Connect with us

Εκδηλώσεις

Συνέδριο: Οικολογική Κρίση & Οικονομικές Επιπτώσεις

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Συνέδριο «Οικολογική Κρίση & Οικονομικές Επιπτώσεις» που διοργάνωσε η  Σχολή Βιοεπιστημών και η Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Aegean College, στο αμφιθέατρο «Δημήτριος Παντερμαλής» του Μουσείου Ακρόπολης.

Το Συνέδριο στόχευε στη διερεύνηση των σύγχρονων προκλήσεων και στην ανάδειξη πρακτικών λύσεων, πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, προσελκύοντας σημαντικούς φορείς και εξέχουσες προσωπικότητες από τον ακαδημαϊκό χώρο, τον χώρο της επιστήμης, της πολιτικής και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Κεντρική Θεματολογία και Εισηγήσεις

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις σοβαρές περιβαλλοντικές και οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, όπως η λειψυδρία και τα ακραία καιρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου αναλύθηκαν τα βαθύτερα αίτια αυτών των προβλημάτων, ενώ παρουσιάστηκαν καινοτόμες στρατηγικές και πρακτικές λύσεις για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της χώρας απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Μεταξύ των βασικών θεματικών ενοτήτων, συζητήθηκαν η διαχείριση υδάτινων πόρων και η βιωσιμότητα, η προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος στον Παγασητικό Κόλπο, καθώς και οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις στις τοπικές κοινότητες. Οι συμμετέχοντες εισηγητές από τον ακαδημαϊκό και τον δημόσιο τομέα έδωσαν έμφαση στις βιώσιμες επιχειρηματικές πρακτικές, καθώς και στην ανάγκη για αναπτυξιακές πολιτικές που θα ενσωματώνουν την περιβαλλοντική διάσταση.

Σημαντικές Ομιλίες και Παρουσιάσεις

Το Συνέδριο περιλάμβανε μια σειρά από διακεκριμένες παρουσιάσεις, με εισηγητές που προσέφεραν πολύπλευρες γνώσεις και απόψεις για τις οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης:

  • Χρήστος Τριαντόπουλος, Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας: Αναφέρθηκε στις «Φυσικές καταστροφές, Ακραία Φαινόμενα και Κρατική Αρωγή», εξετάζοντας ειδικά την περίπτωση της θεομηνίας Daniel και τις κρατικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπισή της.
  • Mercuri Massimo, Head of Strategic Alliances και συνιδρυτής της AlterContacts: Παρουσίασε τις «Προκλήσεις και ευκαιρίες για κοινωνικοοικονομική προσαρμογή στην κυκλική οικονομία» στο πλαίσιο των νέων απαιτήσεων της κλιματικής αλλαγής.
  • Χρήστος Κέλλας, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Εξέτασε τις «Πολιτικές θωράκισης και ανθεκτικότητας απέναντι στην κλιματική κρίση», με ιδιαίτερη αναφορά στην περιοχή της Θεσσαλίας.
  • Δημήτριος Κουρέτας, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας: Παρουσίασε αναλυτικά τις «Φυσικές καταστροφές στη Θεσσαλία», με εστίαση στις επιπτώσεις της θεομηνίας Daniel και τις επείγουσες ανάγκες που προέκυψαν.
  • Βασίλειος Κόκκαλης, Βουλευτής Ν. Λάρισας και Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Στην ομιλία του με τίτλο «Γη & Υδωρ: Oι Φυσικοί Πόροι σε Κρίση» ανέλυσε τις προκλήσεις στην προστασία των φυσικών πόρων.
  • Αθανάσιος Μαμάκος, Δήμαρχος Λαρισαίων: Επικεντρώθηκε στις «Δράσεις και παρεμβάσεις για μια αξιοβίωτη πόλη», συζητώντας τις πρωτοβουλίες βιώσιμης κινητικότητας και ενίσχυσης της ανθεκτικότητας της πόλης.
  • Ελισάβετ Πρέζα, Συνεργάτης Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας: Παρουσίασε τις «Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις» και τη συμβολή τους στην ανασυγκρότηση των περιοχών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές.
  • Δρ. Αλεξάνδρα Γκεμιτζή, Καθηγήτρια στο ΔΠΘ: Στην ομιλία της, «Παρατηρώντας τον πλανήτη μας που αλλάζει», ανέπτυξε τις νέες τεχνολογίες Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS) στην περιβαλλοντική έρευνα.
  • Δρ. Στυλιανός Σάμιος, Περιβαλλοντολόγος: Παρουσίασε την «Επίδραση της κλιματικής αλλαγής στους υδάτινους πόρους», επισημαίνοντας τις αλλαγές και τις προκλήσεις στη διαχείριση υδάτων.
  • Δρ. Ευάγγελος Σαλάχας, Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Αναφέρθηκε στη «Χρηματοδότηση της Κλιματικής Μετάβασης» από τον τραπεζικό τομέα και ανέλυσε τις προκλήσεις και τις στρατηγικές για την απορρόφηση των κινδύνων της κλιματικής κρίσης.
  • Στάθης Κωστακόπουλος, Περιβαλλοντολόγος – Ωκεανογράφος, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης: Παρουσίασε την ιστορική ανασκόπηση των κρίσεων στον Παγασητικό κόλπο, με τίτλο «Παγασητικός: Ένα ευαίσθητο οικοσύστημα», αναλύοντας τα φαινόμενα των τελευταίων ετών.
  • Dunham Melina & Κωνσταντίνος Καραλαριώτης, Ecogenia: Ανέπτυξαν το «Σώμα Νέων για το Κλίμα» ως πρότυπο για την ενίσχυση της τοπικής ανθεκτικότητας και κοινοτικής συμμετοχής.
  • Δρ. Ιωάννης Παναγιωτούλιας, Χημικός: Τόνισε τη σημασία της «Διαλειτουργικότητας ως βασικός παράγοντας πολιτικών και δράσεων», υπογραμμίζοντας την ανάγκη για συντονισμό στις περιβαλλοντικές πολιτικές.

