα, και στην Ινδία αν δεν συνοδεύεται από ισχυρά καρυκεύματα ίσως να μην είναι σωστό … Τι ακριβώς δείχνει το Nutri Score?.
Ο κύριος Ανδρέας Κ. είναι ένας 65χρονος παραγωγός μελιού στο Καρπενήσι, ο οποίος πιστεύει ότι το μέλι του είναι ξεχωριστό. Είναι όμως πράγματι ξεχωριστό; Και αν ναι, τι είναι αυτό που του προσδίδει υπεραξία; Το ξεχωριστό αυτό στοιχείο, το οποίο γνωρίζει εμπειρικά ο παραγωγός, θα μπορούσε να τεκμηριωθεί και επιστημονικά αν ο ίδιος είχε έναν τρόπο να κάνει μια πλήρη χαρτογράφηση της μοριακής σύστασης του προϊόντος του με τη χρήση των πιο εξελιγμένων τεχνικών πολυδύναμης ανάλυσης, ώστε να αναδείξει την αυθεντικότητά και τη διατροφική του αξία και γιατί όχι, να προχωρήσει ακόμη και σε κλινικές δοκιμές για να διαπιστώσει την ευεργετική του επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό. Β. Μιχοπούλου, in.gr, 21/12/2020.
Η FoodOmicsGR ακολουθεί την τάση στην ανάλυση τροφίμων foodomics, η οποία συνδυάζει την επιστήμη τροφίμων & διατροφής με τις πρόσφατες εξελίξεις στην αναλυτική χημεία, κυρίως στα εργαλεία «omics» (γονιδιωματική, μεταβολομική, μεταγραφωματική πρωτεομική) και στη βιοπληροφορική-χημειομετρία με χρήση τεχνολογιών μηχανικής εκμάθησης. Στο πλαίσιο αυτού του ερευνητικού trend, οι αναλυτικοί χημικοί ξεπερνούν την ανίχνευση και ταυτοποίηση των συστατικών διαφόρων δειγμάτων και αντιμετωπίζουν την πρόκληση της ολιστικής χαρτογράφησης του προφίλ ενός τροφίμου ή ενός βιολογικού δείγματος με τη χρήση των πιο σύγχρονων τεχνικών πολυδύναμης ανάλυσης, ικανοποιώντας ταυτόχρονα τις απαιτήσεις της αειφόρου ανάπτυξης και της πράσινης ή βιώσιμης παραγωγής. Καθ Γεώργιος Θεοδωρίδης, ΑΠΘ. in.gr.
«Υποθέστε ότι ένας μικρός συνεταιρισμός κτηνοτρόφων θέλει να κάνει ένα επιχειρηματικό βήμα, να παραγάγει ένα νέο προϊόν, για παράδειγμα ένα γιαούρτι, αλλά δεν ξέρει πώς να το κάνει. Εμείς μπορούμε να τον βοηθήσουμε ξεκινώντας από την ολιστική διαχείριση της εκτροφής, δηλ. από τον στάβλο και τις τροφές που χορηγούμε στα ζώα και φτάνοντας μέχρι τον σχεδιασμό του προϊόντος και την πιστοποίηση. Μπορούμε να κάνουμε μοναδικό το προϊόν προσδίδοντάς του υπεραξία βάσει του μοριακού του προφίλ, της αυθεντικότητας και της γεωγραφικής του προέλευσης», καθ Γεώργιος Αρσένος, ΑΠΘ. in.gr.
Foodomics.GR. Ένα έργο σταθμός για τον ενδελεχή χαρακτηρισμό των Ελληνικών τροφίμων και την επιστημονική τους ταυτότητα. Σκοπός του έργου είναι η ανάπτυξη ερευνητικών υπηρεσιών τόσο για ερευνητές όσο και παραγωγούς με στόχο: 1. Τον έλεγχο της αυθεντικότητας, της ιχνηλασιμότητας, της γεωγραφικής και γενετικής προέλευσης τροφίμων μέσω του γενετικού/μοριακού χαρακτηρισμού του ελαιόλαδου, των οίνων και αποσταγμάτων, του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, του μελιού, καθώς και άλλων τροφίμων και προϊόντων με στόχο την ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών της Ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής & 2. Την ανάδειξη και βελτίωση μοναδικών χαρακτηριστικών των ελληνικών τροφίμων αναφορικά με την διακριτή ποιότητα & ασφάλεια. Καθ. Γιάννης Σκούφος, facebook, 4/2/2021.
