Connect with us

Προγράμματα

Ένα πρόγραμμα για στελέχη πολιτιστικής διαχείρισης στην Ελλάδα.

STARTCreate Cultural Change

Ένα πρόγραμμα για στελέχη πολιτιστικής διαχείρισης στην Ελλάδα.

 

Το πρόγραμμα STARTCreate Cultural Change θα παρουσιάσει τις 15 ιδέες που αναπτύχθηκαν και υλοποιήθηκαν από τους υποτρόφους του προγράμματος κατά το τελευταίο εξάμηνο σε όλη την Ελλάδα.

Οι ιδέες-έργα θα παρουσιαστούν σε μια διήμερη εκδήλωση με τίτλο Bazaar of Ideas: Explore Socioculture, στις 26 και 27 Ιουνίου 2019 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.  

 

Η τέταρτη χρονιά του προγράμματος START – Create Cultural Change για την προώθηση ανερχόμενων στελεχών πολιτιστικής διαχείρισης έφτασε επιτυχώς στο τέλος της και θα ολοκληρωθεί με την παραδοσιακή πλέον γιορτή της στις 26 και 27 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη.

Η γιορτή αυτή, που περιλαμβάνει την παρουσίαση των υποτροφιών του προγράμματος START και μια σειρά δωρεάν συμμετοχικών εργαστηρίων με πλούσιο περιεχόμενο από τα έργα των αποφοίτων του προγράμματος, πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον  Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (ΟΜΜΘ). Για δεύτερη χρονιά η συνεργασία αυτή βασίζεται στη γόνιμη σύμπραξη και ανταλλαγή υπηρεσιών μεταξύ των φορέων, πραγματώνοντας τις έννοιες της ανακάλυψης & συμμετοχής που είναι και η φετινή θεματική της εκδήλωσης.

>Το σύνολο των εκδηλώσεων θα φιλοξενηθούν στους χώρους του κτιρίου Μ2.

Η είσοδος είναι δωρεάν μετά από εγγραφή online.

Bazaar of Ideas: Explore Socioculture

Η φετινή εκδήλωση έχει ως βασικό θέμα την ανακάλυψη του κοινωνικού πολιτισμού μέσα από την ενεργό συμμετοχή των πολιτών σε πολιτιστικές και κοινωνικές δράσεις.   

Οι 15 υπότροφοι του προγράμματος θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν στο ευρύ κοινό τα έργα τους και να διευρύνουν τη δικτύωση τους στον τομέα της πολιτιστικής διαχείρισης.

Τα έργα των φετινών υποτρόφων πραγματοποιήθηκαν σε εννιά (9) διαφορετικά μέρη της Ελλάδας, στις εξής πόλεις: Λάρισα, Βόλος, Μεσολόγγι, Πάτρα, Ναύπλιο, Αθήνα, Κάλυμνος, Χάλκη και Ιεράπετρα.

Αναλυτικότερα:

Την Τετάρτη 26 Ιουνίου, η εκδήλωση θα ξεκινήσει με ένα ειδικά σχεδιασμένο ηχοτοπίο, διευρυμένο από μια ζωντανή ακουστική διερεύνηση με τη συμμετοχή των δύο συνθετών, μιας βιολινίστας και φωνητικών. Στη συνέχεια, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τη φιλοσοφία και δομή του προγράμματος από εκπρόσωπο του START – Create Cultural Change, ενώ θα ακολουθήσει η Α΄ προβολή του ντοκυμαντέρ μικρού μήκους Expextation vs Reality σε διεύθυνση και παραγωγή του Αντώνη Βαλληνδρά, αποφοίτου του προγράμματος. Μια αφήγηση της εμπειρίας και δημιουργικής προσπάθειας των 15 υποτρόφων να υλοποιήσουν έργα κοινωνικού ενδιαφέροντος και να αποκτήσουν επαγγελματικές εμπειρίες για να πολλαπλασιάσουν τον κοινωνικό αντίκτυπο. Τέλος, τρεις απόφοιτοι των προηγουμένων κύκλων του προγράμματος θα παρουσιάσουν τους φετινούς 15 υπότροφους δίνοντας τους και συμβολικά τη σκυτάλη. Θα ακολουθήσει δεξίωση, όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να τους γνωρίσει στα ειδικά σχεδιασμένα και διαμορφωμένα περίπτερα που θα παρουσιάζουν τα έργα τους.