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών κάλυψαν ουσιαστικές πτυχές της οικολογικής κρίσης και των οικονομικών της επιπτώσεων, προσφέροντας πρακτικές λύσεις και στρατηγικές για την ανθεκτικότητα της χώρας.

Στρογγυλή Τράπεζα και Συμπεράσματα

Η στρογγυλή τράπεζα του Συνεδρίου παρείχε μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα διαλόγου, όπου οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν απόψεις και πρότειναν μέτρα για βιώσιμη διαχείριση των περιβαλλοντικών και οικονομικών προκλήσεων. Σημαντικά συμπεράσματα περιλάμβαναν την ανάγκη για διεπιστημονική προσέγγιση και συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, για την εφαρμογή πολιτικών και δράσεων που θα ενισχύσουν τη βιωσιμότητα της χώρας.

Το Aegean College επιβεβαίωσε την αφοσίωσή του στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και δεσμεύτηκε να προωθήσει περαιτέρω συνεργασίες με φορείς και οργανισμούς για τη διαμόρφωση μιας ενιαίας στρατηγικής που θα ανακουφίσει τις τοπικές κοινωνίες από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Το Συνέδριο «Οικολογική Κρίση & Οικονομικές Επιπτώσεις» αποτέλεσε μια καθοριστική ευκαιρία για τη συνένωση δυνάμεων και τη χάραξη ενός κοινού οράματος για ένα βιώσιμο μέλλον. Οι πρωτοβουλίες που παρουσιάστηκαν υπογραμμίζουν τη δέσμευση όλων των εμπλεκομένων για την προστασία του περιβάλλοντος και την ευημερία των επόμενων γενεών.

Continue Reading
23 Comments

23 Comments

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εκδηλώσεις

Ημερίδα με τίτλο: « Τεχνητή Νοημοσύνη και Εκπαίδευση -Επαναπροσδιορίζοντας την διδασκαλία και την μάθηση.»

Τα Αρσάκεια Σχολεία Θεσσαλονίκης διοργανώνουν ημερίδα με τίτλο: «Τεχνητή
Νοημοσύνη και Εκπαίδευση – Επαναπροσδιορίζοντας την διδασκαλία και την μάθηση.», η
οποία θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Αρσάκειου Δημοτικού Θεσσαλονίκης.