Προφανώς το βιομηχανοποιημένο-παγκοσμιοποιημένο τρόφιμο, που προσπαθεί να μας επιβάλει μια ελίτ, προτιμώμενου πράσινου-Α score, ίσως ΔΕΝ αποτελεί την καλύτερη επιλογή σωστής διατροφής για τα εξαιρετικά πιστοποιημένα ελληνικά αγροτικά προϊόντα.
Με αγωνία περιμένουμε ενημέρωση για το Nutri Score και για τα foodomics στην τακτική δημόσια διαδικτυακή συζήτηση του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής την Τετάρτη, 10 Φεβ 2021, στις 12.00 στο facebook Skywalker-Εργασία στην Ελλάδα και στο www.vgainoumemprosta.gr.
Εκδηλώσεις
Το 15ο Φεστιβάλ Μελιού τιμάει την Παναγία Μελισσού
Η Παναγία Μελισσού: Μεγάλη τιμή για τους Έλληνες μελισσοκόμους!
Το εντυπωσιακό δώρο της Ελλάδας προς τη Γαλλία, με αφορμή την επαναλειτουργία του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων.
Μια εικόνα υψηλού συμβολισμού, η οποία απεικονίζει την Παναγία τη Μελισσού, προσέφερε εκ μέρους της Ελλάδας η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στα εγκαίνια της Παναγίας των Παρισίων και συνέπεσε με την έναρξη του Συνεδρίου Μελισσοκομίας στο 15ο Φεστιβάλ Μελιού.
Η επιλογή δεν είναι τυχαία αφού όταν καταστράφηκε ο ναός της Παναγίας των Παρισίων από πυρκαγιά, επέζησαν με θαυμαστό τρόπο οι 200.000 μέλισσες που ζούσαν στην οροφή του κτιρίου. Στο γεγονός αυτό αναφέρθηκαν παγκόσμια ειδησεογραφικά πρακτορεία. Όμως τα θαυμαστά γεγονότα και τα σημεία των καιρών δε συμβαίνουν ποτέ τυχαία! Η Παναγία δεν προστάτευσε αυτόν τον κτιστό ναό, αλλά προστάτευσε αυτά τα ευλογημένα έντομα, τις μέλισσες που εργάζονται ακούραστα για τη σωτηρία της ζωής στον πλανήτη και των ανθρώπων.
Ο Ιερομόναχος Γεώργιος Αλευράς Καυσοκαλυβίτης, που τότε ήταν Δικαίος της Σκήτης των Καυσοκαλυβίων Αγίου Όρους, έδωσε αμέσως εντολή να φτιαχτεί ένα πιστό αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας της Μελισσούς και να δωριθεί από το ευσεβές Ελληνικό Έθνος στον λαό της Γαλλίας τιμώντας την Παναγία που με την Χάρη Της προστάτεψε τις μέλισσες.
Το αντίγραφο της εικόνας ολοκληρώθηκε 5 χρόνια μετά, παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισίου και παραδόθηκε στο Βυζαντινό Κέντρο Πολιτισμού «Παναγία Μελισσού» στα Τρίκαλα, στον εσπερινό του Ακαθίστου Ύμνου. Ο Γέροντας Γεώργιος αναφέρει: «Η μέλισσα είναι ένα μοναδικό δώρο του Θεού στον άνθρωπο, μία διαρκής ευλογία που εμείς οφείλουμε να διατηρούμε ως κόρην οφθαλμού. Πρέπει να προστατεύουμε την μέλισσα και να ακολουθούμε το παράδειγμα της ως πρότυπο της κοινωνίας του Θεού». Οφείλουμε προς δόξαν Θεού και συντασσόμενοι με το πνεύμα των Αγίων που χρησιμοποιούσαν το παράδειγμα της μέλισσας, να προβάλλουμε σήμερα σε όλο τον κόσμο την άριστη και ιδανική κοινωνία της μέλισσας για το καλό της ανθρωπότητας και το καλό όλου του κόσμου. «Εύχομαι οι μέλισσες να μας εμπνεύσουν ώστε να ξαναφτιάξουμε την εκκλησία της ενότητας και της αγάπης και να ξαναζήσουμε όπως οι πρώτοι χριστιανοί».