 

Την Πέμπτη 28 Ιουνίου, σε ένα ειδικά σχεδιασμένο παράλληλο πρόγραμμα, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει σε εκπαιδευτικά και κινητικά εργαστήρια κοινωνικού πολιτισμού που σχεδίασαν και υλοποιούν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας οι απόφοιτοι του START. Με αυτό τον τρόπο δίνεται η ευκαιρία στο κοινό να συμμετάσχει ενεργά σε δράσεις που αλλάζουν την κοινωνία και να συνομιλήσει με τους πολιτιστικούς διαχειριστές.

 

Επιπλέον των 15 υποτρόφων, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει εκπροσώπους των γερμανικών κοινωνικοπολιτιστικών κέντρων που συνεργάστηκαν με τους υπότροφους για δύο (2) μήνες κατά το φθινόπωρο του 2018 με σκοπό να ανταλλάξουν τεχνογνωσία και να πάρουν εμπειρία πολιτιστικής διαχείρισης στη Γερμανία.

Το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης βρίσκεται σε αυτό το σύνδεσμο.

Συνεργάτες εκδήλωσης:

Σύλληψη & Καλλιτεχνική Επιμέλεια – Όλγα Ταμπουρή-Μπάμπαλη και Αλέξανδρος Μιχάηλ, απόφοιτος του προγράμματος START

Σχεδιασμός έκθεσης – 40.22 Architects / Γραφιστική επιμέλεια – Red Creative 

Hχοτοπίο – σύνθεση και εκτέλεση Μάριος Β. Αποστολακούλης και Χριστόφορος Κουτσοδήμος, βιολινίστα – Ευριδίκη Μπαλτίδου, φωνητικά – σοπράνο Στελλίνα Βογιατζή. 

Παράλληλο πρόγραμμα 27/6 – Youthnest

 

Σε συνεργασία με τον ΟΜΜΘ.

 

To START είναι ένα πρόγραμμα του Robert Bosch Schtiftung, που υλοποιείται σε συνεργασία με το GoetheInstitut Thessaloniki και την Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων και υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

 

Πληροφορίες για το START – Create Cultural Change

Το πρόγραμμα υποτροφιών START – Create Cultural Change απευθύνεται σε ανερχόμενους πολιτιστικούς διαχειριστές στην Ελλάδα, παρέχοντας στήριξη σε δημιουργικά άτομα που αναλαμβάνουν πολιτιστικές πρωτοβουλίες με θετικό κοινωνικό αντίκτυπο στις τοπικές τους κοινότητες. Προωθώντας την ανάπτυξη και τις ανταλλαγές στο κοινωνικο-πολιτιστικό πεδίο, το START έχει ως στόχο την δημιουργία νέων προοπτικών για νεαρούς επαγγελματίες στην Ελλάδα και την προώθηση της κοινωνικής συνοχής στην Ευρώπη.

 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις διαδοχικές φάσεις στη Γερμανία και στην Ελλάδα, και βοηθάει τους υπότροφους του START να εξελίξουν μία καινοτόμο ιδέα σε πολιτιστική πρωτοβουλία και να αποκτήσουν τις επιχειρηματικές δεξιότητες για να τη μετατρέψουν σε ένα βιώσιμο δημιουργικό εγχείρημα.

 

1η Φάση: Ενίσχυση Ικανοτήτων

Σεπτέμβριος – Νοέμβριος

Το δίμηνο πρόγραμμα ενίσχυσης ικανοτήτων στη Γερμανία προσφέρει σε 30 υπότροφους του START την ευκαιρία να ενισχύσουν την εφαρμοσμένη γνώση τους όσον αφορά τη διεθνή πολιτιστική διαχείριση. Τους βοηθά επίσης να διαμορφώσουν την πολιτιστική τους πρωτοβουλία έτσι ώστε να αποτελέσει βιώσιμο έργο (project). Στο τέλος της πρώτης φάσης, μία εκδήλωση προφορικής παρουσίασης (pitching) εξασφαλίζει την πρόσβαση σε όσους επιτύχουν στην επόμενη φάση υλοποίησης του έργου.