Η ημερίδα εστιάζει στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης ως εκπαιδευτικό εργαλείο που
σκοπό έχει να επαναπροσδιορίσει τις παραδοσιακές μεθόδους διδασκαλίας, ενισχύοντας
την ατομική συμμετοχή και εμπλοκή των μαθητών μέσω έρευνας και καταρρίπτοντας τη
κλασική προσέγγιση «λύσε», «απάντησε», «βρες», «υπολόγισε» κ.ά..

Η ημερίδα θα περιλαμβάνει 4 ενότητες τις οποίες θα παρουσιάσουν και θα αναλύσουν
εγκεκριμένοι ομιλητές του εκπαιδευτικού και τεχνολογικού χώρου. Πρόκειται για την
κυρία Ζωή Γαβριηλίδου, καθηγήτρια Θεωρητικής Γλωσσολογίας τού Τμήματος
Φιλολογίας τού Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, τον δρ Άρη Μαυρομμάτη,
μαθηματικός‒θεωρητικός Τέχνης, Ανάπτυξης Υπερμέσων του Κέντρου Διά Βίου
Μάθησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, τον κύριο Γιάννη Αναστασόπουλο,
διευθυντής Microsoft στον τομέα τής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα και
την κυρία Έλενα Ζαγλαρίδου, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την
Microsoft στην Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα και Αδριατική.

Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους ομιλητές, να θέσουν
τα ερωτήματα τους και να δουν στην πράξη όλα όσα περιλαμβάνουν οι ομιλίες καθώς θα
πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις με μικροδιδασκαλίες με τη χρήση Τεχνητής
Νοημοσύνης, από εκπαιδευτικούς του Αρσακείου Δημοτικού Θεσσαλονίκης.Κατά τη λήξη
της ημερίδας, όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης.

Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή εδώ:
 https://forms.office.com/e/E7m1ZqLsdZ

Continue Reading

Γαστρονομία

Masterclass: Οι θησαυροί της αγοράς Μοδιάνο: Ταξίδι στις γεύσεις της Ελλάδας

Κατά τη διάρκεια της γιορτινής περιόδου, η εμβληματική Αγορά Μοδιάνο, φιλοξένησε μία ακόμη ξεχωριστή περιήγηση γαστρονομίας με επίκεντρο τις αυθεντικές ελληνικές γεύσεις και τα τοπικά προϊόντα που μπορεί να βρει ο επισκέπτης στα καταστήματά της. Η δραστηριότητα, σχεδιασμένη αποκλειστικά για τον Σύνδεσμο Ξεναγών Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος, στόχευσε στο να αναδείξει την Αγορά ως έναν ξεχωριστό τουριστικό προορισμό, που αποτελεί πυλώνα της τοπικής γαστρονομικής παράδοσης, μέσα από μια περιήγηση στα αυθεντικά προϊόντα και τους ανθρώπους που τα δημιουργούν.

Η εκδήλωση ξεκίνησε στον εξώστη της Αγοράς, όπου όλοι οι συμμετέχοντες συγκεντρώθηκαν για μια πρώτη γνωριμία. Εκεί, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα ζεστό ρόφημα δίκταμου από το κατάστημα «Modiano’s Bahar», ενώ η ομάδα των Chef Stories ξεκίνησε παράλληλα την εισήγηση της, με σκοπό την ενημέρωση για την γενική φιλοσοφίας της Αγοράς και την σημασία της ανάδειξης τοπικών προϊόντων.

 Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και ξεκίνησαν την περιήγησή τους στα καταστήματα της Αγοράς, με κάθε στάση να αποτελεί έναν μικρό σταθμό γευστικής ανακάλυψης. 

Τα καταστήματα που επισκεφθήκαμε μας πρόσφεραν ξεχωριστές μπουκιές από όλη την Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα μοιράστηκαν μαζί μας πληροφορίες σχετικά με την επαγγελματική τους διαδρομή  και τον τρόπο παραγωγής και διάθεσης των αγαθών τους.  