Ο Ο.Η.Ε έχει θεσπίσει την 20η Μαΐου ως Παγκόσμια ημέρα της Μέλισσας και ανακηρύχθηκε το πιο σημαντικό έμβιο ον στον πλανήτη, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Earthwatch Institute τα οποία παρουσιάστηκαν στην σύνοδο της Βασιλικής Γεωγραφικής Ένωσης του Λονδίνου.
Η πρώτη λιτή εικόνα της Παναγίας της Μελισσούς δημιουργήθηκε με αφορμή ένα θαυμαστό γεγονός που συνέβαινε επί πολλά έτη στην Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου, στο Κατούσι Καρδίτσης, στην οποία ηγούμενος της Μονής ήταν ο π. Γεώργιος Αλευράς. Οι μέλισσες ζούσαν εντός του Ιερού του ναού. Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στην εορτή της Παναγίας, πετούσαν χωρίς να ενοχλούνται και χωρίς να ενοχλούν κανέναν και οι ιερείς μαζί με το αντίδωρο μοίραζαν και ένα κομμάτι κηρήθρα με μέλι ως ευλογία στους πιστούς. Το γεγονός αυτό κράτησε αρκετά χρόνια.
Η βυζαντινής τέχνης εικόνα της Παναγίας της Μελισσούς παραδόθηκε στην Ιερά Σκήτη Αγίας Τριάδος Καυσοκαλυβίων Αγίου Όρους που Δικαίος ήταν ο π. Γεώργιος Αλευράς. Προσφέρθηκε ως δώρο στον Γέροντα Γεώργιο από δύο αδέρφια Ιερομονάχους, τον π. Αναστάσιο και Ηγούμενο π. Λεόντιο Τσικριτσάκη από την Ιερά Μονή Ιωάννου Θεολόγου Αρταμίτη Ρόδου. Πρόκειται για ένα αριστούργημα, με βαθειά πνευματική σημασία. Η εικόνα, αφού παρέμεινε στο Καθολικό της Αγίας Τριάδος Καυσοκαλυβίων, μεταφέρθηκε αργότερα στο Βυζαντινό Κέντρο Πολιτισμού Παναγία Μελισσού στα Τρίκαλα, όπου φυλάσσεται έως σήμερα και αποτελεί την εφέστια εικόνα του. Τα δύο αδέρφια φιλοτέχνησαν ακόμα ένα αντίγραφο της εικόνας όπου φυλάσσεται στην Μονή τους.
Εκπρόσωπος του Βυζαντινού Κέντρου παράδωσε αντίγραφα της εικόνας στον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Χρήστο Κέλλα και στον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών συλλόγων Ελλάδος κ. Λεονταράκη Κωνσταντίνο.
Lifestyle
Ανακατασκευή Μεζονέτας στη Βούλα από το studio LILA architect + designer
Πρόκειται για μια προσφάτως ανακαινισμένη κατοικία. Οι νέοι ιδιοκτήτες, είναι μια τετραμελής οικογένεια. Eνα μοντέρνο ζευγάρι, στελέχη και οι δύο σε ναυτιλιακές εταιρείες που αναζητούν ο χώρος τους να αποπνέει το κύρος και το εκλεπτυσμένο γούστο τους. Η ομάδα του studio LILA architect + designer και η αρχιτέκτονας Λίλα Αθανασοπούλου διαμόρφωσαν μια αρχιτεκτονική πρόταση που έδωσε νέα δυναμική στο χώρο εναρμονισμένη με τις προσωπικότητες των ιδιοκτητών.
Έτσι, στο υφιστάμενο κέλυφος ζητήθηκε να αναβαθμιστούν οι μεγάλες επιφάνειες του τζακιού και της κουζίνας, επανεξετάζοντας ταυτόχρονα την είσοδο στο διαμέρισμα, δημιουργώντας έναν αποθηκευτικό χώρο μπαλαντέρ.