 

2η Φάση: Υλοποίηση του έργου

Δεκέμβριος – Μάιος

Η εξάμηνη φάση υποτροφιών και υλοποίησης έργου στην Ελλάδα παρέχει σε 15 υπότροφους του START χρηματοδότηση, πρόσβαση σε δίκτυα και δομή υποστήριξης για την έναρξη εφαρμογής των πολιτιστικών τους πρωτοβουλιών στην Ελλάδα. Τους προσφέρει επίσης την ευκαιρία να προωθήσουν τη δράση τους ως πολιτιστικοί διαχειριστές. Η 2η Φάση ολοκληρώνεται με τη διήμερη εκδήλωση ‘Γιορτή Υποτροφιών & Ανοιχτή Αγορά’, που λειτουργεί ως δημόσια πλατφόρμα για να παρουσιάσουν όλοι οι υπότροφοι τα έργα τους και να εκμεταλλευτούν ευκαιρίες δικτύωσης με δημόσιους και ιδιωτικούς χρηματοδότες.

 

3η Φάση: Ανάπτυξη

Σεπτέμβριος – και έπειτα

Τα βραβεία ανάπτυξης του START θα δοθούν σε υποδειγματικές πρωτοβουλίες του προγράμματος που αρίστευσαν στη δημιουργία ενός θετικού κοινωνικού αντίκτυπου, οδήγησαν σε πολιτιστική καινοτομία και επέδειξαν προοπτική για συνέχιση και διεύρυνσή τους στο μέλλον. Τα βραβεία αυτά παρέχονται από συνεργαζόμενους οργανισμούς του προγράμματος στην Ελλάδα. Η διαθεσιμότητα, ο αριθμός και το ύψος των βραβείων πιθανώς να ποικίλλει κατά τη διάρκεια του προγράμματος.

 

Website: www.startgreece.net

 

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εκδηλώσεις

Ημερίδα με τίτλο: « Τεχνητή Νοημοσύνη και Εκπαίδευση -Επαναπροσδιορίζοντας την διδασκαλία και την μάθηση.»

Τα Αρσάκεια Σχολεία Θεσσαλονίκης διοργανώνουν ημερίδα με τίτλο: «Τεχνητή
Νοημοσύνη και Εκπαίδευση – Επαναπροσδιορίζοντας την διδασκαλία και την μάθηση.», η
οποία θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Αρσάκειου Δημοτικού Θεσσαλονίκης.

Η ημερίδα εστιάζει στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης ως εκπαιδευτικό εργαλείο που
σκοπό έχει να επαναπροσδιορίσει τις παραδοσιακές μεθόδους διδασκαλίας, ενισχύοντας
την ατομική συμμετοχή και εμπλοκή των μαθητών μέσω έρευνας και καταρρίπτοντας τη
κλασική προσέγγιση «λύσε», «απάντησε», «βρες», «υπολόγισε» κ.ά..

Η ημερίδα θα περιλαμβάνει 4 ενότητες τις οποίες θα παρουσιάσουν και θα αναλύσουν
εγκεκριμένοι ομιλητές του εκπαιδευτικού και τεχνολογικού χώρου. Πρόκειται για την
κυρία Ζωή Γαβριηλίδου, καθηγήτρια Θεωρητικής Γλωσσολογίας τού Τμήματος
Φιλολογίας τού Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, τον δρ Άρη Μαυρομμάτη,
μαθηματικός‒θεωρητικός Τέχνης, Ανάπτυξης Υπερμέσων του Κέντρου Διά Βίου
Μάθησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, τον κύριο Γιάννη Αναστασόπουλο,
διευθυντής Microsoft στον τομέα τής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα και
την κυρία Έλενα Ζαγλαρίδου, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την
Microsoft στην Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα και Αδριατική.

Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους ομιλητές, να θέσουν
τα ερωτήματα τους και να δουν στην πράξη όλα όσα περιλαμβάνουν οι ομιλίες καθώς θα
πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις με μικροδιδασκαλίες με τη χρήση Τεχνητής
Νοημοσύνης, από εκπαιδευτικούς του Αρσακείου Δημοτικού Θεσσαλονίκης.Κατά τη λήξη
της ημερίδας, όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης.

Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή εδώ:
 https://forms.office.com/e/E7m1ZqLsdZ

Continue Reading

Προγράμματα

ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΚΡΙΘΗΚΑΝ ΣΤΟ NEXT STAGE LAB-TO-MARKET BOOTCAMP

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Next Stage Lab – To – Market Bootcamp, το πρόγραμμα που στηρίζει καινοτόμες ερευνητικές ομάδες και startups να μεταφέρουν τα αποτελέσματα της τεχνολογικής τους έρευνας στην αγορά. Οι συμμετέχοντες, με ισχυρές καινοτομικές προτάσεις και υψηλό τεχνολογικό υπόβαθρο, παρουσίασαν λύσεις που στοχεύουν να επιλύσουν σημαντικά προβλήματα σε διάφορους τομείς, αξιοποιώντας τεχνολογίες από πεδία όπως η ιατρική πληροφορική, η τεχνητή νοημοσύνη, η βιοτεχνολογία, και η μηχανική λογισμικού. 