Τα βήματα μας, καθοδήγησαν η Νανά Ζυγούρα, σύμβουλος επιχειρηματικής ανάπτυξης, εκπαιδεύτρια και συνεργάτιδα της εταιρίας Chef Stories και η Σύλβια Κουμεντάκη Director / Gastronomy Events’ Specialist & Consultant της εταιρίας Chef Stories.

Ξεκινώντας από το κατάστημα «Το Πιροσκί», δοκιμάσαμε τα βραβευμένα πιροσκί με γέμιση μπουγιουρντί, ανακαλύπτοντας την πλούσια παράδοση της Ποντιακής κουζίνας. Στον «Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεσοτόπου Λέσβου» γνωρίσαμε το αυθεντικό λαδοτύρι ΠΟΠ Μυτιλήνης, μαθαίνοντας για τη διαδικασία παραγωγής του. Στο «Τυροκομείο Αρβανίτη», γευτήκαμε μια ποικιλία τυριών, όπως φέτα ΠΟΠ, μανούρι ΠΟΠ, κυανό μπλε τυρί και γραβιέρα, συνοδευόμενα από χρήσιμες πληροφορίες για την παραγωγή τους. Με σκοπό το ταίριασμα με τα τυροκομικά, ακολούθησε το μέλι, με γευσιγνωσία τεσσάρων διαφορετικών μελιών που εμπορεύεται η εταιρία “Wise Greece”, όπου ακούσαμε προσεκτικά τη διαδικασία μελισσοκομίας αλλά και τα χαρακτηριστικά της κάθε ποικιλίας. Σειρά είχε το κατάστημα «Chrisopigi Deli» με γευσιγνωσία ελαιόλαδου και σημαντικές πληροφορίες για τα Κρητικά προϊόντα. Μία μοναδική γευσιγνωσία ελαιόλαδου, αλλά και ελιάς, είχαμε την ευκαιρία να μας παρουσιάσει το κατάστημα «Olicatessen» ολοκληρώνοντας τις γνώσεις μας για τις ξεχωριστές ποικιλίες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.

Η περιήγηση συνεχίστηκε στο «Modiano’s Bahar”, όπου οι συμμετέχοντες έπαιξαν ένα διαδραστικό παιχνίδι όσφρησης, με μπαχαρικά ξυπνώντας τις αισθήσεις και τη φαντασία τους. Το Masterclass συνεχίστηκε στο  νέο κατάστημα, την “Ψαραγορά Μοδιάνο”, όπου δοκιμάσαμε τηγανισμένο γαύρο, μια αυθεντική θαλασσινή λιχουδιά της ελληνικής κουζίνας.

Στη συνέχεια, απολαύσαμε ιταλικές γεύσεις στο επίσης νέο κατάστημα, «Panini Artistici», με αφράτη φοκάτσια και πανίνι με porchetta, provola, μοσχαρίσια κεφτεδάκια με σάλτσα san marzano. Ολοκληρώσαμε τις αλμυρές γεύσεις με το εμβληματικό «Μπιφτέκι του κυρ Γιώργου» με την χειροποίητη sauce από πιπεριά φλωρίνης, από το κατάστημα «Meating Place Διδασκάλου». 

Το γλυκό φινάλε της ημέρας περιλάμβανε χαλβά σε μοναδικούς συνδυασμούς από το «Wild Souls», γλυκά πουράκια με βούτυρο αμυγδάλου, ταχίνι και καταΐφι από το «Ηλιοτρόπιο» και φυσικά παραδοσιακές καριόκες Ξάνθης από το κατάστημα «Θωμάς Καριόκα».

Την επιμέλεια της εκδήλωσης είχε η εταιρία Chef Stories E.E.  Συμβουλευτικές Υπηρεσίες – Διοργάνωση Εκδηλώσεων.

Continue Reading

Εκδηλώσεις

Με επιτυχία διεξήχθη το 15ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας

Με μεγάλη επιτυχία και πάνω από 14 χιλιάδες επισκέπτες ολοκληρώθηκε το 15ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας και το Συνέδριο «Μελισσοκομία υπό την Πίεση της Κλιματικής Αλλαγής», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Περιφέρειας Αττικής.