Σε λιτές γραμμές σχεδιάστηκε ένας όγκος γυάλινος, που φιλοξενεί την γκαρνταρόμπα από την μια του όψη, ενώ από την άλλη εξυπηρετεί τις ανάγκες του ζευγαριού για τις χαλαρές βραδιές με φίλους, αφού μια συρόμενη κατασκευή αποκαλύπτει ένα μικρό μπαρ, με τους συντηρητές πούρων και κρασιών του ιδιοκτήτη.
Μάρμαρο ‘’έντυσε’’ τον πάγκο της κουζίνας, με τις εστίες και τον αναδυόμενο απορροφητήρα, και τοποθετήθηκε μια διάτρητη πόρτα-σκηνικό προς τον διάδρομο που αντανακλάται στην τζαμένια κατασκευή και μεγαλώνει το πέρασμα. Το ίδιο μάρμαρο αγκάλιασε και το τζάκι αερίου, ενώ η ειδική ξύλινη κατασκευή που ντύνει τον τοίχο άνωθεν της εστίας κρύβει το ηχοσύστημα με την τηλεόραση και δημιουργεί άπλετο αποθηκευτικό χώρο.
Η παλιά σκάλα που οδηγεί στο δωμάτιο του ζευγαριού στο επάνω επίπεδο, ντύθηκε με ξύλο, φως και γυαλί ώστε να εναρμονιστεί με το σύνολο. Το μπάνιο ανακατασκευάστηκε, καθώς και οι ειδικές γυάλινες κατασκευές στο walking closet, μελετήθηκαν εκ νέου, προκειμένου να φιλοξενήσουν την πλούσια γκαρνταρόμπα του ζευγαριού.
Στην συνέχεια του δωματίου, ανοίγεται η μεγάλη βεράντα με θέα στην θάλασσα την οποία μπορούν οι επισκέπτες να επισκεφθούν και μέσω του κεντρικού κλιμακοστασίου του συγκροτήματος. Εκεί, δημιουργήθηκε ένας απαραίτητος χώρος για της Η/Μ εγκαταστάσεις του διαμερίσματος και το BBQ από Corian. Ξύλο irocco τοποθετήθηκε σε όλο το δάπεδο, ενώ μια ανοιγόμενη οροφή υπόσχεται όμορφες, έναστρες βραδιές.
Μελέτη – Κατασκευή: LILA architect + designer, Φωτογραφίες: Anastasia Adamaki Photography
Profile
Το studio LILA architect + designer με έδρα την Αθήνα, ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 1999 από την Λίλα Αθανασοπούλου, αρχιτέκτονα μηχανικό ΕΜΠ (NTUA). Ασχολείται με τον σχεδιασμό + την κατασκευή ιδιωτικών έργων, ενώ δραστηριοποιείται + πειραματίζεται σ’ ένα ευρύ πεδίο κλίμακας που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: ιδιωτικές κατοικίες, συγκροτήματα κατοικιών, ξενοδοχεία + καταστήματα, αλλά και σχεδιασμό αντικειμένου.
Έχει λάβει μέρος σε πανελλήνιες εκθέσεις αρχιτεκτονικής + design και άρθρα με έργα του γραφείου έχουν παρουσιαστεί περιστασιακά σε ελληνικές εκδόσεις.
Στόχος αποτελεί η γνησιότητα + η μοναδικότητα, αποτυπωμένη σε κάθε έργο μέσα από την βιωματική δυναμικότητα του χώρου, προβάλλοντας συγκεκριμένα πρότυπα ζωής, έχοντας σαν γνώμονα την βιοκληματική + ενεργειακή αναβάθμιση των έργων αλλά + interior design μέσα από οικονομικές προτάσεις σχεδιασμού, φτάνοντας μέχρι + τον σχεδιασμό αντικειμένου.
Site: http://www.architectlila.gr
Facebook Page: LILA architect + designer
Linkedin Account: Lila Athanasopoulou
Instagram: lila_architect_design
Εκδηλώσεις
Συνέδριο: Οικολογική Κρίση & Οικονομικές Επιπτώσεις
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Συνέδριο «Οικολογική Κρίση & Οικονομικές Επιπτώσεις» που διοργάνωσε η Σχολή Βιοεπιστημών και η Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Aegean College, στο αμφιθέατρο «Δημήτριος Παντερμαλής» του Μουσείου Ακρόπολης.