Το Next Stage Lab-To-Market Bootcamp είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Walk AUTH Innovation Accelerator, της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας και της Ideas Forward. Περισσότερα από 50 άτομα παρακολούθησαν το Bootcamp, λαμβάνοντας υποστήριξη για τη μεταφορά των αποτελεσμάτων της έρευνάς τους στην αγορά και τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων. Το πρόγραμμα, διάρκειας τριών εβδομάδων, περιελάμβανε εκπαίδευση και εξατομικευμένη καθοδήγηση για την ανάπτυξη επιχειρηματικών μοντέλων, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία στις ομάδες να έρθουν σε επαφή με επιχειρηματίες, θεσμικούς επενδυτές και business angels. 

Οι ομάδες που διακρίθηκαν κατά την ολοκλήρωση του Bootcamp κέρδισαν συνολικά βραβεία αξίας 8.000 ευρώ. Η εταιρεία Doppler, που δραστηριοποιείται στο χώρο του σχεδιασμού και της κατασκευής ανελκυστήρων, προσέφερε 3.000 ευρώ στην ομάδα που συγκέντρωσε τη μεγαλύτερη βαθμολογία, ενώ οι υπόλοιπες ομάδες έλαβαν υπηρεσίες υποστήριξης. Συγκεκριμένα, το ΑΠΘ παρείχε σε 3 ομάδες είσοδο στον επόμενο κύκλο επιτάχυνσης του Walk AUTH Innovation Accelerator, η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας διαθέσε, σε 2 ομάδες, χρήση co-working space και φιλοξενία έδρας επιχείρησης για 12 μήνες, ενώ η Ideas Forward προσέφερε σε 3 ομάδες συμβουλευτική ανακάλυψης επιχειρηματικού μοντέλου και επενδυτικής ετοιμότητας. 

Οι ομάδες του Bootcamp με την υψηλότερη κατάταξη:

1η θέση: Moverse: Αναπτύσσει μια σουίτα εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης για 3D animation που επιτρέπει στους δημιουργούς και τα animation studio να μειώσουν το χρόνο και το κόστος παραγωγής περιεχομένου, μέσω έτοιμων προς χρήση, υψηλής ποιότητας animations. Η Moverse, έχοντας ήδη εξασφαλίσει τα πρώτα της επενδυτικά κεφάλαια, αποφάσισε να παραχωρήσει το χρηματικό έπαθλο των 3.000 ευρώ στη δεύτερη ομάδα.

2η θέση: MI-factor, μια startup που αναπτύσσει λύσεις ολοκληρωμένης ανάλυσης υγείας εδάφους, βοηθώντας γεωπόνους και αγρότες να παρακολουθούν και να βελτιώνουν τη γονιμότητα του εδάφους μέσω τεχνολογιών μικροβιακής νοημοσύνης και ακριβούς γεωργίας.

3η θέση: RAISE, μια πλατφόρμα πρόσβασης και ανάλυσης ερευνητικών δεδομένων στον τομέα της υγείας, επιτρέποντας στους ερευνητές να αποκτούν ασφαλή και αξιόπιστη πρόσβαση σε δεδομένα, διασφαλίζοντας την ιδιωτικότητα μέσω της προσέγγισης “επισκέπτη δεδομένων”.

Ο καθηγητής Νίκος Θεοδωράκης, επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας ΑΠΘ, δήλωσε “θεωρούμε το πρόγραμμα ιδανική ευκαιρία για τις ερευνητικές ομάδες του Α.Π.Θ. να αποκτήσουν εμπειρία μέσω της εκπαίδευσης και ευελπιστούμε να δούμε σύντομα τα ερευνητικά τους αποτελέσματα στην αγορά.”

Ο καθηγητής Παναγιώτης Κετικίδης, πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, ανέφερε “συγχαιρουμε τους νέους επιχειρηματίες που ονειρεύονται να βγάλουν τα ερευνητικά τους αποτελέσματα στην αγορά. Είμαστε εδώ για να σας υποστηρίξουμε και να σας ευχηθούμε, καινοτομώντας από τη Θεσσαλονίκη, να έχετε το βλέμμα σας στραμμένο στις διεθνείς αγορές.”