Το Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας αποτελεί τη μεγαλύτερη εκδήλωση του κλάδου που γίνεται στην Ελλάδα και το κορυφαίο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Στις τρεις μέρες το Φεστιβάλ αποτέλεσε τον τόπο συνάντησης των ανθρώπων της μελισσοκομίας και ένα άριστο μέσο για την προβολή του ελληνικού μελιού, τόσο στους χώρους εστίασης και εμπορίας , όσο και για το καταναλωτικό κοινό, το οποίο κατέκλυσε τον εκθεσιακό χώρο του Περιστερίου και είχε την ευκαιρία να απολαύσει και να προμηθευτεί εξαιρετικές και σπάνιες ποικιλίες μελιών από τους ίδιους τους Έλληνες παραγωγούς.

Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ξεκίνησαν την Παρασκευή με την τελετή έναρξης παρουσία του εκπροσώπου της Κυβέρνησης Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Διονυσίου Σταμενίτη, ο οποίος ανέπτυξε τις πολιτικές της κυβέρνησης και τη στρατηγική για την προώθηση και την προστασία της ελληνικής μελισσοκομίας, αφού άκουσε τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων Φορέων και Περιφερειών:

  • Κωστή Λεονταράκη , Προέδρου Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος
  • Γεωργίου Πίττα, Προέδρου Συνδέσμου Ελλήνων Τυποποιητών, Συσκευαστών και Εξαγωγέων μελιού
  • Φιλήμων Ζανετίδη, Αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου
  • Τσέτσιλα Δημητρίου, Αντιπεριφερειάρχη Περιφέρειας Θεσσαλίας
  • Σπύρου Ζαχαρία, Αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου
  • Κωνσταντίνου Τσιριγώτη, Αντιπεριφερειάρχη Ιονίων Νήσων
  • Φιλιππή Αντώνη, Δ.Σ. ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ
  • Μανώλη Χνάρη, εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, Βουλευτή Ρεθύμνης
  • Δήμητρας Αγγελάκη, Αντιπεριφερειάρχη Αττικής.

Ο Υφυπουργός κ. Σταμενίτης απένειμε την πλακέτα στην τιμώμενη Περιφέρεια Ιονίων Νήσων δια του Προέδρου της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Ιονίων Νήσων κ. Νεκτάριου Αραβαντινού – Σιμωνέτου.

Στα πλαίσια του Φεστιβάλ βραβεύτηκε η Πρωταθλήτρια Ελλάδος ομάδα Cheerleading του Αθλητικού Γυμναστικού Ομίλου Περιστερίου, η οποία εκπροσώπησε την Ελλάδα και κατέκτησε το Χάλκινο μετάλλιο στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες στο Όσλο της Νορβηγίας.

Τον συντονισμό και την παρουσίαση της τελετής έναρξης είχαν η κ. Ελένη Λαζάρου, Δημοσιογράφος και ο Κ. Γιώργος Στάθης, Εκπρόσωπος Τύπου του Ε.Ο.Σ.Σ. .

Οι τρεις ημέρες του Φεστιβάλ κατά γενική ομολογία των χιλιάδων επισκεπτών αποτέλεσαν την αποθέωση του ελληνικού μελιού και των παραγωγών – εκθετών, τόσο για την ποιότητα , τις τιμές και την ποικιλία του εκπληκτικού ελληνικού  χρυσού που είναι το μέλι.

Στο πλαίσιο του 15ου Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε η «Έκθεση Μελισσοκομικών Προϊόντων και Εξοπλισμού», όπου  οι μελισσοκόμοι και οι επαγγελματίες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για όλες τις νέες εξελίξεις και τις νέες τεχνολογίες του κλάδου.

Επίσης σε συνεργασία με το Εργαστήρι Μελισσοκομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το Σάββατο απονεμήθηκαν τα βραβεία του 4ου  Διαγωνισμού Ελληνικού Μελιού Ανώτερης Ποιότητας – High Quality Honey Contest.

Οι διοργανωτές, οι μελισσοκόμοι και οι καταναλωτές ανανέωσαν το ραντεβού τους για το 16ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας τον Δεκέμβριο.

Continue Reading

Trending