Το Συνέδριο στόχευε στη διερεύνηση των σύγχρονων προκλήσεων και στην ανάδειξη πρακτικών λύσεων, πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, προσελκύοντας σημαντικούς φορείς και εξέχουσες προσωπικότητες από τον ακαδημαϊκό χώρο, τον χώρο της επιστήμης, της πολιτικής και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Κεντρική Θεματολογία και Εισηγήσεις
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις σοβαρές περιβαλλοντικές και οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, όπως η λειψυδρία και τα ακραία καιρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου αναλύθηκαν τα βαθύτερα αίτια αυτών των προβλημάτων, ενώ παρουσιάστηκαν καινοτόμες στρατηγικές και πρακτικές λύσεις για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της χώρας απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Μεταξύ των βασικών θεματικών ενοτήτων, συζητήθηκαν η διαχείριση υδάτινων πόρων και η βιωσιμότητα, η προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος στον Παγασητικό Κόλπο, καθώς και οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις στις τοπικές κοινότητες. Οι συμμετέχοντες εισηγητές από τον ακαδημαϊκό και τον δημόσιο τομέα έδωσαν έμφαση στις βιώσιμες επιχειρηματικές πρακτικές, καθώς και στην ανάγκη για αναπτυξιακές πολιτικές που θα ενσωματώνουν την περιβαλλοντική διάσταση.
Σημαντικές Ομιλίες και Παρουσιάσεις
Το Συνέδριο περιλάμβανε μια σειρά από διακεκριμένες παρουσιάσεις, με εισηγητές που προσέφεραν πολύπλευρες γνώσεις και απόψεις για τις οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης:
- Χρήστος Τριαντόπουλος, Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας: Αναφέρθηκε στις «Φυσικές καταστροφές, Ακραία Φαινόμενα και Κρατική Αρωγή», εξετάζοντας ειδικά την περίπτωση της θεομηνίας Daniel και τις κρατικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπισή της.
- Mercuri Massimo, Head of Strategic Alliances και συνιδρυτής της AlterContacts: Παρουσίασε τις «Προκλήσεις και ευκαιρίες για κοινωνικοοικονομική προσαρμογή στην κυκλική οικονομία» στο πλαίσιο των νέων απαιτήσεων της κλιματικής αλλαγής.
- Χρήστος Κέλλας, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Εξέτασε τις «Πολιτικές θωράκισης και ανθεκτικότητας απέναντι στην κλιματική κρίση», με ιδιαίτερη αναφορά στην περιοχή της Θεσσαλίας.
- Δημήτριος Κουρέτας, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας: Παρουσίασε αναλυτικά τις «Φυσικές καταστροφές στη Θεσσαλία», με εστίαση στις επιπτώσεις της θεομηνίας Daniel και τις επείγουσες ανάγκες που προέκυψαν.
- Βασίλειος Κόκκαλης, Βουλευτής Ν. Λάρισας και Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Στην ομιλία του με τίτλο «Γη & Υδωρ: Oι Φυσικοί Πόροι σε Κρίση» ανέλυσε τις προκλήσεις στην προστασία των φυσικών πόρων.
- Αθανάσιος Μαμάκος, Δήμαρχος Λαρισαίων: Επικεντρώθηκε στις «Δράσεις και παρεμβάσεις για μια αξιοβίωτη πόλη», συζητώντας τις πρωτοβουλίες βιώσιμης κινητικότητας και ενίσχυσης της ανθεκτικότητας της πόλης.
- Ελισάβετ Πρέζα, Συνεργάτης Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας: Παρουσίασε τις «Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις» και τη συμβολή τους στην ανασυγκρότηση των περιοχών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές.
- Δρ. Αλεξάνδρα Γκεμιτζή, Καθηγήτρια στο ΔΠΘ: Στην ομιλία της, «Παρατηρώντας τον πλανήτη μας που αλλάζει», ανέπτυξε τις νέες τεχνολογίες Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS) στην περιβαλλοντική έρευνα.