Ο Δημήτρης Κουρτέσης, συνιδρυτής της Ideas Forward, τόνισε ότι “συμμετείχαν ομάδες με πολλά ερευνητικά υπόβαθρα, οι οποίες δεν φοβούνται τα δύσκολα, έχουν κάτι καινούργιο να προτείνουν, στηρίζονται σε βαθιά τεχνολογική γνώση και το Next Stage τις υποστηρίζει για να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο της ανάπτυξής τους.”

Η Managing Director της Doppler, Ανθή Σταυροπούλου, σημείωσε ότι “είναι σημαντικό να γίνονται τέτοιες κινήσεις και είμαστε πρόθυμοι να παράσχουμε βοήθεια σε όλες τις ομάδες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Μόνο αν κάνουμε καινούρια πράγματα μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι και να προχωρήσουμε μπροστά.”

Οι 9 ομάδες που παρουσίασαν στον τελικό του Next Stage Lab-to-Market Bootcamp:

  1. 35Mbeats: Ψηφιακά εργαλεία για την πρόληψη καρδιακών παθήσεων.
  2. ΚΟΦΕΑ: Βιώσιμα καλλυντικά από ανακυκλωμένο καφέ.
  3. Compilon: Βελτιστοποίηση λογισμικού για ταχύτερη απόδοση.
  4. MI-factor: Παρακολούθηση υγείας εδάφους για βιώσιμη γεωργία.
  5. Moverse: Εργαλεία 3D animation με AI για δημιουργούς ταινιών και video games.
  6. RAISE: Ασφαλής πρόσβαση σε ερευνητικά δεδομένα με ιδιωτικότητα.
  7. SmartMedia: Αναλύσεις σε πραγματικό χρόνο για δημοσιογραφικές ανάγκες.
  8. SnailRegen: Σύστημα παραγωγής βλέννας σαλιγκαριού για αναγέννηση δέρματος.

The Sustainables: Φορητές μονάδες πυρόλυσης για παραγωγή βιώσιμου βιοντίζελ.

Continue Reading

Εκδηλώσεις

ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΗ HATZI FILAX GROUP στο Make-A-Wish Ελλάδος το Πρόγραμμα Leadership Accelerator Program

Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνουμε την επιτυχή ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού
προγράμματος της Hatzi Filax Group για τον οργανισμό Make-A-Wish Ελλάδος. Η Hatzi Filax Group παρείχε δωρεάν 52 συμμετοχές σε 7 εξειδικευμένα σεμινάρια, συνολικής διάρκειας 226 ωρών. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε με στόχο την ενδυνάμωση των ανθρώπων του Make-A-Wish, υποστηρίζοντας τον πολύτιμο σκοπό τους να εκπληρώνουν ευχές παιδιών με σοβαρές ασθένειες, με την καθοδήγηση της κας Σοφίας Σκευοφύλακα και Χάτζης Σκευοφύλακα με θεματολογία Time Management: How to be more productive, Communication Skills, Giving Feedback, (Πως να Προσλαμβάνετε τους Καλύτερους, Business English)

Η κα. Χάτζη Σκευοφύλακα, CEO και Co-Founder της Hatzi Filax Group και η Σοφία
Σκευοφύλακα, CCO και Founder της Hatzi Filax Group δήλωσαν:

«Είναι πραγματική τιμή και χαρά για εμάς να στηρίζουμε το Make-A-Wish Ελλάδος.»
Η ολοκλήρωση του προγράμματος Leadership Accelerator Program ενισχύει τις δεξιότητες
του ανθρώπινου δυναμικού του Make-A-Wish Ελλάδος, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός
ισχυρού πυρήνα υποστήριξης για τα παιδιά και τις οικογένειές τους. Με έμφαση στη
συνεχή ανάπτυξη και υποστήριξη του κοινωνικού έργου του οργανισμού, η συνεργασία μας
αποδεικνύει τη δέσμευσή μας για προσφορά και κοινωνική ευθύνη.
Η Hatzi Filax Group δεσμεύεται να συνεχίσει να στηρίζει δράσεις που κάνουν τη διαφορά
στην κοινωνία, προσφέροντας ελπίδα, χαρά και δύναμη στα παιδιά και τις οικογένειες που
την έχουν ανάγκη.

Continue Reading

Trending