- Δρ. Στυλιανός Σάμιος, Περιβαλλοντολόγος: Παρουσίασε την «Επίδραση της κλιματικής αλλαγής στους υδάτινους πόρους», επισημαίνοντας τις αλλαγές και τις προκλήσεις στη διαχείριση υδάτων.
- Δρ. Ευάγγελος Σαλάχας, Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Αναφέρθηκε στη «Χρηματοδότηση της Κλιματικής Μετάβασης» από τον τραπεζικό τομέα και ανέλυσε τις προκλήσεις και τις στρατηγικές για την απορρόφηση των κινδύνων της κλιματικής κρίσης.
- Στάθης Κωστακόπουλος, Περιβαλλοντολόγος – Ωκεανογράφος, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης: Παρουσίασε την ιστορική ανασκόπηση των κρίσεων στον Παγασητικό κόλπο, με τίτλο «Παγασητικός: Ένα ευαίσθητο οικοσύστημα», αναλύοντας τα φαινόμενα των τελευταίων ετών.
- Dunham Melina & Κωνσταντίνος Καραλαριώτης, Ecogenia: Ανέπτυξαν το «Σώμα Νέων για το Κλίμα» ως πρότυπο για την ενίσχυση της τοπικής ανθεκτικότητας και κοινοτικής συμμετοχής.
- Δρ. Ιωάννης Παναγιωτούλιας, Χημικός: Τόνισε τη σημασία της «Διαλειτουργικότητας ως βασικός παράγοντας πολιτικών και δράσεων», υπογραμμίζοντας την ανάγκη για συντονισμό στις περιβαλλοντικές πολιτικές.
Οι παρουσιάσεις των εισηγητών κάλυψαν ουσιαστικές πτυχές της οικολογικής κρίσης και των οικονομικών της επιπτώσεων, προσφέροντας πρακτικές λύσεις και στρατηγικές για την ανθεκτικότητα της χώρας.
Στρογγυλή Τράπεζα και Συμπεράσματα
Η στρογγυλή τράπεζα του Συνεδρίου παρείχε μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα διαλόγου, όπου οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν απόψεις και πρότειναν μέτρα για βιώσιμη διαχείριση των περιβαλλοντικών και οικονομικών προκλήσεων. Σημαντικά συμπεράσματα περιλάμβαναν την ανάγκη για διεπιστημονική προσέγγιση και συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, για την εφαρμογή πολιτικών και δράσεων που θα ενισχύσουν τη βιωσιμότητα της χώρας.
Το Aegean College επιβεβαίωσε την αφοσίωσή του στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και δεσμεύτηκε να προωθήσει περαιτέρω συνεργασίες με φορείς και οργανισμούς για τη διαμόρφωση μιας ενιαίας στρατηγικής που θα ανακουφίσει τις τοπικές κοινωνίες από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Το Συνέδριο «Οικολογική Κρίση & Οικονομικές Επιπτώσεις» αποτέλεσε μια καθοριστική ευκαιρία για τη συνένωση δυνάμεων και τη χάραξη ενός κοινού οράματος για ένα βιώσιμο μέλλον. Οι πρωτοβουλίες που παρουσιάστηκαν υπογραμμίζουν τη δέσμευση όλων των εμπλεκομένων για την προστασία του περιβάλλοντος και την ευημερία των επόμενων γενεών.
-
Videos
Πέγκυ Μουζάκη | 3 Βήματα που μπορείς να κάνεις όταν νιώθεις οτι είσαι έτοιμη/ος να “εκραγείς”!
-
Videos
Η ιστορία του BusinessWoman
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Οι startup που “μαγνητίζουν” | Στεφανία Φράρου
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Παναγιώτα Μαθιουδάκη | Ανακαλύπτοντας την ομορφιά…
-
Videos
Πέγκυ Μουζάκη | Επικοινωνία και Συγκρούσεις με Αποδοχή, Κατανόηση και Σεβασμό
-
Videos
Πέγκυ Μουζάκη | 5 Αλήθειες για να επικοινωνήσουμε με κάποιον άνθρωπο
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Οι startup που “μαγνητίζουν” | Μαριλένα Πατέρα
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Οι startup που “μαγνητίζουν” | Μαρίνα Προκοϊωσήφη